Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

ΑΓΑΠΗ

 
Τα παρακάτω είναι αποσπάσματα από ομιλίες και κείμενα του Σρι Σάτυα Σάι Μπάμπα,
που αναφέρονται στα βιβλία Sadhana - Ο Εσωτερικός Δρόμος, Η Ενότητα είναι Θεότητα
και Αγάπη-Πρέμα Βαχίνι, των Ελληνικών Εκδόσεων Σάτυα Σάι.
 
 
Άρχισε την ημέρα σου με αγάπη.
Ζήσε την ημέρα σου με αγάπη.
Τέλειωσε την ημέρα σου με αγάπη.
Αυτός είναι ο δρόμος που οδηγεί στο Θεό!
 
Ο Θεός είναι η πηγή της Αγάπης. Αγάπησε το Θεό, αγάπησε τον κόσμο ως εκδήλωση του Θεού, τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.
 
Να κάνεις πάντα το καλό, να συμπεριφέρεσαι στη φύση με καλοσύνη, να μιλάς σιγά και γλυκά,να γίνεσαι σαν το μικρό παιδί που είναι απαλλαγμένο από φθόνο, μίσος και απληστία.
 
Το μήνυμά μου είναι: Μην εκδηλώνεις θυμό, λύπη ή πόνο. Η γλυκύτητα είναι η μόνη προσφορά που δέχεται ο Θεός.
 
Να αναζητάς το Δάσκαλο που φροντίζει για όλους με την ίδια Αγάπη.
 
Πίστεψε ότι όλοι οι άνθρωποι είναι αδέλφια και ο Θεός είναι ο Πατέρας. Να φέρεσαι σε όλους σαν να ήταν αδέλφια σου. Να τους αγαπάς όλους.
 
Να βλέπεις στον κάθε άνθρωπο τον ίδιο τον Κύριο.
 
Ο Θεός είναι πανταχού παρών. Βρίσκεται στις καρδιές όλων των ζωντανών υπάρξεων. Είναι δυνατόν μια καρδιά που δεν μπορεί να αγαπήσει τους συνανθρώπους της, να αγαπάει τον Θεό;
 
Μόνο η αγάπη οδηγεί στον Θεό.
 
Η Χάρη του Θεού δεν κερδίζεται με νοητικές ασκήσεις, με ευλυγισία του σώματος ή με στερήσεις ασκητισμού. Η Χάρη του Θεού κερδίζεται μόνο με την Αγάπη, την ανιδιοτελή αγάπη, την αγάπη χωρίς ανταλλάγματα, την ακλόνητη αγάπη, την αγάπη που δίνεται ως ευγνωμοσύνη, προς Εκείνον, που μόνον αγαπά.
 
Καλλιέργησε την Αγάπη και υπόταξε την υπερηφάνεια και τον εγωισμό για να κερδίσεις τη Χάρη του Θεού.
 
Κάθε άτομο φέρνει μέσα του τη Θεία Παρουσία και παρακινείται από Θείες ιδιότητες. Δίνε απεριόριστα: αγάπη, σεβασμό, καλοσύνη. Αυτά τα δικαιούται ο κάθε άνθρωπος από σένα.
 
Οι απατηλές εντυπώσεις από τις εμπειρίες των αισθήσεων ξεπερνιούνται με την Αγάπη. Η Αγάπη είναι ο δρόμος που θα σε γεμίσει ευδαιμονία, ο δρόμος της Αγάπης, της Αφιέρωσης και της προσφοράς Υπηρεσίας.
 
Ο Κύριος πλησιάζει τον αφοσιωμένο πιστό πολύ πιο γρήγορα από ό,τι ο πιστός τον Κύριο. Ο Κύριος θα κάνει εκατό βήματα προς εσένα όταν εσύ κάνεις ένα βήμα προς Εκείνον. Είναι παραπάνω από μητέρα και πατέρας. Θα σε στηρίζει εσωτερικά όπως στήριξε και έσωσε τόσους πολλούς αγίους, που είχαν πίστη σ’ Εκείνον.
 
Μόνο η αγάπη μπορεί να υπερνικήσει τα εμπόδια, όσο πολλά και όσο μεγάλα κι αν είναι.
 
Να αγαπάς, να σέβεσαι και να βοηθάς τους ανθρώπους με όλες σου τις δυνάμεις. Προσπάθησε να είσαι όσο γίνεται πιο εξυπηρετικός, εγκάρδιος και αβρός. Τότε ο τόπος όπου ζεις καθαγιάζεται και τα λόγια που λες γίνονται τόσο ιερά όσο και οι Γραφές.
 
Ο καθένας εκπληρώνει το καθήκον του, μόνο όταν προσφέρει τις υπηρεσίες του στους συνανθρώπους του και διευρύνει τη δράση του μέσα στο σύνολο.
 
Μπορείς να ανάψεις άπειρες φλόγες από μια και μόνη φλόγα, χωρίς η λάμψη της να μειωθεί ούτε κατά το ελάχιστο. Το ίδιο γίνεται και με την Αγάπη.
 
Όταν ακτινοβολεί το φως της Αγάπης, φανερώνεται ο Θεός.
 
Ο άνθρωπος οφείλει να βλέπει τους πάντες και τα πάντα με την ίδια θετική προδιάθεση που έχει για τους δικούς του. Πρέπει να βλέπει όλα τα πλάσματα ως ισάξια και να τρέφει γι` αυτά την ίδια αγάπη κι εμπιστοσύνη που έχει για τον εαυτό του. Δεν υπάρχει τίποτα μα τίποτα από τη φύση του κακό στη δημιουργία. Μόνο η ελαττωματική όραση αποδίδει αλλού καλή και αλλού κακή φύση.
 
`Οπως ο χρυσός και το ασήμι βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια της γης, το μαργαριτάρι και το κοράλι κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας,η ηρεμία και η χαρά βρίσκονται κρυμμένες κάτω από τις επιφανιακές δραστηριόττες του νου. Ο άνθρωπος που επιθυμεί ν` αποκτήσει αυτόν τον κρυμμένο θησαυρό, πρέπει να στρέψει το νου του προς τον εσωτερικό εαυτό και θα του εκδηλωθεί η γεμάτη αγάπη φύση του.
 
Σπείρε τους σπόρους της Αγάπης, αφού προετοιμάσεις το έδαφος της καρδιάς σας αφαιρώντας τ` αγριόχορτα(θυμό, εγωισμό, ζήλια, φθόνο, λαγνεία, μίσος). Άφησε τους σπόρους να φυτρώσουν, ποτιζοντάς τους με την πίστη σου, ώστε να δρέψεις τα άνθη της καρτερίας και αργότερα τον καρπό που αναμφίβολα θ` ακολουθήσει: τη Γαλήνη. Αυτό είναι το έργο σου, αυτό είναι το καθήκον σου, αυτό πρέπει να` ναι και το τάμα σου στο Θεό: ότι θα το επιτύχεις!
 
Ο άνθρωπος δεν μπορεί ν` αναπτυχθεί και να εξελιχθεί στην απομόνωση! Αυτή ακριβώς είναι η βάση της Βεδικής προσευχής «είθε όλα τα όντα του κόσμου να είναι ευτυχισμένα». Ο άνθρωπος πρέπει να συνεισφέρει ό,τι καλύτερο έχει για την ευτυχία των άλλων, έτσι θα γίνει και ο ίδιος ευτυχισμένος.
 
Με μέσον την αγάπη θα μπορέσεις να συγχωνευτείς με τον Ωκεανό της Αγάπης, το Απόλυτο.
 
Να προσεύχεσαι και να παρακαλάς να επικρατήσουν η ανεκτικότητα και η κατανόηση, που θα περιβάλλουν όλο και περισσότερους ανθρώπους, άσχετα αν λέγονται Ρώσοι, Κινέζοι, Ινδοί, Αμερικανοί, Πακιστανοί. Η κάθε χώρα δεν είναι παρά ένα δωμάτιο της κατοικίας του Θεού.
 
Αγάπη σημαίνει διεύρυνση, ενότητα. Ο άνθρωπος πρέπει να διευρυνθεί και να γίνει Οικουμενικός Άνθρωπος.
 
Να αγαπάς τους πάντες και να υπηρετείς τους πάντες!