Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Νοέμβριος 2018

16 Νοεμβρίου

Η διαρκής ενασχόληση με την ευημερία και την καλοζωία σας είναι το χειρότερο χαρακτηριστικό της δυϊστικής αντίληψης των πραγμάτων. Γεννά δυσαρέσκεια και θλίψη. Αισθήματα προσκόλλησης και αποστροφής σκιάζουν τον νου. Ο νους μπορεί να εξαγνιστεί μέσω της υπηρεσίας. Εξωτερικοί κανόνες, όπως το λουτρό πολλές φορές την ημέρα, η επίχριση με βιμπούτι και η μηχανική ψαλμωδία μάντρας δεν μπορεί να χρησιμεύσουν στο να εξαγνίσουν τον νου. Αυτά είναι μόνον για το φαίνεσθαι χωρίς ίχνος πνευματικότητας. Η υπερβατική γνώση, που θα βοηθήσει να εξυψωθεί ο άνθρωπος από το επίπεδο του ζώου, μπορεί να επιτευχθεί με επιμελή έρευνα και ακλόνητη πίστη. Αυτό σήμερα αγνοείται. Εκλαμβάνοντας την αναλήθεια ως αλήθεια και αντιμετωπίζοντας την αλήθεια ως αναλήθεια, οι άνθρωποι τελματώνουν, συσσωρεύοντας εφήμερα αποκτήματα, τα οποία θεωρούν ως μόνιμα. Πρέπει να δραπετεύσετε απ’ αυτήν τη στενή αντίληψη, ξεπερνώντας τις εγωιστικές σας τάσεις και μαθαίνοντας να θεωρείτε όλη την ανθρωπότητα ως μία οικογένεια. Αυτή είναι αληθινή υπηρεσία. Λίγοι έχουν σήμερα μια τέτοια μεγαλόψυχη προσέγγιση.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 19 Νοεμβρίου 1987


15 Νοεμβρίου

Μην ενθουσιάζεστε με τα πλούτη, την κοινωνική θέση, την εξουσία, την ευφυΐα κ.λπ., που μπορεί να κατέχετε. Λάβετε υπ’ όψιν σας πως σας έχουν δοθεί εμπιστευτικά, έτσι ώστε να μπορείτε να ωφελείτε τους άλλους. Είναι όλα σημάδια της Χάρης Του, ευκαιρίες για υπηρεσία και σύμβολα που σας υπενθυμίζουν την ευθύνη σας. Αντιμετωπίστε με συμπάθεια τα λάθη των άλλων. Αναζητάτε το καλό στους άλλους, να έχετε ευήκοα ώτα μόνον για τις καλές ειδήσεις που τους αφορούν και να κωφεύετε στα σκάνδαλα. Υπάρχει ένα περιστατικό για ένα δηλητηριώδες φίδι στην εποχή του Αβατάρ Κρίσνα. Η εσωτερική σημασία αυτού του περιστατικού είναι: Το φίδι Καλίγια και οι ακόλουθοί του είναι οι επιθυμίες που ελλοχεύουν στα βάθη της καρδιάς. Ο Κρίσνα βρίσκεται μ’ ένα άλμα σ’ αυτό το βάθος ή μάλλον το κατακλύζει με τη Χάρη Του και το δηλητήριο εξουδετερώνεται και ο τόπος γίνεται ασφαλής και καθαρός. Όταν ο Κρίσνα χορεύει πάνω στις κουκούλες των φιδιών, αυτά εξημερώνονται και καθίστανται αβλαβή. Αν δεν αφανίσετε τις επιθυμίες σας, δεν μπορείτε να γίνεται θεϊκοί. Ποιο είναι το όφελος να επαναλαμβάνετε «Είμαι ο Σίβα», όταν δεν έχετε καταβάλλει προσπάθειες να εξοπλιστείτε με τις ποιότητες του Σίβα;

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 24 Οκτωβρίου 1965


14 Νοεμβρίου

Αγαπητά και καλόκαρδα αγόρια και κορίτσια! Στην παράδοσή μας εμπεριέχονται τέσσερις εντολές: «Να θεωρείτε τη μητέρα, τον πατέρα, τον δάσκαλο και τον φιλοξενούμενο ως θεούς». Από τη στιγμή που ήρθατε σ’ αυτόν τον κόσμο, η μητέρα σας αγάπησε, σας ανέθρεψε με το αίμα της και προσεύχεται διαρκώς για την ευημερία σας. Επομένως πρώτα και κύρια, οφείλετε να μάθετε να τη σέβεστε. Ο πατέρας σας προστατεύει και μεριμνά διαρκώς για το μέλλον, την ευμάρεια και την ευτυχία σας. Άρα έχετε υποχρέωση να δείχνετε στοργή και φροντίδα και σ’ αυτόν επίσης. Η μητέρα σας δίνει το σώμα και ο πατέρας σας υποδεικνύει πώς να το προστατεύετε και να το ανατρέφετε, αλλά ο δάσκαλος δίνει τη δυνατότητα στη διάνοιά σας ν’ ανθίσει. Η ζωή δεν συνίσταται απλά και μόνον στην κατανάλωση  τροφής. Η εκπαίδευση είναι αυτή που παρέχει τις γνώσεις για τον τρόπο που οφείλετε να συμπεριφέρεστε στην κοινωνία. Επομένως ο δάσκαλος, ο οποίος  δίνει αυτή τη δυνατότητα, πρέπει να τιμάται. Η δε κοινωνία είναι ο χώρος όπου ολ’ αυτά μπορούν να τεθούν σ’ εφαρμογή. Ως εκ τούτου, θεωρώντας τον φιλοξενούμενο ως εκπρόσωπο της κοινωνίας, θα πρέπει να του αποδίδουμε τον δέοντα σεβασμό και την οφειλόμενη τιμή.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 22 Νοεμβρίου 1975


13 Νοεμβρίου

Κάποιοι λένε πως εφόσον διανύουμε την εποχή της Κάλι Γιούγκα, μόνον η αναλήθεια μπορεί να επικρατήσει. Όμως παρά τα φαινόμενα, η ειλικρίνεια και η εντιμότητα είναι η καλύτερη τακτική. Ένα ψέμα πρέπει να υποστηρίζεται από εκατοντάδες άλλους, ενώ την ίδια στιγμή το να είστε αληθινοί είναι εύκολο, ασφαλές και απλό. Είναι δύσκολο εγχείρημα το να συντηρείτε μια λάθος θέση και άρα είναι πάντοτε ασφαλές να είστε ευθείς και έντιμοι. Μην κάνετε το πρώτο λανθασμένο βήμα, διότι αναπότρεπτα θα οδηγηθείτε στην απώλεια. Η Αλήθεια είναι η αληθινή σας φύση και όταν είστε ο εαυτός σας, τότε πλημμυρίζετε από χαρά που αναβλύζει από μέσα σας. Όταν αρνείστε κι εξαπατάτε τον  εαυτό σας, η ντροπή σκιάζει τον νου σας και αναπαράγει φόβο. Επιλέγετε το λάθος μονοπάτι εξαιτίας της λαγνείας, της απληστίας, του μίσους και της αλαζονείας. Η πληρότητα, η ταπεινότητα και η μη προσκόλληση —όλ’ αυτά σας κρατούν στο μονοπάτι της Αλήθειας. Η Αλήθεια θριαμβεύει πάντα, μην αμφιβάλλετε γι’ αυτό στο ελάχιστο.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 24 Οκτωβρίου 1965


12 Νοεμβρίου

Θεωρώντας το Όνομα ως την ίδια την πνοή της ζωής σας, να εμπλέκεστε σε όλες τις δραστηριότητες της ζωής χωρίς τον φόβο της πτώσης. Εάν ψάλλετε το όνομα του Κυρίου έχοντας ευγενείς στόχους, η ζωή σας θα εξαγνιστεί. Όποια κι αν είναι η εργασία που αναλαμβάνετε, να την εκτελείτε ως προσφορά στον Θεό, επαναλαμβάνοντας το Όνομά Του. Ακόμη κι όταν περπατάτε, να σκέπτεστε πως είναι ο Θεός εκείνος που σας έδωσε τη δυνατότητα του βαδίσματος, εφόσον Εκείνος είναι παρών, με μια λεπτοφυή μορφή, σε κάθε κύτταρο και άτομο αυτού του Σύμπαντος. Αδύναμοι ν’ αναγνωρίσουν αυτήν την αλήθεια οι άνθρωποι σκέπτονται: «Ήρθα περπατώντας, διάνυσα μίλια ολόκληρα...».  Τέτοιες σκέψεις πηγάζουν από τη σφαίρα του φυσικού, όχι του πνεύματος. Επομένως, ό,τι κι αν σκέπτεστε, λέτε ή κάνετε, κάνετέ το με τον αρμόζοντα τρόπο, θεωρώντας την κάθε εργασία ως θεϊκή εντολή και θεϊκό έργο. Υιοθετώντας αυτήν την στάση, υμνείτε κάθε θείο όνομα ολόψυχα και εξαγιάστε έτσι τη ζωή σας. Τότε η κάθε δράση που θ’ αναλαμβάνετε θ’ αποβαίνει επιτυχής.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 13 Νοεμβρίου 2007


11 Νοεμβρίου

Είστε εξαιρετικά τυχεροί που μπορείτε να συμμετέχετε στα ακάντα μπάτζανς. Μη χάσετε αυτήν τη μεγάλη ευκαιρία, του να υμνήσετε με αγάπη το όνομα του Κυρίου. Η Μίρα ήπιε το ποτήρι με το δηλητήριο με το Όνομα στα χείλη της κι εκείνο μεταβλήθηκε σε νέκταρ. Ο Μπαρτριχάρι θρηνούσε τη μοίρα του: «Κύριε, αυτές οι απολαύσεις κατατρώγουν τη σάρκα μου. Δεν μ’ αφήνουν να είμαι ο εαυτός μου. Όχι! Θ’ απελευθερωθώ από τα νύχια τους. Θα καταφύγω στην ευδαιμονία εκείνη που δεν γνωρίζει τέλος, στη δεξαμενή της χαράς, τον Θεό. Δεν θα επιθυμώ αντικείμενα. Θα λαχταρώ το Υπέρτατο Αγαθό». Η αφοσίωση και η πίστη εξασφαλίζουν το δώρο της γνώσης του Εαυτού, που είναι το μεγαλύτερο βραβείο στην περιπέτεια της γέννησης, της ζωής και του θανάτου. Προσπαθήστε να θυμάστε αυτήν την πραγματικότητα, όταν ψάλλλετε. Ό,τι κι αν κάνετε, όποιος κι αν είστε, όποια κι αν είναι η εργασία σας, είναι βέβαιο πως θα επιτύχετε, υπό τον όρο πως δεν θα εγκαταλείψετε την, με αγάπη και αφοσίωση, αδιάλειπτη επανάληψη του Ονόματος του Κυρίου.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 13 Νοεμβρίου 2007


10 Νοεμβρίου

Υπάρχουν δύο είδη ύμνων (μπάτζανς). Το πρώτο είναι τα κάντα μπάτζανς και το άλλο τα ακάντα μπάτζανς. Το πρώτο είδος αφορά τους ύμνους που ψάλλονται για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, όπως τα μπάτζανς που γίνονται σε ορισμένο χρόνο το πρωί ή το βράδυ. Από την άλλη πλευρά τα ακάντα μπάτζανς εμπερικλείουν τον διαρκή στοχασμό του Θεού το πρωί, το βράδυ ή ακόμα και στη διάρκεια της νύχτας. Είναι ο σταθερός διαλογισμός του Θεού στη διάρκεια και των τριών σταδίων: της εγρήγορσης, του ονείρου και του βαθύ ύπνου. Είναι το να σκέπτεστε τον Θεό σταθερά, ανά πάσα στιγμή και σε όλους τους τόπους. Το θεϊκό όνομα διαθέτει εξαιρετική ισχύ. Το καθένα από τα ποικίλα ονόματα του Θεού ενέχει ένα ιδιαίτερο είδος δύναμης. Εάν επιθυμείτε τη χρήση αυτής της δύναμης για καλό σκοπό και για ν’ αποκομίσετε μόνιμο όφελος, πρέπει να συμμετέχετε στα ακάντα μπάτζανς. Για να επιτευχθεί η αγνότητα δεν αρκεί η περιορισμένης διάρκειας ψαλμωδία του Θείου Ονόματος σε μια ορισμένη χρονική περίοδο. Θα πρέπει να είναι μια συνεχής πνευματική άσκηση καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής. Μόνο μ’ αυτόν τον τρόπο το θεϊκό όνομα αποτυπώνεται στην καρδιά.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 13 Νοεμβρίου 2007


9 Νοεμβρίου

Μην ενθουσιάζεστε με τον πλούτο, την κοινωνική θέση, την εξουσία ή την ευφυΐα που σας έχει δοθεί. Θεωρήστε τα ως σημάδια της Χάρης Του, ως ευκαιρίες για υπηρεσία και ως σύμβολα που σας υπενθυμίζουν την ευθύνη που σας δόθηκε με εμπιστοσύνη, έτσι ώστε να μπορέσετε να ωφελήσετε τους άλλους. Μην επιδιώκετε να θριαμβολογείτε πάνω από τα λάθη των άλλων. Αντιμετωπίστε συμπονετικά τα ελαττώματα και τις αστοχίες τους. Ν’ αναζητάτε πάντα το καλό μέσα τους, να έχετε πάντα ανοικτά τ’ αυτιά σας στις καλές ειδήσεις που τους αφορούν και να κωφεύετε στα σκάνδαλα. Η μη-προσκόλληση προσφέρει αφοβία και χαρίζει δύναμη και κουράγιο, διότι είναι η επιθυμία που σας αποδυναμώνει και σας καθιστά δουλοπρεπείς ενώπιον όσων κατέχουν εξουσία και ασκούν επιρροή. Η μη-προσκόλληση σας προικίζει με αυτοσεβασμό και την ικανότητα να ορθώνετε ανάστημα μπροστά στη συκοφαντία και τη διαβολή. Κάποιοι μεμψιμοιρούν στην παραμικρή υποψία αποτυχίας ή απογοήτευσης. Αυτή είναι μια απαράδεκτη συμπεριφορά. Γιατί θα πρέπει να φοβάστε και να θλίβεστε, όταν ο Κύριος είναι εγκατεστημένος στον βωμό της καρδιάς σας; Εκείνος βρίσκεται σε όλα τα όντα, ανά πάσα στιγμή. Δεν γνωρίζετε πως Αυτός είναι εκεί για να σας προστατεύει και να σας καθοδηγεί;

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 24 Οκτωβρίου 1965


8 Νοεμβρίου

Η Ντραούπαντι δεν έστειλε καμία άμαξα για να καλέσει τον Κρίσνα, ώστε να σπεύσει προς σωτηρία της. Άρθρωσε το όνομά Του την ώρα της βαθιάς αγωνίας της και ο Κρίσνα ανταποκρίθηκε άμεσα και την έσωσε από την επικείμενη ατίμωσή της. Στην Τρέτα Γιούγκα, στην εποχή της Ραμάγιανα, ο αρχιτέκτονας Νάλα και οι πίθηκοί του έκτιζαν μια γέφυρα πάνω από τη θάλασσα της Λάνκα. Οι βράχοι, πάνω στους οποίους είχαν χαράξει το ιερό όνομα του Ράμα, παρασύρονταν από τον άνεμο και τα κύματα. Έτσι δεν μπορούσαν να φτιάξουν μια συνεχή γέφυρα, ώστε να μπορεί να περάσει ο στρατός. Κάποιος σοφός πρότεινε να γράψουν ‘Ρα’ σε έναν βράχο και ‘Μα’ σ’ έναν άλλο και τότε είδαν πως οι δύο βράχοι συνενώθηκαν σταθερά μεταξύ τους. Αυτό λειτουργεί επίσης στις μέρες μας και στην εποχή μας! Ψάλλετε διαρκώς το όνομα του Κυρίου. Αυτό θα χρησιμεύσει ως γέφυρα ανάμεσα σε σας κι σ’ Εκείνον. Θα σας κρατήσει εστιασμένους σ’ Αυτόν και θα επισύρει την απεριόριστη Χάρη Του!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 9 Οκτωβρίου 1964


7 Νοεμβρίου

Το σπίτι όπου το Όνομα του Κυρίου δεν ακούγεται, είναι μια σκοτεινή σπηλιά. Καθώς μπαίνετε στο σπίτι, όσο είστε μέσα σ’ αυτό και όταν φεύγετε, αρωματίστε το, φωτίστε το και εξαγνίστε το με τ’ Όνομά Του. Ανάψτε το, όπως ανάβετε μια λάμπα το σούρουπο και καλωσορίστε το την αυγή, όπως καλωσορίζετε τον Ήλιο. Αυτό είναι το γνήσιο Ντιπάβαλι, η γιορτή των φώτων. Να πιστεύετε σταθερά πως το Όνομα είναι η βάρκα που θα σας βοηθήσει να διασχίσετε τη θάλασσα της εγκόσμιας ζωής. Το Όνομα είναι πιο αποτελεσματικό από τον στοχασμό της Μορφής. Ανήμερα της γιορτής Ντιπάβαλι, αποφασίστε ν’ ανάψετε τη λάμπα, ψάλλοντας το Όνομα του Θεού και τοποθετήστε τη στο κατώφλι σας, τα χείλη σας. Τροφοδοτήστε την με το λάδι της αφοσίωσης και αφήστε τη σταθερότητα να είναι το φιτίλι. Φροντίστε, ώστε η λάμπα να φωτίζει κάθε λεπτό της ζωής σας. Η λαμπρότητα του Ονόματος θα διώξει το σκοτάδι τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά. Θα μεταδίδετε χαρά και γαλήνη ανάμεσα σε όλους εκείνους που έρχονται κοντά σας.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 24 Οκτωβρίου 1965


6 Νοεμβρίου

Τα ανθρώπινα όντα είναι μια σύνθεση ανθρώπου, θηρίου και Θεού και στον αναπόφευκτο αγώνα μεταξύ των τριών για επιβολή και κυριαρχία, πρέπει να εξασφαλίσετε πως ο Θεός θα είναι ο νικητής, εκτοπίζοντας τον απλό άνθρωπο και το ταπεινό θηρίο. Η γιορτή Ντιπάβαλι σκοπό έχει να εκφράσει ευγνωμοσύνη για την ήττα των δαιμονικών τάσεων στον άνθρωπο, που τον υποβιβάζουν σ’ ένα επίπεδο κατώτερο του Θεού. Η λέξη Νάρακα σημαίνει κόλαση και ο Ναρακασούρα είναι ο δαίμονας του οποίου ο θάνατος στα χέρια του Κρίσνα γιορτάζεται την ημέρα αυτή. Είναι η προσωποποίηση των γνωρισμάτων του χαρακτήρα τα οποία εμποδίζουν την ανοδική τάση του ανθρώπου. Πώς βρήκε τον θάνατο; Πέθανε με το όραμα του Κρίσνα. Πραγματικά αυτό το τέλος είναι αξιοθαύμαστο. Να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας πως θα πρέπει να επιδιώκετε την καταστροφή των δαιμονικών σας ποιοτήτων σ’ αυτήν την παρούσα γέννηση. Αυτό είναι το αληθινό πνεύμα του Ντιπάβαλι.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 24 Οκτωβρίου 1965


5 Νοεμβρίου

Μπορείτε ν’ αποκτήσετε διάφορα είδη γνώσεων και να ταξιδέψετε σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου. Όμως παρ’ όλα τα κοσμικά σας επιτεύγματα, δεν είστε σε θέση να κατανοήσετε την αρχή της αγάπης. Όταν δοκιμάσετε τη γεύση της ανιδιοτελούς αγάπης, θ’ αντικρίσετε τον κόσμο στην πραγματική του μορφή. Μ’ αυτόν τον τρόπο γίνεστε πραγματικά ενσαρκώσεις της αγάπης. Αφήστε την αγάπη να ρέει αδιάκοπα από την καρδιά σας. Βυθιστείτε στο ρεύμα της αγάπης. Από την αγάπη αναδύεται η αλήθεια και η δικαιοσύνη. Ας είναι ο λόγος σας αλήθεια και οι πράξεις σας δίκαιες. Η αλήθεια και η δικαιοσύνη είναι οι δύο πυλώνες πάνω στους οποίους στηρίζεται το οικοδόμημα της ανθρώπινης ζωής. Λατρέψτε την αγάπη και ζήστε με αγάπη. Καμία εκπαίδευση δεν είναι σημαντικότερη απ’ αυτή. Διαβείτε το μονοπάτι της αγάπης. Γευτείτε την τροφή της αγάπης. Δεν είναι αρκετό να μετέχετε απλά σε σχέσεις αγάπης. Θα πρέπει να την αφομοιώσετε και να τη μετουσιώσετε. Μόνον τότε η ουσία της θα διεισδύσει σε κάθε κύτταρο του σώματός σας, χαρίζοντας σας απέραντη δύναμη και σοφία.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2003


4 Νοεμβρίου

Δεν έχει κανένα νόημα να μιλάτε γλυκά, αν δεν υπάρχει γλυκύτητα στην καρδιά σας. Η γλυκύτητα στον λόγο με πικρία στην καρδιά δεν είναι ποιότητα που χαρακτηρίζει τον αληθινό άνθρωπο. Η γλυκύτητα θα πρέπει να διακρίνει και τις σκέψεις και τα λόγια και τις πράξεις σας. Αυτό είναι το αληθινό σημάδι της ανθρώπινης οντότητας. Η αγάπη υπάρχει μέσα σας, αλλά δεν είστε σε θέση να την εκφράσετε με τον σωστό τρόπο. Η ζωή σας θα πρέπει να γεμίσει με ανιδιοτελή αγάπη, γιατί δεν υπάρχει τίποτα υπέρτερο της αγάπης σ’ αυτόν τον κόσμο. Τα ανθρώπινα όντα θεωρούνται ιερά, διότι φέρουν εντός τους τη μοναδική ποιότητα της αγάπης. Όμως δεν έχετε τη δυνατότητα ν’ αντιληφθείτε την αξία της γέννησής σας ως άνθρωποι. Ο Θεός ενσαρκώνεται με ανθρώπινη μορφή για να διαδώσει το μήνυμα μιας αγάπης χωρίς την προσδοκία ανταμοιβής. Από τη στιγμή που θα γεμίσετε την καρδιά σας με ανιδιοτελή αγάπη, θα μπορείτε να κατακτήσετε τον κόσμο ολόκληρο. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2003


3 Νοεμβρίου

Οφείλετε ν’ αντιμετωπίζετε τους συνανθρώπους σας ως αδελφούς σας. Είστε άξιοι του ονόματος «άνθρωπος», μόνον όταν καλλιεργείτε το πνεύμα της ενότητας. Όταν η ενότητα απουσιάζει, τον χώρο της καταλαμβάνει η εχθρότητα και το μίσος. Ως εκ τούτου, η αρχή της αγάπης χάνεται παντελώς. Η ενότητα και η αγάπη θα πρέπει να υπάρχει, όχι μόνον ανάμεσα στ’ αδέλφια, αλλά επίσης μεταξύ συζύγων και όλων των συγγενών στα πλαίσια της οικογένειας. Το πρωταρχικό σας καθήκον είναι να μοιράζεστε την Αγάπη Του με τους άλλους. Μόνον τότε θα είστε σε θέση ν’ αντιληφθείτε τη σημασία της ρήσης: «Η αδελφότητα των ανθρώπων και η πατρότητα του Θεού». Δυστυχώς, όμως, αυτό το ιδανικό δεν συναντάται στις μέρες μας. Ακόμα κι αν δεν πιστεύετε στην πατρότητα του Θεού, θα πρέπει παρά ταύτα να έχετε πίστη στην αδελφική σχέση των ανθρώπων. Υιοθετήστε αυτή την πίστη και αποκτήστε την εμπειρία τη ευδαιμονίας μέσω αυτής. Η χώρα μας θ’ ανακτήσει την παλιά της δόξα, αν καταφέρουμε να έχουμε μια τέτοια ενότητα.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2003


2 Νοεμβρίου

Αλήθεια σας λέω, είστε οι ίδιες οι ενσαρκώσεις της Αγάπης. Αφήστε το ρεύμα της Αγάπης να κυλήσει από τη μία καρδιά στην άλλη. Θεωρήστε την αγάπη ως την ίδια τη ζωή σας. Αυτό είναι το πρωταρχικό σας καθήκον. Μπορείτε να ψάξετε παντού στον κόσμο. Δεν θα μπορέσετε να βρείτε τίποτα μεγαλειωδέστερο από την αγάπη. Η Αγάπη είναι η θεϊκή μαγνητική δύναμη που είναι παρούσα στον άνθρωπο. Σε όλα τα ιερά έπη όπως η Ραμάγιανα, η Μαχαμπάρατα και η Μπαγκαβάτα, η αγάπη είναι το υπόγειο ρεύμα. Είναι η μαγνητική δύναμη που μπορεί να μεταμορφώσει ακόμα και τον χειρότερο εχθρό σας σ’ έναν αγαπημένο φίλο. Αναπτύξτε αγάπη. Αυτό θ’ αποβεί σημαντικότερο από την κοσμική σας μόρφωση. Η Αγάπη είναι ζωή και όχι μόνον αυτό. Είναι φως. Φωτίζει την πορεία σας και σας βοηθά να φθάσετε στον στόχο. Το ταξίδι της ζωής σας θα είναι ασφαλές και προστατευμένο, όταν φέρετε μαζί σας το φως της. Έτσι, ποτέ δεν θα συναντήσετε το σκοτάδι. Γεμίστε την καρδιά σας με αγάπη. Η Αγάπη είναι Θεός. Ζήστε με αγάπη. Αυτό είναι εκείνο που πρέπει να μάθετε σήμερα.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2003


1 Νοεμβρίου

Να σέβεστε τη Γνώση. όπως σέβεστε τον πατέρα σας. Να λατρεύετε την Αγάπη, όπως λατρεύετε τη μητέρα σας. Να δεσμεύεστε στον Θεϊκό Νόμο σαν αυτός να ήταν ο αδελφός σας. Να εμπιστεύεστε τη Συμπόνια σαν να ήταν ο πιο αγαπημένος φίλος σας. Να θεωρείτε τη Γαλήνη σαν το άλλο σας μισό και να χειρίζεστε το ψυχικό σας Σθένος σαν να ήταν ο αγαπημένος σας γιος. Αυτά είναι οι αληθινοί σας συγγενείς και φίλοι. Να πορεύεστε μαζί τους, να ζείτε μαζί τους, μην τα αρνείστε και μην τα αμελείτε. Το να ζείτε με τέτοιους συγγενείς, είναι η καλύτερη επιλογή. Είναι η καλύτερη ατμόσφαιρα για να εξασφαλιστεί η πειθαρχία και η αποστασιοποίηση που είναι απαραίτητες για τον έλεγχο του νου. Η απλή προσευχή δεν θα λειτουργήσει. Θα πρέπει να καταπιείτε και να αφομοιώσετε την μπουκιά που μπαίνει στο στόμα σας. Η επανάληψη του ονόματος του φαγητού δεν ωφελεί. Η μητέρα ταΐζει με αγάπη το παιδί αλλά κι εκείνο πρέπει να δεχτεί την τροφή με λαχτάρα κι ευχαρίστηση. Όταν μια γήινη μητέρα διαθέτει τόσο πολλή αγάπη, ποιος μπορεί να εκτιμήσει την αγάπη της θείας Μητέρας, που είναι Μητέρα όλων των όντων; 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 9 Οκτωβρίου 1964