Μάρτιος 2025
31 Μαρτίου
Για να μεταμορφωθεί ο κόσμος αλλάζοντας τη σημερινή του κατάσταση, δεν υπάρχει ανάγκη για ένα νέο κοινωνικό σύστημα ή μια νέα θρησκεία ή πίστη. Αυτό που είναι σημαντικό είναι η ύπαρξη ενός συνόλου ανδρών και γυναικών με ιερά ιδανικά. Όταν υπάρξουν τέτοιες ευγενείς ψυχές, η χώρα θα απολαμβάνει θεϊκή ευεργεσία. Αλλά τέτοια ευγενή άτομα μπορούν να επιβιώσουν μόνο σε μια κοινωνία στην οποία υπάρχει αγνότητα του νου και ενάρετος χαρακτήρας. Για να ανθίσουν αυτά τα δύο, η βάση είναι η ηθική. Αλλά η ηθική δεν μπορεί να ανθίσει χωρίς πνευματικότητα. Ως εκ τούτου, το μέγαρο της καλής κοινωνίας πρέπει να χτιστεί πάνω στα θεμέλια της πνευματικότητας, με τους πυλώνες της αγνότητας και του χαρακτήρα, και με την ηθική ως στέγη. Η φήμη και η υπερηφάνεια της Ινδίας έχουν θεμελιωθεί στην πνευματικότητα από την αρχαιότητα. Η Ινδία πέτυχε αυτό το όνομα και τη φήμη εξαιτίας ευγενών ανδρών και γυναικών με μεγάλη αρετή και υποδειγματικών παιδιών.
- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 22 Ιουλίου 1994
30 Μαρτίου
29 Μαρτίου
29 Μαρτίου
28 Μαρτίου
Από τη μία πλευρά, ο άνθρωπος έχει επιτύχει εκπληκτική πρόοδο στην επιστήμη και την τεχνολογία, ειδικά στους τομείς της ηλεκτρονικής, των συνθετικών, της ατομικής ενέργειας και της εξερεύνησης του διαστήματος. Από την άλλη πλευρά βλέπουμε πολιτικές και οικονομικές κρίσεις, συγκρούσεις κοινωνικών τάξεων και κοινοτήτων και φοιτητική αναταραχή. Σήμερα, οι ηθικές αξίες μειώνονται σταθερά μεταξύ των ανθρώπων. Στον ηθικό και πνευματικό τομέα, οι στάσεις των ανθρώπων επιδεινώνονται ανησυχητικά. Ακόμη και έμπειροι μελετητές και επιφανείς δημόσιες προσωπικότητες παγιδεύονται στον κυκεώνα των πικρών αντιπαραθέσεων λόγω της στενόμυαλης λογικής τους. Η ενότητα μεταξύ των ανθρώπων καταρρέει από τις ιδεολογικές και δογματικές διαφορές μεταξύ ατόμων που είναι άρτια μορφωμένα και διανοητικά διακεκριμένα. Οι διανοούμενοι που προωθούν τη διχόνοια αυξάνονται, αλλά είναι λίγοι αυτοί που προωθούν την ενότητα στην διαφορετικότητα. Στη ρίζα όλων αυτών των τάσεων βρίσκεται το γεγονός ότι η ανθρωπότητα δεν έχει ακόμη υπερβεί το στάδιο του ζώου. Οι άνθρωποι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι ουσιαστικά είναι θεϊκής καταγωγής. Οι ατομικοί εαυτοί έχουν προέλθει από τον ωκεανό του Σατ-Τσιτ-Ανάντα, όπως τα κύματα από τον ωκεανό. Μόνο όταν συνειδητοποιηθεί αυτή η αλήθεια, οι άνθρωποι μπορούν να βιώσουν την αληθινή ευδαιμονία.
- Μπάμπα, από ομιλια που δόθηκε στις 22 Ιουλίου 1994
27 Μαρτίου
Όταν σας ρωτούν από πού κατάγεστε, απαντάτε γρήγορα, «Από το Δελχί» ή «Από την Καλκούτα» ή «Από την Τιρουβανανταπούραμ». Αλλά αυτά είναι τα μέρη από όπου έχουν έρθει τα σώματά σας εδώ. Μέσα στο σώμα, ως πηγή, συντήρηση και στήριγμα, υπάρχει ο Dehi (ο ενσαρκωθείς) που διακρίνεται από το deha (το σώμα), από το οποίο έχει προέλθει. Αυτό είναι πέρα από την αντίληψή σας. Διερευνήστε και ανακαλύψτε την απάντηση. Αυτό είναι το καθήκον του ανθρώπου. Θα απελευθερωθείτε από αυτόν τον ρόλο μόνο όταν έχετε ξεπεράσει αυτή την κολοσσιαία άγνοια και συνειδητοποιήσετε την πηγή, τη συντήρηση και τη στήριξη, όχι μόνο της φαινομενικής ατομικότητάς σας, αλλά όλων των πολλαπλών σπινθήρων με τα εκατομμύρια πρόσωπα αυτής της μίας Θεϊκής Δύναμης. Μην καθυστερείτε άλλο. Ο χρόνος τρέχει. Εμπνευστείτε από τη λαχτάρα να πιείτε το νέκταρ της συνειδητοποίησης της αληθινής σας αξίας.
- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 12 Μαΐου 1968
26 Μαρτίου
Με τη δύναμη του λόγου μπορεί κανείς να κερδίσει ένα βασίλειο ή μεγάλο πλούτο. Οι φίλοι και οι σχέσεις μπορούν να αποκτηθούν μέσω του λόγου. Μέσω του λόγου, δεσμεύεται κανείς και χάνει την ελευθερία του. Ακόμη και ο θάνατος επιφέρεται με τον λόγο. Ο λόγος είναι η ζωτική δύναμη των ανθρώπων. Είναι η ραχοκοκαλιά της ζωής. Είναι παντοδύναμος. Ο άγιος Τζαγιαντέβα απευθυνόταν στη γλώσσα του ως εξής: «Ω γλώσσα! Γνωρίζεις τα πάντα για τη γλυκύτητα του λόγου. Απολαμβάνεις την αλήθεια και την καλοσύνη. Γι’ αυτό να ψάλλεις τα γλυκά και ιερά ονόματα του Θεού! Μην επιδίδεσαι στον διασυρμό κανενός. Μίλα γλυκά και τρυφερά». «Ας είναι η ομιλία σας αληθινή, ευχάριστη, καλή και απαλλαγμένη από οποιαδήποτε μνησικακία», λέει ο Κρίσνα στη Γκίτα. Δυστυχώς, επειδή ένας τέτοιος ιερός και γλυκός λόγος έχει γίνει σπάνιος, η κοινωνία είναι γεμάτη πίκρα και διαμάχες. Η χαλαρότητα ενός παράλογου πολιτισμού έχει καταστρέψει την πειθαρχία και την ηθική και έχει μετατρέψει την κοινωνία σε κόλαση.
- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 22 Ιουλίου 1994
25 Μαρτίου
Ένα άνθος γιασεμιού τοποθετείται στο τραπέζι σε ένα δωμάτιο. Το λουλούδι είναι μικρό σε μέγεθος αλλά το λεπτό άρωμά του διαπερνά όλο το δωμάτιο. Ομοίως, ο ατμός που παράγεται από το νερό, καταλαμβάνει πολύ μεγαλύτερο χώρο από τον όγκο του νερού από το οποίο παράγεται. Ο νους του ανθρώπου, λόγω της εξαιρετικά λεπτοφυούς φύσης του, είναι ικανός για τεράστια επέκταση. Λόγω των αισθήσεων, ο νους έλκεται από μια ποικιλία αντικειμένων και προσώπων. Όταν αυτά τα αντικείμενα γεμίζουν τον νου, η δυνατότητα διεύρυνσής του μειώνεται. Μόνο όταν η έλξη από αυτά τα αντικείμενα μειώνεται, ο νους μπορεί να επιτύχει τη διεύρυνση. Αν σήμερα ο άνθρωπος είναι γεμάτος ανησυχίες και δεν έχει ψυχική ηρεμία, είναι γιατί ο νους του είναι γεμάτος με αναρίθμητες επιθυμίες. Δεν μπορεί να κατηγορηθεί ο κόσμος για την ψυχική κατάσταση του ανθρώπου. Ούτε η οικογενειακή ζωή μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για τη δουλεία του ανθρώπου. Δεσμεύεστε με τον κόσμο και την οικογένεια λόγω των προσκολλήσεων και των επιθυμιών σας. Για να αποσυρθείτε από αυτές τις προσκολλήσεις και να μειώσετε την υποταγή σας στον εξωτερικό κόσμο, πρέπει να ασκήσετε έλεγχο στα αισθητήρια της όρασης, της ακοής και της ομιλίας σας!
- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 13 Μαρτίου 1988
24 Μαρτίου
Η αγάπη είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τον εξευμενισμό του Θεού. Οι άνθρωποι μπορεί να υποστηρίζουν ότι οι τελετουργίες που εκτελούνται σχολαστικά είναι εξίσου αποτελεσματικές. Αλλά οι ίδιες οι γραφές διακηρύσσουν ότι η τελετουργική λατρεία και τα τυπικά μπορούν στην καλύτερη περίπτωση να συμβάλουν μόνο στον εξαγνισμό του νου και της καρδιάς ή σύμφωνα με την υπόσχεση, οι τελετές μπορεί να ανεβάσουν το άτομο στον παράδεισο. Όμως, μπορεί κανείς να μείνει εκεί, μόνο για όσο διαρκεί το αποθεματικό που έχει εξασφαλίσει η αρετή του. Πρέπει να επιστρέψει στη γη, μόλις αυτό εξαντληθεί. Η αγάπη είναι το πιο άμεσο μέσο για την πραγμάτωση του Θεού. Πρέπει να αγαπάτε τους πάντες χωρίς διάκριση, γιατί ο Θεός κατοικεί στον καθένα και είναι η ίδια η ενσάρκωση της Αγάπης. Υπάρχουν τρία εμπόδια που στέκονται εμπόδιο στην απολύτως ελεύθερη ροή της Αγάπης από τον άνθρωπο στον Θεό. Είναι οι χρόνιοι εχθροί του ανθρώπου - η επιθυμία, ο θυμός και η απληστία. Ευτυχώς οι αρχαίοι στην Ινδία έχουν κληροδοτήσει τρία ιερά κείμενα τα οποία, όταν αφομοιωθούν, μπορούν να εξοπλίσουν τον άνθρωπο ώστε να αντιμετωπίσει και να νικήσει αυτούς τους πονηρούς εχθρούς. Είναι η Ραμάγιανα, η Μαχαμπάρατα και η Μπάγκαβαντ Γκίτα.
- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 1987
23 Μαρτίου
Κατά τη διάρκεια αυτής της Kάλιγιούγκα (την εποχή της ηθικής παρακμής), δύο πνευματικές ασκήσεις είναι σημαντικές: Namam και Danam. Namam σημαίνει το όνομα του Θεού. Αυτό πρέπει να ενεργοποιεί κάθε σκέψη, κάθε λόγο και πράξη και να τα αποδίδει γεμάτα Αγάπη. Σίγουρα μπορεί να οδηγήσει τον άνθρωπο στο όραμα Εκείνου που φέρει το Όνομα. Το Όνομα, ο ήχος του, είναι το μέσον που μπορεί να αποκαλύψει το άϋλο, το αδρανές, που είναι η θύρα προς την επίγνωση που φυλάσσεται σε αυτό. Αυτός είναι ο σκοπός της πνευματικής άσκησης - να αναγνωρίσει και το πεδίο και τον Κύριο του πεδίου. Danam, η δεύτερη πνευματική άσκηση, σημαίνει δώρο, φροντίδα και μοίρασμα. Το δώρο της τροφής στον πεινασμένο δίνει άμεση ικανοποίηση και ανακουφίζει από την πείνα. «Η τροφή είναι θεϊκή» λέει η Ουπανισάντ. Τα δώρα πρέπει να δίνονται χωρίς να διογκώνεται το εγώ του δωρητή ή να μειώνεται ο δέκτης. Θα πρέπει να προσφέρονται με κατανόηση, ταπεινότητα και αγάπη!
- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 1987
22 Μαρτίου
Όταν ο άνθρωπος δεν εκπαιδεύεται να ζει μια ενάρετη και ευσεβή ζωή, διδάσκοντάς του απλώς διάφορες δεξιότητες και τεχνάσματα, το μόνο που επιτυγχάνεται είναι να καταλήξει κίνδυνος για τον εαυτό του και τους άλλους. Υπάρχει ατελείωτη διαμάχη σχετικά με τη γλώσσα που πρέπει να είναι το μέσο διδασκαλίας, αλλά κανείς δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για τη γλώσσα της καρδιάς, που χρησιμοποιεί το λεξιλόγιο της αγάπης και την έκφραση της αυτοεξέτασης και της αυτοθυσίας. Τώρα, τα σχολεία και τα κολέγια ασχολούνται με το να γεμίζουν γεγονότα και φαντασιώσεις τα κεφάλια των σπουδαστών. Δεν τους εξοπλίζουν ώστε να αντιμετωπίσουν τα περιστατικά της ζωής, να βγάλουν ό,τι καλύτερο υπάρχει μέσα τους και να τους θέσουν στην υπηρεσία της κοινότητας. Η συνήθεια της προσευχής θα τους εμφυσήσει θάρρος και αυτοπεποίθηση. Θα παρέχει στον κάθε σπουδαστή μια τεράστια νέα πηγή ενέργειας. Δεν καταβάλλεται προσπάθεια να μυηθούν οι σπουδαστές στις γλυκές εμπειρίες του διαλογισμού και της γιόγκα, ή στη χαρά της έρευνας της δικής τους πραγματικότητας!
- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 13 Μαΐου 1970
21 Μαρτίου
Οι άνθρωποι παραπονιούνται για τη θλίψη, τον πόνο, τη στενοχώρια. Τι ακριβώς είναι η θλίψη; Είναι μια αντίδραση στην απώλεια κάποιου αποκτήματος ή στην αποτυχία να κερδίσετε κάτι που επιθυμείτε. Επομένως, ο μόνος τρόπος να ξεφύγετε από τη θλίψη, τον πόνο κ.λπ., είναι να κυριαρχήσετε στην επιθυμία για το απατηλό. Δείτε τον κόσμο ως Θεό. Αυτό το όραμα θα βάλει τέλος στην επιθυμία. Όταν η επιθυμία περιορίζεται στον Θεό και συγκεντρώνεται στον Θεό, η επιτυχία είναι εξασφαλισμένη και κάθε βήμα συνεισφέρει στην ευδαιμονία. Οι βοσκοπούλες του Μπριντάβαν το ήξεραν αυτό και λαχταρούσαν τον Θεό, αποκλείοντας όλα τα άλλα. Η αγνή, καθαρή Αγάπη εκφράστηκε ως ανιδιοτελής δράση. Ήταν απλές γυναίκες της υπαίθρου, χωρίς γνώση κειμένων ή πνευματικών ασκήσεων. Η ακλόνητη πίστη στον Κρίσνα τις προίκισε με όλη την έμπνευση και την καθοδήγηση που χρειάζονταν. Όπως είπε ο Κρίσνα στον Αρτζούνα, Shradhavan labhate jnanam, «Για να φθάσει κανείς στην Υπέρτατη Θεία Γνώση πρέπει να έχει ακλόνητη Πίστη».
- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 25 Φεβρουαρίου 1987
20 Μαρτίου
Η ικανοποίηση που παίρνουμε, όταν η πείνα μας κατευνάζεται με ένα γεύμα, είναι βραχύβια. Η πείνα μας ταλαιπωρεί ξανά σε λίγο. Όσο γλυκό και νόστιμο κι αν είναι το φαγητό, προκαλεί ναυτία όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες. Το μυθικό πουλί τσακόρα λέγεται ότι τρέφεται μόνο με το φως του φεγγαριού, αλλά είναι βέβαιο ότι μια υπερβολική ποσότητα ακόμη κι από αυτό το φως θα είναι σίγουρα ανεπιθύμητη. Ακόμη και το νέκταρ θα δημιουργήσει δυσάρεστο αίσθημα όταν κάποιος συνεχίσει να το τρώει ατελείωτα.
Η Υπέρτατη Θεία Ευδαιμονία, ωστόσο, είναι διαφορετική. Γιατί, είναι εγγενής στον άνθρωπο, η ίδια η πηγή και η αιτία της συντήρησής του. Ο σκοπός της ανθρώπινης προσπάθειας, περνώντας από το ένα στάδιο της πνευματικής προόδου στο άλλο, είναι να επιτύχει ακριβώς αυτήν την Ευδαιμονία. Ένα ψάρι που τοποθετείται σε ένα καλοφτιαγμένο δοχείο, στολισμένο με χρυσό και πολύτιμους λίθους, είναι δυστυχισμένο. Δεν έχει χαρά , γιατί δεν έχει νερό. Το νερό είναι το σπίτι του, η πραγματική πηγή και το μέσον της συντήρησής του. Έτσι και ο άνθρωπος, πρέπει να φτάσει στην αρχέγονη εστία του, όσο μακριά κι αν περιπλανηθεί.
- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 23 Νοεμβρίου 1983
19 Μαρτίου
Ο Κύριος έχει διακηρύξει ξανά και ξανά ότι ραίνει με τη χάρη Του την εσωτερική αγνότητα, όχι την εξωτερική επίδειξη. Όταν κάποιος έχει εδραιωθεί στην κατάσταση της αταραξίας, ο Κρίσνα εγκαθίσταται στην καρδιά του: η φωνή Του γίνεται η συνείδηση που τον καθοδηγεί σε κάθε του βήμα. Μέσω της Γιόγκα, πρέπει να αποκτηθεί το ψυχικό σθένος. Μέσω της επανάληψης του θεϊκού Ονόματος, πρέπει να επιτευχθεί ο έλεγχος των αισθήσεων και μέσω της πνευματικής άσκησης, ο νους πρέπει να γεμίσει με γαλήνη. Όμως, παρόλο που αυτές οι πνευματικές πρακτικές εφαρμόζονται, τα αποτελέσματα δεν γίνονται αισθητά. Οι άνθρωποι κλείνονται στο δωμάτιο της προσευχής και προσφέρουν λατρεία και λουλούδια, αλλά αργότερα, βγαίνουν μόνο για να φωνάξουν και να μιλήσουν άσχημα, να εκφοβίσουν και να τσακωθούν με τους πάντες. Ο άνθρωπος πρέπει να είναι γιόγκι πάντα, κάτω από όλες τις συνθήκες, λέει η Γκίτα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είναι πάντα σε ευδαιμονία. Η πίστη στον Θεό μπορεί να εξασφαλίσει τη γαλήνη και την ισορροπία. Η γνώση πρέπει να εξελίσσεται σε ικανότητα στην πράξη, που να κατευθύνεται και να ρυθμίζεται από μια αίσθηση ισορροπίας. Διαφορετικά, οι πνευματικές πρακτικές είναι χαμένος χρόνος.
- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 1985
18 Μαρτίου
Ο Πραχλάντα, όπως δηλώνεται στο κείμενο της Μπαγκαβάτα, είχε τις ρίζες του στην πίστη του στον Ναράγιανα και στην Οικουμενική, Απόλυτη Πραγματικότητα Του. Ο πατέρας του, ο Χιρανιακασίπου, ωστόσο, ελκόταν από εξωτερικές μορφές και από τα ονόματα που περιορίζουν. Επομένως, ο Πραχλάντα είχε εδραιωθεί στην ευδαιμονία όπου κι αν βρισκόταν, όποιες συνθήκες κι αν επικρατούσαν. Ο Χιρανιακασίπου ήταν πάντα ανήσυχος και αγχωμένος, παγιδευμένος στην πολλαπλότητα των ονομάτων και των μορφών. Όσοι βρίσκονται σε τέτοια ευδαιμονία, όπως ο Πραχλάντα, έχουν μια αύρα γύρω τους και μια λάμψη στα πρόσωπά τους. Οι άνθρωποι θα μπορούν να αντλούν χαρά βλέποντας τα πρόσωπά τους και θα λαχταρούν να έχουν αυτή την εμπειρία ξανά και ξανά. Τα πρόσωπα των ανήσυχων ανθρώπων μολύνουν και άλλους με παρόμοια συναισθήματα. Εξάλλου, η χαρά προσδίδει επίσης μεγάλη δύναμη, ενώ το άγχος αφαιρεί τη δύναμη που έχετε. Η αληθινή χαρά δεν μπορεί να αποκτηθεί με προσπάθεια ή να παραχθεί τεχνητά ή να διατηρηθεί με κάποιο σχεδιασμό. Καμία πορεία πνευματικής προσπάθειας δεν μπορεί να συνταγογραφηθεί για να μπορέσει κάποιος να αποκτήσει ευδαιμονία. Γιατί, στην πραγματικότητα, ο καθένας σας είναι η ίδια η ενσάρκωση της Ευδαιμονίας! Επειδή όμως δεν καταφέρνετε να αναγνωρίσετε την αλήθεια σας, την αναζητάτε εξωτερικά, στα αντικείμενα γύρω σας. Για όσους έχουν συνειδητοποιήσει ότι είναι ο Αιώνιος, ο Αληθινός και Απόλυτος Εαυτός, η Ευδαιμονία είναι πάντα προσβάσιμη.
- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 23 Νοεμβρίου 1983
17 Μαρτίου
Η αγάπη είναι το βασικό κλειδί με το οποίο μπορείτε να κατορθώσετε τα πάντα. Γι’ αυτό, λέω, «Αρχίστε την ημέρα σας με αγάπη, περάστε την ημέρα σας με αγάπη, γεμίστε την ημέρα με αγάπη, τελειώστε την ημέρα σας με αγάπη. Αυτός είναι ο δρόμος προς τον Θεό». Σε αυτό το μονοπάτι, ο θυμός, η λαγνεία, η απληστία δεν θα σας αγγίζουν.
- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 17 Μαρτίου 1973
16 Μαρτίου
Το πέμπτο πεδίο μέσω του οποίου μπορεί να επιτευχθεί η αταραξία είναι το πεδίο της δράσης (κάρμα) με τα υπέρ και τα κατά του. Αυτό το πεδίο πρέπει να εξαγιαστεί θεοποιώντας τον σκοπό. Όταν η εργασία μετουσιώνεται σε λατρεία, η ήττα και η αποτυχία δεν θα σας απογοητεύουν. Τότε, η επιτυχία δεν θα προάγει την αλαζονεία. θα οδηγεί στην ταπείνωση και την ευγνωμοσύνη για τη Χάρη. Η εργασία που εκτελείται ως καθήκον στην κοινωνία, όπως οφείλετε να κάνετε, επισύρει ως ανταμοιβή τη χαρά, γιατί χρησιμοποιείτε τη γνώση και την ικανότητα, με την οποία σας έχει προικίσει ο Θεός μέσω της κοινωνίας, για να υπηρετήσετε την ίδια την κοινωνία. Η αταραξία που μπορεί να γλυκάνει και να ελαφρύνει τη ζωή αποτυπώνεται καλύτερα στη Ράντα και την αφοσίωσή της στον Κρίσνα. Είναι η επίγνωση της ενότητας του ποταμού και της θάλασσας, του ατομικού εαυτού με τον Οικουμενικό Εαυτό, του Άτμα με το Παραμάτμα. Το να φθάσετε στην Πηγή είναι το πεπρωμένο. Η επιθυμία να πορεύεστε σταθερά και ευθεία προς την Πηγή είναι αφοσίωση. Η οδύνη του χωρισμού, η αγωνία που προκύπτει από την παραμέληση, η λαχτάρα να ξεπεραστούν τα εμπόδια, η χαρά της περισυλλογής, η έκσταση της εκμηδένισης του εγώ - αυτά συνθέτουν την υπέρτατη ενότητα της Ράντα με τον Κύριό της, Σρι Κρίσνα.
- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 1985
15 Μαρτίου
Το τρίτο από τα πέντε πεδία, μέσω των οποίων μπορεί να επιτευχθεί η αταραξία, είναι το πεδίο της γνώσης, με τις θετικές και αρνητικές πτυχές του: Μέχρι την κορυφή της γνώσης, από όπου κάποιος βιώνει το Ένα, το οποίο έχει γίνει όλη αυτή η αχανής φαντασιακή δημιουργία, υπάρχουν πολλοί πειρασμοί και εμπόδια που παρασύρουν τον αναζητητή. Ο αναζητητής τείνει να εγκαταλείψει εντελώς την ανάβαση όταν αισθάνεται εξαντλημένος ή όταν αισθάνεται ότι έχει φτάσει στην κορυφή. Η Γκίτα ορίζει έναν σοφό άνθρωπο ως αυτόν που έχει αποκτήσει την επίγνωση του ίδιου Ενός σε όλα τα όντα. Ο σοφός έχει κερδίσει την αταραξία όταν έχει πειστεί ότι το Ένα είναι η Αλήθεια όλων και όταν οι σκέψεις, τα λόγια και οι πράξεις του καθοδηγούνται από αυτή την πεποίθηση. Το τέταρτο στάδιο αφορά το πεδίο της αφοσίωσης, με τις καλές και κακές πλευρές της. Κι εδώ υπάρχει μεγάλος φανατισμός, προκατάληψη και δογματισμός, που προκύπτουν από την άγνοια του Ενός, την άγνοια ότι πρόκειται για τον Ίδιο Θεό, που όλοι λατρεύουν μέσα από τα διάφορα τυπικά λατρείας, τους τρόπους και τις μεθόδους που ακολουθούν. Υπάρχει μόνο ένας Θεός, και είναι πανταχού Παρών!
- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 1985
14 Μαρτίου
Γιόγκα σημαίνει ένωση, ένωση του εαυτού με την πηγή του. «Γιόγκα σημαίνει αταραξία», λέει η Γκίτα. Μπορούμε να διακρίνουμε πέντε στάδια για την επίτευξη αυτής της αταραξίας: (1) Το πεδίο των φυσικών μεταβολών: Πρέπει να καλωσορίζουμε και το καλοκαίρι και το χειμώνα, γιατί είναι και τα δύο απαραίτητα για τη διαδικασία της ζωής. Η εναλλαγή των εποχών μας σκληραγωγεί και μας γλυκαίνει. Η γέννηση και ο θάνατος είναι και τα δύο φυσικά γεγονότα. Δεν μπορούμε να ανακαλύψουμε τον λόγο ούτε της γέννησης ούτε του θανάτου. Απλώς συμβαίνουν. Προσπαθούμε να κατηγορήσουμε κάποιο άτομο ή κάποιο συμβάν για το πλήγμα ή την απώλεια από τα οποία υποφέρουμε, αλλά ο πραγματικός λόγος είναι το δικό μας κάρμα (δράση). Όταν είναι γνωστό το υπόβαθρο του γεγονότος, ο αντίκτυπος μπορεί να μειωθεί ή ακόμα και να ακυρωθεί. (2) Το πεδίο των κοινωνικών μεταβολών: Πρέπει κανείς να υποδέχεται με ήρεμο πνεύμα τη φήμη και την κατηγορία, τον σεβασμό και τον χλευασμό, το κέρδος και τη ζημία και άλλες τέτοιες αποκρίσεις και αντιδράσεις από την κοινωνία στην οποία μεγαλώνει και αγωνίζεται. Η τύχη είναι μια πρόκληση για την αταραξία κάποιου, όση ακριβώς και η ατυχία!
- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 1985
13 Μαρτίου
Όσοι δεν πιστεύουν στη τη θεωρία του Κάρμα σήμερα μιλούν για την ενότητα της ανθρωπότητας. Πώς όμως εξηγούν τις τεράστιες και αμέτρητες διαφορές μεταξύ των ανθρώπων - διαφορές σε ικανότητες, συνθήκες, στάσεις και παρορμήσεις; Κάποιος είναι συνεχώς άρρωστος. Κάποιος άλλος είναι ακμαίος και δυνατός. Άλλος είναι πάντα χαρούμενος, ενώ άλλος είναι διαρκώς μίζερος. Οι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι αυτές οι διαφορές είναι αποτελέσματα παρελθούσας δράσης. Το κάρμα είναι η αιτία για όλα όσα συμβαίνουν. Οι καρποί των πράξεων κάποιου μπορεί να μην είναι άμεσα εμφανείς, αλλά αργά ή γρήγορα, είναι βέβαιο ότι θα εμφανιστούν. «Θα κάνω αυτό, θα κάνω εκείνο - Αυτό το καύχημα είναι μάταιο, ω άνθρωπε! Ό, τι σπέρνεις θα θερίσεις. Όπως ο σπόρος, έτσι θα είναι και ο καρπός» (ποίημα Τέλουγκου). Ως εκ τούτου, μόνο κάνοντας καλές πράξεις μπορεί κανείς να επιτύχει επιθυμητά αποτελέσματα. Γι’ αυτόν τον σκοπό οι Βέδες έχουν ορίσει στο Κάρμα Κάντα (το τμήμα εκείνο των Βέδων που δίνει έμφαση στις ενέργειες που εκτελούνται) τις καλές πράξεις με τις οποίες μπορούν να επιτευχθούν ευεργετικά αποτελέσματα.
- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 17 Μαρτίου 1983
12 Μαρτίου
Υπάρχουν στον κόσμο διάφορα αντικείμενα για τα οποία η γνώση είναι διαθέσιμη - η γνώση της μουσικής, της λογοτεχνίας, της τέχνης, της γλυπτικής, της οικονομίας, της πολιτικής και άλλα παρόμοια. Όλα αυτά είναι μόνο συστατικά στοιχεία της εγκόσμιας γνώσης, γνώσης που σχετίζεται με τον φαινομενικό κόσμο. Όλη η κοσμική γνώση μπορεί να βοηθήσει στην εξασφάλιση των ανέσεων σας, αλλά δεν θα συμβάλει στην απελευθέρωσή σας. Όσο κι αν αποκτήσετε τον έλεγχο των υλικών συνθηκών σας, αυτό δεν θα χρησιμεύσει στο να προάγει την ψυχική σας ηρεμία ή την ευδαιμονία της ψυχής σας. Κατά μία έννοια, όσο περισσότερη είναι η κοσμική γνώση, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να αποκτήσετε ψυχική γαλήνη. Η κοσμική γνώση είναι αναμφίβολα απαραίτητη, αλλά δεν είναι αυτοσκοπός. Πολλοί μεγάλοι βασιλιάδες στο παρελθόν, που είχαν κυριαρχήσει σε τεράστιες αυτοκρατορίες και απολάμβαναν κάθε είδους ευχαρίστηση, επέλεξαν στο τέλος της ζωής τους να απαρνηθούν τα πάντα για χάρη της πνευματικής γαλήνης. «Ό,τι είναι αντιληπτό είναι φθαρτό». Επιδιώκοντας φευγαλέες και παροδικές απολαύσεις, περιφρονείτε εκείνο που είναι μόνιμο, αμετάβλητο και αληθινό στην ανθρώπινη ζωή.
- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 17 Μαρτίου 1983
11 Μαρτίου
Ένας καθαρός καθρέφτης αντανακλά τις ακτίνες του ήλιου. Την εικόνα του Ήλιου μπορούμε να τη δούμε να καθρεφτίζεται στην ήρεμη επιφάνεια του καθαρού νερού. Κατά τον ίδιο τρόπο, το ιερό όραμα του υπέρτατου Εαυτού αποκαλύπτεται σε ένα ατάραχο και ήρεμο νου, στον οποίο όλα τα κύματα της σκέψης έχουν γαληνέψει. Μια αγνή και άγια καρδιά θα καθρεφτίζει το θεϊκό μεγαλείο του υπέρτατου Εαυτού.
- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε τον Μάιο του 1979
10 Μαρτίου
Ο νους, από μόνος του, κινείται μόνο προς το σωστό και το αγνό, αλλά οι αισθήσεις και ο εξωτερικός κόσμος τον τραβούν προς το λάθος και το μιαρό. Το λευκό ύφασμα λερώνεται, και όταν αφαιρεθεί η βρωμιά, ανακτά τη λευκότητά του. Σημειώστε όλα τα πράγματα για τα οποία έχετε κλάψει μέχρι τώρα. Θα διαπιστώσετε ότι έχετε λαχταρήσει μόνο για ασήμαντα πράγματα, για προσωρινές διακρίσεις, για φευγαλέα φήμη. Πρέπει να κλαίτε μόνο για τον Θεό, για τη δική σας κάθαρση και ολοκλήρωση. Θα πρέπει να κλάψετε, θρηνώντας για τις έξι κόμπρες που έχουν καταφύγει στον νου σας, δηλητηριάζοντάς τον με το φαρμάκι τους: λαγνεία, θυμός, απληστία, προσκόλληση, αλαζονεία και κακία. Ησυχάστε τες, όπως κάνει ο γητευτής φιδιών με το φλάουτό του. Η μελωδία που μπορεί να τις δαμάσει είναι το να τραγουδούν δυνατά το Όνομα του Θεού. Και όταν είναι πολύ μαγεμένες για να κινηθούν και να βλάψουν, πιάστε τες από το λαιμό και βγάλτε τους κυνόδοντές τους όπως κάνει ο γητευτής. Στη συνέχεια, μπορεί να γίνουν τα παιχνίδια σας. Μπορείτε να τις χειριστείτε όπως θέλετε. Όταν τις εξουδετερώσετε, θα μείνετε ατάραχοι. Δεν θα σας επηρεάζει η τιμή ή η ατίμωση, το κέρδος ή η απώλεια, η χαρά ή η θλίψη!
- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 26 Μαρτίου 1968
9 Μαρτίου
8 Μαρτίου
Μην αφήνετε τον νου σας να εστιάζει στα ελαττώματα και τις κακίες των άλλων· θα μολυνθεί. Εδραιώστε τον στη εντιμότητα και τις αρετές τους. Έτσι ο νους σας θα εξαγνιστεί. Ξέρω ότι σε στιγμές συναισθηματικής φρενίτιδας, παραμερίζετε την πραγματική σας φύση και επιδίδεστε στο να κακομεταχειρίζεστε τους άλλους ή επιθυμείτε να πάθουν κάτι κακό ή χαίρεστε για τη δυστυχία τους. Τέτοιες κακές σκέψεις εμφυτεύονται στο νου σας και μεγεθύνονται, και ως συνέπεια σας οδηγούν σε θλίψη και ντροπή. Γιατί να ανησυχείτε για τους άλλους; Μιλάτε μαζί τους αν σας αρέσουν. Αν δεν σας αρέσουν, αφήστε τους ήσυχους. Γιατί να αναζητάτε λάθη και να μιλάτε άσχημα γι’ αυτούς; Το να λειτουργείτε έτσι συμβάλλει στην πνευματική πτώση. Χάνετε όλα τα κέρδη που ελπίζετε να εξασφαλίσετε μέσω της επανάληψης του Ονόματος του Θεού, της λατρείας και του διαλογισμού. Θα παραμείνετε «πικροί» παρ’ όλες αυτές τις πνευματικές ασκήσεις, όπως η πικρή κολοκύθα που κουβαλούσε μαζί του ένας προσκυνητής, σκοπεύοντας να την κάνει γλυκιά βουτώντας την σε αγιασμένα νερά.
- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 29 Φεβρουαρίου 1984
7 Μαρτίου
Το Ντάρμα (ο κώδικας της δικαιοσύνης) ορίζει για τους ανθρώπους ένα ρυθμιστικό μονοπάτι. Όπως η λάμψη των ακτίνων του Ήλιου, έτσι και το το Ντάρμα φωτίζει τα μονοπάτια που πρέπει να ακολουθήσουν οι άνθρωποι για την ευημερία και την πρόοδο της κοινωνίας. Μεταξύ των νόμων του Ντάρμα, η εντιμότητα είναι ο πιο σημαντική. Εντιμότητα σημαίνει ότι κάποιος πρέπει να κερδίζει τα προς το ζην με δίκαια μέσα και να είναι παράδειγμα για τους άλλους με ορθό και δίκαιο τρόπο ζωής. Η δικαιοσύνη συνίσταται στο να μη βλέπει κανείς διαφορά μεταξύ του εαυτού του και των άλλων. Ό,τι κι αν συμβεί στον εαυτό του ή στις σχέσεις του, όποιες δυσκολίες κι αν έχει να αντιμετωπίσει, δεν πρέπει να παρεκκλίνει από το μονοπάτι της ορθότητας. Η δικαιοσύνη είναι σαν την πυξίδα του ναυτικού. Όπως κι αν την τοποθετήσεις, η βελόνα θα δείχνει μόνο προς τον Βορρά. Ομοίως, η δικαιοσύνη αποκαλύπτει τον Θεό στον άνθρωπο και τον κάνει να απολαμβάνει την ευδαιμονία του Θείου. Ως εκ τούτου, η ιδανική ανθρώπινη ζωή θα πρέπει να είναι αυτή στην οποία η εντιμότητα αποτελεί τη βάση για κάθε πράξη.
- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 14 Μαΐου 1984
6 Μαρτίου
Οι νέοι στα τρυφερά τους χρόνια τείνουν να ακολουθούν τις τάσεις του νου. Δεν ανεβαίνουν στο επίπεδο της διάνοιάς τους. Κατά συνέπεια, υπόκεινται σε σύγχυση και σε διάφορες απογοητεύσεις. Πρέπει, επομένως, να μάθουν να χρησιμοποιούν τη δυνατότητά τους της διάκρισης. «Είμαι άνθρωπος. Σε αυτή την κατάσταση, πώς πρέπει να συμπεριφέρομαι ώστε να κερδίσω τον σεβασμό και την εκτίμηση των άλλων;» Αυτές είναι οι ερωτήσεις που πρέπει να κάνει κάθε σπουδαστής στον εαυτό του. Θα πρέπει να ρωτά σε κάθε περίπτωση ποια είναι η σωστή πορεία και τι πρέπει να αποφευχθεί. Θα πρέπει να αποφασίσει τι πρέπει να κάνει και πού πρέπει να πάει μετά από τη δέουσα έρευνα. Έχοντας αποκτήσει γνώσεις, δεν πρέπει να συμπεριφέρεται σαν αγράμματος και αμόρφωτος. Η συμπεριφορά του πρέπει να είναι σύμφωνη με όσα έχει μάθει. Η ταπεινοφροσύνη είναι ο δείκτης της αληθινής παιδείας. Χωρίς ταπεινοφροσύνη, η ακαδημαϊκή μόρφωση θα στερείται λάμψης. Η διάκριση είναι απαραίτητη για κάθε σπουδαστή και καλλιεργημένο άνθρωπο.
- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 16 Ιανουαρίου 1988
5 Μαρτίου
Η αφοσίωση στοχεύει στην αφύπνιση της συνείδησης της θεϊκής φύσης στον άνθρωπο. Κάθε δραστηριότητα που στοχεύει στο να στρέψει τον νου προς τον Θεό είναι μια μορφή αφοσίωσης. Το να σκέφτεστε τον Θεό για την επίτευξη κοσμικών επιθυμιών και σωματικών ανέσεων δεν αποτελεί αφοσίωση. Το να οραματίζεστε και να βιώνετε την Ύπαρξη, την Επίγνωση και την Ευδαιμονία (Sat-Chit-Ananda) εντός του εαυτού σας είναι το αληθινό σημάδι της αφοσίωσης.
- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 1991
4 Μαρτίου
Σώμα, νους και πνεύμα - αυτά τα τρία μαζί συνθέτουν τον Άνθρωπο. Αν ληφθεί υπόψη μόνο το σώμα, αυτό θα μπορούσε να παραβληθεί με την ύπαρξη ζώου. Ο νους ανεβάζει τον άνθρωπο στην ανθρώπινο στάδιο. Το πνεύμα ή Άτμα τον ανυψώνει στο θεϊκό επίπεδο. Τα τρία αυτά είναι αλληλένδετα και αλληλοεξαρτώμενα. Το καθένα από αυτά προάγει το άλλο. Χωρίς τον νου, το σώμα δεν μπορεί να λάβει αποφάσεις. Ο νους και το σώμα πρέπει να υπηρετούν το πνεύμα και να επιδιώκουν την επίγνωση του Άτμα (Θεϊκού Εαυτού). Η υγεία είναι πολύ σημαντική για μια πλήρως ηθική και πειθαρχημένη ζωή. Οι αισθήσεις και ο νους πρέπει να ελέγχονται και να ρυθμίζονται, ώστε ο άνθρωπος να βιώσει την πληρότητα της ζωής. Μόνον αυτός που μπορεί να κυριαρχεί στον εαυτό του έχει το δικαίωμα να ηγείται των άλλων. Ο έλεγχος των αισθήσεων στα σανσκριτικά ονομάζεται Dama. Αυτό το Dama πρέπει να είναι έκδηλο σε κάθε πτυχή της ζωής, ενώ μελετάτε, τρώτε, κοιμάστε, παίζετε παιχνίδια κ.λπ. Αυτό είναι που ονομάζεται πειθαρχία. Χωρίς πειθαρχία, καμία δραστηριότητα δεν μπορεί να επιτύχει την εκπλήρωσή της.
- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 23 Μαρτίου 1994
3 Μαρτίου
Για να βιώσετε τη θεϊκή παρουσία, κατανοήστε αυτό το παράδειγμα. Η ίδια η φύση της μητέρας είναι η αγάπη. Η μητέρα έχει μορφή, αλλά η αγάπη δεν έχει μορφή. Η ίδια η μητέρα είναι η μορφή της αγάπης. Λόγω της παρουσίας του Εαυτού μπορείτε να δείτε την αντανάκλασή της με τη μορφή του κόσμου. Όλος ο κόσμος δεν είναι παρά αντανάκλαση, αντίδραση και αντήχηση. Ο Εαυτός είναι η μόνη πραγματικότητα. Όμως ο άνθρωπος έχει ξεχάσει την πραγματικότητα και βλέπει μόνο την αντανάκλαση. Δεν μπορείτε να έχετε αντίδραση χωρίς δράση. Δεν μπορείτε να έχετε αντήχηση χωρίς ήχο. Αν και ο ήχος είναι παντού, δεν μπορείτε να τον ακούσετε. Αν και η Πραγματικότητα είναι παντού, δεν μπορείτε να τη δείτε. Πώς θα μπορέσετε να τη δείτε; Με ακλόνητη πίστη και ανιδιοτελή αγάπη, να σκέφτεστε τον Θεό συνεχώς. Ο Θεός σίγουρα θα εκδηλωθεί ενώπιόν σας. Σήμερα ο άνθρωπος ψάλλει το όνομα του Θεού και επιθυμεί να Τον δει. Επειδή όμως του λείπει η σταθερή πίστη, δεν είναι σε θέση να τον βιώσει. Ο άνθρωπος έχει τυφλωθεί έχοντας χάσει τα δύο μάτια της πίστης. Η πίστη είναι η πλέον σημαντική.
- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 1998
2 Μαρτίου
Όταν μπαίνετε στην αίθουσα ενός κινηματογράφου, βλέπετε μια λευκή οθόνη. Η απλή παρακολούθηση της οθόνης δεν σας ικανοποιεί. Μόλις ξεκινήσει η παράσταση, υπάρχουν διαφορετικές σκηνές που προβάλλονται στην οθόνη. Χωρίς την οθόνη, μπορείτε να δείτε την εικόνα; Όχι. Αλλά, όταν η εικόνα προβάλλεται, αν και η οθόνη υφίσταται, αυτή δεν φαίνεται. Συγχωνεύεται με την εικόνα. Η οθόνη υπάρχει διαρκώς —πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προβολή. Οι Βέδες δηλώνουν: «Ο παντοδύναμος Θεός είναι παρών εντός και εκτός». Όπως η οθόνη υπόκειται της εικόνας, έτσι και ο Εαυτός υπόκειται της δημιουργίας. Η οθόνη του Εαυτού είναι παρούσα μέσα και γύρω από όλα τα όντα και είναι η πρωταρχική βάση για ολόκληρη τη δημιουργία. Γι’ αυτό, λέγεται: «Ο Θεός διαπερνά το παν». Ο Θεός είναι παρών στην «εικόνα» και γύρω από την «εικόνα». Λοιπόν, ποιος μπορεί να γνωρίζει τη μορφή ενός τέτοιου Θεού; Στην οθόνη της Αγάπης, προβάλλεται η εικόνα του σύμπαντος. Αυτή η Αγάπη είναι παρούσα στο όνομα του Εαυτού σε όλα τα όντα.
- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 1998
1 Μαρτίου
Οι τέσσερις στόχοι που έθεσε ο Σάι, είναι αυτοί που ετέθησαν από τους Βέδες. Είναι οι: Αλήθεια, Δικαιοσύνη, Ειρήνη και Αγάπη (Satya, Dharma, Shanti, Prema). Η ανθρωπότητα πρέπει να κατανοήσει τη σημασία αυτών των τεσσάρων στόχων, να τους αποδεχτεί, να τους αγαπήσει και να τους εφαρμόσει στην καθημερινή ζωή. Μόνο τότε μπορεί ο Θεός, που ενυπάρχει στον άνθρωπο, να λάμψει σε όλο του το μεγαλείο. Η Αλήθεια είναι το πρώτο ιδανικό. Εφαρμόζεται μέσω της άσκησης της γλώσσας. Το δεύτερο, το Ντάρμα (δίκαιος τρόπος ζωής), επιτυγχάνεται με την πνευματική στάση και συμπεριφορά του σώματος και των μερών του σε σχέση με την κοινωνία που περιβάλλει τον άνθρωπο και τον αντικειμενικό κόσμο που τον επηρεάζει και επηρεάζεται από αυτόν. Με τη σωστή δράση και τη σωστή συμπεριφορά του, ο άνθρωπος μπορεί να επιτύχει τον τρίτο στόχο, την Ειρήνη που δεν επηρεάζεται. Αυτή μπορεί να επιτευχθεί μέσω της πειθαρχίας του νου. Η Αλήθεια εδραιώνεται στη γλώσσα μέσω της αγνότητας και της αρετής. Η Δικαιοσύνη επιτυγχάνεται με τη ρύθμιση της δραστηριότητας. Η Ειρήνη είναι η συνέπεια της απομάκρυνσης της άγνοιας και της νωθρότητας. Όμως, η Αγάπη, ο τέταρτος στόχος, είναι πέρα από αυτές τις τρεις μεθόδους και πέρα από τη σκέψη, τα λόγια και τις πράξεις! Η Θεία Αγάπη δεν είναι εύκολα αντιληπτή. Η Αγάπη είναι Θεός. Ο Θεός είναι Αγάπη. Το να τη θεωρείτε ως μέθοδο λόγου, στάση του νου ή σωματική συμπεριφορά σημαίνει το να την υποτιμάτε σοβαρά. Η Αγάπη δεν έχει ίχνος εγωισμού. Δεν δεσμεύεται από κίνητρα.
- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 8 Μαρτίου 1981
Μαρτίου
Σώμα, νους και πνεύμα - αυτά τα τρία μαζί συνθέτουν τον Άνθρωπο. Αν ληφθεί υπόψη μόνο το σώμα, αυτό θα μπορούσε να παραβληθεί με την ύπαρξη ζώου. Ο νους ανεβάζει τον άνθρωπο στην ανθρώπινο στάδιο. Το πνεύμα ή Άτμα τον ανυψώνει στο θεϊκό επίπεδο. Τα τρία αυτά είναι αλληλένδετα και αλληλοεξαρτώμενα. Το καθένα από αυτά προάγει το άλλο. Χωρίς τον νου, το σώμα δεν μπορεί να λάβει αποφάσεις. Ο νους και το σώμα πρέπει να υπηρετούν το πνεύμα και να επιδιώκουν την επίγνωση του Άτμα (Θεϊκού Εαυτού). Η υγεία είναι πολύ σημαντική για μια πλήρως ηθική και πειθαρχημένη ζωή. Οι αισθήσεις και ο νους πρέπει να ελέγχονται και να ρυθμίζονται, ώστε ο άνθρωπος να βιώσει την πληρότητα της ζωής. Μόνον αυτός που μπορεί να κυριαρχεί στον εαυτό του έχει το δικαίωμα να ηγείται των άλλων. Ο έλεγχος των αισθήσεων στα σανσκριτικά ονομάζεται Dama. Αυτό το Dama πρέπει να είναι έκδηλο σε κάθε πτυχή της ζωής, ενώ μελετάτε, τρώτε, κοιμάστε, παίζετε παιχνίδια κ.λπ. Αυτό είναι που ονομάζεται πειθαρχία. Χωρίς πειθαρχία, καμία δραστηριότητα δεν μπορεί να επιτύχει την εκπλήρωσή της.
- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 23 Μαρτίου 1994