Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Κατασκήνωση Ανθρωπίνων Αξιών 2016

Γίνε εσύ η αλλαγή που θες να δεις στον κόσμο

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, την λήξη των μαθημάτων των Ανθρωπίνων Αξιών για το έτος 2015-2016 ακολούθησε η καλοκαιρινή μας κατασκήνωση στο αγαπημένο Σάι Πρέμα.

Για 8 ημέρες  είχαμε την ευκαιρία, μικροί και μεγάλοι, να εμπνευστούμε από την ζωή του Μαχάτμα Γκάντι, να παραδειγματιστούμε από αυτήν και συνάμα να χαρούμε τον ήλιο, τη θάλασσα, τα ομαδικά παιχνίδια, τα τραγούδια και τα εξαίσια γεύματα. 

Κεντρικό θέμα της κατασκήνωσης ήταν η σπουδαία φράση του Γκάντι: «Γίνε εσύ η αλλαγή που θες να δεις στον κόσμο».

Η κατασκήνωσή μας ξεκίνησε το Σάββατο 25/6 με το κάψιμο των μαγιάτικων στεφανιών. Όλοι πήδηξαν πάνω από την φωτιά, γιορτάζοντας έτσι το έθιμο του Άη Γιάννη του Κλήδονα.

Οι επόμενες ημέρες κύλησαν όμορφα, καθώς τα μαθήματα εστιάζονταν στην ζωή και το παράδειγμα του Γκάντι, που μας ενέπνεαν να ακολουθήσουμε τον δρόμο της αρετής και της αλήθειας με κάθε κόστος.

Τα παιδιά, με την βοήθεια των δασκάλων, ετοίμασαν τέσσερα σκετσάκια από διάφορες περιόδους της ζωής του Γκάντι, που ανεδείκνυαν τον ακέραιο χαρακτήρα του και πώς αυτός διαμορφώθηκε.

Το Σάββατο 2/7, γονείς και φίλοι έδωσαν το παρόν προκειμένου να παρακολουθήσουν τη γιορτή λήξης της κατασκήνωσης και θαύμασαν τη δουλειά και την συνέπεια των παιδιών. Πραγματικά, το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό και το χειροκρότημα άφθονο.

 Η κατασκήνωση έληξε την Κυριακή 3/7 και όλοι δώσαμε ραντεβού για τον Σεπτέμβριο, για μια νέα χρονιά Ανθρωπίνων Αξιών.

Στην κατασκήνωση συμμετείχαν συνολικά 21 παιδιά, ηλικίας από 7 έως 17 ετών. Αν και το ηλικιακό εύρος ήταν αρκετά μεγάλο, η συνύπαρξη των παιδιών ήταν όχι μόνο ευχάριστη αλλά και αρμονική.

Το  πρόγραμμα της κατασκήνωσης σχεδιάστηκε έτσι ώστε να είναι όχι μόνο απολαυστικό αλλά και δημιουργικό για τα παιδιά. Το πρωί άρχιζε με προσευχή, συγκέντρωση στο φως και γιόγκα. Έπειτα ακολουθούσαν τα μαθήματα και οι δραστηριότητες των Ανθρωπίνων Αξιών, ενώ ποτέ δεν έλειπε το  μπάνιο στην θάλασσα. Η ημέρα έκλεινε με απολογισμό των δραστηριοτήτων, τραγούδι και βραδινή προσευχή. Μια διαφορετική νότα στη διαμονή μας έδωσε ή εκδρομή μας στον Ιππικό Όμιλο Βραυρώνας, όπου μικροί και μεγάλοι ήρθαν κοντά στα άλογα, έκαναν ιππασία και πέρασαν ένα ξεχωριστό απόγευμα.

Οι Ανθρώπινες Αξίες είναι η πραγματική μας φύση και οτιδήποτε κάνουμε εστιασμένοι σε αυτές, είναι σίγουρο ότι θα επιτύχει. Η Αγάπη, η Αλήθεια, η Ειρήνη, η Αρετή και η Μη-βία ήταν ο κύριος λόγος που όλοι μας απολαύσαμε την κατασκήνωση και εμπνευστήκαμε από αυτήν. Ας γίνουμε όλοι η αλλαγή που θέλουμε να δούμε στον κόσμο! Ας γίνει όλος ο κόσμος ευτυχισμένος!