Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Αύγουστος 2017

19 Αυγούστου

Πολλοί άνθρωποι σπαταλούν τον χρόνο τους συζητώντας την υπεροχή του ενός πνευματικού δρόμου έναντι ενός άλλου. Η συζήτηση αφορά  ιδιαίτερα στη σύγκριση μεταξύ των δρόμων της Δράσης, της Αφοσίωσης και της Γνώσης. Αλλά αυτά τα τρία μονοπάτια είναι συμπληρωματικά και όχι αντιφατικά. Η Δράση είναι όπως τα πόδια, η Αφοσίωση είναι σαν τα χέρια και η Γνώση είναι όπως  το κεφάλι. Αυτά τα τρία οφείλουν να συνεργάζονται. Αφοσίωση είναι το όνομα που δόθηκε στον δρόμο της παράδοσης στο θέλημα του Κυρίου. Είναι η συγχώνευση  της ατομικής θέλησης με τη θεϊκή βούληση.Ο Λάκσμανα  είναι το κλασσικό παράδειγμα του πνεύματος αυτής της παράδοσης που λυτρώνει. Κάποτε, στη διάρκεια της εξορίας του στο δάσος, ο Ράμα ζήτησε από τον Λάκσμανα να φτιάξει μια αχυρένια καλύβα σε μια τοποθεσία της επιλογής του. Ο Λάκσμανα ταράχτηκε και κάθισε κάτω λυπημένος. «Γιατί μου ζητάς να διαλέξω εγώ τον τόπο; Δεν γνωρίζεις πως δεν έχω δική μου θέληση; Εσύ αποφασίζεις κι εγώ υπακούω. Εσύ διατάζεις κι εγώ εκτελώ την εντολή». Αυτή είναι η αληθινή παράδοση, και αποκτάται με τη συνεχή άσκηση της μη-προσκόλλησης.

Μπάμπα, από την ομιλία που δόθηκε την 11 Ιανουαρίου 1966


18 Αυγούστου

Η μέλισσα πετά γύρω από τον λωτό, στη συνέχεια κάθεται επάνω του και απολαμβάνει το νέκταρ. Ενώ πίνει, είναι σιωπηλή, σταθερή, εστιασμένη και ξεχνά τον κόσμο. Και οι άνθρωποι συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο, όταν βρίσκονται στη παρουσία του Θεού. Το βουητό της μέλισσας παύει, κι εκείνη δεν είναι πια φλύαρη όταν αργοπίνει τον γλυκό χυμό. Οι άνθρωποι διαφωνούν και υποστηρίζουν την άποψή τους μόνον μέχρι ν’ ανακαλύψουν τη γλυκιά Θεία Ουσία. Αυτή η Θεία Ουσία είναι η ουσία της Αγάπης. Όταν υπάρχει Αγάπη, δεν μπορεί να υπάρχει φόβος, αγωνία, αμφιβολία, ανησυχία. Αν βασανίζεστε από ανησυχία, μπορείτε να είστε σίγουροι πως η αγάπη σας έχει μολυνθεί από τον εγωισμό, πως σ’ αυτήν  έχουν αναμιχθεί ίχνη από το απατηλό εγώ. Εκείνος που βιώνει τη θεϊκή αγάπη είναι ο εσώτερος εαυτός, η αντανάκλαση του αληθινού ‘Εγώ’, του Άτμα. Οι αισθήσεις είναι οι θανατηφόροι εχθροί σας. Όταν οι αισθήσεις είναι εκτός λειτουργίας, το ‘Εγώ’ λάμπει σε όλο του το μεγαλείο.

Μπάμπα, από την ομιλία που δόθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 1968


17 Αυγούστου

Ένας διψασμένος επιβάτης ρώτησε τον νερουλά σε ένα σιδηροδρομικό σταθμό της επαρχίας, αν το δοχείο του νερού του ήταν καθαρό. Η απάντηση που έλαβε ήταν: «Όσον αφορά την καθαρότητα, το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι το δοχείο που τροφοδοτεί είναι καθαρότερο από το δοχείο που δέχεται (εννοώντας το σώμα του διψασμένου)». Πρέπει να φροντίζετε περισσότερο για την καθαρότητα του δικού σας νου και διάνοιας. Αντί να επικρίνετε τους άλλους και να εντοπίζετε λάθη στις ενέργειές τους, υποβάλετε τον εαυτό σας σε προσεκτική εξέταση και αυτοέρευνα και διορθώστε τα δικά σας λάθη. Μην είστε σαν τη χορεύτρια που κατηγορούσε τον ντράμερ για τα λάθος βήματά του. Αυτός ο κόσμος είναι τόσο αιώνιος όσο και ο Θεός. Δεν μπορούμε να καθορίσουμε πότε δημιουργήθηκε, αλλά μπορούμε να καθορίσουμε πότε θα τελειώσει, τουλάχιστον για τον καθέναν από εμάς. Όταν κοιτάζετε το πηγάδι, η αντανάκλασή σας είναι πάντα εκεί. Αλλά μπορεί να απομακρυνθεί, από τη στιγμή που αποφασίσετε ότι δεν θα αναζητήσετε άλλο το πηγάδι ή δεν θα του δίνετε προσοχή.

Μπάμπα, από την ομιλία που δόθηκε στις 19 Αυγούστου 1964


16 Αυγούστου

Οι βοσκοπούλες γνώριζαν το μυστικό της πνευματικής παράδοσης. Η λατρεία τους δεν σημαδεύτηκε από κανένα πνεύμα συναλλαγής. Αυτοί που διαπραγματεύονται, επιζητώντας το κέρδος, εκείνοι που παζαρεύουν και η ευλάβεια  σημαίνει γι’ αυτούς  ανταλλάγματα ίσης αξίας, αυτοί πωλούν τις τιμές που αποτίουν για λίγη ικανοποίηση. Μοιάζουν με  τους  μισθωτούς υπαλλήλους, που διαπραγματεύονται τον μισθό, τις υπερωρίες, τις επιπλέον αμοιβές. Υπολογίζουν πόσα μπορούν ν’ αποσπάσουν έναντι της υπηρεσίας που παρέχουν. Εσείς να είστε όπως το μέλος μιας οικογένειας, όπως ένας συγγενής, ένας φίλος. Να νιώθετε πως είστε οι αγαπημένοι του Κυρίου. Έτσι η εργασία που προσφέρετε δεν θα σας κουράζει, θα εκτελείται αποτελεσματικότερα και στ’ αλήθεια  θα σας προσφέρει περισσότερη ικανοποίηση. Και τι θα γίνει με τις αμοιβές; Ο Κύριος θα σας εξασφαλίσει το βίωμα της ευδαιμονίας. Τι περισσότερο μπορείτε να περιμένετε; Αφήστε τα υπόλοιπα σ’ Αυτόν. Γνωρίζει καλύτερα. Είναι το παν. Η χαρά να νιώθεις την παρουσία Του εντός σου είναι μεγάλη ανταμοιβή. Ζήστε τη ζωή σας σ’ αυτά τα πλαίσια και ποτέ δεν θα σας αγγίξει η θλίψη. «Οι αφοσιωμένοι σε Μένα δεν υποφέρουν ποτέ» λέει ο Κρίσνα.

Μπάμπα, από την ομιλία που δόθηκε στις 19 Αυγούστου 1965


15 Αυγούστου

Σήμερα είναι τα γενέθλια του Κρίσνα. Το να τα γιορτάζετε με διαλεχτά φαγητά, δεν είναι το σημαντικό. Το σπουδαιότερο είναι η προσήλωση στις διδασκαλίες Του. Πού γεννήθηκε ο Κρίσνα; Σε μια φυλακή! Ποια ήταν η περιουσία Του; Απολύτως καμία! Γεννημένος σε μια φυλακή, μεταφέρθηκε στο σπίτι του Νάντα και έπειτα στη Ματούρα. Δεν είχε τίποτα στην κατοχή Του. Παρά ταύτα αναδείχθηκε ως ο μεγαλύτερος ηγέτης του κόσμου. Τι δείχνει αυτό το γεγονός; Πως τα υλικά αποκτήματα του κόσμου δεν είναι το μυστικό της επιτεύξης του μεγαλείου. Το μεγαλείο του Κρίσνα έγκειται στη διαρκή κατάσταση ευδαιμονίας στην οποία βρισκόταν. Ο θεός Κρίσνα έδωσε στον κόσμο ένα αιώνιο μήνυμα. Δεν ζήτησε και δεν κράτησε τίποτα για τον Εαυτό Του. Αντίθετα προσέφερε τα πάντα. Σκότωσε τον κακό θείο του Κάμσα, αλλά δεν επεδίωξε την κατοχή του βασιλείου. Ενθρόνισε τον πατέρα του Κάμσα, τον Ουγκασίνα. Βοήθησε τους Πάνταβας να νικήσουν τους Καουράβας και να στέψουν αυτοκράτορα τον Ντάρματζα. Υπήρξε ο βασιλιάς των βασιλέων, Αυτός που κυβερνά τις καρδιές εκατομμυρίων.

Μπάμπα, από την ομιλία που δόθηκε στις 4 Ιουλίου 1996


14 Αυγούστου

Από αρχαιοτάτων χρόνων, οι Μπαρατίγιας (Ινδοί), θεωρούσαν την Αλήθεια ως Θεό. Τη λάτρευαν, την καλλιεργούσαν, την προστάτευαν και κατ’ αυτόν τον τρόπο κατόρθωναν να φθάσουν στη θέωση. Ήταν αφοσιωμένοι στην Αλήθεια, δεσμευμένοι στη Δικαιοσύνη (Ντάρμα) και ηθικοί μέσα στην κοινωνία. Στις μέρες μας, επειδή οι άνθρωποι έχουν λησμονήσει την Αλήθεια και τη Δικαιοσύνη, είναι ανίκανοι να λύσουν εθνικά προβλήματα ή να θέσουν τέλος σε κοινοτικές διαφορές. Υπάρχει ο κόλπος της Βεγγάλης  στ’ ανατολικά και η Αραβική θάλασσα στα δυτικά. Και οι δύο συγχωνεύονται στον Ινδικό ωκεανό. Έτσι και η Μπάρατ (Ινδία), αποτελεί ένα παράδειγμα συνδυασμού κοσμικής ευημερίας και πνευματικής προόδου. Η Μπάρατ είναι η χώρα όπου αποκαλύφθηκε και αποδείχθηκε μέσα από τη βιωματική εμπειρία ότι ο ατομικός εαυτός (Τζίβα) και ο Θεός (Μπράμα) είναι Ένα. Να θυμάστε ότι ο όρος Μπάρατ δεν σχετίζεται με κάποιο συγκεκριμένο άτομο ή χώρα. Αληθινοί Μπαρατίγιας είναι όλοι όσοι παίρνουν χαρά μέσα από την Αυτογνωσία και λάμπουν μέσα στο Φως του πραγματικού τους Εαυτού.

Μπάμπα, από την ομιλία που δόθηκε στις 23 Νοεμβρίου 1990


13 Αυγούστου

Να αναπτύσετε τη διάκριση σας και  να αξιολογείτε ακόμη και τις δικές σας ανάγκες κι επιθυμίες. Εξετάζετε την κάθεμιά με βάση τη σπουδαιότητα της. Όταν συσσωρεύετε πράγματα στα διαμερίσματά σας, το μόνο που κάνετε είναι να προάγετε το σκοτάδι και τη σκόνη. Κατά τον ίδιο τρόπο, μη στοιβάζετε και αποθηκεύετε πολλές υλικές σκέψεις στον νου σας. Να ταξιδεύετε χωρίς βάρη. Να έχετε τα απαραίτητα ώστε να συντηρείτε τη ζωή σας και να έχετε καλή υγεία. Ένα πιάτο φακής πρέπει να περιέχει μόνον το απαραίτητο αλάτι ώστε να είναι εύγευστο. Μην καταστρέφετε τη γεύση προσθέτοντας υπερβολική ποσότητα αλατιού. Ομοίως και η ζωή, δύσκολα γίνεται ανεκτή αν την φορτώνετε με πλήθος επιθυμιών. Μειώστε τις επιθυμίες σας στο μέτρο των δυνατοτήτων σας και κρατήστε μόνον εκείνες που σας χαρίζουν διαρκή χαρά. Μην τρέχετε πίσω από τη μόδα και τη δημόσια  αποδοχή, καταχρώμενοι τους πόρους σας ανεπανόρθωτα. Επίσης να ζείτε σύμφωνα με τον κώδικα κανόνων που ρυθμίζουν τη ζωή και το στάδιο εξέλιξης στο οποίο έχετε φθάσει.

Μπάμπα, από την ομιλία που δόθηκε στις 19 Αυγούστου 1964


12 Αυγούστου

Η ζωή είναι ένα δένδρο απατηλό, με κλαδιά, φύλλα και άνθη ψευδαίσθησης. Μπορείτε να την αντιληφθείτε ως τέτοια, όταν όλες σας οι πράξεις γίνονται προσφορές που αφιερώνονται στον Θεό προς χάριν και ευχαρίστησή Του. Αν δεν γνωρίσετε το μυστικό αυτό της μετουσίωσης της κάθε σας πράξης σε ιερή λατρεία, θα υποφέρετε από απογοήτευση και θλίψη. Να βλέπετε τον Θεό σαν τον χυμό στο κάθε κύτταρο, καθώς ο Ήλιος το θερμαίνει και δομεί το κάθε τμήμα του. Να τον βλέπετε σε όλα, να τον λατρεύετε μέσα απ’ όλα, γιατί Εκείνος είναι το παν. Να συμμετέχετε σε οποιαδήποτε ενάρετη δραστηριότητα και να την περιβάλετε με αφοσίωση. Να θυμάστε πως μόνον η αφοσίωση καθαγιάζει την πράξη. `Ενα κομμάτι χαρτί είναι σχεδόν ένα σκουπίδι, αλλά εάν τυπωθεί ένα πιστοποιητικό πάνω σ’ αυτό, το εκτιμάτε και το θεωρείτε πολύτιμο. Μπορεί να γίνει ένα διαβατήριο που θα ωθήσει τη ζωή σας σ’ εναν δρόμο εξέλιξης. Είναι το κίνητρο πίσω από την πράξη που έχει σημασία, όχι η εξωτερική εντύπωση που προκαλεί η πράξη. Είναι το αίσθημα που είναι σημαντικό, όχι η ενέργεια.

Μπάμπα, από την ομιλία που δόθηκε στις 11 Ιανουαρίου 1966


11 Αυγούστου

Aν μείνετε ξάγρυπνοι στη διάρκεια των δώδεκα ωρών στο Σιβαράτρι εξ αιτίας μιας ασθένειας, αυτή η αγρυπνία δεν πρόκειται να κερδίσει τη χάρη Του. Εάν φιλονικήσετε με τη συζυγό σας και απέχετε από την τροφή για μια ολόκληρη ημέρα, αυτό δεν  θα καταγραφεί στο βιβλίο του Θεού ως νηστεία. Αν βρεθείτε σε μια κατάσταση πλήρους έλλειψης συναίσθησης μετά από μέθη, δεν θα θεωρηθείτε ως άτομο που έχει  επιτύχει πνευματική έκσταση. Όταν κάποιος έχει στο νου του το πώς να διασκεδάζει, δεν μπορεί να είναι αφοσιωμένος. Όταν κάποιος στοχεύει στο κέρδος που μπορεί ν’ αποκομίσει από την υπηρεσία προς τον Θεό, δεν μπορεί να είναι ένα αληθινός λάτρης του Θεού. Τέτοιοι άνθρωποι την μία ημέρα  δοξολογούν  τον Κύριο στους Ουρανούς και την άλλη ημέρα, όταν η τύχη τους στερέψει, Τον επικρίνουν. Φυλάξτε σαν θησαυρό στην καρδιά σας τα αθάνατα μηνύματα που ακούτε στις πνευματικές ομιλίες. Αναλογιστείτε  ολ’ αυτά στην σιωπή του διαλογισμού σας και προσπαθήστε ν’ αντιληφθείτε τον πολύτιμο στόχο αυτής της ανεκτίμητης ανθρώπινης γέννησης.

Μπάμπα, από την ομιλία που δόθηκε στις 19 Αυγούστου 1964


10 Αυγούστου

Αν ξεκινήσετε για ένα προσκύνημα όπως πάτε σε μια εκδρομή, χωρίς να έχετε προετοιμάσει τον νου σας κατάλληλα για να δεχθεί τη Χάρη του Θεού, το ταξίδι σας θα είναι όπως ένα ταξίδι για τα αξιοθέατα, όχι για να δυναμώσει τον πνευματικό σας ζήλο. Το ταξίδι σας θα είναι σαν εκείνο του ταχυδρομικού δέματος που επικεντρώνετε το ενδιαφέρον σας στο εξωτερικό του περιτύλιγμα και όχι στο εσωτερικό του περιεχόμενο, δηλ. τον πυρήνα της ύπαρξής σας. Για ένα άτομο που δεν βλέπει, δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην ημέρα και στη νύχτα. Έτσι κι εσείς, αν δεν αφήσετε την αγιότητα να διαπεράσει τον νου σας, δεν θα είστε σε θέση να διακρίνετε το ένα μέρος από το άλλο. Τα προσκυνήματα πρέπει να έχουν επίδραση στις συνήθειές σας, να τις αλλάζουν προς το καλύτερο. Οι απόψεις σας πρέπει να διευρύνονται. Η εσωτερική σας όραση πρέπει να γίνεται όλο και πιο βαθιά και πιο σταθερή. Πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι ο Θεός είναι πανταχού Παρών και ότι όλη η ανθρωπότητα είναι μια ενιαία ενότητα. Να μάθετε να υπομένετε και να είστε ανεκτικοί, να συμπονάτε και να βοηθάτε. Μετά, στα σπίτια σας, να συλλογίζεστε τις υπέροχες εμπειρίες που είχατε κατά τη διάρκεια του προσκυνήματος και να προσπαθείτε με αποφασιστικότητα να έχετε όλο και πιο υψηλές και πλούσιες εμπειρίες πραγμάτωσης του Θείου.  

Μπάμπα, από την ομιλία που δόθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1964


9 Αυγούστου

Η ολοκλήρωση μιας σειράς ομιλιών ονομάζεται Σαμάπτι. Ο όρος αυτός έχει μια βαθύτερη έννοια. Σημαίνει την επίτευξη (άπτι) εκείνου που είναι πάντα ίδιο και αναλλοίωτο, δηλ. του Θείου (Σάμα). Αυτό είναι το τελικό αποτέλεσμα της ακρόασης, του στοχασμού και της αφομοίωσης των πνευματικών μαθημάτων και ομιλιών. Με την κοσμική έννοια σημαίνει τη χρονική λήξη μιας σειράς συνεδριών, ενώ με την πνευματική έννοια σημαίνει την υπέρβαση του χρόνου. Ποιο είναι το συνοπτικό αποτέλεσμα και η ουσία όλων των πνευματικών προσπαθειών; Το ότι οφείλετε να εγκαταλείψετε την επιδίωξη των αισθητηριακών αντικειμένων στον δρόμο της αναζήτησης της διαρκούς ειρήνης και χαράς. Ο υλικός πλούτος φέρει μαζί του όχι μόνο την ευχαρίστηση, αλλά και τη θλίψη. Η συσσώρευση του πλούτου και ο πολλαπλασιασμός των επιθυμιών οδηγούν μόνο στην εναλλαγή χαράς και θλίψης. Η προσκόλληση  είναι η ρίζα και των δύο, τόσο της χαράς όσο και της λύπης. Η μη-προσκόλληση είναι ο Λυτρωτής.

Μπάμπα, από την ομιλία που δόθηκε στις 19 Αυγούστου 1964 


8 Αυγούστου

Το χρήμα είναι το νόμισμα του κόσμου. Η πνευματική άσκηση είναι το νόμισμα του Πνεύματος. Όταν οι αυτοαποκαλούμενοι αφοσιωμένοι  έρχονται σ’ εσάς με τους καταλόγους και τα βιβλία τους, αναζητώντας δωρεές, μην τους προσφέρετε χρήματα. Γιατί χρειάζεται μια αίθουσα για να διαλογιστείτε και να επαναλάβετε το όνομα του Κυρίου; Η παρουσία άλλων, με διαφορετικές προθέσεις, θα είναι συχνότερα  εμπόδιο παρά βοήθεια. Αντί γι’ αυτό κάνετε το σπίτι σας ναό. Να διαλογίζεστε στον δικό σας βωμό, να ψάλλετε δοξαστικούς ύμνους στο δικό σας σπίτι και πάνω απ’ όλα να γίνετε το παράδειγμα για τους άλλους μέσα από τη συμπεριφορά σας. Ασκηθείτε στον διαλλακτικό, τρυφερό και ειλικρινή λόγο. Να είστε ταπεινοί και να δείχνετε σεβασμό στους ηλικιωμένους. Να ζείτε με πίστη, σταθερότητα και να είστε λάτρεις της αλήθειας. Με αυτόν τον τρόπο θα φέρετε περισσότερους ανθρώπους στους κόλπους του Θεϊσμού, παρά με το να ιδρύετε οργανώσεις, να συγκεντρώνετε δωρεές και να λειτουργείτε ναούς. Να θυμάστε πως εκείνο για το οποίο ο Κύριος νοιάζεται πραγματικά, είναι η ειλικρίνεια, η απλότητα και η σταθερή χαρά στη διάρκεια του στοχασμού του Ονόματος και της Μορφής Του. Τίποτε περισσότερο!

Μπάμπα, από την ομιλία που δόθηκε στις 19 Αυγούστου 1964


7 Αυγούστου

Ένας εκατομμυριούχος πληρώνει τον φόρο εισοδήματος με δάκρυα στα μάτια. Ένας διευθυντής σχολείου, με χαρά εγκαταλείπει την επίπλωση και τον εξοπλισμό του εργαστηρίου του σχολείου του, όταν μετατίθεται σ’ έναν άλλον τόπο. Γιατί; Διότι ο διευθυντής γνωρίζει πως είναι μονάχα ο υπεύθυνος, όχι ο ιδιοκτήτης. Δεν είναι προσκολλημένος σ’ αυτά τα αντικείμενα. Ξέρει πως ανήκουν στην πολιτεία. Έτσι κι εσείς, να νιώθετε πως η οικογένεια σας, το σπίτι, η περιουσία, το αυτοκίνητο και όλα τ’ άλλα, είναι όλα περιουσία του Κυρίου κι εσείς είστε μόνον ο διαχειριστής. Να είστε έτοιμοι να τα εγκαταλείψετε χωρίς παράπονα στην πρώτη προειδοποίηση. Οι ιερές Γραφές περιέχουν το φάρμακο που θεραπεύει την προσκόλληση και σας ευλογεί με τη δύναμη της απόσπασης. Θυσία δεν σημαίνει το να μην εκτιμάτε τα πράγματα. Αντίθετα θα πρέπει να τα φροντίζετε. Όμως πάντα να θυμάστε πως είναι εφήμερα, πως η χαρά που σας δίνουν είναι ασήμαντη και προσωρινή. Να έχετε τη γνώση της πραγματικής τους αξίας. Μην τα υπερεκτιμάτε. Μην προσκολλάσθε σ’ αυτά.

Μπάμπα, από την ομιλία που δόθηκε στις 19 Αυγούστου 1964


6 Αυγούστου

Το ν’ απαλλαγεί κανείς απ’ όλες τις επαφές  του με τους άλλους και ν’ ακολουθήσει ένα μοναχικό μονοπάτι, είναι σημάδι αδυναμίας, φόβου και δειλίας. Οι ζωντανές σχέσεις από μόνες τους προάγουν ηθική, δικαιοσύνη, συμπόνια, συμπάθεια, αγάπη, ανεκτικότητα, αυτοκυριαρχία και πολλές άλλες ποιότητες που σκληραγωγούν και εκπαιδεύουν τον χαρακτήρα και διαπλάθουν την προσωπικότητα ενός ατόμου. Ο πολιτισμός είναι η συνέπεια της συνδιαλλαγής της καρδιάς και του νου των ανθρώπων. Μια ομάδα ανθρώπων που είναι γεμάτοι μίσος και περιφρόνηση ο ένας για τον άλλον, δεν μπορεί να παράγει καμία ευεργετική επίδραση για κανένα από τα μέλη αυτής της ομάδας. Μια κοινή στάση ή μάλλον μια κοινή εσωτερική όραση, είναι ο βασικός παράγοντας. Οι κοινές πεποιθήσεις, απόψεις και στάση είναι το κλειδί που θα οδηγήσει σ’ έναν κατακλυσμό θεϊκής ευδαιμονίας που θα περιβάλει και θα φωτίσει ολόκληρη την κοινότητα. Η συνειδητοποίηση πως είστε θεϊκοί και πως κι όλοι οι άλλοι είναι εξίσου θεϊκοί, είναι ο άριστος δεσμός για την κοινωνία και αυτή η ευδαιμονία είναι η άριστη ατμόσφαιρα για τη συντήρηση και τη διαπαιδαγώγησή της.

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε τον Απρίλιο του 1973


5 Αυγούστου

Ο  Ράβανα είχε τεράστια γνώση των πνευματικών κειμένων. Τα δέκα του κεφάλια αντιπροσωπεύουν τις γνώσεις που είχε αποκτήσει από τις έξι Σάστρας και τους τέσσερις Βέδες. Όμως ποτέ δεν χρησιμοποίησε αυτή τη γνώση. Εκείνο που με λαχτάρα αναζήτησε ήταν μόνον η εξουσία πάνω στον υλικό κόσμο. Επιθυμούσε να κυριαρχήσει πάνω στον κόσμο της ύλης. Δεν τιθασεύτηκε από το πνεύμα. Απέρριψε τον Θεό. Ζούσε στη Λάνκα ικανοποιημένος που κατείχε τον υλικό κόσμο, ο οποίος εκπροσωπούνταν από τη μητέρα Σίτα. Γι’ αυτό και ο Ράβανα απέτυχε. Όπως ο πίθηκος που δεν μπορούσε να τραβήξει το χέρι του έξω από το δοχείο με τον στενό λαιμό διότι κρατούσε στην χούφτα του τις λιχουδιές που περιείχε το δοχείο, έτσι και οι άνθρωποι  στις μέρες μας υποφέρουν, καθώς είναι απρόθυμοι να παραιτηθούν από τα ευχάριστα πράγματα που έχουν αδράξει απο τον κόσμο. Έχουν την εσφαλμένη αντίληψη πως η συσσώρευση υλικών αγαθών θα τους χαρίσει χαρά και γαλήνη. Αλλά μόνον η θεϊκή αγάπη μπορεί να σας δώσει αυτήν την παντοτινή χαρά.

Μπάμπα, από την ομιλία που δόθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1964 


4 Αυγούστου

Έχετε όλους τους πόρους που σας είναι αναγκαίοι, εντός σας. Μπορείτε να τους αξιοποιήσετε αναγνωρίζοντάς τους, εκδηλώνοντας τους και με το να τους μοιράζεστε με τους άλλους. Είστε Σατ-Τσιτ-Ανάντα (Ύπαρξη- Συνειδητότητα-Ευδαιμονία). Είστε Σίβα-Σάκτι Σβαρούπα (Ενσαρκώσεις θεϊκής ενέργειας). Μην καλλιεργείτε την πεποίθηση πως είστε απλά άνθρωποι. Να είστε βέβαιοι πως είστε προορισμένοι να φθάσετε στο επίπεδο του Θείου. Όταν το Θείο προσλαμβάνει ανθρώπινη μορφή, όπως περιγράφεται στη Ραμάγιανα, στη Μαχαμπαράτα και την Μπαγκαβάτα, πρέπει να ερμηνεύετε τις ενέργειές Του ως παρέχουσες παραδείγματα και μαθήματα και όχι ως ανθρώπινες ιστορίες που δημιουργήθηκαν με σκοπό τη διασκέδαση. Οι πέντε αδερφοί Πάνταβας αντιπροσωπεύουν τις πέντε ποιότητες του ανθρώπινου χαρακτήρα και όλες επιτηρούν τους κανόνες που έχουν τεθεί από τους πρεσβύτερους. Οι κανόνες αυτοί είναι οι ευγενέστεροι και οι δικαιότεροι. Στη Ραμάγιανα, ο Ράμα είναι ένα φωτεινό παράδειγμα ασυμβίβαστης τήρησης των αρχών του δικαίου, ανεξάρτητα από τη φύση του πειρασμού. Ο Ράμα ήταν γεμάτος αγάπη που υπερέβαινε την κάστα και τις θρησκευτικές πεποιθήσεις και απλωνόταν ακόμη στα πουλιά και τα ζώα. Η αγάπη είναι το κλειδί που ανοίγει τις θύρες που κλειδώθηκαν από τον εγωισμό και την απληστία.

Μπάμπα, απόσπασμα από ομιλία που δόθηκε τον Απρίλιο του 1973


3 Αυγούστου

Η ζωή σας δεν πρέπει να σπαταλιέται στο φαγητό, στο ποτό και στον ύπνο. Η εσώτερη πραγματικότητά σας είναι ο Άτμα, γι’ αυτό μάθετε πώς να έχετε την επίγνωση αυτής της αμείωτης πηγής ευδαιμονίας. Με τη σωστή χρήση της διάνοιάς σας, μπορείτε να αντλήσετε ευδαιμονία από αυτή την πηγή και να είστε πάντα ευτυχισμένοι. Η ευτυχία μπορεί να αποκτηθεί μόνο μέσα από τον δρόμο που οδηγεί στον Θεό και όχι μέσα από την ικανοποίηση των αισθήσεων. Από τις 24 ώρες που έχετε κάθε μέρα στη διάθεσή σας, να αφιερώνετε ένα μικρό μέρος στον διαλογισμό ή την προσευχή ή την ανάγνωση των γραφών ή στο άκουσμα ιστοριών για τα θαύματα του Θεού. Πριν αρχίσετε κάποιο έργο, να σκέφτεστε τον Θεό, να τον ευγνωμονείτε για την ανθρώπινη ζωή που σας χάρισε και τα ταλέντα —υλικά, ηθικά και διανοητικά—, με τα οποία σας προίκισε. Με τη χάρη Του θα ωφεληθείτε πολύ, και θα έχετε ειρήνη, χαρά και επιτυχία σε κάθε σας προσπάθεια.

Μπάμπα, από την ομιλία που δόθηκε στις 16 Μαρτίου 1973


2 Αυγούστου

Μια καρδιά κορεσμένη από την αγάπη του Θεού, δεν μπορεί ποτέ να φιλοξενεί βίαιες σκέψεις. Είναι καθαρή υποκρισία να γονατίζετε ενώπιον του Θεού και έπειτα να υποχρεώνετε άλλους να γονατίζουν ενώπιόν σας. Ο Θεός είναι αγάπη, ο Θεός είναι ειρήνη, ο Θεός είναι δύναμη. Πώς μπορεί κάποιος να βρίσκεται σ’ επαφή με τον Θεό και να συγχρόνως να παραμένει αλαζονικός και δηκτικός, ταραγμένος και οργισμένος, αδύναμος και διχασμένος; Ο ισχυρισμός πως βρίσκεται σ’ επαφή με τον Θεό δεν είναι παρά η εκδήλωση  μιας αστείας  ιδιόρρυθμης στάσης και δεν μπορεί να είναι αληθινός. Το δέντρο κρίνεται από τους καρπούς του. Οι ηγέτες οφείλουν να δημιουργούν συνθήκες ανάπτυξης της οικουμενικής αγάπης, χωρίς να υπόκεινται στους περιορισμούς που επιβάλλουν οι πολιτικές σκοπιμότητες οι οποίες μεταβάλλονται μέσα στον χρόνο ή στα όρια που θέτουν οι θρησκευτικές ετικέτες που επικολλώνται και απαλείφονται για να εξυπηρετήσουν εφήμερες ανάγκες. Η προσευχή που ανεβαίνει από εκατομμύρια στόματα, απ’ όλους τους ναούς, τους βωμούς και τις ιερές όχθες, σ’ αυτή τη χώρα για αιώνες τώρα είναι: sarve janah sukhino bhavanthu —είθε όλα τα πλάσματα του κόσμου να είναι ευτυχισμένα, και samastha lokaah sukhino bhavanthu —είθε όλοι οι κόσμοι να είναι ειρηνικοί κι ευτυχισμένοι.

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε τον Απρίλιο του 1973


1 Αυγούστου

Ανακαλύψτε  τις δυσκολίες και τα προβλήματα που βαρύνουν τους άλλους και βοηθήστε τους, στον βαθμό που μπορείτε, ώστε να τα υπερσκελίσουν και επίσης οδηγήστε τους με τέτοιο τρόπο, ώστε αυτά τα προβλήματα να μην επανέλθουν. Μάθετε να ζείτε με τους συνανθρώπους σας, μετέχοντας στις λύπες και τις χαρές τους. Γίνετε ανεκτικοί, όχι δεσποτικοί. Όταν ζείτε μαζί, σε μια ατμόσφαιρα ομόνοιας, η κοινωνία θα είναι ευτυχής και ασφαλής. Κι όταν οι κοινωνίες είναι ενωμένες και δυνατές και το έθνος θα είναι ισχυρό και απρόσβλητο. Η ζήλεια, ο θυμός, το μίσος και η απληστία θα διασπάσουν το έθνος και θα το οδηγήσουν στην αναταραχή και την αγωνία. Απομακρύνετε τις δυνάμεις του διχασμού που κρατούν τους ανθρώπους μακριά και εμποδίζουν την εγκάρδια συνεργασία και την αλληλοβοήθεια. Εμφυτέψτε την πειθαρχία στον χώρο της πνευματικής άσκησης και επιμένετε στους ανθρώπους που εκτελούν το καθήκον που αφορά τον εαυτό τους και το πεπρωμένο τους. Η αφοσίωση είναι σαν το κεφάλι, το καθήκον ο κορμός και η πειθαρχία τα πόδια. Αφήστε την αφοσίωση να ενωθεί με το καθήκον και να καθοδηγηθεί από την πειθαρχία. Έτσι η επίτευξη του στόχου θα είναι βέβαιη.

Μπάμπα, από την ομιλία που δόθηκε στις 16 Μαρτίου 1973