Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Λίγα λόγια για τη ζωή του

Ο Σρι Σάτυα Σάι Μπάμπα γεννήθηκε στο χωριό Πουτταπάρτι της Νότιας Ινδίας στις 23 Νοεμβρίου 1926, και το όνομα που το δόθηκε ήταν Σατυαναράγιανα Ράτζου. Άφησε το θνητό του σώμα στις 24 Απριλίου 2011. Από μικρό παιδί προκαλούσε την έκπληξη, τον θαυμασμό και το δέος μικρών και μεγάλων, για την ευαισθησία, την καλαισθησία, τη συμπόνια, την ανεκτικότητα, την ευφυΐα και πλήθος άλλων αρετών, που τις εκδήλωνε καθημερινά, ως υπόδειγμα σοφού παιδιού ή ως παιδί-θαύμα.

Στις 20 Οκτωβρίου 1940, σε ηλικία 14 ετών, όταν ήταν μαθητής στο Γυμνάσιο της Ουραβακόντα, πέταξε την τσάντα με τα βιβλία του και είπε: «Οι πιστοί μου με καλούν. Έχω να εκτελέσω το έργο μου. Δεν ανήκω σε σας πλέον», και βγαίνοντας από το σπίτι του αδελφού του, κάθισε κάτω από ένα δέντρο μπάνυαν και ζήτησε από τους συγκεντρωμένους να τραγουδήσουν μαζί του ένα τραγούδι: «Όσοι επιθυμείτε να απελευθερωθείτε από τα δεσμά της γέννησης, της επιτυχίας και της αποτυχίας, της αρρώστιας και του θανάτου, ελάτε! Λατρέψτε τα πόδια του Διδασκάλου!» Αυτή ήταν η αναγγελία της θαυμαστής Έλευσης.

Τα καλά νέα διαδόθηκαν: «Ο Σάι Μπάμπα του Σίρντι ξαναγύρισε, όπως το είχε υποσχεθεί». Ρεύματα προσκυνητών που κατευθύνονταν προς το Σίρντι, στράφηκαν προς το Πουτταπάρτι. Η σοφία του ξεπερνούσε εκείνη των μεγάλων σοφών. Αυτοί που έρχονταν αμφιβάλλοντας, κατέληγαν να τον εξυμνούν. Αυτοί που τον εξυμνούσαν, εύχονταν να μπορούσαν κι άλλοι να μοιραστούν τη συγκίνηση αυτή. Γρήγορα, ο θρίαμβος του Διδασκάλου διαδόθηκε από τη μια περιοχή στην άλλη.

Όπως συμβαίνει σε παρόμοιες περιπτώσεις, προκάλεσε και την  επιθετικότητα κάποιων που δεν μπήκαν στον κόπο ή δεν μπορούσαν να εξηγήσουν ή να εντάξουν φαινόμενα και δυνάμεις που εκδήλωνε το παιδί αυτό. Στον αδελφό του, που τον προειδοποίησε με επιστολή να σταματήσει αυτού του είδους τις εκδηλώσεις, επειδή ανησυχούσε  και για δημοσιεύματα του τύπου, ο νεαρός Σάι Μπάμπα, έστειλε στις 25 Μαϊου 1947 (σε ηλικία 20 ετών) επιστολή, αποκαλυπτική για τον σκοπό της ενσαρκώσεώς του.

Τα αποκαλούμενα θαύματά του, είναι, όπως λέει, τα διαπιστευτήρια και επισκεπτήριά του, προκειμένου να ακουστεί ή Διδασκαλία του. Η Αποστολή του είναι η αλλαγή της συνειδητότητας της ανθρωπότητας, μέσα από τη μεταμόρφωση του καθενός από εμάς. Λέει:

«Το Μήνυμά μου είναι αυτό: Να ζείτε ως ενσαρκώσεις της Αγάπης. Να μη μισείτε κανέναν ούτε να φοβάστε κανέναν. Να καλλιεργείτε την Αγάπη προς όλους. Να νιώθετε τον πόνο και τη χαρά των άλλων. Να είστε ευτυχισμένοι όταν οι άλλοι είναι ευτυχισμένοι. Να μη χαίρεστε όταν οι άλλοι είναι δυστυχισμένοι. Παράλληλα με την ορθή συμπεριφορά και τις καλές συνήθειες, να μάθετε την τέχνη της σιωπής και του διαλογισμού. Θα σας βοηθήσουν να φοιτήσετε με επιτυχία στο σχολείο της Ζωής. Αυτό είναι το πολυτιμότερο μάθημα του Αιώνιου Θείου Νόμου (Σανάτανα Ντάρμα), ο οποίος —σας διαβεβαιώνω— θα εδραιωθεί ξανά σε όλη του τη δόξα, σε ολόκληρη τη Γη και ο κόσμος θα αποκτήσει ειρήνη, χαρά κι ευημερία. Αυτή είναι η Αποστολή για την οποία έχω έρθει.»

Στην επανεδραίωση του Θείου Νόμου και της Χρυσής Εποχής πάνω στη Γη αφιέρωσε όλη τη ζωή του, με το να διδάσκει και να πράττει αυτά που δίδασκε. «Η ζωή μου είναι το μήνυμά μου», έλεγε. Το κοινωνικό έργο του είναι τεράστιο. Η ίδρυση και λειτουργία σύγχρονων νοσοκομείων όπου όλες οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν με οδηγό τη ρήση του «υπηρεσία στον άνθρωπο είναι υπηρεσία στον Θεό», το εκπαιδευτικό σύστημα Educare που εγκαινίασε και είναι βασισμένο στις Ανθρώπινες Αξίες, καθώς και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα που ίδρυσε -από την πρωτοβάθμια μέχρι την τριτοβάθμια εκπαίδευση- και στα οποία η φοίτηση παρέχεται δωρεάν, η δωρεάν παροχή νερού σε άνυδρες, τεράστιες απομακρυσμένες περιοχές και πολλά άλλα έργα αγάπης και σοφίας που πραγματοποίησε, αποτελούν αδιάψευστες μαρτυρίες της θείας διδασκαλίας του και πηγές έμπνευσης για όλη την ανθρωπότητα.

Εκατοντάδες είναι τα βιβλία που έχουν γραφεί σε όλες τις γλώσσες, σε όλες τις χώρες, στην προσπάθεια να περιγραφεί και να εκτεθεί ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΑΪ ΜΠΑΜΠΑ. Πολλά είναι επίσης και τα βίντεο που έχουν γυριστεί πάνω σε αυτό το θέμα. Εκτός από το βίντεο που είναι ανηρτημένο στην αρχή του άρθρου, μπορεί κανείς να δει ένα ακόμα, στα αγγλικά, το Who is Sai Baba του Victor Tognola.

Έχει βέβαια μεγαλύτερη αξία και βαρύτητα να διαβάσει κάποιος τι λέει ο ίδιος ο Σάι Μπάμπα για τον εαυτό Του και την αποστολή Του. Εδώ παραθέτουμε αποσπάσματα από δύο αντιπροσωπευτικές τέτοιες ομιλίες που έκανε, μία την ημέρα των γενεθλίων Του, στις 23 Νοεμβρίου 1968 και μια στις 6 Ιουνίου 1974.

Το να κατανοήσει κάποιος τη φύση του Σάι Μπάμπα μπορεί να είναι αδύνατον, μπορεί όμως να εντρυφήσει και να εμβαθύνει στη διδασκαλία του, που στοχεύει στην ανύψωση της συνειδητότητας του ανθρώπου, μέσα από τη γνώση του Εαυτού, τη Γνώση που εξαλείφει την χωριστότητα και οδηγεί στην Ενότητα. Τη Γνώση  που από το εγώ μάς οδηγεί στο εμείς και από εκεί στην Ολότητα, στο ΕΝΑ.

Σε μια ομιλία του στο Πρασάντι Νίλαγιαμ το 1965, είπε: «Κανένας Αβατάρ δεν έχει ενεργήσει με αυτόν τον τρόπο στο παρελθόν, να πηγαίνει στα χωριά, να ψάχνει να βρει βασανισμένους, να αφυπνίζει τους κοιμισμένους, να δραστηριοποιεί τους νωθρούς, να μοιράζει πληθωρικά τη Χάρη Του σ’ εκατομμύρια ανθρώπους και να συμβουλεύει, να παρηγορεί, να καθοδηγεί, να τους εξυψώνει για να ακολουθήσουν το μονοπάτι της Αλήθειας, του Ντάρμα, της Ειρήνης και της Αγάπης. Δεν είμαι ούτε Γκουρού ούτε Θεός. Είμαι Εσείς και Εσείς είστε Εγώ! Αυτή είναι η Αλήθεια και θα τη συνειδητοποιήσετε όταν φτάσετε στον Στόχο.»

Υπάρχει μόνο μια Φυλή, η Φυλή της Ανθρωπότητας
Υπάρχει μόνο μια Θρησκεία, η Θρηκεία της Αγάπης
Υπάρχει μόνο μια Γλώσσα, η Γλώσσα της Καρδιάς
Υπάρχει μόνο Ένας Θεός και είναι Πανταχού Παρών

                                                 - Μπάμπα