Ιούνιος 2026
20 Ιουνίου
Το φυσικό χρώμα αυτού του μαντηλιού είναι λευκό. Καθώς το χρησιμοποιείτε, λερώνεται και λεκιάζεται. Το χρώμα του αλλάζει επίσης λόγω της βρωμιάς που συσσωρεύεται πάνω του. Ομοίως, όταν γεννιέται ένα παιδί, η καρδιά του θα είναι αγνή, αμόλυντη, διαυγής σαν κρύσταλλο και αγνή σαν λαμπερό χρυσάφι. Αλλά όταν μέταλλα όπως το ασήμι, ο χαλκός και ο ορείχαλκος προστίθενται στον καθαρό χρυσό, χάνει τη λάμψη και την αξία του. Γίνεται ακάθαρτος. Η αληθινή φύση του ανθρώπου είναι αθάνατη, αιώνια, ειρηνική και ευδαίμων. Αυτή η φύση του ανθρώπου μολύνεται από τις εγκόσμιες επιθυμίες, από τις δραστηριότητές του και από την προσκόλλησή του σε συγγενείς. Ο ίδιος είναι υπεύθυνος για τη διάβρωση των αξιών στη ζωή του. Σήμερα, δεν βρίσκουμε κανένα ίχνος ανθρώπινων αξιών στους ανθρώπους. Οι ανθρώπινες αξίες δεν προέρχονται από το εξωτερικό περιβάλλον. Δεν μπορούν να αποκτηθούν. Υπάρχουν ήδη σε κάθε άτομο. Ο άνθρωπος δεν είναι σε θέση να το αναγνωρίσει αυτό. Λέει ψέματα, εμπλέκεται σε λανθασμένες δραστηριότητες, εστιάζει σε απαγορευμένα πράγματα και απασχολεί τον νου του με λανθασμένες σκέψεις. Έχει χάσει την αγνότητά του. Πώς μπορούμε να αποκαλούμε ένα άτομο ανθρώπινο ον όταν στερείται ανθρωπίνων αξιών;
- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 5 Οκτωβρίου 2000
19 Ιουνίου
Όταν ένα άτομο υποφέρει από έντονο πόνο στην κοιλιά λόγω σκωληκοειδίτιδας, ο γιατρός τον χειρουργεί και του αφαιρεί τη σκωληκοειδή απόφυση. Μπορούμε να πούμε ότι ο γιατρός είναι σκληρός όταν αφαιρεί το πάσχον μέρος ενός ασθενούς; Όχι, όχι. Το κάνει από συμπόνια για τον ασθενή. Ο πόνος στο εσωτερικό του σώματος πρέπει να θεραπευτεί προκαλώντας πόνο στο σώμα απ’ έξω. Ομοίως, οι δοκιμασίες που δίνει ο Θεός είναι μόνο για να βοηθήσουν τον άνθρωπο να υποστεί τις συνέπειες των πράξεών του. Όλα όσα κάνει ο Θεός είναι για το καλό του ανθρώπου και όχι για να τον βλάψουν. Γιατί; Ο Θεός είναι απολύτως ανιδιοτελής, χωρίς εγωισμό και ιδιοτέλεια. Στην πραγματικότητα, δεν γνωρίζει τι είναι ο εγωισμός και η ιδιοτέλεια. Μερικοί άνθρωποι αποδίδουν μεροληψία, εγωισμό και ιδιοτέλεια ακόμη και στις πράξεις του Θεού. Είναι μόνο η φαντασία τους. Αυτή η φαντασία είναι η αιτία της πλάνης τους. Όσο η καρδιά σας είναι γεμάτη με ψευδαίσθηση, δεν μπορείτε να βιώσετε τον Θεό! Δεν μπορείτε να έχετε σκέψεις για τον Θεό εκτός αν διώξετε την άγνοια από την καρδιά σας! Η καρδιά σας διαθέτει μόνο μία μονή καρέκλα. Δεν είναι ούτε διθέσιος καναπές ούτε μουσική καρέκλα! Όταν αφαιρέσετε την αυταπάτη από την καρδιά σας, ο Θεός θα έρθει και θα εδραιωθεί. Δεν είναι δυνατόν να καταφέρετε να καθίσουν στην ίδια καρέκλα στην καρδιά σας η ψευδαίσθηση και ο Θεός. Αλλά λόγω της επίδρασης της Κάλι Γιούγκα, οι άνθρωποι προσπαθούν να χωρέσουν και τους δύο στην ίδια καρέκλα! Μπορεί να καταβάλουν οποιαδήποτε προσπάθεια, αλλά ο Θεός δεν θα έρθει ποτέ στην καρδιά τους όσο υπάρχει εκεί η αυταπάτη.
- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 28 Ιουνίου 1996
18 Ιουνίου
Ακόμα και όταν η σύζυγος του Ντάρματζα ταπεινώθηκε στον ανοιχτό χώρο, αυτός προσήλωσε τον ακλόνητο νου του στον Κρίσνα. Ακόμα κι όταν ο Ασβατάμα έσφαξε τα αθώα παιδιά των Πάνταβας, αυτός συνέχισε να σκέφτεται τον Θεό με σταθερό, αγνό και ατάραχο νου. Ο Μπίμα δέθηκε χειροπόδαρα και ρίχτηκε σε ένα ποτάμι με δηλητηριώδη φίδια. Και σε τέτοιες καταστάσεις, επίσης, ο Ντάρματζα διατήρησε την ισορροπία του. Αυτό συνέβη επειδή ήταν σε θέση να ξεπεράσει τόσο τις χαρές όσο και τις λύπες και να φθάσει στη μη δυαδική Θεϊκή Αρχή. Μόνο με την επίγνωση της θεμελιώδους Αλήθειας μπορεί κανείς να αναπτύξει έναν σταθερό νου. Η διάνοια υπερβαίνει τον νου και, επομένως, η αγνότητα της διάνοιας αντανακλάται στον νου. Δεν αρκεί να περιορίζεστε απλώς στον διαλογισμό ή στην ψαλμωδία στο όνομα της πνευματικής άσκησης. Η καλλιέργεια της αγνότητας της καρδιάς είναι η αληθινή πνευματική άσκηση που πρέπει να αναλάβετε. Στην πραγματικότητα, η αγνότητα της καρδιάς είναι η ίδια η επίτευξη της σοφίας και σε αυτή την κατάσταση σοφίας ο νους παραμένει ακλόνητος. Ο Ντάρματζα είχε επιτύχει αυτήν την κατάσταση. Υπάρχουν αμέτρητοι τέτοιοι αφοσιωμένοι σε αυτόν τον κόσμο. Υπάρχουν όμως και άλλοι των οποίων η ισορροπία διαταράσσεται από τις χαρές και τις λύπες του κόσμου. Για να ξεπεράσει κανείς την ασταθή φύση του νου, πρέπει να συνειδητοποιήσει τη θεϊκή του φύση που καλλιεργεί την ψυχική ηρεμία.
- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 5 Οκτωβρίου 2000
17 Ιουνίου
Γενικά πιστεύεται ότι ο πλούτος (artha), ο δεύτερος στόχος της ανθρώπινης ζωής, αναφέρεται στον εγκόσμιο πλούτο, τα εγκόσμια υπάρχοντα και την περιουσία. Αλλά ο πραγματικός πλούτος είναι η επίγνωση του Θεού. Αυτή η επίγνωση σημαίνει πλούτο σοφίας και όχι χρήματα. Η εμπειρία του Θεού είναι από μόνη της πλούτος. Αυτό είναι που πρέπει να επιτύχετε και να διαδώσετε. Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, η επιθυμία (kama) αναφέρεται στην επιθυμία για την επίτευξη της απελευθέρωσης και όχι στα εγκόσμια αντικείμενα που έχουν προσωρινή φύση. Οι άνθρωποι δεν κατανοούν την πραγματική έννοια της επιθυμίας (kama) και τη συνδέουν με τις εγκόσμιες απολαύσεις και τις εγκόσμιες επιθυμίες. Θα πρέπει να κατανοήσουν την πραγματική έννοια αυτών των όρων, να αναγνωρίσουν τον αληθινό στόχο της ζωής και να διαδώσουν αυτή τη γνώση. Η απελευθέρωση (moksa) είναι μια κατάσταση πέρα από είσοδο και έξοδο, γέννηση και θάνατο. Ο Άντι Σάνκαρα είπε: «Ο κύκλος της γέννησης και του θανάτου είναι ατελείωτος, και πρέπει κανείς να μπαίνει στη μήτρα της μητέρας ξανά και ξανά. Αυτός ο ωκεανός της εγκόσμιας ζωής είναι πολύ δύσκολο να διασχιστεί. Ω, ελεήμονα Κύριε, προστάτεψέ με με την απεριόριστη χάρη Σου». Συμβούλεψε έναν λόγιο: «Ω, ανόητε! Λάτρεψε τον Γκοβίντα. Όταν ο Θεός του θανάτου σε καλέσει, η γνώση της γραμματικής δεν θα σε βοηθήσει με κανέναν τρόπο». Ποιος είναι ο δρόμος προς την απελευθέρωση; Να θυμάστε πάντα τον Θεό και να Τον διαλογίζεστε. Βαδίστε το ιερό μονοπάτι και επιτύχετε την ύψιστη θεϊκή κατάσταση όπου δεν υπάρχει ούτε γέννηση ούτε θάνατος.
- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε την 1η Μαΐου 1997
16 Ιουνίου
Σύμφωνα με την ινδική παράδοση, υπάρχουν τέσσερις στόχοι της ανθρώπινης ζωής (Purusharthas): Η δικαιοσύνη/ορθός τρόπος ζωής, ο πλούτος, η επιθυμία και η απελευθέρωση (Dharma, Artha, Kama, Moksha). Όχι μόνο στην Ινδία, αλλά και σε άλλες χώρες συναντώνται αυτοί οι στόχοι της ζωής.
Μερικοί λένε ότι αυτοί αφορούν μόνο τους άνδρες και όχι τις γυναίκες. Όμως η λέξη Purusha δεν σημαίνει «άνδρας». Αναφέρεται στον Εαυτό και τη Συνείδηση. Η Συνείδηση δεν κάνει διάκριση ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες. Ο αληθινός Purusha είναι ο Εαυτός, ο οποίος είναι ο ίδιος στο παν.
Γενικά πιστεύεται ότι το Ντάρμα αναφέρεται στη φιλανθρωπία ή την ελεημοσύνη. Αυτό όμως δεν είναι σωστό. Ντάρμα είναι όλες εκείνες οι πράξεις που βοηθούν τον άνθρωπο να φτάσει στο Θείο. Οι ενέργειες που γεννούν μακαριότητα στην καρδιά, φανερώνουν τη μη-δυαδικότητα και προάγουν την ενότητα αποτελούν Ντάρμα. Τα βαθύτερα αισθήματα που αντανακλούν τη Θεϊκότητα ανήκουν επίσης στο Ντάρμα.
Όλοι πρέπει να ασκούν αυτό το Ντάρμα. Στην πραγματικότητα, η ανθρώπινη ζωή προορίζεται ακριβώς γι’ αυτόν τον σκοπό. Ο άνθρωπος πρέπει να συνειδητοποιήσει την αλήθεια ότι γεννήθηκε για να εκδηλώσει τη Θειότητα. Το Ντάρμα δεν αναφέρεται στα στάδια της ζωής, όπως η οικογενειακή ζωή ή η ζωή της απάρνησης. Αυτά σχετίζονται με τον κόσμο και όχι με τον Εαυτό.
Ο άνθρωπος ξεχνά την έμφυτη ανθρώπινη φύση του και παγιδεύεται στα καθημερινά, κοσμικά και υλικά προβλήματα της ζωής. Ως αποτέλεσμα, η ζωή του παραμένει αποκομμένη από την Ύψιστη Αρχή.
- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε την 1η Μαΐου 1997
15 Ιουνίου
Υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι που υπηρετούν τους συνανθρώπους τους με το Όνομα του Θεού στα χείλη τους. «Ούτε με ασκήσεις εξιλέωσης, ούτε με προσκυνήματα, ούτε με τη μελέτη γραφών, ούτε με την επανάληψη του Ονόματος μπορεί κανείς να διασχίσει τον ωκεανό της ζωής. Μπορείτε να το επιτύχετε μόνο υπηρετώντας τους ευσεβείς». Η υπηρεσία είναι πολύ σημαντική. Υπηρετείτε τους πάντες με την πεποίθηση ότι ο Θεός κατοικεί σε όλους. Καθώς υπηρετείτε τους άλλους, πρέπει να εξολοθρεύσετε τον εγωισμό σας. Δεν μπορεί να ονομαστεί υπηρεσία όταν αυτή γίνεται με το συναίσθημα «υπηρετώ τους άλλους». «Κάντε όλες τις πράξεις για να ευχαριστήσετε τον Θεό - Sarva karma Bhagavad preetyartham». Αυτή είναι η στάση που πρέπει να έχει κανείς ενώ υπηρετεί τους άλλους. Υπάρχουν πολλοί που συμμετέχουν σε δραστηριότητες υπηρεσίας, αλλά πόσοι είναι σε θέση να απολαύσουν τα οφέλη που προκύπτουν από αυτές; Πρώτον, θα πρέπει να κατανοήσετε τον όρο «υπηρεσία». Αληθινή υπηρεσία είναι αυτή που γίνεται με θεϊκά συναισθήματα, ξεχνώντας τον εαυτό σας. Η υπηρεσία πρέπει να γίνεται ως προσφορά στον Θεό. Η υπηρεσία έχει αξία μόνο όταν γίνεται με αγάπη για τον Θεό και όχι με προσκόλληση στο σώμα. Ακόμα και μια μικρή πράξη υπηρεσίας που γίνεται με μοναδικό σκοπό να ευχαριστήσει τον Θεό αποκτά εξαιρετική σημασία.
- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2002
14 Ιουνίου
Αυτός που ασχολείται με το σώμα αναζητά αισθησιακές απολαύσεις, ενώ αυτός που ασχολείται με τον αληθινό του Εαυτό αναζητά πνευματική εξέλιξη. Σήμερα, το ενενήντα εννέα τοις εκατό του πληθυσμού ασχολείται με αισθητηριακές επιθυμίες και όχι με πνευματική ευδαιμονία. Η εκπαίδευση σήμερα ασχολείται κυρίως με αναζητήσεις που στοχεύουν στην ικανοποίηση των αισθήσεων. Όλες οι ασχολίες σχετίζονται με την επίτευξη επιθυμιών που γεννώνται από τις αισθήσεις. Όλες οι απολαύσεις σχετίζονται με τις αισθήσεις. Ακόμα και η απόκτηση πλούτου είναι για την απόλαυση ασήμαντων αισθητηριακών απολαύσεων. Υπάρχει αναμφίβολα ανάγκη για κάποια μέριμνα σχετικά με τις σωματικές ανέσεις. «Ακόμα και το σώμα είναι απαραίτητο για την πραγματοποίηση του Ντάρμα», λένε οι γραφές. Οι απαιτήσεις του σώματος πρέπει να ικανοποιούνται. Η κοινωνία πρέπει να εξυπηρετείται. Οι οικογενειακές ευθύνες πρέπει να εκπληρώνονται. Το σώμα είναι η βάση για όλα αυτά. Αλλά αυτός δεν πρέπει να είναι ο απώτερος στόχος της ζωής. Το μονοπάτι των αισθησιακών απολαύσεων σχετίζεται με τον εξωτερικό φαινομενικό κόσμο και τις εγκόσμιες επιθυμίες. Μαζί με αυτό, θα πρέπει να υπάρχει η λαχτάρα για μια υψηλότερη πνευματική ζωή. Η επιδίωξη των αισθητηριακών απολαύσεων είναι αρνητική. Η αναζήτηση της πνευματικής ζωής είναι θετική. Χωρίς τη σύνδεση με τη θετική αναζήτηση της πνευματικότητας οι απολαύσεις που σχετίζονται με τις αισθήσεις δεν έχουν καμία χρησιμότητα, όσα κι αν υπάρχουν εγκόσμια αγαθά. Μόνο όταν κάποιος λαχταρά τα πνευματικά αγαθά, μπορεί η ζωή του να βρει εκπλήρωση, ακόμη και μέσα από τις απολαύσεις των αισθήσεων.
- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 5 Μαρτίου 1995
13 Ιουνίου
Το σώμα παραμένει υγιές με την άσκηση και την εργασία. Το μυαλό υγιαίνει με την ευσεβή περισυλλογή και την ανάμνηση του Θείου, με τακτική, καλά σχεδιασμένη πειθαρχία, που γίνεται αποδεκτή με χαρά και εκτελείται ευχάριστα. Η μη βία είναι το ρύζι. Η αφοσίωση είναι το όσπριο. Η εξιλέωση είναι οι σταφίδες. Η μετάνοια είναι η ζάχαρη. Ανακατέψτε όλα αυτά καλά με το βούτυρο της αρετής. Αυτή είναι η προσφορά που πρέπει να κάνετε στην θεότητά που επιλέγετε να λατρεύετε, όχι τα ευτελή πράγματα που αγοράζετε για μια δεκάρα στα καταστήματα! Οι βοσκοπούλες γνώριζαν αυτό το μυστικό πέρασμα προς την καρδιά του Κυρίου και Τον πραγμάτωσαν γρήγορα και άμεσα. Έχετε ακούσει ότι ο Κρίσνα είναι ο Κύριος με το φλάουτο· και τι ακριβώς είναι το φλάουτο; Εσείς πρέπει να γίνετε το φλάουτο. Αφήστε την αναπνοή του Κρίσνα να περάσει μέσα από εσάς, δημιουργώντας μια υπέροχη μουσική που λιώνει τις καρδιές. Παραδοθείτε σε Αυτόν. Αδειάστε εσωτερικά, απαλλαχθείτε από διαθέσεις, μείνετε χωρίς εγωισμό κι επιθυμίες. Τότε, θα έρθει ο Ίδιος, θα σας πάρει τρυφερά και θα σας βάλει, σαν το φλάουτο, στα χείλη Του φυσώντας μέσα σας τη γλυκιά Του πνοή. Αφήστε Τον να παίξει όποιο τραγούδι επιθυμεί.
- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 6 Μαρτίου 1989
12 Ιουνίου
Αυτός που ακολουθεί το Μονοπάτι της Δράσης εκτελεί πολλές πράξεις για την ευημερία του κόσμου. Συμμετέχει σε τελετές και τελετουργίες. Ασχολείται με προσφορά υπηρεσίας και φιλανθρωπικές δραστηριότητες. Όλες αυτές οι μορφές δράσης είναι γεμάτες με ορισμένες δυσκολίες. Για να εκτελέσει κανείς τελετουργίες πρέπει να είναι εξοικειωμένος με τα βεδικά κείμενα. Αυτό δεν είναι εύκολο για τους απλούς ανθρώπους. Το Μονοπάτι της Γνώσης απαιτεί γνώση των γραφών και διάφορα άλλα είδη γνώσης, τα οποία μαζί οδηγούν στη Γνώση του Εαυτού. Ως Γνώση έχει οριστεί ως η Επίγνωση της Μίας και Μόνης Συνειδητότητας. Με άλλα λόγια, σημαίνει την αναγνώριση της ενότητας στην ποικιλομορφία. Δεν είναι εύκολο να βιώσει κανείς αυτήν την ενότητα. Το μονοπάτι της Γιόγκα, το οποίο ασχολείται με τον έλεγχο του νου, είναι εξίσου δύσκολο. Απαιτεί αυστηρό έλεγχο των αισθήσεων. Κάποιος πρέπει να ξεπεράσει πολλές δυσκολίες, δοκιμασίες και ταλαιπωρίες. Πολύ λίγοι έχουν την ψυχική και πνευματική δύναμη να αντιμετωπίσουν αυτές τις δυσκολίες και δοκιμασίες. Το μονοπάτι της Γιόγκα είναι επομένως γεμάτο με πολλά εμπόδια. Το Μονοπάτι της Αφοσίωσης στον Θεό είναι το ευκολότερο μονοπάτι για όλους. Δεν απαιτεί άριστη γνώση των γραφών. Δεν επιβάλλει την τέλεση τελετουργιών και θυσιών. Η δύσκολη αναζήτηση της ενότητας στην ποικιλομορφία αποφεύγεται. Καλλιεργώντας την αγάπη για τον Θεό, οι αισθήσεις υπόκεινται σε φυσική αυτοπειθαρχία.
- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 6 Μαρτίου 1989
11 Ιουνίου
Υπάρχει μια ποιότητα κοινή σε όλα τα ζωντανά όντα: η προσκόλληση. Αυτή η ποιότητα υπάρχει εξίσου και στους ανθρώπους. Αλλά μόνο οι άνθρωποι έχουν την ικανότητα να την ξεπεράσουν και να επιτύχουν την απελευθέρωση. Η ψευδαίσθηση (Μάγια) που περιβάλλει τον άνθρωπο τον οδηγεί σε λάθος δρόμους. Η Μάγια έχει τρεις ιδιότητες: Σάτβα, Ράτζας και Τάμας (αγνότητα, πάθος και αδράνεια). Μέσω αυτών των ιδιοτήτων, ο άνθρωπος τείνει να ξεχνά τη θεϊκή και την ανθρώπινη φύση του και συμπεριφέρεται σαν ζώο. Οι τρεις ιδιότητες της μάγια και οι τρεις μορφές της προσκόλλησης συνδυάζονται για να μετατρεψουν τον άνθρωπο σε δαίμονα. Οι τρεις μορφές της προσκόλλησης είναι: η επιθυμία για πλούτο, η προσκόλληση στη σύζυγο και η προσκόλληση στα παιδιά. Αυτές οι τρεις κάνουν τον άνθρωπο σκλάβο. Ο άνθρωπος που κυριαρχεί σε αυτές τις τρεις επιθυμίες μπορεί να ξεπεράσει την προσκόλληση. Όταν η προσκόλληση μειώνεται, η απελευθέρωση γίνεται εφικτή. Η απελευθέρωση είναι η εξάλειψη της προσκόλλησης. Όλοι πρέπει να προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο αυτές τις τρεις επιθυμίες.
- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 15 Απριλίου 1995
10 Ιουνίου
Σε διάφορες περιπτώσεις, ο Θεός υποβάλλει τους πιστούς σε διάφορα είδη δοκιμασιών και δυσκολιών με σκοπό να τους ανυψώσει πνευματικά σε ανώτερο επίπεδο. Ο Θεός, ο οποίος είναι η πηγή κάθε σοφίας, θα δώσει φώτιση μόνο σε όσους Τον πλησιάζουν. Όσοι αισθάνονται ότι ο Μπαγκαβάν δεν τους έχει δει ή δεν τους έχει μιλήσει, θα πρέπει να αναρωτηθούν πόσο κοντά είναι διανοητικά στον Μπαγκαβάν και πόσο κοντά είναι στον Θεό μέσω της πνευματικής τους άσκησης. Ο καθένας θα πρέπει να επιδοθεί στη διαδικασία της αυτοεξέτασης. Ο Θεός δεν έχει ούτε θυμό ούτε ευμένεια. Ακόμα και όταν φαίνεται αυστηρός, υπάρχει χάρη σε αυτή τη αυστηρότητα. Όταν φαίνεται να τιμωρεί, υπάρχει συμπόνια σε αυτό. Όταν φαίνεται να είναι θυμωμένος, υπάρχει αγάπη πίσω από τον φαινομενικό θυμό. Μόνο όσοι κατανοούν τη φύση του Θεού μπορούν να εκτιμήσουν τους τρόπους του Θεού. Ο Θεός καταφεύγει σε ορισμένα είδη τιμωριών για να προτρέψει τον πιστό να ακολουθήσει το σωστό μονοπάτι και να του επιτρέψει να ζήσει μια ιδανική ζωή. Τέτοιες τιμωρίες στοχεύουν στο καλό και την ευημερία του πιστού.
- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 6 Μαρτίου 1989
9 Ιουνίου
Ο Κούτσελα πήγε στον Κρίσνα για να ζητήσει πολλά υλικά δώρα, αλλά βλέποντας το Θεϊκό πρόσωπο του Κρίσνα, ξέχασε όλες τις επιθυμίες του. Επιστρέφοντας στο χωριό του, διαπίστωσε ότι μεγάλα αρχοντικά είχαν ξεφυτρώσει στη θέση της παλιάς του κατοικίας. Η σύζυγος του Κούτσελα βγήκε έξω, κομψά ντυμένη και φορώντας πολλά στολίδια, και χαιρέτησε τον άντρα της με την παρατήρηση: «Κύριε, δες τι υπέροχα πράγματα σου έχει δώσει ο Σρι Κρίσνα». Ο Κούτσελα κοίταξε τα πάντα και είπε: «Δεν ζήτησα τίποτα από τον Μπαγκαβάν. Δεν του μίλησα για την οικογενειακή μας κατάσταση. Είναι απαραίτητο να πω κάτι στον πανταχού παρόντα, παντογνώστη Κύριο;» Ο Κούτσελα περιέγραψε στη συνέχεια λεπτομερώς στη σύζυγό του πώς τον είχε υποδεχτεί ο Κρίσνα στο παλάτι Του και πώς τον αγκάλιασε σφιχτά στο στήθος Του και τον κατέκλυσε με την αγάπη Του. «Πώς μπορώ να περιγράψω τη γεμάτη αγάπη καλοσύνη Του; Υπάρχει κάποιος σαν Αυτόν που μπορεί να χαρίσει όλη την ευημερία σε κάποιον αφού λάβει μόνο μια χούφτα ρύζι; Είναι η ενσάρκωση της Αγάπης, και η Αγάπη είναι Αυτός». Σήμερα, ο πιστός συμπεριφέρεται διαφορετικά απέναντι στον Θεό. Πηγαίνει με ένα βουνό από επιθυμίες στον ναό και προσφέρει μια μικρή καρύδα. Δεν είναι αυτό που πρέπει να προσφέρετε στον Θεό. Αυτό που πρέπει να Του προσφέρετε είναι μια αγνή, αμόλυντη καρδιά.
- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 15 Απριλίου 1995
8 Ιουνίου
7 Ιουνίου
Η απλή παρουσία του φωτός δεν είναι αρκετή. Θα πρέπει να επιδιώξετε να προχωρήσετε με τη βοήθεια αυτού του φωτός. Αν, έχοντας αυτό το φως, δεν ακολουθήσετε το μονοπάτι που αποκαλύπτεται από αυτό, δεν βλέπετε περισσότερο από έναν τυφλό. Κάποτε, ο Κρίσνα εμφανίστηκε ενώπιον του Σούρντας, του τυφλού αγίου, και του είπε: «Σούρντας, αν θέλεις να δεις τον κόσμο, θα αποκαταστήσω την όρασή σου αυτή τη στιγμή». Ο μεγάλος αυτός αφοσιωμένος πιστός, ο Σούρντας απάντησε: «Όσοι είναι προικισμένοι με μάτια είναι στην πραγματικότητα τυφλοί, όταν δεν ατενίζουν την ευοίωνη, όμορφη μορφή Σου. Παρόλο που έχουν αυτιά, είναι ωστόσο κουφοί, όταν δεν επιλέγουν να ακούσουν τη μελωδία του γλυκού τραγουδιού Σου. Έχοντας στα χέρια τους τη δύναμη να πραγματώσουν το Θείο, βυθίζονται στον ωκεανό της Σαμσάρα (της εγκόσμιας ζωής). Αν και κατοικείς στις καρδιές τους, πλανώνται από την ψεύτικη, απατηλή και εφήμερη γοητεία του κόσμου. Αν και έχουν μεγάλα μάτια, δεν είναι σε θέση να Σε δουν. Επομένως, δεν έχω ανάγκη από τέτοιες καρδιές, τέτοια μάτια ή τέτοια αυτιά. Δώσε μου, Κύριε, αυτιά που θα ακούν το τραγούδι Σου, μάτια που θα βλέπουν την όμορφη μορφή Σου και μια καρδιά όπου Εσύ θα είσαι εδραιωμένος», παρακάλεσε ο Σούρντας.
- Από ομιλία που δόθηκε στις 14 Ιουλίου 1984
7 Ιουνίου
Η απλή παρουσία του φωτός δεν είναι αρκετή. Θα πρέπει να επιδιώξετε να προχωρήσετε με τη βοήθεια αυτού του φωτός. Αν, έχοντας αυτό το φως, δεν ακολουθήσετε το μονοπάτι που αποκαλύπτεται από αυτό, δεν βλέπετε περισσότερο από έναν τυφλό. Κάποτε, ο Κρίσνα εμφανίστηκε ενώπιον του Σούρντας, του τυφλού αγίου, και του είπε: «Σούρντας, αν θέλεις να δεις τον κόσμο, θα αποκαταστήσω την όρασή σου αυτή τη στιγμή». Ο μεγάλος αυτός αφοσιωμένος πιστός, ο Σούρντας απάντησε: «Όσοι είναι προικισμένοι με μάτια είναι στην πραγματικότητα τυφλοί, όταν δεν ατενίζουν την ευοίωνη, όμορφη μορφή Σου. Παρόλο που έχουν αυτιά, είναι ωστόσο κουφοί, όταν δεν επιλέγουν να ακούσουν τη μελωδία του γλυκού τραγουδιού Σου. Έχοντας στα χέρια τους τη δύναμη να πραγματώσουν το Θείο, βυθίζονται στον ωκεανό της Σαμσάρα (της εγκόσμιας ζωής). Αν και κατοικείς στις καρδιές τους, πλανώνται από την ψεύτικη, απατηλή και εφήμερη γοητεία του κόσμου. Αν και έχουν μεγάλα μάτια, δεν είναι σε θέση να Σε δουν. Επομένως, δεν έχω ανάγκη από τέτοιες καρδιές, τέτοια μάτια ή τέτοια αυτιά. Δώσε μου, Κύριε, αυτιά που θα ακούν το τραγούδι Σου, μάτια που θα βλέπουν την όμορφη μορφή Σου και μια καρδιά όπου Εσύ θα είσαι εδραιωμένος», παρακάλεσε ο Σούρντας.
- Από ομιλία που δόθηκε στις 14 Ιουλίου 1984
6 Ιουνίου
5 Ιουνίου
Ένα άτομο του οποίου η καρδιά είναι γεμάτη με καλές σκέψεις και ευγενείς προθέσεις θα αξιοποιήσει τη μόρφωση και τα χρήματα για καλό σκοπό. Από την άλλη πλευρά, ένα άτομο του οποίου η καρδιά είναι γεμάτη με αρνητικές σκέψεις, κακές ιδιότητες και αισθήματα θα αξιοποιήσει τόσο την εκπαίδευση όσο και τα χρήματα για κακό σκοπό. Μόνο ο νους του ανθρώπου είναι η κύρια αιτία της καλής ή κακής χρήσης της μόρφωσης και του πλούτου. Ακολουθεί ένα παράδειγμα ώστε αυτό να γίνει κατανοητό. Αν βάλετε νερό σε ένα κόκκινο μπουκάλι, το χρώμα του νερού θα φαίνεται κόκκινο. Αν το βάλετε σε ένα μπλε μπουκάλι, θα φαίνεται μπλε. Με τον ίδιο τρόπο, όποια και αν είναι η ποιότητα της ανθρώπινης καρδιάς, η εκπαίδευση και τα χρήματα θα αποκτήσουν μόνο αυτήν την ποιότητα. Αν ένας άνθρωπος κυριαρχείται από την ποιότητα του πάθους, η εκπαίδευση και ο πλούτος που αποκτά θα χαρακτηρίζονται από την εν λόγω ιδιότητα. Αν ένας άνθρωπος χαρακτηρίζεται από την ποιότητα της γαλήνιας φύσης, η εκπαίδευση και τα χρήματα που αποκτά θα έχουν επίσης παρόμοια ποιότητα. Οι ιδιότητες του ανθρώπου καθορίζουν το αν η μόρφωση και ο πλούτος υπηρετούν το καλό ή το κακό. Ένας άνθρωπος μπορεί να έχει πολλά είδη δυνάμεων, αλλά αν του λείπει η δύναμη των αρετών, η μόρφωσή και ό πλούτος του καταλήγουν απολύτως άχρηστα.
- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 28 Ιουνίου 1996
4 Ιουνίου
Ο άνθρωπος έχει δύο βασικά όργανα: το κεφάλι και την καρδιά. Το ενδιαφέρον για το εξωτερικά πράγματα προέρχεται από το κεφάλι (τον νου), ενώ το ενδιαφέρον για το εσωτερικό κόσμο προέρχεται από την καρδιά. Αυτό που βλέπουμε είναι μια υπερβολική αύξηση των σκέψεων που αναδύονται στον νου. Αυτό σημαίνει ότι η εμπλοκή με τον εξωτερικό κόσμο αυξάνεται από λεπτό σε λεπτό. Αλλά ο εσωτερικός κόσμος του ανθρώπου δεν καλλιεργείται με σταθερότητα και αγνότητα. Οι καιροί αλλάζουν. Ο κόσμος αλλάζει. Αλλά η καρδιά του ανθρώπου δεν μεταμορφώνεται. Ο άνθρωπος εξελίσσεται, αλλά η καρδιά του δεν διευρύνεται. Μόνο όταν η καρδιά διευρυνθεί, η ανθρώπινη φύση θα βρει την ολοκλήρωσή της. Γιατί η καρδιά του ανθρώπου δεν διευρύνεται σήμερα; Ο λόγος είναι η κοσμική εκπαίδευση που επικρατεί σήμερα. Αυτό το εκπαιδευτικό σύστημα στρέφει την προσοχή του ανθρώπου προς τον εξωτερικό κόσμο. Ο μαθητής επικεντρώνει την προσοχή του στην εγκόσμια και τεχνοκρατική γνώση. Δεν δίνει καμία προσοχή στη γνώση πνευματικής και ηθικής σημασίας.
- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 15 Απριλίου 1995
3 Ιουνίου
Σε αυτή την εγκόσμια ζωή, η αγάπη εκδηλώνεται με διάφορες μορφές, όπως η αγάπη μεταξύ μητέρας και παιδιού, μεταξύ συζύγων και συγγενών. Αυτή η αγάπη που βασίζεται σε σωματικές σχέσεις αναδύεται από εγωιστικά κίνητρα και προσωπικό συμφέρον. Αλλά η αγάπη για το Θεό στερείται οποιουδήποτε ίχνους ιδιοτέλειας. Αυτό ονομάζεται αφοσίωση. Ένα χαρακτηριστικό αυτής της αγάπης είναι το να δίνεις και όχι το να λαμβάνεις. Δεύτερον, η αγάπη δεν γνωρίζει φόβο. Τρίτον, είναι μόνο για χάρη της αγάπης και όχι χάριν κάποιου εγωιστικού κινήτρου. Και οι τρεις αυτές όψεις της αγάπης υποδηλώνουν από κοινού την παράδοση στον Θεό. Όταν κάποιος υιοθετεί αυτή τη στάση της παράδοσης, βιώνει θεϊκή ευδαιμονία. Η κύρια προϋπόθεση γι’ αυτό, είναι η μακροθυμία. Μόνο το άτομο που χαρακτηρίζεται από τη στάση της μακροθυμίας μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι προικισμένο με ιερή αγάπη. Αυτή δεν μπορεί να μαθευτεί από βιβλία. Ούτε μπορεί να διδαχθεί από δασκάλους ούτε από κανέναν άλλο. Πρέπει να καλλιεργηθεί από τον ίδιο σε περιόδους δυσκολιών, δοκιμασιών και ταλαιπωριών που αναγκάζεται να αντιμετωπίσει. Όταν αντιμετωπίζετε προβλήματα και δυσκολίες, δεν πρέπει να αναστατώνεστε και να γίνεστε θύματα κατάθλιψης, η οποία είναι σημάδι αδυναμίας. Σε μια τέτοια κατάσταση, θα πρέπει να επιδεικνύετε ανοχή και πνεύμα συγχώρεσης και να αποφεύγετε να ταράζεστε εκδηλώνοντας θυμό, μίσος και διάθεση εκδίκησης. Είστε ενσαρκώσεις της δύναμης και όχι της αδυναμίας.
- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε την 1η Ιανουαρίου 1994
2 Ιουνίου
Θέλω να επιστήσω την προσοχή σας σε κάτι πολύ σημαντικό. Αυτή είναι η βασική αιτία που η χώρα μας, η Ινδία, έχει περιέλθει σήμερα σε μια τόσο θλιβερή κατάσταση. Οι άνθρωποι δεν εκτελούν σωστά το καθήκον τους. Τι όφελος έχει να ακούν για την αφοσίωση προς τον Θεό; Είτε πρόκειται για γιατρό είτε για δικηγόρο, το πιο σημαντικό είναι να επιτελούν το καθήκον τους με αφοσίωση. Αν οι ασθενείς υποφέρουν και οι γιατροί τρέχουν στον ναό για να συμμετάσχουν στο Άρατι του Σουάμι, μπορεί αυτό να ονομαστεί αφοσίωση; Δεν είναι καθόλου αφοσίωση. Είναι καθαρή τρέλα και ανοησία. Φροντίστε με ειλικρίνεια και ζήλο τους ασθενείς που βρίσκονται υπό την ευθύνη σας, ώστε να μη βιώνουν καμία απολύτως ταλαιπωρία. Αυτή είναι η υπηρεσία σας, αυτό είναι το καθήκον σας. Όσοι παραμελούν με αυτόν τον τρόπο το καθήκον τους δεν μπορούν ποτέ να αναπτύξουν αληθινή αφοσίωση, όσο κι αν ακούν για την αφοσίωση.
Τι νόημα έχει να ρίχνεις γλυκιά κρέμα σε ένα δοχείο που έχει δέκα τρύπες; Το δοχείο θα παραμένει πάντα άδειο, όση κρέμα κι αν του ρίξεις. Παρομοίως, αν η καρδιά σας έχει τις τρύπες του εγωισμού και του ιδιοτελούς συμφέροντος, ποιο το όφελος να τη γεμίζετε με αφοσίωση; Γι’ αυτό, εκείνο που έχει πραγματικά σημασία είναι να εκτελείτε το καθήκον σας σωστά και με ειλικρίνεια.
- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 28 Ιουνίου 1996
1 Ιουνίου
Υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στη φιλανθρωπία και στη θυσία. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι δεν διακρίνουν καμία διαφορά μεταξύ τους. Αυτό είναι μεγάλο λάθος. Οι άνθρωποι μπορεί να δίνουν ένα μικρό μέρος από όσα έχουν ως ελεημοσύνη ή φιλανθρωπία, διατηρώντας σχεδόν ολόκληρη την περιουσία τους για να εξυπηρετήσουν τους εγωιστικούς τους σκοπούς. Σε μια τέτοια πράξη φιλανθρωπίας υπάρχει ιδιοτέλεια και προσωπικό συμφέρον. Σε μια πράξη θυσίας όμως δεν υπάρχει ούτε ίχνος εγωισμού.
Η θυσία συνίσταται στο να προσφέρεις στους άλλους αυτό που αγαπάς περισσότερο και θεωρείς πολυτιμότερο. Και τι είναι το πολυτιμότερο για τον άνθρωπο; Η ίδια του η ζωή. Τίποτε δεν είναι πιο αγαπητό στον άνθρωπο από τη ζωή του. Ποιο είναι λοιπόν το αληθινό νόημα της θυσίας; Σημαίνει να προσφέρει κανείς ακόμη και τη δική του ζωή για χάρη των άλλων.
Πολλοί καυχιούνται ότι έχουν πραγματοποιήσει μια μεγάλη πράξη θυσίας, δωρίζοντας τη γη ή την περιουσία τους σε άλλους. Στην πραγματικότητα όμως μπορεί να το έκαναν για χάρη της φήμης και της αναγνώρισης. Αυτό δεν είναι θυσία με την αληθινή έννοια της λέξης.
«Η αθανασία δεν επιτυγχάνεται μέσω των πράξεων, των απογόνων ή του πλούτου· επιτυγχάνεται μόνο μέσω της θυσίας.» Αυτή είναι μία από τις σημαντικότερες διδασκαλίες του ινδικού πολιτισμού.
Η αληθινή θυσία είναι αμετάβλητη και ασύγκριτη. Κάνει τον άνθρωπο αθάνατο. Το σώμα είναι παροδικό και θνητό. Είναι καταδικασμένο να φθαρεί και να διαλυθεί. Όμως ο Άτμα (ο αληθινός Εαυτός) είναι άφθαρτος, αιώνιος, αμετάβλητος και αθάνατος. Μόνο μέσω της θυσίας μπορεί κανείς να βιώσει τον αθάνατο Εαυτό.
- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 28 Ιουνίου 1996


