Ιανουάριος 2017
31 Ιανουαρίου
Η βασική αιτία όλων των προβλημάτων είναι ο αχαλίνωτος και παραστρατημένος νους. Είναι παρόμοιος με τον ποταμό Γκοντάβαρι που όταν πλημμυρίσει, τρέχει κι αυτός ανεξέλεγκτος προκαλώντας καθιζήσεις και κατολισθήσεις, καταστρέφοντας απέραντες εκτάσεις κατά μήκος των δύο οχθών του. Η σοφία της διάκρισης και η μη-προσκόλληση είναι οι δύο ιδιότητες που δαμάζουν την ξέφρενη ενέργεια της πλημμύρας και οδηγούν τα ορμητικά νερά στην θάλασσα, η οποία στο κάτω-κάτω είναι ο προορισμός που αναζητούν τα νερά όλων των ποταμών. Πώς μπορούμε να ενσταλάξουμε αυτές τις ιδιότητες μέσα μας; Εφαρμόζοντας πιστά τους πρώτους τρεις πρωταρχικούς στόχους της ανθρώπινης ζωής: την αρετή και δικαιοσύνη (ντάρμα), την απόκτηση ευημερίας με θεμιτά και αγνά μέσα (άρτα) και την εκπλήρωση των θεμιτών και αγνών επιθυμιών μας (κάμα). Η εφαρμογή της αρετής και της δικαιοσύνης αποτελεί την υψηλή τέχνη της ζωής. Τότε πια, δεν χρειάζεται να κάνετε την παραμικρή προσπάθεια να αποφύγετε τα καθήκοντα του αξιώματός σας και της θέσης σας στην κοινωνία. Διότι, όπως πρέπει να θυμάστε, αυτά τα καθήκοντα οφείλετε να τα εκπληρώνετε υπό μορφήν λατρείας του Θεού: προσφέροντας ως αναθήματα την ευφύϊα σας, τις δεξιότητές σας, τις ιδιότητες του χαρακτήρα σας, τις σκέψεις σας και τα συναισθήματά σας, τα οποία εναποθέτετε στα πόδια του Κυρίου του Θεού με πνεύμα ευγνωμοσύνης για την ευκαιρία που σας έδωσε να τα απολαμβάνετε και δίχως ίχνος εγωισμού ή προσκόλλησης στους καρπούς τους.
- Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 23 Απριλίου 1961.
30 Ιανουαρίου
Υιοθετήστε τη νοοτροπία ζωής του να συμμερίζεστε την χαρά των άλλων όταν χαίρονται και την θλίψη ή το πένθος τους όταν δυστυχούν – κάνετε την καρδιά σας να πάλλεται από ενσυναίσθηση. Όμως, τόσο η χαρά σας όσο και η θλίψη σας πρέπει να μετατρέπονται σε προσφορά υπηρεσίας στους άλλους, όχι να παραμένουν μόνο συγκινήσεις. Δεν πρέπει να επιδεικνύετε την αρχή της ισότητας απλώς φορώντας την ίδια ‘στολή’ που φορούν και οι άλλοι – αυτό παραείναι εύκολο και αποτελεί μόνο μία εξωτερική ομοιομορφία. Ρωτάτε με ποιον τρόπο είναι όλοι ίσοι; Η απάντηση είναι ότι όλοι είναι ίσοι διότι μέσα τους υπάρχει η ίδια θεία συνειδητότητα. Όταν ανατέλλει ο ήλιος, δεν ανθίζουν όλοι οι λωτοί μέσα στην λίμνη. Μόνο τα μπουμπούκια που έχουν μεγαλώσει ανοίγουν τα πέταλά τους, τα άλλα περιμένουν την ώρα τους. Το ίδιο ισχύει και για τους ανθρώπους: οι διαφορές που υπάρχουν μεταξύ τους οφείλονται στην ανωριμότητα μερικών, μολονότι όλοι οι καρποί κάποια μέρα πρέπει να ωριμάσουν και να πέσουν από το δέντρο. Κάθε πλάσμα πρέπει να φτάσει στον στόχο της ζωής, όσο αργά και αν πορεύεται, όσο δαιδαλώδης και αν είναι ο δρόμος που ακολουθεί!
- Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 23 Απριλίου 1961.
29 Ιανουαρίου
Κάποτε ένας ετοιμοθάνατος κείτονταν στο κρεβάτι του και γύρω-γύρω τού τριβέλιζε τον νου ένα πλήθος συγγενών. Γονείς, σύζυγος, παιδιά, αδέλφια ήταν όλοι τους κολλημένοι στο κρεβάτι του και θρηνολογούσαν, ρωτώντας τον: «Κι εμείς τώρα τι θα γίνουμε;» Ο ετοιμοθάνατος σήκωσε λίγο το κεφάλι του από το μαξιλάρι και τους ρώτησε με τη σειρά του: «Κι εγώ τι θα γίνω; Αυτό το πρόβλημα με απασχολεί και μ’ ενδιαφέρει πολύ περισσότερο από το να ανησυχώ για το τι θα γίνετε όλοι εσείς…» Βλέπετε λοιπόν ότι είναι καλύτερο ο καθένας να θέσει το ερώτημα αυτό στον εαυτό του ήδη από τώρα και να εξοπλιστεί πνευματικά με την ορθή απάντηση, αντί να περιμένει να το θέσει όταν πια θα είναι πολύ αργά. «Για ποιόν σκοπό βρίσκομαι τώρα εδώ στην γη;» και «Τι πρέπει να κάνω για να τον επιτύχω;» Αυτά είναι τα ερωτήματα που πρέπει να διερευνάτε ακατάπαυστα και να φτάσετε στις απαντήσεις τους. Όλοι είστε προσκυνητές που πορεύεστε επάνω σ’ αυτήν την χώρα της δράσης (κάρμακσέτρα) και της αρετής (ντάρμακσέτρα) προς αυτόν τον σκοπό. Οι σοφοί, οι λόγιοι και οι πνευματικοί δάσκαλοι είναι οι οδηγοί που θα σας βοηθήσουν κατά την διάρκεια της πορείας σας – τον δρόμο όμως πρέπει να τον περπατήσετε μόνοι σας, κάθε εκατοστό του!
- Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 13 Μαρτίου 1964.
28 Ιανουαρίου
Να είστε ταπεινόφρονες, αλλά και δυνατοί, ώστε να μπορείτε να αντιστέκεστε στους πειρασμούς – να μην υποκύπτετε σαν τους δειλούς, στους πονηρούς υπαινιγμούς των αισθήσεών σας. Τον χρόνο τούτης σας της ζωής να τον χρησιμοποιείτε όχι μόνο για το έργο της μάθησης και της απόκτησης ορισμένων δεξιοτήτων που θα σας εξασφαλίσουν ένα εισόδημα για να επιβιώνετε – να τον αξιοποιείτε επίσης για ν’ αποκτήσετε την υψηλή τέχνη του να είστε πάντα ευχαριστημένοι και γαλήνιοι, συγκεντρωμένοι, ψύχραιμοι και θαρραλέοι. Εσείς δε οι νεαροί σπουδαστές πρέπει επίσης να καλλιεργήσετε μία φλογερή δίψα να γνωρίσετε την αλήθεια, τόσο του κόσμου γύρω σας, όσο και του εαυτού σας. Τα λόγια σας να είναι γλυκά σαν μέλι, η καρδιά σας μαλακή σαν το βούτυρο και η όψη σας σαν μία λυχνία που σκορπίζει ολόγυρα φως, όχι σύγχυση και ασάφεια. Να είστε σαν τον διαιτητή στο γήπεδο ποδοσφαίρου: να παρακολουθείτε τον αγώνα, να τον κρίνετε βάσει των κανόνων που έχουν θεσπιστεί, αλλά να παραμένετε ανεπηρέαστοι από την επιτυχία ή την αποτυχία της μιας ή της άλλης ομάδας!
- Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 13 Μαρτίου 1964.
27 Ιανουαρίου
Οι γραφές αναφέρουν ότι ο Θεός ενσαρκώνεται για να βοηθήσει και να προάγει τους ενάρετους και ευλαβείς, τους ασκητές που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην επίτευξη της πνευματικής απελευθέρωσης (σάντους). Με τον όρο ‘σάντους’ ή ‘ασκητές’, τα ιερά κείμενα δεν εννοούν τους ερημίτες των Ιμαλαΐων. Εννοούν το ενάρετο άτομο που αποτελεί την εσωτερική πραγματικότητα του καθενός σας, διότι η εξωτερική σας εμφάνιση δεν είναι παρά μία μάσκα που φοράτε για να αυταπατάσθε ότι είστε άξιοι εκτίμησης και θαυμασμού. Ο καθένας από σας είναι ένας ασκητής στο πνευματικό μονοπάτι, διότι όλοι είστε μία ενσάρκωση της αγάπης, της ειρήνης και της αθανασίας. Όμως, με το να επιτρέπετε στο επίστρωμα του εγωισμού σας να γίνει παχύ και σκληρό, η αληθινή σας φύση κηλιδώνεται. Με την βοήθεια των συναναστροφών με ενάρετους και ευλαβείς, καθώς και με συστηματικό έλεγχο των αισθήσεών σας και προσπάθεια αυτοβελτίωσης, θα μπορέσετε να υπερνικήσετε την πλάνη που σας κάνει να ταυτίζεστε με το σώμα σας, τις ανάγκες του και τις συνεχείς επιθυμίες του. Ο Γιάμα, ο θεός του θανάτου μπορεί να καταπολεμηθεί με τον έλεγχο των αισθήσεων (σαμ-γιάμα). Όταν ο άνθρωπος λησμονεί αυτό το γεγονός και αρχίζει να ζει σαν υπόδουλος των αισθήσεών του, ο Θεός με την άπειρη ευσπλαχνία Του έρχεται στην γη και τον οδηγεί πίσω στο ουράνιο μονοπάτι που οδηγεί σ’ Εκείνον.
- Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 1966.
26 Ιανουαρίου
Ένα μπουμπούκι έχει ελάχιστη ευωδιά. Όμως, καθώς μεγαλώνει και ανθίζει, αυτομάτως αποκτά μία εξαίρετη ευωδιά. Παρομοίως, καθώς η συνειδητότητα του ανθρώπου διευρύνεται, έρχεται κάποια στιγμή που βρίσκει την ολοκλήρωσή της στην κατάσταση της Ύπαρξης-Συνειδητότητας-Ευδαιμονίας (Σατ-Τσιτ-Άναντα). Αρχίζοντας με τον συνήθη φυσιολογικό νου, η συνειδητότητα εξυψώνεται στο επίπεδο του Υπέρ-Νου (SuperMind). Κατόπιν προοδεύει και φθάνει στο επίπεδο του Ανώτερου Νου (HigherMind). Το επόμενο επίπεδο είναι αυτό του Φωτισμένου Νου (Illuminated Mind). Δια μέσου όλων αυτών των επιπέδων, η οντότητα παραμένει ή ίδια, ακριβώς όπως και κατά τις μεταβολές του σώματος από στην παιδική έως την γεροντική ηλικία. Αυτή είναι η Οικουμενική Συνειδητότητα που ενυπάρχει στον καθένα, η Ενότητα μέσα στην πολλαπλότητα. Η Οικουμενική Συνειδητότητα είναι η Αλήθεια (Σάτυαμ). Είναι η Ύψιστη Σοφία (Γκνιάναμ). Είναι Άπειρη και Αιώνια (Ανάνταμ). Έχοντας πάντα στον νου σας αυτά τα τριπλά χαρακτηριστικά του Θεού, να αγωνίζεστε με όλες σας τις δυνάμεις να επιτύχετε τον ύψιστο στόχο της ανθρώπινης ζωής.
- Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 16 Φεβρουαρίου 1988.
25 Ιανουαρίου
Σε τι σας ωφελεί η μελέτη των Ουπανισάντ και της Μπάγκαβαντ Γκίτα, αν δεν έχει μεταμορφώσει τον τρόπο που σκέφτεστε ή τον τρόπο που ζείτε; Η μελέτη αυτή πρέπει ν’ αποτελέσει την παρότρυνση ν’ αλλάξετε, να προοδεύσετε προς ένα ανώτερο επίπεδο συνειδητότητας. Μόνο τότε θα μπορέσετε να συλλάβετε, μέχρις ενός ορισμένου βαθμού, την σχέση μεταξύ του εκδηλωμένου, φαινομενικού σύμπαντος και του Θεού! Επομένως, οφείλετε να εξετάσετε προς τα πού σας κατευθύνουν οι πνευματικές σας ασκήσεις. Πρέπει να προοδεύσετε από το καθαρά νοητικό επίπεδο στο ανώτατο επίπεδο του Υπέρ-νου και ν’ αποκτήσετε την βιωματική εμπειρία της ενότητας με την Οικουμενική Συνειδητότητα. Αυτό ίσως το θεωρείτε άκρως δύσκολο. Αν όμως έχετε την αναγκαία αφοσίωση και επιμονή, είναι πολύ εύκολο. Τίποτε στον κόσμο αυτό δεν είναι ευκολότερο από την πνευματική οδό, όταν όμως ο άνθρωπος δεν διαθέτει ειλικρινή και σοβαρή πρόθεση να την ακολουθήσει, του φαίνεται δύσκολη. Γι’ αυτό ακριβώς η Γκίτα μας διδάσκει: «Ο ειλικρινής και σοβαρός αναζητητής θ’ αποκτήσει την Ύψιστη Σοφία» ("Shraddhavan labhate Jnanam"). Οτιδήποτε σας ενδιαφέρει βαθιά, θα το επιτύχετε.
- Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 16 Φεβρουαρίου 1988.
24 Ιανουαρίου
Ο Θεός σας έχει προικίσει με τεράστια και αναρίθμητα ταλέντα, δεξιότητες και δυνάμεις. Εσείς όμως τα χρησιμοποιείτε όλα για να ταξιδέψετε προς την σελήνη, έναν μικρό δορυφόρο της γης, αντί να τα αξιοποιείτε για να ταξιδέψετε προς τον θαυμαστό κόσμο του δικού σας εσωτερικού βασιλείου! Εκεί μπορείτε ν’ αντικρίσετε τον Θεό, που είναι η δική σας Εσωτερική Πραγματικότητα, αλλά και η Εσωτερική Πραγματικότητα ολόκληρου του εκδηλωμένου κόσμου που τόσο θαυμάζετε. Το υλικό σώμα σας δεν είναι παρά ένα πλοίο, ένα εργαλείο για να διασχίσετε τον ωκεανό της μεταβολής – ένα εργαλείο που έχετε κερδίσει από τις ενάρετες πράξεις πάμπολλων γενεών. Όταν θα έχετε διασχίσει τον ωκεανό, θ’ αποκτήσετε επίγνωση του Εσωτερικού Κατοίκου εντός της ‘κατοικίας’ που είναι το σώμα σας – αυτός είναι ο σκοπός ύπαρξης του σώματος. Επομένως, τώρα που το σώμα σας είναι δυνατό και γεμάτο δεξιότητες, τώρα που η διάνοιά σας είναι ακόμα οξεία και ο νους σας πολύ εναργής, πρέπει να κάνετε κάθε προσπάθεια ν’ αναζητήσετε τον Θείο Κάτοικο που ενοικεί μέσα σας.
- Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 3 Αυγούστου 1966.
23 Ιανουαρίου
Η όρασή σας που τώρα είναι στραμμένη έξω προς το εκδηλωμένο και ορατό σύμπαν, πρέπει να στραφεί προς τα μέσα, προς το Θείο Πνεύμα που ενοικεί εντός σας. Οφείλετε να εκδηλώνετε την Θεϊκή Συνειδητότητα που έχετε μέσα σας. Πρέπει να καθυποτάξετε τον εαυτό σας προς αυτήν την Συνειδητότητα υπό μορφήν μίας πνευματικής πειθαρχίας. Αυτή η πνευματική άσκηση ονομάζεται «Συνειδητή Πραγμάτωση του Θεού εντός μας». Πρώτο σας καθήκον είναι ν’ αναπτύξετε την επίγνωση ότι ο Θεός ενοικεί μέσα σας. Το επόμενο στάδιο είναι η συνειδητοποίηση της αλήθειας ότι ο Θεός μέσα σας είναι εξίσου Παρών και μέσα σε όλους τους συνανθρώπους σας. Πρέπει να αναγνωρίσετε ότι το πέπλο ή το τείχος που φαίνεται να σας χωρίζει από τους άλλους είναι αποκύημα της πλάνης σας, γι’ αυτό πρέπει να καταβάλλετε κάθε προσπάθεια να τα εξουδετερώσετε. Μόνο τότε θα σταθεί δυνατό να βιώσετε την ενότητα μεταξύ όλων των υπάρξεων. Βαθμιαία, θ’ ανατείλει μέσα σας η συνειδητοποίηση ότι «Είμαι όντως θεϊκός και τούτος ο κόσμος περιέχεται εντός Μου (Aham Eva Idam Sarvam)».
- Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 16 Φεβρουαρίου 1988.
22 Ιανουαρίου
Σαν τα τρία πτερύγια ενός ανεμιστήρα που πρέπει να ενεργοποιηθούν από το ηλεκτρικό ρεύμα για να περιστρέφονται μαζί σαν να ήταν ένα, έτσι και το κοινοβούλιο (η νομοθετική εξουσία), τα στελέχη της κυβερνήσεως (η εκτελεστική εξουσία) και οι πολίτες πρέπει να ενεργοποιούνται από το πνεύμα της προσφοράς κοινωφελούς υπηρεσίας και να εργάζονται με χαρά ενωμένοι για το καλό και την ευτυχία ολόκληρου του λαού. Οι τρεις αυτοί δεν πρέπει να διαταράσσονται από αμοιβαίο φθόνο, απληστία, μίσος ή κακεντρέχεια – πρέπει να δραστηριοποιούνται από την αγάπη και την αμοιβαία κατανόηση. Το λιπαντικό που απαιτείται για την δραστηριοποίηση αυτού του ‘ανεμιστήρα’ είναι η ανεκτικότητα και η υπομονή. Σήμερα δυστυχώς, δεν υπάρχει αγάπη και κατανόηση ούτε μεταξύ των μελών του ίδιου σπιτικού. Η Εποχή Κάλι (εποχή του σιδήρου) έχει γίνει Εποχή Κάλαχα, δηλ. εποχή λογομαχιών, καυγάδων και πολέμων. Ακόμα και ενόσω οι εχθροί περικυκλώνουν την πατρίδα μας, επικρατεί άγριο μίσος μεταξύ της μιας πολιτείας και της άλλης, οι οποίες λογομαχούν λέγοντας «αυτή η περιοχή της χώρας ανήκει στην δική μας πολιτεία» ή «αυτό το τμήμα της χώρας δεν μπορεί ν’ ανήκει στην δική σας πολιτεία», λησμονώντας ότι αμφότερες οι πολιτείες αποτελούν μέλη ενός και του αυτού σώματος. Παρόμοια κατάσταση όμως επικρατεί και μεταξύ των εθνών. Οι καρδιές των ανθρώπων μπορούν να συνενωθούν μόνο μέσω της αναγνώρισης ότι όλοι είναι ένα και της απάρνησης υλικών και αισθησιακών επιδιώξεων.
- Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 3 Αυγούστου 1966.
21 Ιανουαρίου
Το σύμπαν είναι αυτό καθαυτό ένα πανεπιστήμιο, φοιτητές του οποίου είναι όλοι οι άνθρωποι ανεξαιρέτως. Εδώ, κάθε φοιτητής ακολουθεί τις σπουδές της προτίμησής του και αποκτά ένα πτυχίο. Όμως, οποιεσδήποτε σπουδές κι αν ακολουθήσει ο καθένας τους, υπάρχει ένα θέμα κοινό σε όλους τους, μία κοινή επιδίωξη, ένας κοινός στόχος: το ν’ αποκτήσουν το πτυχίο της Αγάπης του Θεού. Στο κοσμικό αυτό πανεπιστήμιο, μολονότι προσφέρονται σπουδές στον τομέα των θετικών επιστημών, της πολιτικής, της οικονομολογίας και πολλές άλλες, θεμελιώδες στοιχείο όλων τους είναι η πνευματική γνώση. Αλλά ακόμα και στον τομέα της πνευματικότητας υπάρχουν ειδικά θέματα. Υπάρχει π.χ. μία ομάδα που στα Αγγλικά μπορεί να περιγραφεί ως τα πέντε Δ (the five D’s): η αφοσίωση (Dedication), η πίστη (Devotion), η πειθαρχία (Discipline), η κριτική ικανότητα (Discrimination) και η αποφασιστικότητα (Determination). Μόνο εκείνοι που έχουν περάσει επιτυχώς τις εξετάσεις τους στα ‘πέντε Δ’ δικαιούνται ν’ αποκτήσουν το πτυχίο της Αγάπης του Θεού!
- Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 16 Ιανουαρίου 1988.
20 Ιανουαρίου
Το δέντρο της ζωής πρέπει να ποτίζεται στις ρίζες του. Δυστυχώς όμως, αντί γι’ αυτό, εκείνοι που προγραμματίζουν την άνοδο του βιοτικού επιπέδου της χώρας μας ποτίζουν τα κλαδιά, τα φύλλα και τα άνθη του! Οι ρίζες του δέντρου της ζωής σας είναι οι αρετές σας. Πρέπει να τις ποτίζετε για να μεγαλώσουν, έτσι ώστε τα μπουμπούκια των πράξεων, των λόγων και των σκέψεών σας να ανθίζουν ευωδιαστά και να σας χαρίζουν τους καρπούς της προσφοράς υπηρεσίας στον πλησίον, γεμάτους από τον γλυκό χυμό της χαράς και της θείας ευδαιμονίας. Το να προγραμματίζετε την εξασφάλιση τροφής, ρουχισμού και στέγης σημαίνει μόνο το να φροντίζετε για την καλοζωία της άμαξας – πρέπει όμως να προγραμματίζετε και για το άλογο, δηλ. τον νου του ανθρώπου ο οποίος θα χρησιμοποιεί την πανάκριβη τροφή, τον κομψό ρουχισμό και το πανέμορφο σπίτι καθώς και όλες τις άλλες υλικές ανέσεις που αποκτάτε. Εξασκήστε λοιπόν τον νου σας, εκπαιδεύστε τον να επιδιώκει τον ανώτερο και ευγενή σκοπό τού να δραπετεύσει από τα δεσμά της ατομικότητας στην απεραντοσύνη της Οικουμενικότητας. Οι κανόνες της πειθαρχίας πρέπει να έρχονται από εσωτερικές και όχι από εξωτερικές πηγές. Πρέπει να κυριαρχείτε στον εαυτό σας μέσω της εσωτερικής έμφυτης δύναμής σας.
- Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 3 Αυγούστου 1966.
19 Ιανουαρίου
Το μέλλον της χώρας εξαρτάται από τις δεξιότητες καθώς και την ειλικρίνεια και ευσυνειδησία των νέων και νεανίδων. Γι’ αυτό, πρέπει να καλλιεργήσουμε μέσα τους τον ενθουσιασμό και την ενθάρρυνση που έχουν ανάγκη. Όλες μου οι ελπίδες βασίζονται στους σπουδαστές και στις σπουδάστριες, με μία λέξη στην νεολαία. Μου είναι άκρως αγαπητοί. Είναι άμεμπτοι – υπόλογοι για όλα τους τα παραστρατήματα και την άσκηση βίας ανάμεσά τους είναι οι γονείς και τα σχολεία. Τους οδηγούν σε λανθασμένες κατευθύνσεις. Ενσαρκώσεις της Αγάπης του Θεού! Αντί να γεμίζετε τα κεφάλια σας με γεγονότα και αριθμούς, γεμίστε τις καρδιές σας με αγάπη και φως! Να έχετε αμέριστη εμπιστοσύνη στις τεράστιες δυνάμεις του θεϊκού εαυτού σας που είναι η πραγματικότητά σας. Να έχετε πίστη στην χάρη του Θεού, την οποία μπορείτε να εξασφαλίσετε με την προσευχή σας. Τον αμοιβαίο σεβασμό με τους συνανθρώπους σας μπορείτε να τον οικοδομήσετε επάνω στην ακλόνητη πεποίθηση ότι όλοι οι άνθρωποι είναι τέκνα του Θεού και ότι όλοι είναι θεϊκοί. Οπλισμένοι με αυτό το θεμέλιο θ’ αποκτήσετε την συνεργασία τους και τον ενθουσιασμό για εργασία. Όλοι σας πρέπει να αποδώσετε το βέλτιστο των δυνατοτήτων σας, έχοντας πλήρη γνώση του καθήκοντος και των ευθυνών σας.
- Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 5 Ιανουαρίου 1975.
18 Ιανουαρίου
Να θυμάστε: αν παραμελείτε την καλλιέργεια των ηθικών και πνευματικών αξιών, που είναι έμφυτες μέσα σας, απλώς επιλέγετε να αδιαφορείτε για την απόκτηση εσωτερικής ειρήνης και ευτυχίας. Διότι, η ευτυχία και η γαλήνη δεν ακολουθούν αυτομάτως όταν ένα άτομο έχει εξασφαλίσει καλή τροφή και ρουχισμό, ένα όμορφο σπίτι, έχει ανώτερη μόρφωση και έχει βρει μία θέση εργασίας με ευνοϊκές συνθήκες, που δεν επηρεάζουν αρνητικά ούτε την υγεία, ούτε την σωματική ασφάλειά του. Υπάρχουν εκατομμύρια ανθρώπων που έχουν όλα αυτά και πολλά περισσότερα και όμως είναι γεμάτοι έγνοιες και βάσανα ή είναι βαθιά δυσαρεστημένοι από την ζωή τους. Αυτό συμβαίνει διότι η ευτυχία και η εσωτερική γαλήνη εξαρτώνται από τον εσωτερικό εξοπλισμό ή καλλιέργεια του ανθρώπου και όχι από τις εξωτερικές του δεξιότητες ή τα πλούτη του. Όλοι είστε βασικά θεϊκοί, οπότε εξυπακούεται ότι όσο περισσότερο εκδηλώνετε στην καθημερινότητά σας τις θεϊκές ιδιότητες της Αγάπης, της Αρετής και Δικαιοσύνης, της Αλήθειας και της Ειρήνης, τόσο περισσότερη χαρά θα μπορείτε και να δίνετε στους γύρω σας, και να απολαμβάνετε εσείς οι ίδιοι! Όσο λιγότερες από τις θεϊκές ιδιότητές σας επιλέγετε να εκδηλώνετε, τόσο περισσότερο θα πρέπει να ντρέπεστε, διότι έτσι θα ζείτε αντίθετα προς την θεϊκή κληρονομία σας!
- Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 3 Αυγούστου 1966.
17 Ιανουαρίου
Όλες οι αρρώστιες που ταλανίζουν τον άνθρωπο είναι αποτέλεσμα των ανησυχιών και ταραχών του νου τους. Η συνταρακτική αύξηση των ασθενειών στον σημερινό κόσμο οφείλεται στο ότι ο άνθρωπος έχει απολέσει την ειρήνη ή γαλήνη του νου του. Ο νους χαρακτηρίζεται από τρεις διαφορετικές καταστάσεις. Η μία είναι αυτή του ‘περιπλανώμενου’ νου (ανεκαγκράτα), δηλ. αυτού που περισπάται διαρκώς από το ένα και το άλλο θέμα. Μία άλλη είναι αυτή του ‘κενού’ ή αδρανούς νου (σουνυάτα) και η τρίτη είναι αυτή του εστιασμένου, απόλυτα συγκεντρωμένου νου (εκαγκράτα). Σουνυάτα είναι η κατάσταση κατά την οποία ο νους «αποκοιμιέται» όταν λέγεται κάτι το εποικοδομητικό, ένας νους με μηδενική ανταπόκριση σε οτιδήποτε καλό και ωφέλιμο γι’ αυτόν. Μία τέτοια κατάσταση νου ονομάζεται ‘νωθρή και αδρανής’ (ταμασική) - είναι η τύφλωση που προκαλείται από την πνευματική άγνοια. Ο περιπλανώμενος νους είναι μία εξίσου ανεπιθύμητη νοητική κατάσταση που επίσης σας υποβιβάζει – είναι σαν το ταραχώδες τμήμα του ποταμού Γάγγη! Πρέπει να την χαλιναγωγείτε με την χρήση ‘φρένων’, ακριβώς όπως ένα όχημα που τρέχει υπερβολικά γρήγορα. Ο διαλογισμός είναι το φρένο της αρχαίας σοφίας για τον έλεγχο του νου. Η καλλιέργεια της εσωτερικής ειρήνης είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την εστιασμένη και απόλυτη συγκέντρωση του νου.
- Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 14 Ιανουαρίου 1988.
16 Ιανουαρίου
Η αγάπη για τον Θεό είναι πίστη. Η πίστη δεν είναι κάτι το αντικειμενικό και συγκεκριμένο – είναι μία εσωτερική βιωματική εμπειρία που αναβλύζει από την καρδιά. Όπως σκέφτεστε, τέτοιοι και γίνεστε. Επομένως, η καρδιά σας πρέπει να είναι γεμάτη καλά και θετικά συναισθήματα και οι αισθήσεις σας να είναι απασχολημένες με καλές και θετικές πράξεις. Όταν τα μάτια σας είναι στραμμένα προς τον Θεό, όλα τα δημιουργήματα σάς φαίνονται ενσαρκώσεις Του! Όταν όμως τα μάτια σας έχουν κάποιο πρόβλημα, η όραση σας είναι ή στρεβλωμένη, ή θαμπή. Μόνο όταν φορέσετε τα κατάλληλα γυαλιά θα μπορείτε να βλέπετε τα πάντα καθαρά. Το καθετί μέσα στο σύμπαν αποτελεί μία μαρτυρία της δόξας και του μεγαλείου του Θεού. Μάθετε να αντιμετωπίζετε κάθε βίωμά σας σαν ένα δώρο του Θεού και να το διαχειρίζεστε ανάλογα! Όταν η καρδιά σας είναι γεμάτη αγάπη για τον Θεό, όλα τα συναισθήματά σας θα είναι καθαγιασμένα με αγάπη και οι ανεπιθύμητες σκέψεις αυτομάτως θα εξαφανίζονται. Οι πιστοί συχνά προσεύχονται στον Θεό να έρθει να κατοικήσει στην αγνή και γαλήνια καρδιά τους. Εγώ όμως σας λέγω ότι όποιου ανθρώπου η καρδιά δεν είναι πάναγνη, δεν υπάρχει μέσα της χώρος για τον Θεό.
- Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 9 Ιανουαρίου 1988.
15 Ιανουαρίου
Κατά την ‘Εορτή της Συγκομιδής’ (Σανκράντι), ο ήλιος αρχίζει την πορεία του προς τον βορρά, την λεγόμενη «Ουτταράγιανα». Πορεύεται προς την οροσειρά των Ιμαλαΐων, όπου βρίσκεται η πανέμορφη κατοικία του θεού Σίβα. Εσείς πρέπει να θεωρείτε ως κατοικία του Κυρίου του Θεού την καρδιά σας και να στρέφετε την εσωτερική σας όραση εντός σας για ν’ αποκτήσετε την βιωματική εμπειρία Του. Η καρδιά του ανθρώπου συμβολίζει τα Ιμαλάια, ως κατοικία αγνότητας και γαλήνης. Η προς βορράν πορεία του ήλιου σάς δείχνει συμβολικά την πορεία ζωής που πρέπει ν’ ακολουθήσετε για να πραγματώσετε τον Θεό. Εκτός τούτου όμως, ο ήλιος είναι ένα ύψιστο παράδειγμα ανιδιοτελούς και άοκνης προσφοράς υπηρεσίας. Η υφήλιος είναι αδύνατον να επιζήσει δίχως τον ήλιο και η ζωή επάνω στον πλανήτη μας είναι δυνατή μόνο λόγω της ύπαρξης του ήλιου. Βλέπουμε λοιπόν ότι ο Ήλιος διδάσκει σε κάθε πλάσμα την αφοσίωση στο καθήκον με ταπεινοφροσύνη και αφιέρωση, δίχως ίχνος έπαρσης. Στο ιερό κείμενο Μπάγκαβαντ Γκίτα, ο Σρι Κρίσνα μας διδάσκει ότι η ευσυνείδητη εκτέλεση του καθήκοντός μας αποτελεί την ύψιστη μορφή πνευματικής άσκησης (γιόγκα).
- Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 15 Ιανουαρίου 1992.
14 Ιανουαρίου
Η εορτή Σανκράντι πρέπει να θεωρείται η ημέρα κατά την οποία στρέφετε την εσωτερική σας όραση προς τον Θεό. Η ζωή σας μπορεί να συγκριθεί με ένα ζαχαροκάλαμο: όπως αυτό, που είναι σκληρό και έχει πολλούς κόμπους, έτσι και η ζωή – είναι γεμάτη δυσκολίες. Εσείς όμως, ποτέ να μην επιτρέπετε στις δυσκολίες να σας συντρίβουν. Να υπερνικάτε τις διακυμάνσεις της ζωής με καρτερία και να απολαμβάνετε την γλυκιά ευδαιμονία που χαρίζει η πίστη στον Θεό. Ακριβώς όπως για ν’ απολαύσετε την αμετάβλητη γλυκύτητα του ζαχαροκάλαμου πρέπει να το συνθλίψετε και να βγάλετε τον χυμό του, την μόνιμη θεία ευδαιμονία μπορείτε να την αποκτήσετε μόνο υπερνικώντας τις δοκιμασίες και τα προβλήματα της ζωής. Συχνά προσφωνώ τους πιστούς «Μπανγκάρου», δηλ. «χρυσοί μου», διότι σας θεωρώ άκρως πολύτιμους! Ο χρυσός δεν μπορεί να μετατραπεί σ’ ένα ελκυστικό κόσμημα αν πρώτα δεν τον λιώσουν στο χωνευτήρι και μετά δεν τον σφυρηλατήσουν για να πάρει το επιθυμητό σχήμα. Αναπτύξτε λοιπόν αυτοπεποίθηση, δηλ. εμπιστοσύνη στον Θείο Εαυτό που ενοικεί μέσα σας και έχετε ακλόνητη πίστη στον Θεό. Μ’ αυτήν την ακλόνητη πίστη να αφιερώσετε τον εαυτό σας στην υπηρεσία των συνανθρώπων σας και να ζείτε μία υποδειγματική ζωή.
- Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 15 Ιανουαρίου 1992.
13 Ιανουαρίου
Σύμφωνα με το Ινδικό ημερολόγιο, ο μήνας που άρχισε είναι γνωστός για την γαλήνη, την ευημερία και την χαρά που φέρνει. Γι’ αυτό, οι άνθρωποι του αποδίδουν μεγάλη σημασία και τον προσέχουν ιδιαίτερα. Ωστόσο, αν δεν εγκαταλείψουν τις κακές σκέψεις και πράξεις τους, ο μήνας αυτός, μολονότι αυτός καθαυτός είναι πολύ σημαντικός, θα είναι ανώφελος γι’ αυτούς. Να δίνετε αγάπη ακόμα και σ’ εκείνους που σας μισούν. Να κυριαρχείτε στον θυμό σας, καθώς και σε όλες τις άλλες κακές τάσεις του χαρακτήρα σας. Η σημερινή εορτή της Ουτταράγιανα, δηλ. η έναρξη της πορείας του ήλιου προς βορρά, που θεωρείται ευοίωνη και έχει τεράστια πνευματική σημασία, πρέπει να χαρακτηρίζεται από την πνευματική μεταβολή των ανθρώπων και όχι από πλουσιοπάροχα γλέντια και φαγοπότια. Επίσης, πρέπει να συνειδητοποιήσετε πόσα χρωστάτε στον Θεό για όλα τα καλά που απολαμβάνετε στη ζωή, διότι αυτά στην πραγματικότητα είναι όλα δώρα από τον Θεό – ακόμα και ο αέρας που αναπνέετε και το νερό που πίνετε. Δεν θάπρεπε να είστε ευγνώμονες στον Θεό για όλα αυτά; Δίχως ευγνωμοσύνη, η ζωή δεν έχει κανένα νόημα.
Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 14 Ιανουαρίου 1994.
12 Ιανουαρίου
Σήμερα οι σπουδαστές χρειάζονται πρωτίστως τρία πράγματα: πνεύμα αυτοθυσίας, πίστη και αφοσίωση στον Θεό και αγάπη για την πατρίδα. Επειδή οι άνθρωποι στις μέρες μας είναι γεμάτοι υπεροψία, εγωισμό και ιδιοτέλεια, χάνουν την ανθρώπινη ιδιότητά τους. Για να καταπολεμηθεί αυτό, το πρώτο ζητούμενο είναι να εξαλείψετε τις λέξεις ‘εγώ’ και ‘δικό μου’. Πρέπει να προάγουμε στον καθένα ανεξαιρέτως, την προθυμία να θυσιάζει την ευχαρίστηση και τις ανέσεις του για το καλό της πατρίδας. Όταν υπάρξουν πολυάριθμοι νέοι και σπουδαστές με ανώτερο και ευγενή νου, οι οποίοι έχουν στρέψει την ζωή τους στην πνευματικότητα, τα έθνη αυτομάτως θα επιτυγχάνουν μόνιμη ειρήνη και ασφάλεια. Να τηρείτε απαρέγκλιτα τις θεμελιώδεις ιδιότητες χαρακτήρα που είναι η αλήθεια, η αρετή, η ανεκτικότητα και η αυτοθυσία. Αυτές είναι κοινές σε όλους τους ανθρώπους, ασχέτως εθνικότητας, θρησκείας ή γλώσσας. Καλλιεργήστε μία ευρεία ενόραση της ζωής, θεμελιωμένης στο γεγονός ότι ο Θεός ενοικεί μέσα σε κάθε πλάσμα. Δεν υπάρχει τίποτε που να μην μπορείτε να επιτύχετε, αν έχετε ακλόνητη πίστη στον Θεό και κερδίσετε την χάρη Του.
Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 14 Ιανουαρίου 1988.
11 Ιανουαρίου
Είναι γνωστό ότι αρχικά ο αθλητισμός είχε διαδοθεί για να προάγει την υγεία και το σωματικό σφρίγος. Οι νέοι συμμετείχαν με χαρά στα διάφορα αγωνίσματα και παιχνίδια για να βελτιώσουν την εμφάνιση και την δύναμη του σώματός τους και για να προσφέρουν αναψυχή στο κοινό. Ο αθλητισμός αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του προγράμματος μαθημάτων όλων των δικών μας εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, παράλληλα με τα βασικά μαθήματα όπως τα Μαθηματικά, η Φυσική και η Χημεία. Όχι μόνο θα έπρεπε να υπάρχει ευρεία συμμετοχή των μαθητών και σπουδαστών στον αθλητισμό, αλλά και ακόμη μεγαλύτερη συνειδητοποίηση και θαυμασμός της φιλοσοφίας και των αρχών που διέπουν τον αθλητισμό και τα παιχνίδια. Ο σκοπός της συμμετοχής στα αθλήματα δεν πρέπει να είναι η επίτευξη της νίκης πάση θυσία, με τίμια μέσα ή μη. Οποιοσδήποτε και να νικήσει, οι άλλοι αθλητές πρέπει να χαιρετίσουν το γεγονός με συναισθήματα αδελφοσύνης. Επίσης, πρέπει να τηρούν ευλαβικά τους κανόνες του παιχνιδιού. Τα έπαθλα είναι δευτερευούσης σημασίας – αυτό που μετράει είναι το αίσθημα ικανοποίησης που αντλείτε από τον εαυτό σας όταν έχετε παίξει καλά.
- Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 14 Ιανουαρίου 1994.
10 Ιανουαρίου
Όλοι οι άνθρωποι είναι τέκνα του Θεού, ο οποίος είναι ο μόνος Κύριος ο Θεός όλης της ανθρωπότητας. Οι άνθρωποι μπορεί να διαφέρουν ως προς τα ονόματα και τις μορφές τους, επίσης ως προς την θρησκεία τους και τις συνήθειές τους – ο Πατέρας τους όμως είναι Ένας και μόνο. Η αναγνώριση αυτής της θεμελιώδους αλήθειας της Ενότητας ονομάζεται «γνώση του Ύψιστου Θεού» (Μπράμαγκνιάνα). Την γνώση αυτή δεν μπορείτε να την αποκτήσετε μελετώντας τα ιερά κείμενα και λαμβάνοντας μέρος σε μεταφυσικές συζητήσεις. Αυτό που πρέπει ν’ αναγνωρίσετε είναι η Αλήθεια ότι κάθε πλάσμα μέσα στο σύμπαν είναι μία ενσάρκωση του Υψίστου. Η επίγνωση της Ενότητας που εμπεριέχει την ποικιλομορφία αποτελεί την υπέρτατη γνώση – όλες οι άλλες γνώσεις, ακόμα και αυτές των βιβλίων, δίχως την επίγνωση αυτή σας είναι ανώφελες. Όλες οι θρησκείες έχουν διδάξει το Καλό, επομένως όλοι οι άνθρωποι οφείλουν να ζουν μία ενάρετη ζωή, θεμελιωμένη στη διδασκαλία τους. Εάν ο νους σας είναι αγνός, πώς είναι δυνατόν μία θρησκεία να είναι κακή; Όλες οι θρησκείες δεν είναι παρά διαφορετικά μονοπάτια που οδηγούν σε ένα και τον αυτό προορισμό. Όλοι οι πιστοί του Θεού πρέπει να κάνουν αυτήν την Αλήθεια βιωματική εμπειρία τους και να ζουν σύμφωνα μ’ αυτήν, έτσι ώστε να δίνουν το καλό παράδειγμα στον υπόλοιπο κόσμο. Η πίστη και η αφοσίωσή τους δεν πρέπει να είναι προσποιητή και τεχνητή : πρέπει ν’ ακολουθούν την ορθή οδό ζωής κι ολόκληρη η ζωή τους να είναι ενάρετη – μόνο αυτό θα τους χαρίσει μόνιμη ευδαιμονία. Μόνο τότε οι πνευματικές τους προσπάθειες θ’ αποδώσουν καρπούς.
Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 8 Ιανουαρίου 1988.
9 Ιανουαρίου
Ο άνθρωπος που διακατέχεται από την υπερδραστήρια και γεμάτη πάθη ρατζασική ιδιότητα (ράτζο γκούνα), αισθάνεται αφάνταστα ευτυχής όταν αποκτά αυτό που επιθυμεί. Τότε διογκώνεται ολότελα και ο εγωισμός του. Αν πάλι οι επιθυμίες του δεν εκπληρωθούν, έχει την τάση να μισεί. Επομένως, για έναν άνθρωπο με ρατζασικές ιδιότητες, είτε οι επιθυμίες του εκπληρωθούν είτε όχι, οι επιπτώσεις είναι βλαβερές. Τέτοια άτομα συχνά καταλαμβάνονται από οργή και πικρή κακία. Οι ρατζασικές ιδιότητες κάνουν το αίμα του ανθρώπου να βράζει και γίνεται ευερέθιστος και οργίλος. Όταν η ρατζασική ιδιότητα είναι ιδιαίτερα έντονη σ’ έναν άνθρωπο, γεννά μέσα του την οργή και το μίσος, διεγείρει το αίμα του και κάνει τα μάτια του κόκκινα. Αντιθέτως, όταν ένα άτομο είναι γεμάτο από την σατβική ιδιότητα, δηλ. την ισορροπημένη και γαλήνια, γίνεται αγνό. Έτσι, όταν κάνει αξιέπαινες πράξεις με αγνή καρδιά, προσφέροντάς τις στον Θεό σαν ανάθημα, εξιλεώνει και εξαγιάζει την ζωή του. Όταν έρχεστε στον κόσμο μπορεί να έχετε πνευματική άγνοια, όταν όμως τον εγκαταλείπετε, πρέπει να έχετε προσπαθήσει με όλες σας τις δυνάμεις να φύγετε σαν μία πραγματωμένη ψυχή (γκνιάνι).
- Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 8 Ιανουαρίου 1988.
8 Ιανουαρίου
Στον σημερινό κόσμο, πολλές τράπεζες έχουν θυρίδες ασφαλείας όπου οι πελάτες μπορούν να φυλάνε τα τιμαλφή τους, όπως κοσμήματα, νομικά έγγραφα κλπ., για να τα προστατεύσουν από κλοπές – έτσι, απαλλάσσονται από ανησυχίες και μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι. Όμως, και η Τράπεζα του Θεού, μολονότι διαχειρίζεται πνευματικούς λογαριασμούς, έχει στο υπόγειο ένα τμήμα θυρίδων ασφαλείας. Εναποθέστε λοιπόν στο τμήμα αυτό και στην φροντίδα του Κυρίου του Θεού, τα κοσμήματα σας της αγνής διάνοιας, της ευφυΐας, της ικανότητας να υπηρετείτε τον πλησίον, καθώς και το πολύτιμο πετράδι που θεωρείτε το πιο ακριβό σας, δηλ. τον εαυτό σας. Τότε, θα ζείτε ευτυχισμένοι. Στην Μπάγκαβαντ Γκίτα, το «Θείο Άσμα», ο Σρι Κρίσνα σας προσκαλεί: «Παραδώστε τον εαυτό σας σ’ Εμένα μόνο». Και σας διαβεβαιώνει: «Εάν το κάνετε, δεν θα νιώσετε ποτέ πια θλίψη». Οι εγκόσμιες τράπεζες δέχονται χρήματα τα οποία μπορεί να κερδίσει οποιοσδήποτε – ακόμη και μαυραγορίτες, ληστές, απατεώνες και πειρατές μπορούν να τους καταθέσουν τα πλούτη που έχουν συσσωρεύσει. Αντιθέτως, το χρήμα που είναι αποδεκτό στην Τράπεζα του Θεού κερδίζεται μόνο από κείνους που αγωνίζονται να είναι ενάρετοι και απαλλαγμένοι από προσκολλήσεις, ταπεινόφρονες, με ευλαβική και αγιασμένη προσωπικότητα.
- Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 14 Ιουλίου 1966, κατά την τελετή εγκαινίων της πρώτης τράπεζας στο Πουτταπάρτι.
7 Ιανουαρίου
Επειδή το σύμπαν αποτελείται από τις τρεις ιδιότητες ή γκούνας, δηλ. την γαλήνια και ισορροπημένη ή σατβική, την υπερδραστήρια και επιθετική ή ρατζασική και την αδρανή και νωθρή ή ταμασική και είναι διαποτισμένο απ’ αυτές, το πρώτο στάδιο στην πνευματικότητα είναι να υπερνικήσει κανείς την ταμασική ιδιότητα, η οποία χαρακτηρίζει τον άνθρωπο που την έχει από ανόητο και άκριτο πείσμα. Το άτομο που είναι γεμάτο ταμασική αδράνεια, έχει διάνοια νωθρή και δυσκίνητη, καθώς και την τάση να επιδίδεται σε ανόητη επιχειρηματολογία με ατελείωτες ερωτήσεις. Αντιθέτως, εσείς πρέπει να μελετάτε κάθε ζήτημα εις βάθος και μετά να βγάζετε συμπεράσματα – μόνο τότε κάθε βιωματική εμπειρία σας θα σας ανταμείβει. Το ταμασικό άτομο δεν είναι σε θέση να συλλάβει την αλήθεια, ούτε και μπορεί να πραγματώσει τον Θεό. Ένα τέτοιο άτομο θα είναι αιχμαλωτισμένο σ’ έναν ατέρμονα κύκλο γεννήσεων και θανάτων. Γι’ αυτό, να αποφεύγετε τις μακρές και ανεξάντλητες συζητήσεις για κάθε τετριμμένο και ασήμαντο ζήτημα. Τέτοιες αντιπαραθέσεις καταλήγουν μόνο στο να προκαλούν πικρία αντί για αρμονία στις σχέσεις σας με τους άλλους. Ούτε και πρόκειται να σας βοηθήσουν να συλλάβετε και να πραγματώσετε την αλήθεια.
- Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 8 Ιανουαρίου 1988.
6 Ιανουαρίου
Παράλληλα μ’ έναν λογαριασμό στην τράπεζα που εγκαινιάζω σήμερα, πρέπει να φροντίσετε ν’ ανοίξετε κι έναν λογαριασμό στην Τράπεζα του Θεού! Αυτή εδώ η τράπεζα δεν θα χορηγεί δάνεια στον καθένα αδιακρίτως – βοηθά μόνον εκείνους που είναι αξιόπιστοι, που μέσω της εργατικότητας και της ακεραιότητάς τους έχουν δώσει θετικά δείγματα ότι θα κάνουν καλή χρήση του δανείου τους και ότι θα τηρήσουν τον λόγο τους. Και η Τράπεζα του Θεού παρομοίως: θα διασώζει από την απόγνωση και την δυστυχία εκείνους που εφαρμόζουν την αλήθεια, την αρετή και το δίκαιο, την ειρήνη και την αγάπη. Αυτή η επίγεια τράπεζα θα σας βοηθά μόνον ανάλογα με τις καταθέσεις που έχετε στο όνομά σας – αλλά και η Τράπεζα του Θεού λειτουργεί ακριβώς με τον ίδιο τρόπο: οι συνέπειες όλων των αξιέπαινων πράξεων που κάνατε σε προηγούμενες ζωές σας είναι ‘καταθέσεις’ τις οποίες μπορείτε να αντλήσετε τώρα – αν όμως δεν τις έχετε, η Τράπεζα του Θεού δεν θα εξοφλήσει καμία επιταγή σας. Και κάτι ακόμα: ο καθένας σας πρέπει να έχει έναν προσωπικό λογαριασμό στο όνομά του – ο ένας αδελφός δεν μπορεί να κάνει ανάληψη από τον λογαριασμό του άλλου αδελφού, ούτε η σύζυγος να κάνει ανάληψη από τον λογαριασμό του συζύγου της.
- Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 14 Ιουλίου 1966, κατά την τελετή εγκαινίων της πρώτης τράπεζας που άνοιξε στο Πουτταπάρτι.
5 Ιανουαρίου
Οι επιθυμίες για εγκόσμια αντικείμενα μπορούν να σας βυθίσουν σε ανείπωτη και ατελεύτητη δυστυχία. Οι επιθυμίες είναι σαν μία πράσινη, άγουρη κολοκύθα η οποία είναι βαριά και δεν μπορεί να επιπλεύσει στο νερό – βυθίζεται. Αντιθέτως, ένα άτομο δίχως επιθυμίες είναι σαν μία ξερή κολοκύθα, η οποία επιπλέει στο νερό. Τέτοια άτομα θα είναι σε θέση να υπερνικήσουν τις έλξεις του εξωτερικού κόσμου, επίσης θα λαχταρούν και θα αγωνίζονται να φτάσουν σε μία θεϊκή ζωή. Ίσως να μην είναι επικεντρωμένα στην πνευματική λύτρωση, ωστόσο ουδέποτε θα παρεκκλίνουν από την αφοσίωσή τους στον Θεό. Ο Κύριος ο Θεός φροντίζει την πνευματική πρόοδο και το καλό τέτοιων ανθρώπων, τόσο σε τούτο τον κόσμο όσο και στον μετέπειτα, επιβραβεύοντας έτσι το ότι έχουν απαλλαγεί από επιθυμίες και προσκολλήσεις και όλες οι σκέψεις τους είναι επικεντρωμένες σ’ Εκείνον. Το να εξασφαλίσετε την χάρη του Θεού μ’ αυτόν τον τρόπο αληθώς αποτελεί την καλύτερη πνευματική άσκηση και το να διατηρήσετε αυτήν την χάρη που κερδίσατε με τέτοιον πνευματικό αγώνα αποτελεί επίσης τον καλύτερο τρόπο να διασφαλίσετε την πνευματική ευτυχία σας. Την ευτυχία αυτή μπορείτε να την αποκτήσετε μόνο με ανθρώπινη προσπάθεια που όμως έχει εμπλουτιστεί με την χάρη του Θεού. Ωστόσο, μερικές πνευματικές ασκήσεις είναι σίγουρα αναγκαίες για την επίτευξη αυτού του σκοπού.
- Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 8 Ιανουαρίου 1988.
4 Ιανουαρίου
Όλοι σας συσσωρεύετε το χρήμα με μεγάλη φροντίδα, με άπειρες πράξεις στέρησης - αρνείστε στον εαυτό σας την τάδε άνεση και την τάδε ευκολία, εξοικονομώντας με κάθε δυνατό τρόπο, ξοδεύοντας ολοένα λιγότερα και προσπαθώντας να κερδίσετε ολοένα περισσότερα! Δεν σκέφτεστε όμως ότι θα έρθει μία μέρα που θα υποχρεωθείτε να εγκαταλείψετε όλον αυτό τον σωρό χρημάτων εδώ και να φύγετε μ’ αδειανά τα χέρια. Γι’ αυτό, αντί να βασανίζεστε να συσσωρεύσετε χρήμα και να το καταθέτετε σε εγκόσμιες τράπεζες, ανοίξτε σήμερα έναν λογαριασμό στην Τράπεζα του Θεού! Αυτή δέχεται όλες τις καταθέσεις και τις καταγράφει αυστηρά και εμπιστευτικά. Λαμβάνει υπόψη και την παραμικρή κατάθεση, όπως π.χ. τις πράξεις σας, τις σκέψεις σας, τα λόγια σας, ασχέτως του αν είναι καλά, κακά ή αδιάφορα. Επίσης, κανένας απόγονος δεν μπορεί να κάνει αγωγή για να ‘ρίξει’ την διαθήκη αυτής σας της κατάθεσης, κανένας έφορος δεν μπορεί να την φορολογήσει, κανένας απατεώνας δεν μπορεί να την μεταφέρει στο πορτοφόλι του! Ανοίξτε λοιπόν έναν λογαριασμό καταθέσεων σ’ αυτήν, για να έχετε ευημερία και τώρα και στον αιώνα τον άπαντα. Η κατάθεσή σας αυτή, καθώς θα μεγαλώνει με τις πνευματικές σας προσπάθειες, θα σας αποφέρει τους τόκους της χαράς και της εσωτερικής ειρήνης. Ενόσω αναπτύσσετε την συνήθεια της εγκόσμιας αποταμίευσης για τα γηρατειά σας ή για κάποια δύσκολη περίοδο της ζωής σας, είναι εξίσου αναγκαίο να καλλιεργήσετε την ίδια συνήθεια αποταμίευσης και για το μετέπειτα, έτσι ώστε να εξιλεώσετε την ζωή σας.
- Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 14 Ιουλίου 1966.
3 Ιανουαρίου
Ο χρόνος είναι μία όψη του Θείου, επομένως μία από τις πάμπολλες ονομασίες του Θεού είναι Samvatsara, δηλ. «Έτος». Επίσης, επειδή ο χρόνος είναι θεμελιώδης ιδιότητα του Θείου, ο Θεός είναι επίσης γνωστός ως Kalatmaka, που σημαίνει «Αυτός που η φύση Του είναι ο Χρόνος». Ο Θεός επίσης χαρακτηρίζεται ως «Κύριος των Αιώνων» (Yugadi-krit), διότι Εκείνος δημιουργεί και καταλύει τους αιώνες, όπως π.χ. τον Αιώνα Κρίτα, τον Αιώνα Ντβάπαρα και τον σημερινό Αιώνα Κάλι. Επειδή δε ο Θεός περικλείει τα πάντα μέσα Του για να τα προστατεύει, χαρακτηρίζεται και ως Kalagarbha, δηλ. «Εκείνος που είναι η μήτρα του χρόνου». Ενσαρκώσεις της Αγάπης του Θεού! Η σταθερή και ακλόνητη πίστη σας θα αποτρέψει όλες τις τυχόν δυσοίωνες αστρολογικές προβλέψεις για τούτο το Νέο Έτος. Μπορεί μεν να υπάρχουν ενδείξεις για διάφορα είδη συγκρούσεων, κινδύνων και καταστροφών κατά τη διάρκεια του έτους που άρχισε, υπάρχουν όμως εξίσου ενδείξεις ότι πολλά χαρούμενα γεγονότα θα λάβουν χώρα. Ο Θεός πάντοτε προστατεύει τους συνετούς και τους ενάρετους. Γι’ αυτό, σας συμβουλεύω να συνεχίσετε να εκτελείτε τα καθημερινά καθήκοντά σας με πνεύμα αφοσίωσης και να έχετε ακλόνητη πίστη στον Θεό.
- Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 27 Μαρτίου 1990, κατά τον εορτασμό του Ινδικού Νέου Έτους
2 Ιανουαρίου
Αποχαιρετήσατε το περασμένο έτος και καλωσορίζετε το νέο. Μεταξύ των δύο υπάρχει μία στενή σχέση: λέμε κατευόδιο στο ένα έτος ενόσω καλωσορίζουμε το άλλο. Με το ίδιο πνεύμα, αποχαιρετίστε τις κακές σας ιδιότητες χαρακτήρα και καλωσορίστε τις καλές, θεϊκές ιδιότητες. Μπορείτε να προσφέρετε όλες τις κακές σας ιδιότητες στον Θεό – δεν υπάρχει τίποτε το λανθασμένο στην πράξη αυτή. Διότι, μόνο ο Θεός μπορεί να πάρει τις κακές σας ιδιότητες χαρακτήρα και με την Χάρη Του να σας βοηθήσει να καλλιεργήσετε καλές ιδιότητες. Υποθέστε π.χ. ότι έχετε ένα χαρτονόμισμα 100 ρουπιών σκισμένο, βρώμικο και λεκιασμένο, έτσι που κανένας να μην το δέχεται για πληρωμή. Ωστόσο, αν ο αριθμός του χαρτονομίσματος είναι ανέπαφος, η Κεντρική Τράπεζα θα το δεχθεί και θα σας το ανταλλάξει μ’ ένα καινούργιο της αυτής αξίας. Παρομοίως, μόνον ο Θεός θα δεχθεί τις κακές ιδιότητες του χαρακτήρα σας, υπό τον όρο να Του τις προσφέρετε με ειλικρινή πίστη και μεταμέλεια. Τότε θα σας δώσει πλουσιοπάροχα την Χάρη Του.
Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε κατά τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς το 1994.
1 Ιανουαρίου
Όταν έχετε τον Θεό σαν οδηγό και προστάτη σας, οποιαδήποτε εργασία κάνετε, είναι βέβαιο ότι θα στεφθεί από επιτυχία. Ο Θεός είναι ο μόνος αληθινός φίλος σας. Οι φίλοι σας μπορεί να είναι κοντά σας όσο είστε εύποροι, την στιγμή όμως που θα χάσετε τα πλούτη σας, θα σας εγκαταλείψουν. Ο Θεός είναι ο μόνος φίλος που θα είναι παντοτινά κοντά σας, μέσα σας, στο πλευρό σας - ποτέ δεν θα σας εγκαταλείψει. Γι’ αυτό, η μόνη οδός προς την επιτυχία και την ευημερία, είναι το να καλλιεργήσετε την φιλία σας με τον Κύριο τον Θεό. Εφόσον είστε άνθρωποι, έχετε χρέος να κάνετε τους γύρω σας ευτυχισμένους. Αυτό θα πει αγάπη. Η καρδιά σας είναι από την φύση της γεμάτη αγάπη, έχετε λοιπόν καθήκον να την μοιραζόσαστε με τους άλλους. Την σημερινή ημέρα της Πρωτοχρονιάς πρέπει να πάρετε την ακλόνητη απόφαση ν’ αρχίζετε την κάθε μέρα σας με αγάπη, να την γεμίζετε αγάπη και να την τελειώνετε με αγάπη – να την μοιράζεστε με τουλάχιστο πέντε άτομα κάθε μέρα! Να ασκείτε, να βιώνετε και να μοιράζεστε την Αγάπη του Θεού με όλους τους συνανθρώπους σας, χωρίς να κάνετε διακρίσεις ως προς την κοινωνική τάξη, την θρησκεία, το χρώμα ή την εθνικότητα. Τότε όλες οι χώρες θα ευημερούν, ολόκληρη η υφήλιος θα ευημερεί και όλοι οι άνθρωποι θα είναι ευτυχισμένοι.
Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε κατά τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς το 1994.