Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Ιούλιος 2018

19 Ιουλίου

Κάνετε ασφάλεια ζωής, διότι δεν είστε αρκετά σίγουροι γι’ αυτήν. Έτσι δεν είναι; Για να εξασφαλίσετε μια άνετη ζωή, πείθεστε ν’ ασφαλιστείτε και πληρώνετε ασφάλιστρα. Όμως μόνον ο Θεός μπορεί να σας προστατέψει απέναντι στον φόβο του θανάτου. Μπορείτε ν’ αποκομίσετε χαρά ελέγχοντας και κυριαρχώντας στον νου και τις αισθήσεις. Το σίδερο και το ατσάλι παράγονται σε υψικαμίνους, όπου το μετάλλευμα τήκεται και προστίθενται κι άλλα συστατικά. Ο τετηγμένος σίδηρος μεταφέρεται σε κάδους με γερανούς και αδειάζεται με κουτάλες χύτευσης. Αν και η κουτάλα χύτευσης εκτίθεται σε υψηλή θερμοκρασία, παραμένει απρόσβλητη. Ο γερανός σηκώνει άλλα υλικά, αλλά δεν σηκώνει τον εαυτό του. Ο νους μοιάζει μ’ αυτόν. Κρατάει, χειραγωγεί και διαχειρίζεται όλα τα άλλα, όμως δεν μπορεί να  συγκρατήσει, να χειριστεί ή να μεταμορφώσει τον εαυτό του. Ο νους δεν μπορεί να κρατήσει Αυτόν που συγκρατεί τα πάντα, δηλαδή την εσωτερική κινητήρια δύναμη, τον Θεό. Επομένως για να σωθείτε από τον αλλοπρόσαλλο νου και τους υποτακτικούς του, θα πρέπει να κρατηθείτε απ’ Αυτόν που συγκρατεί τα πάντα. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 11 Μαρτίου 1968


18 Ιουλίου

Ο Θεός υπάρχει σε όλους και παντού. Ίσως δεν έχετε τη δυνατότητα να τον δείτε με τα φυσικά σας μάτια, όμως μπορείτε να τον απεικονίσετε στον νου σας με την εσωτερική σας όραση. Ο αέρας υπάρχει και αυτό είναι ένα γεγονός που δεν μπορείτε να αρνηθείτε, παρά το ότι δεν μπορείτε να τον δείτε ή να τον πιάσετε. Όταν κάνει ζέστη, μπορείτε να δροσιστείτε χρησιμοποιώντας μια βεντάλια ή έναν ηλεκτρικό ανεμιστήρα. Ο αέρας δεν προέρχεται από τον ανεμιστήρα, όμως όποιος χρησιμοποιεί τον ανεμιστήρα δέχεται και νιώθει την ύπαρξη του αέρα. Με τον ίδιο τρόπο, όπως υπάρχει ο αέρας, υπάρχει κι ο Θεός. Η διάνοια είναι ο ανεμιστήρας. Εάν τη στρέψετε προς την πλευρά του Υπέρτατου Εαυτού, γίνεστε αποδέκτες της Υπέρτατης Ευδαιμονίας. Αν αντίθετα τη στρέψετε προς την υλική σας ύπαρξη, εκείνο που θα λάβετε είναι προσωρινές, υλικές απολαύσεις. Για να διασχίσετε τον ωκεανό της ζωής, δεν μπορείτε να εξαρτάστε από το σώμα, το οποίο είναι φθαρτό και εφήμερο. Στην πραγματικότητα είναι γεμάτο ακαθαρσίες, σάρκες και οστά. Επομένως παραδοθείτε στη Θεότητα εντός σας. Από τη στιγμή που θα έχετε τον Θεό βοηθό σας, δεν υπάρχει τίποτα ακατόρθωτο.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 29 Απριλίου 1998


17 Ιουλίου

Οι αρχαίοι σοφοί που ανέπνευσαν το άρωμα της Θεότητας, αναζήτησαν τη μορφή. Την αναζήτησαν στα δάση και στις ερημιές. Απαρνήθηκαν τα πάντα και θυσίασαν πολλά και παρά ταύτα δεν κατάφεραν να βρουν την πηγή του αρώματος. Πολλοί εγκατέλειψαν στη μέση την αναζήτηση, αρκούμενοι στο άρωμα που είχαν αναπνεύσει. Όμως υπήρξαν άλλοι, που με αμετακίνητη αποφασιστικότητα , κατάφεραν να βρουν τελικά το λουλούδι. Υπήρξαν κι άλλοι ακόμα, που δεν μπόρεσαν καν να έχουν την εμπειρία του αρώματος, εξ αιτίας του «σφοδρού ψύχους» και τους οποίους αποκάλεσαν αθεϊστές. Παρά το γεγονός ότι διέθεταν την αίσθηση της όσφρησης, δεν μπόρεσαν να νιώσουν το άρωμα της θεϊκής Ευδαιμονίας.  Αυτοί ήταν πράγματι οι άτυχοι. Όμως εκείνοι που μπόρεσαν να βιώσουν αυτήν την ευδαιμονία αναφώνησαν εκστατικά: «Έχουμε την εμπειρία της Υπέρτατης ουσίας του Θεού». Πώς είναι άραγε να βιώνει κάποιος κάτι τέτοιο; Σε κάθε ανθρώπινη ύπαρξη, η ευδαιμονία αναδύεται από την καρδιά, όπως ακριβώς το άρωμα από το λουλούδι. Η καρδιά είναι άρτια και πλήρης.

 - Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 29 Απριλίου 1998


16 Ιουλίου

Ένα σπιτικό στις μέρες μας είναι διηρημένο σε δέκα παρατάξεις. Εκείνοι που δεν μπορούν να διορθώσουν τα του οίκου τους, επιχειρούν μεταρρυθμίσεις στη χώρα και δίνουν συμβουλές περί συνεργασίας και αρμονικής συμβίωσης. Η γνώση του Εαυτού-Άτμα, ως η ίδια η βάση όλων των υπάρξεων, έχει πια ξεχαστεί και αυτή είναι η αιτία όλης της αναταραχής, της σύγχυσης και της ηθικής κρίσης της εποχής μας. Η εξασθένιση της πειθαρχίας που αφορά την ενθύμηση του Θεού και τη νοερή επανάληψη του Ονόματός Του είναι η ριζική αιτία της παρακμής της χώρας. Προκειμένου να αφυπνίσει τους βυθισμένους στον ύπνο της άγνοιας και να τους επικοινωνήσει αυτό το μήνυμα, ο Θεός ενσαρκώνεται και κατέρχεται στη Γη. Εάν κάποιος σας αποκαλέσει αδύναμους, μην τον πιστέψετε. Διαθέτετε διάνοια, πειθαρχία, πνευματική ικανότητα, συνείδηση των προτερημάτων των άλλων, επίγνωση των λαθών σας και προθυμία να βελτιωθείτε. Επομένως πώς μπορεί ν’ αποκαλείστε αδύναμοι; Να θυμάστε πως αν η ζωή σας είναι γεμάτη προσευχή, δεν θα υποχωρήσει στη μανία του πάθους. Θα είναι μια πηγή δύναμης και συνεργασίας. Να είστε ευλογημένοι και οι ζωές σας να είναι γεμάτες χαρά και ειρήνη.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 1963


15 Ιουλίου

Επιτρέψτε μου να σας πω ότι εκείνο που προσδίδει τη μεγαλύτερη ομορφιά στις γυναίκες είναι η αρετή. Αποδώστε σπουδαιότητα στην πειθαρχία και τη σταθερότητα και όχι στις όποιες απολαύσεις. Μπορείτε να στερηθείτε τις απολαύσεις, αλλά όχι την πειθαρχία. Από εδώ και στο εξής να ζείτε μια πειθαρχημένη ζωή στα πλαίσια κανόνων. Κάνετε την πειθαρχία μια συνήθεια, μια πανοπλία που θα σας προστατέψει από το κακό. Να προσεύχεστε στον Θεό και να επαναλαμβάνετε το Όνομά Του ή να διαλογίζεστε τη δόξα Του σε κάποια καθορισμένη χρονική στιγμή καθημερινά. Θα διαπιστώσετε πως αυτή η συνήθεια είναι ικανοποιητικά αποδοτική. Μη λέτε: «Ας δοκιμάσω πρώτα τα αποτελέσματα κι έπειτα θα αρχίσω την πνευματική άσκηση». Ασκηθείτε και το βίωμα θ’ ακολουθήσει. Πρέπει ν’ ακολουθήσει. Αν επιθυμείτε να σας τιμούν οι άλλοι, οφείλετε να τους τιμάτε κι εσείς επίσης. Εάν οι άλλοι πρέπει να σας υπηρετούν, υπηρετείτε τους εσείς πρώτα. Η αγάπη γεννά αγάπη. Η εμπιστοσύνη δημιουργεί εμπιστοσύνη. Η μεγέθυνση του εαυτού σας και ο εγωισμός θα επιφέρουν την καταστροφή. Στην πραγματικότητα καμία χαρά δεν ισοδυναμεί με τη χαρά που αποφέρει η υπηρεσία προς τους άλλους.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 1963


14 Ιουλίου

Τι αξιοθρήνητη μοίρα είναι αυτή; Το μικρό εγώ του ανθρώπου τροφοδοτείται σε τέτοιο βαθμό από τον νου και τις αισθήσεις, ώστε καταλήγει να γίνεται μια πύρινη λαίλαπα αιχμαλωτίζοντάς σας στην πυρκαγιά της θλίψης. Ο εγωισμός σάς οδηγεί στο να αναζητάτε τη δόξα στα μικρά επιτεύγματα, την ευτυχία σε ασήμαντα αποκτήματα και τη χαρά στην εφήμερη εξουσία πάνω στους άλλους. Όμως το Αθάνατο εντός σας προσδοκά να το ανακαλύψετε για να σας προσφέρει ευδαιμονία και απελευθέρωση από τη γέννηση και τον θάνατο. Υπάρχει μια συγκεκριμένη τεχνική με την οποία η αθάνατη σπίθα μπορεί ν’ αποκαλυφθεί. Αν και μπορεί να φαίνεται δύσκολο, κάθε βήμα μπορεί να κάνει το επόμενο ευκολότερο και ένας νους, προετοιμασμένος μέσω της πειθαρχίας, σε μια αναλαμπή, μπορεί ν’ ανακαλύψει πως ο Θεός είναι η βάση της δημιουργίας. Δεν υπάρχει παράκαμψη στον δρόμο προς την ολοκλήρωση. Θα πρέπει να παραιτηθείτε από εκείνα που έχετε συσσωρεύσει έως τώρα και αποτελούν εμπόδια, ώστε να είστε ανάλαφροι στο ταξίδι σας. Η λαγνεία, η απληστία, ο θυμός, η κακία, η έπαρση, ο φθόνος, το μίσος, όλες αυτές οι προσφιλείς σας ροπές, πρέπει ν’ αποβληθούν.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 1964


13 Ιουλίου

Η έρευνα για την αλήθεια θα πρέπει να γίνει η καθημερινή σας πνευματική άσκηση. Το κάθε λεπτό πρέπει να χρησιμοποιείται για την εξυπηρέτηση αυτού του πρωταρχικού καθήκοντος. Η αλήθεια έχει τη δυνατότητα ν’ αντανακλάται στη διάνοια, μόνον όταν η διάνοια έχει εξαγνιστεί από την πνευματική πειθαρχία. Πνευματική πειθαρχία σημαίνει όλες τις ενέργειες που έχουν αναληφθεί με υψηλά κίνητρα, όλες τις δράσεις που υποδηλώνουν τη λαχτάρα για τον  αληθινό Εαυτό, τη μεταμέλεια για παρελθόντα λάθη, την ένθερμη αποφασιστικότητα ως προς την τήρηση της αρετής και του αυτοελέγχου και τελικά τη μη-προσκόλληση και τη γαλήνια αταραξία μπροστά στην επιτυχία ή την αποτυχία. Αυτή η πειθαρχία είναι ουσιώδης, όταν οι πειρασμοί που σας ωθούν στο ν’ αποκλίνετε από τον στόχο σας είναι τόσο πολλοί, όπως είναι στις μέρες μας. Σ’ αυτήν την εποχή του σιδήρου, όταν το σκοτάδι αγκαλιάζει τον νου των ανθρώπων, η κάθε μικρή λάμπα που μπορεί να φωτίσει τα βήματά σας είναι απολύτως ευπρόσδεκτη. Αυτός είναι ο λόγος που σας συμβουλεύω να ζητάτε καταφύγιο στις καλές πράξεις, στις καλές συνήθειες, στη σωστή συμπεριφορά, έτσι ώστε να μένετε σταθερά εδραιωμένοι στην παρουσία του Κυρίου.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 23 Νοεμβρίου 1965


12 Ιουλίου

Όταν αμφιβάλλετε για τα θεμέλια ενός κτιρίου, φοβάστε να μπείτε μέσα. Όταν δεν εμπιστεύεστε την ικανότητα του κατασκευαστή, είστε ανήσυχος αν χρειαστεί να οδηγήσετε το αυτοκίνητο. Οι καιροί μας έχουν μετατραπεί σε εποχή φόβου, αγωνίας και ταραχής, διότι οι άνθρωποι δεν έχουν βαθιά πίστη στον Δημιουργό. Ο Μπίσμα, ο Σάνκαρα και άλλοι σοφοί γνώριζαν ότι ο Κύριος είναι η βάση όλης της δημιουργίας και δεν τους διακατείχε κανένας φόβος απολύτως. Στους νεότερους χρόνους ο Μαχάτμα Γκάντι αφέθηκε στη Χάρη και τη Δύναμη του Κυρίου και κέρδισε την ελευθερία για το Έθνος. Να ξέρετε πως ο Θεός είναι η αόρατη βάση επί της οποίας έχει θεμελιωθεί η ζωή σας. Είναι η πηγή σας, ο τροφοδότης σας και η δύναμή σας. Χωρίς τη θέλησή Του, κανένα φύλλο δεν μπορεί να τρεμοπαίξει στην πνοή του ανέμου. Μπορείτε άραγε να επιθυμήσετε σταθερότερο υπόβαθρο απ’ αυτό; Έχοντας γνωρίσει και αποδεχθεί τον Κύριο, την Παντοδύναμη ενέργεια ως τον κινητήριο μοχλό της ζωής σας, δεν χρειάζεται να φοβάστε πια!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 1964


11 Ιουλίου

Όταν ένα δοχείο, το οποίο περιέχει λίγο νερό, κινείται, το νερό εντός του κινείται επίσης. Αν το δοχείο είναι σταθερό, το νερό παραμένει επίσης σταθερό και μπορείτε να δείτε την εικόνα σας ν’ αντανακλάται σ` αυτό! Αλλά όταν το νερό ταράζεται, η εικόνα σας ταράζεται επίσης. Κατά τον ίδιο τρόπο, για να διαλογιστείτε, θα πρέπει να κρατάτε το σώμα σας ακίνητο. Το σώμα σας μοιάζει με το δοχείο και ο νους σας με το νερό που υπάρχει σ’ αυτό. Εάν το σώμα σας κινείται, ο νους σας εντός του ταράζεται. Επομένως ελέγξετε τον νου σας και ακινητοποιήστε τον, κρατώντας την πλάτη σας ίσια και σταθερή. Η ενέργεια κουνταλίνι ταξιδεύει από το μουλαντάρα τσάκρα στη βάση της σπονδυλικής στήλης στο σαχασράρα τσάκρα, στο χιλιοπέταλο ενεργειακό κέντρο στην κορυφή της κεφαλής. Ως εκ τούτου, το κεφάλι, ο λαιμός και το σώμα θα πρέπει να είναι στην ίδια ευθεία, χωρίς κυρτώσεις. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για τους σπουδαστές και τους αναζητητές. Συχνά ρωτώ τους σπουδαστές: «Γιατί μελετάτε; Για να γίνετε σταθεροί!» Από την νεαρή ηλικία σας ακόμη να έχετε το σώμα σας υπό έλεγχο και έτσι θα μπορέσετε να επιτύχετε πολλά και ωφέλιμα στη διάρκεια της ζωής σας!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 1984


11 Ιουλίου

Όταν ένα δοχείο, το οποίο περιέχει λίγο νερό, κινείται, το νερό εντός του κινείται επίσης. Αν το δοχείο είναι σταθερό, το νερό παραμένει επίσης σταθερό και μπορείτε να δείτε την εικόνα σας ν’ αντανακλάται σ` αυτό! Αλλά όταν το νερό ταράζεται, η εικόνα σας ταράζεται επίσης. Κατά τον ίδιο τρόπο, για να διαλογιστείτε, θα πρέπει να κρατάτε το σώμα σας ακίνητο. Το σώμα σας μοιάζει με το δοχείο και ο νους σας με το νερό που υπάρχει σ’ αυτό. Εάν το σώμα σας κινείται, ο νους σας εντός του ταράζεται. Επομένως ελέγξετε τον νου σας και ακινητοποιήστε τον, κρατώντας την πλάτη σας ίσια και σταθερή. Η ενέργεια κουνταλίνι ταξιδεύει από το μουλαντάρα τσάκρα στη βάση της σπονδυλικής στήλης στο σαχασράρα τσάκρα, στο χιλιοπέταλο ενεργειακό κέντρο στην κορυφή της κεφαλής. Ως εκ τούτου, το κεφάλι, ο λαιμός και το σώμα θα πρέπει να είναι στην ίδια ευθεία, χωρίς κυρτώσεις. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για τους σπουδαστές και τους αναζητητές. Συχνά ρωτώ τους σπουδαστές: «Γιατί μελετάτε; Για να γίνετε σταθεροί!» Από την νεαρή ηλικία σας ακόμη να έχετε το σώμα σας υπό έλεγχο και έτσι θα μπορέσετε να επιτύχετε πολλά και ωφέλιμα στη διάρκεια της ζωής σας!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 1984


10 Ιουλίου

Στην εποχή μας οι πνευματικές ασκήσεις περιορίζονται στην ακρόαση συζητήσεων και όχι στην εφαρμογή των διδασκαλιών. Η ακρόαση έχει μετατραπεί σ’ ένα είδος ασθένειας. Οι άνθρωποι αφού ακούσουν, απλώς αρχίζουν να καυχώνται πως γνωρίζουν τα πάντα. Αυτή η παράλογη υπεροψία βαθαίνει την άγνοια τους. Θα πρέπει να συλλογίζεστε αυτά που ακούτε. Αφού τα συλλογιστείτε, οφείλετε να τα θέσετε σε εφαρμογή. Μόνον τότε θα υπάρχει συνέπεια μεταξύ της σκέψης, των λόγων και της πράξης. Στις μέρες μας οι άνθρωποι ικανοποιούνται με την απλή ακρόαση διαλέξεων. Έτσι όμως δεν οδηγούνται στην Αυτοπραγμάτωση. Η άσκηση της επανειλημμένης γραφής του Ονόματος του Κυρίου προάγει την αρμονία σκέψης, λόγων και πράξης (αρχικά να σκέφτεται κανείς το Όνομα του Κυρίου, κατόπιν να το προφέρει και έπειτα να το γράφει). Αυτά τα τρία βήματα θα πρέπει να γίνονται με μιαν αγνή καρδιά.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 7 Οκτωβρίου 1993


9 Ιουλίου

Στις μέρες μας, όταν πηγαίνετε μια εκδρομή, παίρνετε μαζί σας έναν καθρέφτη, μια χτένα κι ένα μαντήλι. Γιατί τα παίρνετε μαζί σας; Στη διάρκεια του ταξιδιού, ο άνεμος μπορεί ν’ αναστατώσει τα μαλλιά σας κι έτσι  χρησιμοποιείτε τον καθρέφτη και τη χτένα για να τα τακτοποιήσετε. Σας βοηθούν να φαίνεστε όμορφοι. Ομοίως, δεν νομίζετε πως χρειάζεστε κάποια εργαλεία, για να επαναφέρετε τη χαμένη ωραιότητα του νου σας; Όπως ακριβώς ο καθρέφτης σας πληροφορεί για το εάν τα μαλλιά σας είναι ανακατεμένα ή όχι, η αφοσίωση αποκαλύπτει την κατάσταση του νου σας! Με αυτόν τον καθαρό καθρέφτη θα είναι εύκολο να δείτε, εάν υπάρχει ανηθικότητα στον νου ή όχι. Από τη στιγμή που θ’ αναγνωρίσετε πως ο νους σας έχει διαταραχθεί, πρέπει να τον επαναφέρετε άμεσα και για να γίνει αυτό, χρειάζεστε τη χτένα της σοφίας! Η μη-προσκόλληση είναι το πανί που καθαρίζει τους ρύπους της καρδιάς σας. Στη διάρκεια της πορείας σας στη ζωή, όπου κι αν είστε, πάντοτε να φέρετε μαζί σας τις αξίες της αφοσίωσης, της σοφίας και της μη-προσκόλλησης.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 1984


8 Ιουλίου

Όποιες γραφές κι αν μελετήσετε, όποιες πνευματικές προσπάθειες κι αν αναλάβετε, όσα προσκυνήματα κι αν κάνετε, η ζωή σας θα παραμείνει άνευ αξίας και  ουσίας, εφ’ όσον δεν επιτύχετε ν’ απαλλαγείτε απ’ οτιδήποτε ακάθαρτο υπάρχει στην καρδιά σας. Ο εξαγνισμός της καρδιάς αποτελεί την ουσία όλων των πνευματικών διδασκαλιών και είναι ο βασικός στόχος της ζωής. Καμία πνευματική μελέτη ή άσκηση δεν μπορεί να βοηθήσει στον εξαγνισμό της καρδιάς σας, εκτός κι αν προσπαθήσετε με όλο σας το είναι. Όταν λοιπόν η καρδιά καθαρθεί, θα γίνει μια άξια κατοικία του Θεού. Αναγνωρίζοντας αυτήν την αλήθεια, στην Μπάγκαβαντ Γκίτα έχει  υποδειχθεί ένα μονοπάτι τριών σταδίων στην πορεία σας προς τη Θεότητα: Η συμμετοχή σε ενάρετες πράξεις, η χρησιμοποίηση του νου για την καλλιέργεια θετικών σκέψεων και ιδιοτήτων αντάξιων της ανθρώπινης φύσης σας και ο στοχασμός του Θεού μέσω της λατρείας. Μέσω αυτών, ο καθένας σας μπορεί να φθάσει σε εκείνο το επίπεδο όπου, όπως ένα ποτάμι που ενώνεται με τον ωκεανό, συγχωνεύεται με το Θείο.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 1984


7 Ιουλίου

Ένας αγρότης που επιθυμεί μια πλούσια συγκομιδή, πρέπει ν’ απομακρύνει όλα τα ζιζάνια από το χωράφι του. Όλα τα είδη των ζιζανίων επηρεάζουν δυσμενώς τις καλλιέργειες. Ως εκ τούτου το ξεβοτάνισμα είναι μια βασική προϋπόθεση, ώστε να έχετε μια καλή σοδειά. Κατά τον ίδιο τρόπο, ένας πνευματικός αναζητητής, πρόθυμος να βιώσει την Ευδαιμονία, οφείλει ν’ απομακρύνει από την καρδιά του τις ποικίλες εκδηλώσεις των ιδιοτήτων του πάθους και της νωθρότητας με τη μορφή της κακοήθειας, της επιθυμίας, της απληστίας, του θυμού, του μίσους και της ζήλειας. Αυτά τα έξι είδη εχθρών του ανθρώπου είναι τέκνα του πάθους και της νωθρότητας. Κανείς δεν μπορεί να βιώσει τη χαρά και την ευδαιμονία της ψυχής όσο αυτά τα ζιζάνια είναι παρόντα. Ολόκληρος ο κόσμος είναι μια εκδήλωση των τριών ιδιοτήτων-γκούνας. Απ’ αυτές τις τρεις, το πάθος και η νωθρότητα είναι η πηγή όλων των προβλημάτων και της θλίψης. Τα έξι χαρακτηριστικά της ιδιότητας της νωθρότητας είναι ο ύπνος, η νύστα, ο φόβος, ο θυμός, η οκνηρία και η αδράνεια. Γι’ αυτό ο Κρίσνα ζήτησε από τον Αρτζούνα να απαλλαγεί από το πάθος και τη νωθρότητα που ήταν εγκατεστημένα στην καρδιά του.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 1984


6 Ιουλίου

Οι πράξεις που περιγράφονται στις Γραφές, όπως οι θυσιαστικές τελετουργίες, η φιλανθρωπία και οι αυστηρές πειθαρχίες, θεωρούνται ενάρετες. Εάν όμως τις εκτελείτε τρέφοντας προσδοκίες για κοσμικές απολαβές, τότε αναδύεται ο εγωισμός, το αίσθημα «εγώ είμαι που εκτελώ αυτές τις πράξεις». Τότε όλες οι πράξεις, καλές ή κακές, καταλήγουν σε δουλεία! Οι αλυσίδες που σας κρατούν δέσμιους μπορεί να έχουν φτιαχτεί από χρυσό ή από σίδερο, αλλά δεν παύουν να είναι αλυσίδες. Ως εκ τούτου, στις Γραφές δηλώνεται πως η πραγμάτωση του Θεού και η ενότητα μαζί Του δεν μπορούν να επιτευχθούν μόνο με τελετουργίες και καλές πράξεις, διότι καθώς πρόκειται για εξωτερικές ενέργειες που σχετίζονται με το σώμα, δεν ευνοούν την ανάπτυξη της εσωτερικής σας όρασης. Μόνον όταν κατορθώσετε ν’ απαλλαγείτε από τον εγωισμό και την προσκόλληση, θα μπορέσετε ν’ αναπτύξετε την εσωτερική σας όραση. Για να έχετε τη συνείδηση του Θεού κάθε στιγμή, πρέπει να εξαλείψετε την αίσθηση της δυαδικότητας. Πραγματική σοφία είναι το να βλέπει κανείς παντού το Ένα.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 1984


5 Ιουλίου

Είστε ανήμποροι να πραγματώσετε τον Θεό εντός σας, διότι δεν συνειδητοποιείτε ότι το περίβλημα με το οποίο είναι καλυμμένος είναι ακάθαρτο. Αν λερωθούν τα ρούχα σας, τα αλλάζετε, διότι νιώθετε ντροπή να εμφανιστείτε με βρώμικα ρούχα. Όταν το σπίτι σας είναι βρώμικο, το καθαρίζετε, έτσι ώστε οι επισκέπτες να μη σχηματίσουν κακή εντύπωση για σας. Όταν όμως οι νόες και οι καρδιές σας έχουν μολυνθεί, νιώθετε κάποια ντροπή; Δεν είναι περίεργο να νοιάζεστε τόσο για την καθαρότητα των ρούχων και των σπιτιών σας, αλλά να μην ανησυχείτε για την αγνότητα του νου και της καρδιάς σας, που επηρεάζουν ολόκληρη τη ζωή σας; Για να εξαγνίσετε τον νου και την καρδιά σας, το πρώτο πράγμα που οφείλετε να κάνετε είναι να ζείτε μια ενάρετη ζωή. Οι πράξεις σας θα πρέπει βασίζονται στην ηθική. Η ικανοποίηση που αντλείται από την κακομεταχείριση των άλλων ή η πρόκληση πόνου, δεν είναι χαρακτηριστικό της ανθρώπινης φύσης. Το κακό που κάνετε στους άλλους τελικά επιστρέφει σε σας.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 2 Απριλίου 1984


4 Ιουλίου

Τόσο οι επιθυμίες όσο και η θέληση αναδύονται από τις σκέψεις. Η δύναμη της θέλησης είναι πολύ σημαντική, όπως και η θεμελιώδης αρχή της ζωής του ανθρώπου. Όλες οι άλλες δυνάμεις όπως η δύναμη της διάνοιας, της αντίληψης, της αποφασιστικότητας, του λόγου κ.λ.π προέρχονται απ’ αυτή. Η θέληση είναι κάτι σαν τον βασιλέα όλων των άλλων δυνάμεων. Εάν τη χρησιμοποιήσετε ορθά, θα σας οδηγήσει στο ιερό μονοπάτι. Αντίθετα, εάν κάνετε κακή χρήση αυτής της δύναμης, θα καταλήξετε κακοήθεις. Η θέληση επηρεάζει τις σκέψεις σας και οι σκέψεις επιδρούν στη θέληση σας. Οι κακές σκέψεις αποδυναμώνουν τη θέληση. Η εξασθένιση της θέλησης ενδυναμώνει τις επιθυμίες που με τη σειρά τους αποδυναμώνουν εσάς. Ορίστε ένα μικρό παράδειγμα: Υποθέστε πως κάποιος έχει τη συνήθεια να πίνει πάρα πολύ καφέ ή τσάι, να καπνίζει τσιγάρα κ.λ.π. Αυτές οι κακές του συνήθειες δεν θα εξασθενίσουν τη θέληση και την ικανότητά του να επιτύχει σημαντικά πράγματα; Επομένως να καλλιεργείτε καλές σκέψεις, καλές συνήθειες και να θέτετε όρια στις επιθυμίες σας.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 22 Απριλίου 1993


3 Ιουλίου

Η αγάπη του Σουάμι δεν έχει ίχνος ιδιοτέλειας. Είναι απόλυτα αγνή. Ο Σουάμι ξέρει μόνο πώς να δίνει, όχι πώς να παίρνει. Τείνει το χέρι του για να προσφέρει και όχι για να ζητήσει. Από τη στιγμή που έχει δηλώσει «Είστε δικοί Μου», όποιοι κι αν είναι οι λανθασμένοι δρόμοι που μπορεί ν’ ακολουθείτε, ο Σουάμι δεν θα σας εγκαταλείψει. Μπορεί ν’ αναρωτηθείτε, γιατί κάποιος που έχει γίνει δεκτός από τον Σουάμι να υπόκειται σε ταλαιπωρίες και προβλήματα. Οι δυσκολίες όμως είναι οι συνέπειες των δικών σας πράξεων. Πρέπει να διαπιστωθεί πως η συμπεριφορά σας είναι σωστή. Εάν υποτεθεί πως ο Κύριος ευλογεί έναν άνθρωπο με μια ζωή εκατό ετών, δεν θα ήταν φρόνιμο αυτός να φουσκώνει από υπερηφάνεια και ν’ αρχίσει να πηδάει από τα δέντρα, έχοντας τη σιγουριά πως θα ζήσει έναν αιώνα. Μπορεί να ζήσει εκατό χρόνια, αλλά ίσως σπάσει το πόδι του πέφτοντας. Επομένως, έχοντας δεχτεί  την ευλογία του Θεού, ταυτόχρονα θα πρέπει καταβάλλετε προσπάθεια ώστε να ζείτε μια ενάρετη ζωή.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 13 Ιουλίου1984


2 Ιουλίου

Όταν πεινάτε, τρώτε για να ικανοποιήσετε το αίσθημα της πείνας σας! Χρειάζονται περίπου δύο ώρες για να χωνευτεί η τροφή στο στομάχι, ν’ αφομοιωθεί και να παράγει ενέργεια και θρέψη για το σώμα. Ομοίως, μπορεί να υπάρχει χρονικό χάσμα μεταξύ των πράξεών σας και των συνεπειών τους. Ένας σπόρος δεν γίνεται δέντρο μόλις πέσει στο χώμα. Ο σπόρος πρώτα θα βλαστήσει, θα γίνει δενδρύλλιο και έπειτα, όταν έρθει η ώρα, αναπτύσσεται σε δέντρο. Ολόκληρο το δέντρο βρίσκεται μέσα σ’ έναν μικροσκοπικό σπόρο. Εσείς βλέπετε μόνον τον σπόρο, όχι ολόκληρο το δέντρο που κρύβεται μέσα του. Κατά τον ίδιο τρόπο, πρέπει να θυμάστε πως το μέλλον σας περιέχεται σε όλα όσα πράττετε στο παρόν. Ονειρεύεστε το μέλλον σας και το προσδοκάτε. Δεν χρειάζεται να το περιμένετε, διότι το μέλλον σας βρίσκεται στο παρόν σας. Επομένως, εξαγιάστε το παρόν σας και κάνετέ το λαμπρό, γεμάτο νόημα και ουσία.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 22 Απριλίου 1993


1 Ιουλίου

Να εξελίσσεστε μαζί, να προχωράτε και να μαθαίνετε μαζί, να αναπτύσσετε τη διάνοια και να επιτυγχάνετε ευγενείς στόχους μαζί, χωρίς διαμάχες και να ζείτε σαν φίλοι. Αυτή είναι η αληθινή έννοια της ισότητας. Αυτή η ισότητα εξασφαλίζει την ειρήνη. Χωρίς αυτήν, κυριαρχεί μόνον η εχθρότητα, οι διακρίσεις και ο δυισμός. Κάθε μέρα ψάλλετε τη λέξη Σάντι (Ειρήνη) τρεις φορές. Να τη λέτε με αγνή καρδιά και απαλή φωνή. Όταν υπάρχει εχθρότητα στην καρδιά σας, η ψαλμωδία του Σάντι Μάντρα είναι ανώφελη! Αν ψάλλετε με φωνή τραχιά, η επίδραση του ψαλμού ακυρώνεται. Οι λέξεις δεν είναι σημαντικές. Τα αισθήματα που πηγάζουν από την καρδιά είναι που έχουν σημασία. Επομένως να εκτελείτε όλες τις πνευματικές σας ασκήσεις με αγνότητα καρδιάς. Το μονοπάτι της αγάπης είναι το ευγενέστερο. Ίσως δεν σας είναι δυνατό να υμνείτε το όνομα του Κυρίου, ίσως δεν μπορείτε να ακινητοποιήσετε τον νου σας με τον διαλογισμό, μπορεί να μη γνωρίζετε τον δρόμο της γιόγκα. Όμως μπορείτε ν’ αναπτύξετε αγάπη στην καρδιά σας. Το μονοπάτι της αγάπης είναι εύκολο και συντομεύει την πορεία προς τον στόχο.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 7 Απριλίου 1993