Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Ιανουάριος 2016

31 Ιανουαρίου

Αληθινά, αυτός ο κόσμος της ψευδαίσθησης πρέπει να υπηρετεί μόνο τον σκοπό της συντήρησης του σώματος. Αυτοί που φιλοδοξούν να φτάσουν στην απελευθέρωση πρέπει να δαμάσουν τις αισθήσεις. «Τροφή για τη συντήρηση του σώματος, και ένδυση για την προφύλαξή του από το κρύο», αναφέρεται στην Ουττάρα Γκίτα. Αν όμως ο άνθρωπος είναι απορροφημένος σε αυτές τις ασχολίες, λησμονεί τον σκοπό για τον οποίον γεννήθηκε και τον στόχο κάθε δραστηριότητας και ιερής προσπάθειας. Αντιθέτως, με οτιδήποτε κι αν ασχολείται, πρέπει —αυτόματα όπως η αναπνοή— να στοχάζεται και να έχει πάντα επίγνωση του: «Έχω γεννηθεί για να υπηρετώ τον Θεό και να πραγματώσω τον αληθινό μου εαυτό». Όλες οι πράξεις —ντύσιμο, φαγητό, περπάτημα, μελέτη, υπηρεσία, μετακινήσεις— πρέπει να γίνονται με την πίστη ότι σας φέρνουν στην παρουσία του Θεού. Κάθε πράξη σας πρέπει να γίνεται με πνεύμα αφιέρωσης στον Θεό.
- Μπάμπα, από το βιβλίο «Αγάπη» (‘Prema Vahini’), Κεφ.55.

30 Ιανουαρίου

Να αναζητάτε την Αλήθεια και να την εξετάζετε διεξοδικά βάσει όλων των κανόνων της λογικής. Η πειθαρχία που συνιστάται είναι η εξής: 1) Ο ηρωισμός να ακολουθείτε αυστηρά το Ντάρμα. 2) Ο αυτοέλεγχος χωρίς φόβο. 3) Η διατήρηση της εσωτερικής αταραξίας απορρίπτοντας τα συναισθήματα χαράς ή λύπης, αποδίδοντάς τα στις διακυμάνσεις της ζωής. 4) Η ακλόνητη πίστη στην Αλήθεια και το Ντάρμα. 5) Η βέλτιστη πνευματική και σωματική υγεία, που εξασφαλίζεται με πειθαρχία και εγκράτεια. 6) Η επιθυμία και η ικανότητα να μιλάτε με γλυκύτητα και ευθύτητα, που κερδίζεται με την άσκηση της αλήθειας και της αγάπης. 7) Η απομάκρυνση των πέντε αισθήσεων (Jnanendriyas) και των πέντε οργάνων δράσης (karmendriyas) από τις επιβλαβείς συνήθειες, και η εξάγνιση όλων των αισθήσεων για την εξυπηρέτηση της Αλήθειας. 8) Η νίκη της κυριαρχίας του εσωτερικού σας κόσμου ενάντια στην κυριαρχία που έχουν επάνω σας οι απολαύσεις της εγκόσμιας ζωής. 9) Η εξάλειψη των υποσυνείδητων αρνητικών εγγραφών και η επιδίωξη της αλήθειας πάντοτε. Είναι ζωτικής σημασίας οι άνθρωποι σήμερα να αναγνωρίσουν το μεγαλείο αυτού του οικουμενικού δρόμου της Αρετής. Πρέπει να προσεύχεστε ολόψυχα: «Είθε να μου δοθούν όλα αυτά.»
- Μπάμπα, από το βιβλίο «Θεία Τάξη» (‘Dharma Vahini’), Κεφ.13.

29 Ιανουαρίου

Ακόμα και όταν φθάσετε στο στάδιο του να ζείτε ‘εν Θεώ’ και να έχετε ομοιωθεί με Αυτόν (sarupya mukti), εξακολουθεί να υπάρχει και σ’ αυτό το στάδιο κάποια δυαδικότητα. Η απόλυτη λατρεία στον Θεό προσδίδει στον πιστό ομοιότητα μ` Εκείνον, αλλά δεν του χαρίζει τις δυνάμεις δημιουργίας, συντήρησης και καταστροφής που είναι αποκλειστικά δικά Του γνωρίσματα. Μόνον όταν εκλείψει κάθε ίχνος διαφοράς, ο πιστός φτάνει στο τέταρτο και ύψιστο στάδιο της πλήρους Ένωσης (sayujia mukti). Αυτό το επίτευγμα προέρχεται από τη θεία Χάρη κι ενώ είναι το αποκορύφωμα της πνευματικής άσκησης, δεν μπορεί να θεωρηθεί αποτέλεσμα προσπάθειας του αναζητητή. Ο πιστός επιθυμεί να υπηρετεί τον Θεό. Λαχταρά να βιώσει τη χαρά  της μορφής που ο ίδιος έχει αποδώσει σ’ Εκείνον. Αλλά ο Κύριος δεν του χαρίζει μόνο την παρουσία της ορατής μορφής Του, την αναγνώριση της δόξας και του μεγαλείου Του στα πάντα, και τη θεϊκή συνειδητότητά Του. Του χαρίζει επίσης την εμπειρία αυτού του υπέρτατου τέταρτου σταδίου της απελευθέρωσης, του σταδίου της Ένωσης. Από αυτή την Ένωση απορρέει και η Υπέρτατη Γνώση. Ακόμα κι αν ο πιστός δεν την αποζητά, ο Κύριος του την παρέχει. 
- Μπάμπα, από το βιβλίο «Αγάπη» (‘Prema Vahini’), Κεφ. 54

28 Ιανουαρίου

Αν δεν είστε συνεπείς και επιμελείς σχετικά με την εφαρμογή της πνευματικής πειθαρχίας της Αλήθειας, τότε κάθε καθήκον που σας ανατίθεται από το Ντάρμα και κάθε δραστηριότητα που υπαγορεύεται απ’ αυτό, θα κρέμεται επάνω σας σαν βαρύ φορτίο. Γι’ αυτό, πρέπει να αναζητάτε την Πραγματικότητα που βρίσκεται πίσω απ’ όλα τα φαινόμενα στην καθημερινή σας ζωή και η αναζήτηση αυτή θα κάνει όλα τα καθήκοντά σας που εκτελούνται σύμφωνα με το Ντάρμα, ανάλαφρα και ευχάριστα. Ο Θεός δημιούργησε έτσι τον άνθρωπο ώστε να κλίνει προς τον Θεό, να αγαλιάζει με την ενόραση του Θείου και να είναι ευτυχής όταν είναι αγνός, ηθικός και ενάρετος. Έτσι ο άνθρωπος πρέπει να υπηρετεί τα ενδιαφέροντά του με προσήλωση στην πραγματική του φύση, με συγκέντρωση στον Θεό, με την επιμελή καλλιέργεια της Αλήθειας, και την απαρέγκλιτη εφαρμογή της ενάρετης συμπεριφοράς, δηλαδή του Ντάρμα.
- Μπάμπα, από το βιβλίο «Θεία Τάξη» (‘Dharma Vahini’), Κεφ. 13.

27 Ιανουαρίου

Η λατρεία που προσφέρετε με τη συνειδητότητα σας βαθιά ριζωμένη στον Θεό, με αγνά συναισθήματα και απαλλαγμένοι από όλες τις περιττές σκέψεις, γίνεται από μόνη της ένωση του νου με τον Θεό. Σαν αποτέλεσμα αυτής της ένωσης, ο Θεός εμφανίζεται στην εσωτερική σας όραση, με τη μορφή που έχετε επιλέξει να Τον λατρεύετε. Αυτή η θέαση δεν είναι φαντασία - είναι μια βιωματική εμπειρία «πρόσωπο με πρόσωπο». Χωρίς να μετακινηθείτε από το μέρος πού διαλογίζεστε, μπορείτε να παραμένετε κοντά στην Παρουσία του Θεού, δηλ. ‘να είστε πάντοτε κοντά στον Θεό’ (salokya mukti). Παράλληλα με το να είστε πάντα ‘εν Θεώ’, θεωρείτε όλα όσα βλέπετε ως τη δόξα και το μεγαλείο του Θεού. Αυτό το βίωμα αναφέρεται ως το ‘να βλέπετε πάντοτε το μεγαλείο του Θεού’ (samipya mukti). Το να ζείτε πάντοτε `εν Θεώ`, το να είστε κάθε σας στιγμή μάρτυρες της δόξας και του μεγαλείου Του και το να είστε διαποτισμένοι με τη συνειδητότητα του Θεού, οδηγεί τελικά στην ομοίωση μ’ Εκείνον (sarupya mukti). Αυτός είναι ο καρπός των ιερών γραφών που αναφέρονται στην αφοσίωση.
- Μπάμπα, από το βιβλίο «Αγάπη» (‘Prema Vahini’), Κεφ. 54.

26 Ιανουαρίου

Από αρχαιοτάτων χρόνων οι Ινδοί θεωρούσαν την Αλήθεια ως τον  ίδιο τον Θεό, την αγάπησαν, την καλλιέργησαν και την προστάτεψαν, και μέσω της λατρείας της πραγμάτωσαν τον Θεό. Ήταν αφοσιωμένοι στην Αλήθεια και στην Αρετή και θεωρούσαν την τήρηση της ηθικής στην κοινωνία ως ύψιστο καθήκον τους. Σήμερα είναι επιτακτική ανάγκη να συνειδητοποιήσετε πόσο ιερή χώρα είναι η Ινδία. Σ` αυτή την άγια χώρα, δεν λείπει τίποτα. «Ό,τι δεν μπορεί να βρεθεί στην Ινδία δεν μπορεί να βρεθεί πουθενά αλλού», λέει μία αρχαία ρήση. Όμως, παρ’ όλα αυτά τα πολυάριθμα δώρα της, αυτή η χώρα θεωρείται φτωχή και υπανάπτυκτη. Αυτή η γνώμη γεννιέται από την πλάνη. Εφόσον λοιπόν στην πατρίδα μας υπάρχουν τα πάντα, γιατί πηγαίνετε σε άλλες χώρες ζητιανεύοντας μία θέση εργασίας; Αν ερευνήσετε, θα διαπιστώσετε ότι πάντα έχουν την προέλευσή τους στην Ινδία. Συνεπώς, έχοντας γεννηθεί σ` αυτή την ιερή χώρα, να προσπαθείτε με όλες σας τις δυνάμεις να προάγετε τη δόξα της. Κάθε πιστός οφείλει να το θεωρεί ιερή υποχρέωσή του να προστατεύει και να προάγει το μεγαλείο της Ινδίας.  Εσείς όμως, ακριβώς όπως ο ελέφαντας δεν γνωρίζει την τεράστια σωματική του δύναμη, δεν έχετε επίγνωση της δύναμής σας. Παρ` όλες τις μυριάδες δεξιότητες και ικανότητές σας, συμπεριφέρεστε σαν αδύναμα πλάσματα, ακριβώς όπως ένας ελέφαντας μπροστά στον ‘μαχούτ’, τον οδηγό του. Έχετε χρέος να απαλλαγείτε απ’ αυτήν την αδυναμία. 
- Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 23 Nov 1990, κατά τον εορτασμό των Γενεθλίων του.

25 Ιανουαρίου

Το να υπερνικήσει κανείς τις αισθήσεις του που περιπλανώνται στον εξωτερικό κόσμο είναι δύσκολο, διότι έλκονται από τη γεύση, την αφή και την εξωτερική εμφάνιση. Οι εσωτερικές ροπές όμως είναι σαν το πεντακάθαρο νερό που δεν έχει ούτε μορφή, ούτε γεύση ή βάρος, και είναι ωφέλιμο για σας! Το ακάθαρτο νερό σας βλάπτει, προσβάλλει τον οργανισμό σας. Οφείλετε λοιπόν να εξαγνίσετε τη νοητική σας συμπεριφορά, η οποία τώρα κηλιδώνεται από τις ψευδαισθήσεις του εξωτερικού κόσμου. Αν επιθυμείτε να φθάσετε στην ευτυχία, πρέπει πρώτα να ελέγξετε και να κατακτήσετε τις παραπάνω πλάνες του εξωτερικού κόσμου. Τότε οι εσωτερικές ροπές σας θα στρέφονται εύκολα προς την κατεύθυνση που χαρίζει τη μόνιμη ευδαιμονία. Οι πνευματικές ασκήσεις και πειθαρχίες δεν είναι παρά άλλα ονόματα της οδού που σας οδηγεί στον έλεγχο και την υπερνίκηση αυτών των εξωτερικών ροπών, και σας θωρακίζει από τις πλάνες. Επιλέξτε όποια οδό μέσω της οποίας αισθάνεστε ότι η χάρη του Θεού ρέει προς εσάς. Η λύτρωση επιτυγχάνεται με αυστηρή τήρηση των κανόνων για την εφαρμογή της πνευματικής οδού που έχετε επιλέξει. Η οδός αυτή θα σας δώσει τη δύναμη να υπερνικήσετε τις ψευδαισθήσεις και θα σας χαρίσει αυτοσυγκέντρωση.  
- Μπάμπα, από το βιβλίο «Αγάπη» (‘Prema Vahini’), Κεφ. 53.

24 Ιανουαρίου

Μερικές φορές όταν το τιμόνι στρέφεται προς μια κατεύθυνση οι τροχοί δεν υπακούουν και το αυτοκίνητο πηγαίνει προς μιαν άλλη κατεύθυνση. Αυτό όμως δεν είναι φυσικό, υποδεικνύει ότι υπάρχει βλάβη που πρέπει να επιδιορθώσετε. Όταν τα λάστιχα δεν έχουν αρκετόν αέρα (που αντιστοιχεί στην πνευματικότητα) δεν υπακούν στο τιμόνι. Αλλά δεν γίνεται να ξεφύγουν τελείως από τα όρια του τιμονιού. Υπάρχει ένας σύνδεσμος ανάμεσα στο τιμόνι που έχετε στα χέρια σας με τους τροχούς κάτω από το αυτοκίνητο. Αν δεν υπήρχε αυτός ο σύνδεσμος θα ήταν αδύνατον να ταξιδέψει το αυτοκίνητο· είναι τόσο απαραίτητος όσο και αναπόφευκτος. Εκείνος που έχει αγωνιστεί και έχει επιτύχει τον έλεγχο των αισθήσεων είναι εύκολο να ελέγξει τις εσωτερικές τάσεις του νου. Οι αισθήσεις, που έχουν όνομα και μορφή, έλκονται από τα αντικείμενα του εξωτερικού κόσμου και o άνθρωπος γίνεται βορά των αισθησιακών απολαύσεων. Το να ελεγχθούν είναι ένα δύσκολο έργο. Αλλά οι εσωτερικές τάσεις και τα εσωτερικά (νοητικά) όργανα είναι πιο λεπτοφυή, έχουν όνομα αλλά όχι μορφή, και επειδή η εμπειρία τους είναι πιο κοντά στη θεϊκή ευδαιμονία, μπορούν να ελεγχθούν ευκολότερα.
- Μπάμπα, από το βιβλίο «Αγάπη» (‘Prema Vahini’), Κεφ. 53.

23 Ιανουαρίου

Πάντοτε να αγαπάτε και ν’ ακολουθείτε την αλήθεια και μόνο αυτήν - το ψέμα ποτέ δεν ωφελεί. Δεν θα βρείτε κανέναν να τιμά συνεχώς το ψέμα, την απάτη και την αδικία. Αντιθέτως,  όλοι σέβονται την αλήθεια, την τιμιότητα, την ακεραιότητα και τη δικαιοσύνη. Ποιος ονομάζεται θεϊκός άνθρωπος; Πρόκειται απλά για έναν χαρακτηρισμό που δίνεται στον άνθρωπο ο οποίος ακολουθεί την Αλήθεια ως απαραβίαστο κανόνα στην καθημερινή του ζωή. Το Ντάρμα (η ενάρετη συμπεριφορά) όπως ορίζεται στα ιερά κείμενα, δοκιμάζεται, αντέχει στη δοκιμασία του χρόνου και αποδεικνύεται. Είναι αμερόληπτο και δίκαιο. Η πίστη σ’ αυτό μεγαλώνει με την εφαρμογή του. Η λατρεία του Θεού πρέπει ν’ ακολουθεί τους κανόνες που καθορίζονται στα ιερά κείμενα. Έτσι, οι άνθρωποι εδραιώνονται στην εφαρμογή του Ντάρμα, δηλ. στο να ζουν μια ενάρετη ζωή. Το Ντάρμα είναι η εντολή του Θεού, είναι η αυθεντική φωνή του Θεού, και έτσι όλοι μπορούν να το ακολουθούν. Το Ντάρμα χαρίζει καλοσύνη σε όλους, επίσης τους χαρίζει ευδαιμονία εδώ στη γη και μετά θάνατον.
- Μπάμπα, από το βιβλίο «Θεία Τάξη» (‘Dharma Vahini’), Κεφ. 13.

22 Ιανουαρίου

Πολλοί αμφιβάλλουν αν οι πειθαρχίες, όπως περιγράφονται στα ιερά κείμενα, απολήγουν στο να ανατείλει η Γνώση. «Αυτές δεν είναι απλοί περιορισμοί για το σώμα;» ρωτούν. Η Γνώση, λένε,  προέρχεται μόνο από τη συνειδητοποίηση της θεϊκής Αρχής. Αυτός όμως ο τρόπος σκέψης βασίζεται σ’ ένα μεγάλο λάθος. Μέσω της σωματικής ρύθμισης, στην οποία αποσκοπούν οι πειθαρχίες αυτές, εξαλείφονται οι επιθυμίες και οι τάσεις του νου και σταθεροποιείται η συγκέντρωση. Η προσήλωση και ο εστιασμός είναι ουσιώδη για την εδραίωση της Γνώσης βαθιά μέσα στην καρδιά, και μπορούν εύκολα να αποκτηθούν με τις σωματικές πειθαρχίες και οδηγίες που αναφέρονται στις Ουπανισάντ. Ο εξωτερικός έλεγχος βοηθά με πολλούς τρόπους τον εσωτερικό. Η επιτυχία όμως στον εσωτερικό είναι συγκριτικά πιο δύσκολη από την επιτυχία στον εξωτερικό! Σ’ ένα κινούμενο αυτοκίνητο, οι ρόδες ακολουθούν πάντα την κατεύθυνση του τιμονιού. Μια απλή στροφή του τιμονιού, το οποίο ελέγχεται από τα χέρια, δεξιά ή αριστερά, στρέφει τους τροχούς του αυτοκινήτου, που δεν είναι στα χέρια σας, προς την αντίστοιχη κατεύθυνση - δεν είν’ έτσι; 
- Μπάμπα, από το βιβλίο «Αγάπη» (‘Prema Vahini’), Κεφ. 53.

21 Ιανουαρίου

Η γνώση του Ντάρμα αποκτάται σε τρία στάδια: πρώτον, πρέπει να εκπαιδευτείτε απ’ αυτούς που έχουν τη γνώση και εμπνέονται από το Ντάρμα. Δεύτερον, πρέπει να προσπαθείτε να εξαγνιστείτε και να εφαρμόζετε την Αλήθεια. Τρίτον, πρέπει να συνειδητοποιήσετε την αξία της γνώσης των ιερών γραφών, που είναι η φωνή του Θεού. Όταν ολοκληρωθούν αυτά τα τρία στάδια, τότε ο άνθρωπος κατανοεί την Αλήθεια και ξέρει πώς να τη διακρίνει από την αναλήθεια. Η αναζήτηση της Αλήθειας πρέπει να γίνεται με πνεύμα εγκαρδιότητας και συνεργασίας. Ο καθένας σας πρέπει να είναι εξίσου πρόθυμος να φθάσει σ’ αυτήν, τόσο για προσωπικό του όφελος, όσο και για το καλό όλων. Η γνώμη του καθενός πρέπει να εξετάζεται έχοντας σαν κριτήριο το Ντάρμα και το οικουμενικό καλό. Μόνο οι αρχές που ικανοποιούν αυτό το κριτήριο πρέπει να επιλέγονται προσεκτικά, να εφαρμόζονται και να διαδίδονται στον κόσμο. Αυτό θα βοηθήσει την ανθρωπότητα να προοδεύσει πνευματικά. Με τον τρόπο αυτό, όλων η χαρά και η ευτυχία θα βελτιωθεί εξίσου. 
-        Μπάμπα, από το βιβλίο «Θεία Τάξη» (‘Dharma Vahini’),Κεφ. 13.

20 Ιανουαρίου

Το μονοπάτι της απόλυτης αυτοπαράδοσης μοιάζει με τη συμπεριφορά των νεογνών της γάτας. Όπως τα γατάκια αφήνουν όλα τους τα βάρη στη μητέρα τους, έτσι επίσης ο πιστός πρέπει να δώσει στον Θεό την απόλυτη και αμέριστη εμπιστοσύνη Του. Η μητέρα γάτα πιάνει το γατάκι με το στόμα της και το μεταφέρει πάντα με ασφάλεια, ακόμα και μέσα από πολύ στενά περάσματα. Παρομοίως, ο πιστός πρέπει να αφήνει όλα του τα βάρη στον Θεό και να παραδίδεται πλήρως στο Θέλημά Του. Ο Λάκσμανα, ο αγαπημένος αδελφός του Σρι Ράμα, ήταν ένα τρανό υπόδειγμα πιστού που ακολούθησε αυτό το μονοπάτι της παράδοσης στον Θεό. Για να υπηρετήσει τον Σρι Ράμα, απαρνήθηκε όλα τα εμπόδια στον δρόμο του προς την απόλυτη παράδοση στον Θεό: τον πλούτο, τη σύζυγο, τη μητέρα, το σπίτι, ακόμα και τον ύπνο και το φαγητό του, και τούτο για 14 ολόκληρα χρόνια. Ένιωθε ότι ο Σρι Ράμα ήταν το παν γι’ αυτόν, η ευτυχία και η χαρά του, και πίστευε ότι θα του εξασφάλιζε τα απαραίτητα. Πίστευε ακόμα ότι ο σκοπός της ζωής του ήταν μόνο να Τον ακολουθεί, να Τον υπηρετεί και να υποτάσσει το θέλημά του στο δικό Του. Αν λοιπόν αφήσετε όλα τα βάρη της ζωής σας στον Θεό και Τον λατρεύετε  αδιάλειπτα με σταθερότητα, Εκείνος είναι βέβαιο ότι θα φροντίζει πάντα να έχετε οτιδήποτε χρειάζεστε.
- Μπάμπα,  από το βιβλίο «Αγάπη» (‘Prema Vahini’), Κεφ. 51.

19 Ιανουαρίου

Η αφοσίωσή σας στον Θεό πρέπει να ρέει σταθερά και αδιάκοπα, όπως το λάδι από ένα δοχείο σε άλλο. Σ’ αυτόν τον κόσμο, τίποτα δεν μπορεί ν’ αποκτηθεί χωρίς αγάπη. Μόνο όταν υπάρχει αγάπη, γεννά η προσκόλληση με τη σειρά της την επιθυμία προστατεύσουμε και να διαφυλάξουμε οτιδήποτε σ’ αυτή τη ζωή. Η πίστη που βασίζεται στην προσωπική προσπάθεια είναι σαν τα νεογνά του πιθήκου που στηρίζονται στις δικές τους δυνάμεις για να συγκρατηθούν επάνω στην κοιλιά της μητέρας τους, ενώ αυτή πηδά από το ένα στο άλλο κλαδί. Έτσι επίσης ο πιστός του Θεού πρέπει να υπομένει τις διάφορες δοκιμασίες στα χέρια του Θεού και να κρατιέται από την επανάληψη του ονόματός Του αδιάκοπα, κάθε στιγμή, ανεξάρτητα από τις συνθήκες που τον περιβάλλουν, άοκνα, χωρίς ίχνος απέχθειας ή αγανάκτησης, υπομένοντας τον χλευασμό και την κριτική του κόσμου και υπερνικώντας τα συναισθήματα ντροπής και  ήττας. Υπόδειγμα αυτής της κατηγορίας αφοσίωσης ήταν το μικρό παιδί Πραχλάντα, ο πρώτος μεταξύ των πιστών. 
Μπάμπα, από το βιβλίο «Αγάπη» (‘ Prema Vahini’), Κεφ. 51

18 Ιανουαρίου

Σκεφθείτε πόσα χαρίσματα έδωσε ο Θεός στον άνθρωπο. Προικισμένοι με αυτή τη δωρεά, να αναζητείτε τους τέσσερις στόχους της ζωής και να πορεύεστε στην οδό του Θεού, προσηλωμένοι αυστηρά στις απαιτήσεις της Αλήθειας. Στην υπηρεσία αυτού του σκοπού πρέπει να αξιοποιήσετε τα χαρίσματα που σας δόθηκαν – γι’ αυτό σας δόθηκε η δωρεά. Μόνο εκείνοι που έχουν τη δωρεά της όρασης μπορούν να βλέπουν. Οι τυφλοί δεν έχουν αυτή την τύχη. Κατά παρόμοιο τρόπο, μόνο όσοι είναι προικισμένοι με την Αλήθεια, όσοι λαχταρούν να πραγματώσουν τους τέσσερις σκοπούς της ζωής και να τηρούν  αδιάλειπτα το Ντάρμα, μπορούν να δουν τον Θεό. Όλοι οι άλλοι είναι τυφλοί. Ο Θεός έχει επίσης δώσει στον άνθρωπο τα εργαλεία για ν’ αναπτύξει τη διάνοια και της διάκρισή του. Αν τα χρησιμοποιεί σωστά και προσπαθεί να συνειδητοποιήσει τον Θεό μέσα του, ο Θεός θα τον προικίσει με νέα χαρίσματα και νέες πηγές δύναμης, διότι είναι γεμάτος χάρη για εκείνους που αγωνίζονται. Όταν ο άνθρωπος επιδιώκει να εφαρμόζει το Ντάρμα στη ζωή του, τότε θα του αποκαλυφθεί και η Αλήθεια.
- Μπάμπα, από το βιβλίο «Θεία Τάξη» (‘ Dharma Vahini’), Κεφ. 13. 

17 Ιανουαρίου

Ο Θεός θα προστατεύει κάθε στιγμή και με κάθε τρόπο εκείνους που Τον λατρεύουν με απόλυτη και άσπιλη αφοσίωση. Θα τους προστατεύει ακριβώς όπως η μητέρα προστατεύει το βρέφος της, η αγελάδα το μοσχαράκι της και οι βλεφαρίδες τα μάτια – αυτόματα και δίχως προσπάθεια. Όταν το βρέφος μεγαλώσει κι ενηλικιωθεί, η μητέρα παύει ν’ ασχολείται τόσο με την ασφάλειά του. Έτσι επίσης, ο Θεός δεν δίνει ιδιαίτερη προσοχή στον σοφό, στην απελευθερωμένη ψυχή. Ο νεοφώτιστος πιστός είναι για τον Θεό ό,τι το βρέφος για τη μητέρα. Δεν έχει άλλη δύναμη εκτός από τη δύναμη του Θεού. Για τον σοφό, η προσωπική του δύναμη αρκεί. Επομένως, μέχρις ότου μπορέσει να στηριχτεί στις δικές του δυνάμεις, ο πιστός θα είναι ένα βρέφος στα χέρια του Θεού σαν πιστός μιας μορφής Του, έτσι δεν είναι; Κανείς δεν μπορεί να γίνει πιστός του Άμορφου Υπέρτατου Θεού χωρίς πρώτα να έχει γίνει πιστός μιας μορφής Του.
- Μπάμπα, από το βιβλίο «Αγάπη» (‘ Prema Vahini’), Κεφ. 48.

16 Ιανουαρίου

Η εξάρτηση από το Ντάρμα θα εξασφαλίσει και θα μεγαλώσει την ευτυχία σας. Σας απαλλάσσει από τον φθόνο που ίσως τείνετε να αναπτύξετε απέναντι στους άλλους. Δεν σας επιτρέπει να καμαρώνετε με υπερηφάνεια όταν κάποιος άλλος υποφέρει ή θλίβεται. Μπορεί ποτέ μια τέτοια κακία να σας κάνει ευτυχισμένους; Να θυμάστε: θα είστε ευτυχισμένοι μόνο όταν όλοι είναι ευτυχισμένοι! Να θυμάστε ακόμα ότι τόσο ο νους όσο και συνείδησή σας πρέπει να ακολουθούν πιστά τον δρόμο που οδηγεί στην ευημερία όλης της ανθρωπότητας. Το Ντάρμα θα ακτινοβολεί και θα λάμπει μόνο στον άνθρωπο που υπηρετεί όλους και δίνει χαρά σε όλους. Αυτός θα δεχθεί όχι μόνο τη χάρη του Θεού, αλλά ακόμα και το μοναδικό προνόμιο να συνενωθεί μαζί Του. Όποτε δίνεις οτιδήποτε σε οποιονδήποτε ή δέχεσαι οτιδήποτε από  οποιονδήποτε, φρόντισε να μην υπερβαίνεις τα όρια του Ντάρμα. Μην παραβιάζεις τις επιταγές του. Να το ακολουθείς πάντοτε, πιστεύοντας ότι αυτό είναι το μοναδικό σου καθήκον. Να πλημμυρίζεις και την παραμικρή σου ενέργεια με την πεμπτουσία του Ντάρμα και να προσπαθείς κάθε μέρα που περνά να προοδεύεις όλο και περισσότερο προς αυτή την κατεύθυνση.  
-        Μπάμπα, από το βιβλίο «Θεία Τάξη» (‘Dharma Vahini’), Κεφ.13. 

15 Ιανουαρίου

Τον εορτασμό του Σανκράντι, της Ιερής Αλλαγής, πρέπει να τον θεωρείτε ημέρα κατά την οποία ο άνθρωπος στρέφει το βλέμμα του προς τον Θεό. Η ζωή σας μπορεί να συγκριθεί με ένα ζαχαροκάλαμο. Όπως το ζαχαροκάλαμο είναι σκληρό και έχει πολλούς κόμπους, έτσι και η ζωή είναι γεμάτη δυσκολίες. Αλλά αυτές τις δυσκολίες πρέπει να τις υπερνικάτε για να μπορέσετε να απολαύσετε τη Θεία Ευδαιμονία, ακριβώς όπως το ζαχαροκάλαμο πρέπει να συνθλιβεί και ο χυμός του να μετατραπεί σε ζάχαρη, για να απολαμβάνετε τη διαρκή γλυκύτητά της. Τη μόνιμη ευδαιμονία μπορεί να την κερδίσει κανείς μόνο όταν υπερνικήσει τις δοκιμασίες, τις στενοχώριες και τις θλίψεις που φέρνουν οι αντιξοότητες. Ο χρυσός δεν μπορεί να μετατραπεί σ’ ένα ελκυστικό κόσμημα χωρίς να υποβληθεί στη διαδικασία της τήξης στην κάμινο και της σφυρηλάτησης για να πάρει το απαιτούμενο σχήμα. Όταν σας αποκαλώ ‘χρυσούς μου’, ή ‘Ενσαρκώσεις της Θείας Αγάπης’, το κάνω διότι σας θεωρώ πολύτιμες υπάρξεις! Να περνάτε μέσα από τις αντιξοότητες της ζωής με καρτερία, έτσι ώστε να γίνετε ελκυστικά ‘κοσμήματα’. Δεν πρέπει να επιτρέπετε στον εαυτό σας να καταβάλλεται από τις δυσκολίες. Να καλλιεργείτε την αυτοπεποίθηση (σημ.τ.μεταφρ.: που είναι ταυτόσημη με την πίστη στον Θείο Εαυτό σας) και να έχετε σταθερή πίστη στον Θεό. Από σήμερα κιόλας, αφοσιωθείτε στην υπηρεσία των συνανθρώπων σας με ακλόνητη πίστη και ζείτε τη ζωή σας με τρόπο που να είστε υπόδειγμα για τους άλλους.
- Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 15 Ιανουαρίου 1992.

14 Ιανουαρίου

Η εορτή Σανκράντι πρέπει να θεωρείται η ημέρα κατά την οποία στρέφετε την ενόρασή  σας προς τον Θεό. Η ζωή σας μπορεί να συγκριθεί με ένα ζαχαροκάλαμο: όπως αυτό, που είναι σκληρό και έχει πολλούς κόμπους, έτσι και η ζωή – είναι γεμάτη δυσκολίες. Εσείς όμως, ποτέ να μην επιτρέπετε στις δυσκολίες να σας συντρίβουν. Να υπερνικάτε τις διακυμάνσεις της ζωής με καρτερία και να απολαμβάνετε την γλυκιά ευδαιμονία που χαρίζει η πίστη στον Θεό. Ακριβώς όπως για ν’ απολαύσετε την αμετάβλητη γλυκύτητα του ζαχαροκάλαμου πρέπει να το συνθλίψετε και να βγάλετε τον χυμό του, την μόνιμη θεία ευδαιμονία μπορείτε να την αποκτήσετε μόνο υπερνικώντας τις δοκιμασίες και τα προβλήματα της ζωής. Συχνά προσφωνώ τους πιστούς «Μπανγκάρου», δηλ. «χρυσοί μου», διότι σας θεωρώ άκρως πολύτιμους! Ο χρυσός δεν μπορεί να μετατραπεί σ’ ένα ελκυστικό κόσμημα αν πρώτα δεν τον λιώσουν στο χωνευτήρι και μετά δεν τον σφυρηλατήσουν για να πάρει το επιθυμητό σχήμα. Αναπτύξτε λοιπόν αυτοπεποίθηση, δηλ. εμπιστοσύνη στον Θείο Εαυτό που ενοικεί μέσα σας και έχετε ακλόνητη πίστη στον Θεό. Μ’ αυτήν την ακλόνητη πίστη να αφιερώσετε τον εαυτό σας στην υπηρεσία των συνανθρώπων σας και να ζείτε μία υποδειγματική ζωή.

-        Μπάμπα,  Ομιλία που δόθηκε στις 15 Ιανουαρίου 1992. 


14 Ιανουαρίου

Κάποτε που ο Νάραντα ρώτησε τον Σρι Ράμα για τη φύση των πιστών του και γενικότερα των πνευματικών αναζητητών, ο Σρι Ράμα του απάντησε: «Άκου ω Νάραντα! Οι πιστοί μου είναι γεμάτοι αγάπη. Υποστηρίζουν  πάντοτε τη δικαιοσύνη και την αρετή, ομιλούν την αλήθεια. Η καρδιά τους λιώνει από ευσπλαχνία και συμπόνια. Δεν αδικούν, αποφεύγουν την αμαρτία, έχουν γερές ηθικές βάσεις, απαρνούνται τα πάντα με ευχαρίστηση. Τρώγουν με μέτρο, ασχολούνται με το να κάνουν καλό στους άλλους, δεν έχουν εγωισμό, δεν ταλανίζονται από αμφιβολίες. Δεν δέχονται επαίνους, δέχονται όμως να ακούν για την καλή φύση των άλλων και επιθυμούν να την εγκωμιάζουν. Έχουν καλό, δυνατό και καθαγιασμένο χαρακτήρα. Πνευματικοί αναζητητές είναι εκείνοι που επιθυμούν και προσπαθούν ν’ αποκτήσουν τέτοιες ιδιότητες και τέτοιο χαρακτήρα. Όσοι ασχολούνται με την επανάληψη του ονόματος του Θεού, με πνευματικές πειθαρχίες και ιερά τάματα, έχουν αναπτύξει  αυτοέλεγχο και εγκράτεια, πίστη, υπομονή, συντροφικότητα, ευγένεια και καλοσύνη, χαρά, καθώς και γνήσια, πηγαία αγάπη για Μένα, τέτοιοι άνθρωποι Μού είναι ιδιαίτερα αγαπητοί. Οποιοσδήποτε έχει διάκριση και αυταπάρνηση, ταπεινοφροσύνη και σοφία και ως συνέπεια έχει αποκτήσει επίγνωση της Πραγματικότητας, οποιοσδήποτε είναι βυθισμένος στο στοχασμό των θεϊκών παιχνιδιών Μου, οποιοσδήποτε διατηρεί το όνομά Μου στη σκέψη του αδιάκοπα και ανεξάρτητα από τις συνθήκες που επικρατούν γύρω του, οποιοσδήποτε χύνει δάκρυα αγάπης κάθε φορά που ακούει το όνομά μου, από οποιαδήποτε χείλη κι αν προφέρεται, είναι αυθεντικός λάτρης Μου.» Έτσι απάντησε ο Σρι Ράμα στον Νάραντα. 
- Μπάμπα, από το βιβλίο «Αγάπη» (‘ Prema Vahini’), Κεφ. 48.

13 Ιανουαρίου

Για τους ανθρώπους που είναι αιχμαλωτισμένοι σ’ έναν τρόπο ζωής δίχως νόημα μέσα σ’ έναν ατέρμονα κύκλο από μάταιες δραστηριότητες, ο Ήλιος αποτελεί υπόδειγμα ακαταπόνητης και ανιδιοτελούς προσφοράς υπηρεσίας. Δεν απολαμβάνει καμία ανάπαυλα από την εργασία. Είναι πέρα από κάθε έπαινο και αποδοκιμασία. Φέρει εις πέρας τα καθήκοντά του με απόλυτη αταραξία και ηρεμία. Καθετί που κάνει είναι μόνο για το καλό και την ευημερία του κόσμου και όχι για να προκαλέσει κάποιο κακό. Γι’ αυτό, να αντλείτε έμπνευση στη ζωή σας από το παράδειγμα του Ήλιου. Η ζωή πάνω στη γη είναι δυνατή μόνο χάρη στον Ήλιο. Ο Ήλιος διδάσκει στον άνθρωπο το μάθημα της ταπεινής αφοσίωσης στο καθήκον, χωρίς καμία έπαρση. Είναι το ύψιστο παράδειγμα για τον καθένα ότι πρέπει να κάνει το καθήκον του με ολόψυχη αφοσίωση. Το να κάνει κανείς το καθήκον του χωρίς ιδιοτέλεια είναι η πιο ουσιαστική και αποτελεσματική πνευματική άσκηση  που οδηγεί στην ένωση με τον Θεό (Γιόγκα), έχει τονίσει ο Σρι Κρίσνα στην Μπάγκαβαντ Γκίτα. Να φροντίζετε οι πράξεις και οι σκέψεις σας να είναι αγνές και θετικές. Τότε θα βιώσετε θεία ευδαιμονία. 
- Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 15 Ιανουαρίου 1992.

12 Ιανουαρίου

Η μεγαλύτερη διαταραχή της υγείας είναι η απουσία γαλήνης, δηλ. εσωτερικής ειρήνης. Όταν ο νους σας είναι γαλήνιος, το σώμα σας θα έχει υγεία. Συνεπώς, όποιος λαχταρά καλή υγεία πρέπει να προσέχει τις συγκινήσεις, τα συναισθήματα και τα κίνητρα που κυριαρχούν μέσα του και παρακινούν τις σκέψεις και τις πράξεις του. Ακριβώς όπως πλένετε τακτικά τα ρούχα σας, έτσι πρέπει να απομακρύνετε και από τον νου σας κάθε είδους πνευματικούς ρύπους, και τούτο καθημερινά. Για να διατηρείτε τον νου σας αμόλυντο, πρέπει να καλλιεργείτε καλές συναναστροφές και να αποφεύγετε όλα τα στοιχεία πνευματικού ρύπου, όπως το ψέμα, η αδικία, η απειθαρχία, η σκληρότητα και το  μίσος. Η αλήθεια, η αρετή και δικαιοσύνη, η εσωτερική ειρήνη και η αγάπη – αυτά αποτελούν τα εξαγνιστικά στοιχεία του νου. Αν λοιπόν εισπνέετε τον αγνό αέρα αυτών των στοιχείων, ο νους σας θα είναι απαλλαγμένος από βλαβερούς ιούς και θα είστε νοητικά ισχυροί και σωματικά ρωμαλέοι. Όπως δίδαξε ο Βιβεκάναντα, πρέπει να έχετε νεύρα από ατσάλι και μυς από σίδηρο. Ακλόνητη απόφασή σας πρέπει να είναι το να ξεχειλίζετε από ελπίδα και χαρά και ποτέ να μην εκδηλώνετε απελπισία και μελαγχολία.
- Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 1960

11 Ιανουαρίου

Ο πολιτισμός της αρχαίας Ινδίας (Μπάρατ) είναι μία σύνθεση αγνότητας, θειότητας, εξιδανίκευσης και ομορφιάς. Αυτός δε ο συνδυασμός αντανακλάται επίσης στις αθλοπαιδιές και στα αγωνίσματα. Μολονότι μεταξύ των διαφόρων εθνών υπάρχουν διαφορές ως προς τις διατροφικές τους προτιμήσεις και τις συνήθειες αναψυχής τους, το πνεύμα αρμονίας και ενότητας που εκδηλώνεται στις αθλοπαιδιές είναι ένα θετικό παράδειγμα που γεμίζει ικανοποίηση όλους. Μια χαρακτηριστική ιδιότητα των αθλοπαιδιών είναι ότι κατά τη διεξαγωγή τους οι όποιες διαφορές λησμονούνται και τα άτομα συμμετέχουν στα αγωνίσματα εμπνεόμενα από ένα θεϊκό πνεύμα φιλικότητας και συντροφικότητας. Οι αθλοπαιδιές βοηθούν τους παίκτες όχι μόνο να βελτιώνουν την υγεία τους, αλλά και να βιώνουν γνήσια χαρά. Ωστόσο, εσείς οι σπουδαστές δεν πρέπει να μένετε ικανοποιημένοι μόνο επειδή επιτύχατε  αυτά τα οφέλη - είναι εξίσου σημαντικό να καλλιεργείτε την αγνότητα του νου σας και να ανοίξετε την καρδιά σας όσο περισσότερο μπορείτε. Η αληθινή ανθρωπιά ανθίζει μόνο όταν το σώμα, ο νους και το πνεύμα αναπτύσσονται παράλληλα και αρμονικά. Τον ενθουσιασμό και την προσπάθεια που δείχνετε στις αθλοπαιδιές οφείλετε να τα εκδηλώνετε επίσης και στο πεδίο της ηθικής και της πνευματικότητας.
- Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 14 Ιανουαρίου 1990.

10 Ιανουαρίου

Είναι πολλοί αυτοί που δεν αφιερώνουν καθόλου χρόνο για να κατανοήσουν την ιερότητα και την αξία του πολιτισμού τους. ‘Πολιτισμός’ σημαίνει αυτό που εξευγενίζει και εκπολιτίζει τον κόσμο, που ενδυναμώνει το μεγαλείο και τη δόξα μιας χώρας και που βοηθάει να εξυψωθούν το άτομο και η κοινωνία σε ένα ανώτερο στάδιο ύπαρξης. Η τήρηση της ηθικής στην καθημερινή ζωή, η τέλεση όλων των σκέψεων και πράξεων ως ιερών, και η πιστή τήρηση των ιδανικών - όλα αυτά μαζί αποτελούν τον πολιτισμό. Ο πολιτισμός συνεισφέρει στον εξευγενισμό της ζωής.  Η διαδικασία του εξευγενισμού και της μεταμόρφωσης είναι σημαντική για οποιουδήποτε πράγμα στη ζωή. Για παράδειγμα, το αναποφλοίωτο ρύζι πρέπει να καθαριστεί και να αφαιρεθεί ο φλοιός του προτού μπορέσει να μαγειρευτεί. Αυτό ονομάζεται εξευγενισμός, και σημαίνει την απομάκρυνση των ανεπιθύμητων στοιχείων και τη διασφάλιση των επιθυμητών. Όσον αφορά τους ανθρώπους, πολιτισμός σημαίνει την απομάκρυνση όλων των αρνητικών ιδιοτήτων και την καλλιέργεια των αρετών. Πολιτισμένος είναι αυτός που έχει καλές σκέψεις και καλή συμπεριφορά. 
- Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 14 Ιαν 1990

9 Ιανουαρίου

Άνθρωποι είναι εκείνοι που θεωρούν την αγάπη ως τη μόνη ιδιότητα που πρέπει να καλλιεργούν ανελλιπώς και που αποφεύγουν τις κατώτερες ιδιότητες σαν τα φίδια. Η κακή συμπεριφορά και οι κακές συνήθειες υποβιβάζουν τον άνθρωπο. Το σημάδι της γνήσιας ανθρωπιάς είναι οι καρδιές οι γεμάτες από το νέκταρ της αγάπης. Η αληθινή αγάπη είναι άσπιλη, ανιδιοτελής, πάναγνη και αστείρευτη. Η διαφορά μεταξύ ανθρώπου και υπανθρώπου είναι ότι οι άνθρωποι είναι πράοι, γλυκείς και πιστεύουν στην αθανασία της ψυχής, ενώ οι υπάνθρωποι είναι άσπλαχνοι, άνομοι και κακοήθεις. Είναι δυνατό να ονομάζουμε ανθρώπους αυτούς που στερούνται κάθε ίχνους γλυκύτητας και που προσπαθούν να καταπιέσουν τη λαχτάρα για αθανασία; Όχι, δεν είναι δυνατό ν’ αποκαλούνται άνθρωποι, διότι η φύση τους είναι δαιμονική, έστω και αν η μορφή τους είναι ανθρώπινη! Διότι, η διαφορά μεταξύ ανθρώπου και υπανθρώπου δεν έγκειται στη μορφή, αλλά στον χαρακτήρα. Η καλή φύση ακτινοβολεί υπέρλαμπρη στα πρόσωπα των πραγματικών ανθρώπων ως ευδαιμονία. Αν λείπει αυτή η καλοσύνη από τον άνθρωπο, ακόμα κι αν είναι ξετρελαμένος από χαρά, το πρόσωπό του θα καθρεφτίζει μόνο την καταστρεπτική φωτιά του υπανθρώπου - δεν θα έχει τη χάρη της πνευματικής ευδαιμονίας.
- Μπάμπα, από το βιβλίο «Αγάπη» (‘Prema Vahini’), Κεφ. 47. 

8 Ιανουαρίου

Με ό,τι κι αν ασχολείστε, πρώτα πρέπει να κατανοήσετε το πραγματικό του νόημα. Έπειτα, οφείλετε να το ασκείτε και να το καλλιεργείτε καθημερινά, ώστε να ωφεληθείτε απ’ αυτό. Με τον τρόπο αυτό αυξάνεται η Γνώση μέσα σας και κερδίζετε παντοτινή χαρά. Οι δύο θεμελιώδεις έννοιες που πρέπει να είναι απόλυτα σαφείς στον καθένα σας είναι το Ντάρμα (Αρετή και Δίκαιο) και το Κάρμα (Δράση). Το Ντάρμα δεν έχει σχέση ούτε με προκαταλήψεις, ούτε με μεροληψίες – διαπνέεται από την αλήθεια και το δίκαιο. Γι’ αυτό αν επιλέξετε να το ακολουθήσετε στη ζωή σας, πρέπει να φροντίσετε να μην το αντιστρατεύεστε. Είναι λάθος να παρεκκλίνετε απ’ αυτό. Η οδός του Ντάρμα απαιτεί να αποβάλετε το μίσος και να καλλιεργείτε την απόλυτη ομόνοια και την αρμονική σχέση με τους συνανθρώπους σας. Μέσα από την αρμονική σχέση και την ομόνοια, το περιβάλλον θα μεταμορφώνεται καθημερινά σε τόπο ευτυχίας. Αν αυτά εδραιωθούν, η ανθρωπότητα θα απαλλαγεί από τις αναταραχές, την απειθαρχία, την αταξία και την αδικία. Οι σοφοί, που είναι αμερόληπτοι, χωρίς προκαταλήψεις και πιστοί στην εφαρμογή του Ντάρμα στη ζωή τους, πρέπει να βαδίζουν επάνω στην οδό της Αλήθειας, όπως την διδάσκουν οι Βέδες. Αυτή είναι η οδός για όλους τους ανθρώπους.
- Μπάμπα, από το βιβλίο «Θεία Τάξη» (‘Dharma Vahini’), Κεφ. 13.

7 Ιανουαρίου

Στο ιερό κείμενο Μπάγκαβαντ Γκίτα ο Σρι Κρίσνα είπε: «Μεταξύ των προσφορών που γίνονται σε μία ιεροτελεστία στον ναό, εγώ είμαι η προσφορά του Ονόματος του Θεού.» Για τη θεραπεία των θλίψεων και την απόκτηση της χαράς είναι πολύ ουσιαστικός ο ρόλος των ναών, διότι εκεί μπορεί κανείς να φέρει στη σκέψη του το όνομα του Θεού. «Για την απόκτηση μακαριότητας χρειάζεται η ανάμνηση του ονόματος του Θεού και για την ανάμνηση αυτή χρειάζονται οι ναοί», αυτή είναι η σειρά των πραγμάτων. Δεν υπάρχει τίποτε πιο γόνιμο πνευματικά απ’ αυτό, πιο ελκυστικό και πιο ευλογημένο για τον πιστό! Ο μύστης Βγιάσα αναρωτιόταν: «Έχοντας στη διάθεσή του το μεγαλειώδες αλλά απλό όνομα του Θεού, την γλώσσα του και τον ναό όπου βρίσκεται ενθρονισμένη η μαγευτική μορφή του Θεού, ώστε να μπορεί να υμνεί τη δόξα Του με φωνή γεμάτη έκσταση, γιατί ο άνθρωπος σπεύδει με τόση βιασύνη προς τις πύλες της κόλασης;» Το ίδιο και ο Τούλσιντάς. Ζούσε συνεχώς μέσα στον ναό και έψαλλε, υμνώντας τη χαρά που δοκίμαζε, αλλά θρηνούσε όταν σκεφτόταν: «Αλίμονο! Όταν οι άνθρωποι παύουν να στοχάζονται το όνομα του Θεού και να επισκέπτονται τον ναό και αναζητούν τη γαλήνη και τη χαρά σε άλλους χώρους, τότε αυτό μου θυμίζει την ανοησία εκείνων που αφήνουν την πλούσια και γευστική τροφή που έχουν στο πιάτο τους και με απλωμένα χέρια ζητιανεύουν τα αποφάγια από τα πιάτα άλλων!» 
- Μπάμπα, από το βιβλίο «Θεία Τάξη» (‘Dharma Vahini’), Κεφ. 12.

6 Ιανουαρίου

Ο άνθρωπος είναι από τη φύση του γεμάτος αγάπη. Η καρδιά του είναι πηγή ευσπλαχνίας και είναι προικισμένος με την αλήθεια του λόγου. Η γαλήνη είναι το χαρακτηριστικό του ανθρώπινου νου, είναι έμφυτο χαρακτηριστικό του. Ο άνθρωπος δεν έχει ανάγκη να ψάξει οπουδήποτε αλλού για τη γαλήνη, την ψυχική ηρεμία. Όπως ο χρυσός και το ασήμι είναι κρυμμένα κάτω από την επιφάνεια της γης, το μαργαριτάρι και το κοράλλι στα βάθη της θάλασσας, έτσι και η γαλήνη και η χαρά είναι κρυμμένες κάτω από τις επιφανειακές δραστηριότητες του νου. Ο άνθρωπος που επιθυμεί ν’ αποκτήσει αυτόν τον κρυμμένο θησαυρό, στρέφει τις νοητικές δραστηριότητές του προς τον εσώτερο εαυτό του, οπότε εκδηλώνεται η γεμάτη αγάπη φύση του. Μόνο εκείνοι που έχουν γεμίσει αγάπη, που διαχέουν αγάπη παντού και ζουν υπό το φως αυτής της αγάπης τους, δικαιούνται να ονομάζονται άνθρωποι. Όσοι στερούνται αγάπης είναι αληθώς δαίμονες, τέρατα και υπάνθρωποι. Αυτή η ιερή ιδιότητα της αγάπης δεν έχει αμφιταλαντευόμενη παρουσία, δεν μένει άδηλη, είναι πανταχού παρούσα και αναλλοίωτη. Είναι μία και αδιαίρετη. Εκείνοι που είναι εμποτισμένοι μ’ αυτήν είναι υπεράνω του φθόνου, του εγωισμού, της αδικίας, των σφαλμάτων και γενικότερα της κακής συμπεριφοράς. 
- Μπάμπα, από το βιβλίο «Αγάπη» (‘Prema Vahini’), Κεφ. 47.

5 Ιανουαρίου

Οι ναοί είναι η πρόσκληση επιστροφής στο θεϊκό σπίτι, οι πινακίδες που οδηγούν τον άνθρωπο εκεί. Προορισμός τους είναι να διδάσκουν στους ανθρώπους την τέχνη να αφαιρούν τον πέπλο της προσκόλλησης που καλύπτει την καρδιά τους. Γι` αυτό ο Τυαγκαράτζα φώναξε μέσα στον ναό του Τιρούπατι: «Θεέ μου! Αφαίρεσε από μέσα μου τον πέπλο της υπεροψίας και του μίσους!» Αμέσως, η  ομίχλη της πλάνης διαλύθηκε από το άγγιγμα των ακτίνων της θείας χάρης. Τότε έψαλε έναν δοξαστικό ύμνο περιγράφοντας την εικόνα της ωραιότητας του Θεού, και ρούφηξε βαθιά τη γλυκύτητα της Θείας Μορφής. Η μεταμόρφωση της καρδιάς του από τον Θεό γέννησε τη σπίθα της σοφίας που φούντωσε και έγινε η φλόγα της συνειδητοποίησης. Κάποτε, ο Σρι Ραματσάντρα μιλώντας στους πιστούς είπε:  «Η αυγή χαράζει και το σούρουπο πέφτει. Με την αυγή ξυπνά στον άνθρωπο η απληστία. Με το σούρουπο, τον κυριεύει η φιληδονία. Αυτός θα είναι ο στόχος σας, ο προορισμός σας; Με το πέρασμα κάθε μέρας, έχετε κάνει ακόμα ένα βήμα προς το άντρο του θανάτου, χάνοντας ακόμα μία πολύτιμη ευκαιρία. Λυπόσαστε όμως ποτέ για τη χαμένη μέρα;»
- Μπάμπα, από το βιβλίο «Θεία Τάξη» (‘ Dharma Vahini’), Κεφ.12.

4 Ιανουαρίου

Σήμερα πολλοί υποτιθέμενοι μοντέρνοι αλλά κατά βάθος ανόητοι, προβληματίζονται για την σκοπιμότητα που έχει η ανέγερση  των ναών καθώς και οι συνήθειες και τα καθιερωμένα γύρω απ’ αυτούς. Δεν μπορούν να συλλάβουν τη σημασία οποιασδήποτε απάντησης που ξεπερνά τα όρια της δικής τους περιορισμένης αντίληψης. Ένας ασθενής με υψηλό πυρετό θα βρει και τα γλυκίσματα ακόμα πικρά. Παρομοίως, αυτοί που βασανίζονται από τον υψηλό πυρετό της απόλαυσης των υλικών αγαθών, δεν μπορούν ποτέ να γευθούν την πραγματική γλυκύτητα της Αλήθειας. Πρώτα πρέπει να πέσει ο πυρετός - μόνο τότε θα μπορέσουν να εκτιμήσουν την αξία των πνευματικών αγαθών. Κατά τον ίδιο τρόπο, αν αρνείστε στον εαυτό σας την ευδαιμονία που προέρχεται από την αυτοπαράδοση σας στον Θεό και περιπλανιέστε απεγνωσμένα αναζητώντας ιερούς τόπους, σοφούς, και ιερούς ποταμούς, πώς μπορείτε να βοηθηθείτε; Μια σταγόνα πραγματικής πίστης θα σας αφυπνίσει από την πλάνη! Η πίστη θα σας διδάξει ότι ο άνθρωπος μπορεί ν’ αποκτήσει τη γαλήνη μόνο επιστρέφοντας στο δικό του σπίτι, που είναι ο Θεός μέσα του. Ως τότε, θα σας  κατατρέχει η νοσταλγία αυτού του τόπου! 
- Μπάμπα, από το βιβλίο «Θεία Τάξη» (‘Dharma Vahini’), Κεφ. 12. 

3 Ιανουαρίου

Αυτό  που είναι σημαντικό δεν είναι η απόκτηση δεξιοτήτων για επιχειρηματολογία - είναι η απόκτηση εστιασμού και σταθερής προσήλωσης του νου, αταραξίας, και απαλλαγής από αρέσκειες και αντιπάθειες. Για ποιο λόγο εφαρμόζετε όλες αυτές τις πνευματικές ασκήσεις, την επανάληψη του ονόματος του Θεού, τους ομαδικούς δοξαστικούς ύμνους, τον διαλογισμό; Δεν είναι για να αποκτήσετε σταθερή προσήλωση και εστιασμό του νου; Από τη στιγμή που θα αποκτήσετε αυτή την προσήλωση, η εσωτερική έννοια της ζωής θα σας έχει ήδη αποκαλυφθεί και δεν χρειάζεται να καταβάλλετε καμία άλλη προσπάθεια. Έτσι, αυτοί που επιθυμούν να γίνουν πνευματικοί αναζητητές και να φτάσουν στη λύτρωση, δεν πρέπει να ενδίδουν σε λογομαχίες και αντιπαραθέσεις. Δεν πρέπει να δελεάζονται από τα πονηρά και αρνητικά συναισθήματα. Οφείλουν ν’ αναγνωρίζουν τα λάθη τους και να μην τα επαναλαμβάνουν, να διατηρούν και να προστατεύουν την ικανότητα σταθερής προσήλωσης του νου που έχουν αναπτύξει, να έχουν τα μάτια μονίμως στραμμένα στον στόχο, τον Θεό, και να διαγράφουν ως ασήμαντες τις δυσκολίες, τις ήττες και τις διαταραχές που ενδεχομένως θα συναντήσουν στην πνευματική ατραπό. Πρέπει να παραμένουν σε σκέψεις που να συντείνουν στον ενθουσιασμό και τη χαρά τους και να μη σπαταλούν πολύτιμο χρόνο εξετάζοντας τα πάντα και δημιουργώντας αμφιβολίες για όλα τα θέματα, μικρά και μεγάλα. 
- Μπάμπα, από το βιβλίο «Αγάπη» (‘ Prema Vahini’), Κεφ. 45

2 Ιανουαρίου

Για σκεφθείτε: αυτοί οι τυχεροί άνθρωποι που έχουν πλούτη, χρυσάφι, περιουσία και ανέσεις, έχουν και γαλήνη; Και ακόμα: όλοι οι άνθρωποι που έχουν ανώτερη μόρφωση, εντυπωσιακή ομορφιά, ή υπεράνθρωπη σωματική δύναμη, έχουν τουλάχιστον αυτοί μία αρμονική σχέση με τον εαυτό τους και τον κόσμο; Όχι! Ο λόγος γι’ αυτή την έλλειψη γαλήνης σε πολλούς ανθρώπους, είναι ότι έχουν ξεχάσει τον Θεό, το Θείο Θεμέλιο της δημιουργίας. Όλες οι ζωές που αναλώνονται χωρίς πίστη και αφοσίωση στον Έναν και Υπέρτατο Θεό, είναι αξιοκαταφρόνητες. Είναι όλες χαμένες ευκαιρίες. Είναι πράγματι πολύ παράξενο! Η πραγματική σας υπόσταση, η πηγή της χαράς σας, η απόλυτη θεμελιώδης ουσία σας, η Θεϊκή Αρχή, έγινε για σας μη αναγκαία, κάτι που δεν αναζητάτε. Αντιθέτως, ο υλικός κόσμος με την επιδεικτική του ευτέλεια, σάς έγινε αναγκαίος και επιθυμητός. Ακόμα και το πιο άνετο σπίτι, εξοπλισμένο με όλες τις πολυτέλειες και την αφθονία αγαθών που λαχταρούν οι άνθρωποι, αδυνατεί να σας χαρίσει τη γαλήνη. Η γαλήνη κερδίζεται μόνο όταν παραδίδετε τον εαυτό σας στον Θεό, που είναι ο ίδιος ο πυρήνας της κάθε ύπαρξης, η ίδια η πηγή της ζωής και των όντων.
- Μπάμπα, από το βιβλίο «Θεία Τάξη» (‘Dharma Vahini’), Κεφ. 12.

1 Ιανουαρίου

Σήμερα όλοι οι άνθρωποι είναι γεμάτοι χαρά επειδή είναι Πρωτοχρονιά. Για τον αληθινό πιστό όμως, η κάθε μέρα είναι ημέρα γιορτής. Να θεωρείτε κάθε στιγμή, κάθε μέρα σαν νέα και να τη ζείτε με χαρά, σαν να είναι γιορτή. Όλοι οι μεγάλοι άνδρες και γυναίκες εξαγίασαν τη ζωή τους αποκλειστικά και μόνο υπηρετώντας την ανθρωπότητα. Υπηρεσία δεν είναι μόνο το να βοηθάτε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Ο Θεός σας έχει δώσει κάθε μέλος του σώματός σας για να Τον λατρεύετε μέσω της προσφοράς ανιδιοτελούς υπηρεσίας. Αυτή η μορφή λατρείας του Θεού είναι το μόνο μέσο με το οποίο μπορεί να καθαγιαστεί η ζωή κάθε ανθρώπου. Γι` αυτό αρχίστε ήδη από σήμερα να προσφέρετε υπηρεσία, και όταν κάνετε καλή δουλειά στον τομέα αυτό, θα απολαμβάνετε γαλήνη στη ζωή σας. Καλλιεργήστε καλές ιδιότητες χαρακτήρα και προετοιμαστείτε από τώρα να κάνετε αυτοθυσίες. Η αυτοθυσία σάς χαρίζει ευδαιμονία που διαρκεί αιώνια. Τόσο τη μόρφωση όσο και τον πλούτο σας οφείλετε να τα μοιράζεστε με τους συνανθρώπους σας. Στην πραγματικότητα, τα χρήματα που έχετε κερδίσει ανήκουν στον Θεό – εσείς είστε μόνο θεματοφύλακές τους. Οπότε, σαν θεματοφύλακες του Θεού, να κάνετε συνετή και ενάρετη χρήση των χρημάτων σας. Να στοχάζεστε αδιάλειπτα τον Θεό με την ακλόνητη πίστη ότι Εκείνος είναι πάντα στο πλευρό σας - έτσι, με τη βοήθειά Του θα υπερνικήσετε όλες τις αρνητικές σας ιδιότητες. 
- Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε την Πρωτοχρονιά του 2004.