Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Οκτώβριος 2017

20 Οκτωβρίου

Τι ακριβώς σημαίνει ‘Σάι Μπάμπα’; Σάι σημαίνει τον λωτό με τα χίλια πέταλα και έχει την έννοια της πραγμάτωσης ή της άμεσης εμπειρίας του Κυρίου. Σάι σημαίνει μητέρα και Μπάμπα σημαίνει πατέρας. Επομένως ‘Σάι Μπάμπα’ είναι εκείνος που είναι Μητέρα και Πατέρας και ο στόχος όλων των προσπαθειών των γιόγκις. Είναι η αιώνια φιλεύσπλαχνη Μητέρα και ο πάνσοφος Πατέρας και ο στόχος όλων των πνευματικών προσπαθειών. «Ο ερχομός Μου υπηρετεί την επανεδραίωση της Δικαιοσύνης (Ντάρμα)». Όταν βρίσκεστε σ’ ένα σκοτεινό δωμάτιο και κάποιος φέρνει ένα φανάρι, πρέπει ν’ αδράξετε την ευκαιρία. Θα πρέπει να μαζέψετε βιαστικά τα υπάρχοντά σας που είναι διασκορπισμένα εκεί ή να βρείτε που είναι τοποθετημένα ή να κάνετε ό,τι άλλο χρειάζεται έχοντας τη βοήθεια του φωτός. Κατά τον ίδιο τρόπο, πρέπει να εκμεταλλευτείτε με τον καλύτερο τρόπο την ευκαιρία που σας δίνεται, όταν ο Κύριος κατέρχεται με ανθρώπινη μορφή και να σώσετε τον εαυτό σας από την καταστροφή. Η υπερβολική σημασία που αποδίδετε  στην ικανοποίηση των αισθητηριακών επιθυμιών πρέπει να μειωθεί, ως συνέπεια της σχέσης σας με τα ιερά βιβλία και τις άγιες μορφές.

Μπάμπα, από την ομιλία που δόθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 1961 


19 Οκτωβρίου

Μην παρασύρεστε από τις απόψεις των άλλων, είτε αυτές είναι καλές είτε όχι. Αναπτύξτε τη δική σας γραμμή σκέψης  βασισμένη στη συνείδησή σας. Καλλιεργήστε αυτοπεποίθηση. Όταν έχετε αυτοπεποίθηση, θα νιώθετε ικανοποιημένοι με τον εαυτό σας. Όταν υπάρχει ικανοποίηση, θα υπάρξει αυτοθυσία και μέσα απ` αυτήν θα προκύψει η αυτοπραγμάτωση. Η αυτοπεποίθηση αποτελεί τον θεμέλιο λίθο του οικοδομήματος που παραμένει κάτω από την επιφάνεια της γης. Η ικανοποίηση αντιπροσωπεύει τους τοίχους ενώ η αυτοθυσία είναι η στέγη. Η ζωή μέσα σ` αυτό το σπίτι είναι η αυτοπραγμάτωση. Χωρίς τη θεμελιώδη συμβολή της αυτοπεποίθησης, η αυτοπραγμάτωση δεν μπορεί να επιτευχθεί. Επομένως οικοδομήστε σιγά-σιγά την πίστη στον εαυτό σας. Ξεκινήστε νωρίς αυτή τη διαδικασία, προχωρήστε αργά και φτάστε τον στόχο σας της αυτοπραγμάτωσης με ασφάλεια. Πριν απ` όλα προάγετε την αγάπη. Είναι ευκολότερο να καλλιεργήσετε την αγάπη από το να καλλιεργήσετε οποιαδήποτε άλλη ποιότητα. Δεν υπάρχει τίποτα στον κόσμο που δεν μπορεί να κατορθωθεί μέσα απ` αυτήν.
 
Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 4 Νοεμβρίου 2002

18 Οκτωβρίου

Οι δαιμονικές ιδιότητες είναι παρούσες στον καθένα με τις μορφές της λαγνείας, του φθόνου, της απληστίας αλλά και ως φόβος και θλίψη. Οι ιδιότητες αυτές εναντιώνονται στην ίδια τη φύση του ανθρώπου. Όπως ακριβώς μια ομπρέλα με μεταξωτό  κάλυμμα δεν μπορεί να σας προστατέψει από τη βροχή, σε αντίθεση μ’ εκείνη με το αδιάβροχο κάλυμμα, έτσι και σ’ αυτόν τον τρικυμιώδη κόσμο, που ακατάπαυστα  δέρνεται από καταρρακτώδεις βροχές, μια ομπρέλα με κάλυμμα που προστατεύει από την επιθυμία και τον θυμό, είναι σημαντική. Υπάρχει μια εγγενής, λανθάνουσα δύναμη στον καθένα και όταν αυτή η δύναμη γίνεται σαφής, μία ανθρώπινη ύπαρξη αξίζει να ονομάζεται άτομο. Όταν οι λανθάνουσες δυνάμεις εντός σας εκδηλώνονται, οι δαίμονες αυτομάτως εξουδετερώνονται. Η πραγματικότητά σας είναι ο Άτμα. Το χαρακτηριστικό σας είναι η ευδαιμονία (άναντα). Ο Κρίσνα είναι ο Υπέρτατος, Πανταχού Παρών Εαυτός (Παραμάτμα) και η Σατυαμπάμα (σύντροφος του Κρίσνα) εκπροσωπεί τον ατομικό εαυτό (τζίβα). Σ` αυτήν την ευοίωνη ημέρα, ο Παραμάτμα καταστρέφει τις αρνητικές τάσεις με την ενεργό συνεργασία του ατομικού εαυτού. Να θυμάστε πως ο ατομικός εαυτός μπορεί, με τη Χάρη του Κυρίου, να νικήσει το κακό.

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε τον Δεκέμβριο του 1963


17 Οκτωβρίου

Όταν οι ιδιότητες ενός δαίμονα κυριαρχούν στον άνθρωπο, αυτός γίνεται ένας δαιμονικός άνθρωπος. Σ` ένα τέτοιο άτομο συναντάς μόνον αρνητικά χαρακτηριστικά και κακά αισθήματα. Ένας τέτοιος άνθρωπος δεν συμμετέχει σε συντροφιές ευγενών ατόμων και δεν κάνει προσπάθειες να προσεγγίσει τον Θεό, αλλά καλλιεργεί φιλίες μόνο με μοχθηρούς ανθρώπους. Μια τέτοια νοοτροπία είναι  η συνέπεια κακών πράξεων μέσα από μια σειρά γεννήσεων. Ο Ράβανα κατείχε όλους τους τομείς της γνώσης όπως και ο Ράμα. Όμως αντίθετα από τον Ράμα εντάχθηκε σε κακές συντροφιές, φιλοξενούσε κακές σκέψεις  και ενέδιδε σε κακές πράξεις. Ως εκ τούτου οι άνθρωποι τιμούν τον Ράμα και αποστρέφονται τον Ράβανα. Κάποιος απολαμβάνει τον σεβασμό ή δέχεται τον χλευασμό ανάλογα με τη συμπεριφορά του. Πρέπει να καταλάβετε ότι κανείς δεν μπορεί να ζήσει μια ζωή εστιασμένη στον εαυτό του. Οποτεδήποτε πραγματοποιείται μια καλή δράση ή μια συνάντηση  για προσευχή, μετέχετε μ` ενθουσιασμό. Οι Γραφές μας καθοδηγούν: "Εγκαταλείψτε τις κακές συναναστροφές. Πάρτε μέρος σε συντροφιές ευγενών ανθρώπων. Μέρα και νύχτα πράττετε με τρόπους ενάρετους``.
 
Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 4 Νοεμβρίου 2002

16 Οκτωβρίου

Να απασχολείστε με πνευματικές ασκήσεις, πνευματικούς στοχασμούς και πνευματικές συντροφιές. Ξεχάστε το παρελθόν. Τουλάχιστον από εδώ και στο εξής, αναζητήστε τρόπο να σώσετε τον εαυτό σας. Μην υποκύπτετε στην αμφιβολία ή την αστάθεια. Αυτά είναι σημάδια άγνοιας. Έχετε πίστη σε ένα Όνομα και τη Μορφή που αυτό υποδεικνύει. Αν λατρεύετε τον Σίβα και αρνείστε τον Βίσνου, η θετική στάση από τη μία και και  η αρνητική από την άλλη αλληλοεξουδετερώνονται και το καθαρό αποτέλεσμα είναι μηδενικό. Δεν θ` ανεχθώ την παραμικρή εκδήλωση μίσους για οποιοδήποτε Όνομα ή Μορφή. Η σύζυγος θα πρέπει να σέβεται τον σύζυγο, όμως αυτό δεν σημαίνει πως μπορεί να αποστρέφεται τους αδελφούς  ή τις αδελφές του. Ποτέ δεν θα μπορέσετε να φθάσετε τον Κύριο μέσα από την απόρριψη μιας ή περισσοτέρων από τις ποικίλες Μορφές Του και τα πολλά Ονόματά Του. Αν περιφρονείτε τον Θεό που κάποιος άλλος σέβεται, η απόρριψη στρέφεται εναντίον του δικού σας Θεού. Αποφεύγετε τις διχόνοιες  τις διαμάχες, το μίσος, την αποστροφή και την αναζήτηση σφαλμάτων. Όλα αυτά επιστρέφουν σε σας. Να θυμάστε πως όλοι είναι προσκυνητές, πορευόμενοι προς τον ίδιο προορισμό. Κάποιοι ταξιδεύουν χρησιμοποιώντας τον έναν δρόμο και κάποιοι έναν άλλον.
 
Μπάμπα, από την ομιλία που δόθηκε στις 10 Οκτωβρίου 1964

15 Οκτωβρίου

Το άνθος της ειρήνης είναι προσφιλές στον Θεό. Αυτό το άνθος δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως υποχρέωση από μέρους σας να μένετε σιωπηλοί και αδρανείς απέναντι σε όποιον σας επιτίθεται ή σας κατηγορεί. Δεν είναι καθόλου έτσι! Το να μένετε απαθείς και ατάραχοι εσωτερικά παρά τα όσα σας επιρρίπτουν, αυτό είναι αληθινή ειρήνη. Αν μπορείτε να γεμίσετε την καρδιά σας με αγάπη, θα είστε πάντα γαλήνιοι. Εξ αιτίας των δικών σας αρνητικών χαρακτηριστικών, χάνετε την ηρεμία σας. Με ειλικρινείς σκέψεις θα βρείτε τη γαλήνη, ενώ με σκέψεις που υπηρετούν το ψέμα θα την απωλέσετε. Μόνον όταν αποδεσμευτείτε από κάθε σκέψη, μπορείτε να βρείτε την αληθινή εσωτερική ειρήνη. Οι δικές σας κακές σκέψεις είναι υπεύθυνες για όλο σας τον πόνο και τη θλίψη. Οι καλές σκέψεις και οι ενάρετες ιδέες θα σας οδηγήσουν στην αγιοσύνη. Άγιος δεν είναι αυτός που απλώς φοράει μια πορτοκαλί ρόμπα, ξυρίζει το κεφάλι και κρατάει κομποσκοίνια. Όλοι όσοι εμφορούνται από ενάρετες σκέψεις και ιδέες ειναι άγιοι.

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 12 Μαίου 1981


14 Οκτωβρίου

Αναπτύξτε θεϊκή αγάπη προς τον Κύριο που είναι η ενσάρκωση της Υπέρτατης Θείας Αγάπης. Μη δίνετε χώρο στις αμφιβολίες, στους δισταγμούς και στις απορίες με σκοπό να ελέγξετε την Αγάπη του Θεού. «Γιατί δεν τελειώνουν τα βάσανά μου; Πώς μπορεί να συμβαίνει αυτό σε μένα;» Μην έχετε την εντύπωση πως ο Θεός δεν νοιάζεται για σας ή πως σας αγνοεί. Ίσως δεν παίρνετε αυτά που θέλετε, όταν τα θέλετε, αλλά μη νομίζετε πως ο Θεός δεν σας αγαπά ή δεν σας φροντίζει. Μη δημιουργείτε αναταραχή  στον νου σας. Μην επιτρέψετε την εξασθένιση της πίστης σας. Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να προσθέσετε στη θλίψη από την οποία ήδη υποφέρετε. Προσδεθείτε γερά στην θεότητα που έχετε επιλέξει —Σίβα, Ράμα ή Σάι Μπάμπα. Μη χάνετε την επαφή και την επικοινωνία σας, διότι μόνον όταν το κάρβουνο βρίσκεται σ` επαφή με τη θράκα μπορεί να γίνει μέρος της. Καλλιεργήστε  στην καρδιά σας την εγγύτητα μ` Εμένα και θ` ανταμειφθείτε με Υπέρτατη Θεϊκή Αγάπη.
 
Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 10 Οκτωβρίου 1964

13 Οκτωβρίου

Φανταστείτε πως ο γιος και ο υπηρέτης σας είναι στο σπίτι. Στην περίπτωση που ο γιος σας διαπράξει κάποιες μικροκλοπές ή αναπτύξει κακές συνήθειες, θα προσπαθήσετε να τον ελέγξετε τιμωρώντας, επιπλήττοντας και πείθοντάς τον να επιστρέψει στον σωστό δρόμο, όμως ποτέ δεν θα τον πάρετε να τον παραδώσετε στην αστυνομία. Έτσι δεν είναι; Από την άλλη πλευρά, αν ο υπηρέτης σας κλέψει ένα μικρό κουτάλι, αμέσως θα το λάβετε σοβαρά υπ` όψιν οδηγώντας τον στην αστυνομία. Έτσι δεν είναι; Ποια είναι η εσωτερική σημασία αυτής της στάσης σας; Η αιτία για τη διαφοροποίηση της συμπεριφοράς σας είναι η στενόμυαλη άποψή σας πως ``αυτό το αγόρι είναι ο γιος μου``. Επειδή ο υπηρέτης δεν σας ``ανήκει``, δεν υπάρχει καμία ευαισθησία για ανοχή και υπομονή. Καλλιεργήστε την ιδέα πως ``όλοι είναι δικοί μου``. Τότε η αγάπη, η υπομονή και η μακροθυμία θ` αναπτυχθούν περίσσια.
 
Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 12 Μαίου 1981

12 Οκτωβρίου

Τα κοράκια παρενοχλούν τον αετό όσο αυτός κρατάει το ψάρι στο ράμφος του. Τον προσπερνούν κρώζοντας για ν` αρπάξουν το ψάρι. Τον καταδιώκουν όπου κι αν σταθεί αναζητώντας λίγη ανάπαυση. Επιτέλους παραιτείται από την προσκόλλησή του στο ψάρι και το αφήνει να πέσει από το ράμφος του. Τα κοράκια πετούν πίσω του και αφήνουν τον αετό ελεύθερο. Επομένως εγκαταλέιψτε τις αισθητηριακές απολαύσεις και τα κοράκια της αλαζονείας, του φθόνου, της κακεντρέχειας και του μίσους θα πετάξουν μακριά. Από εδώ και στο εξής ασκήστε την απάρνηση, ώστε να ξεκινήσετε για το ταξίδι, όταν θα έρθει το κάλεσμα. Κανείς δεν ξέρει πότε θα συμβεί αυτό. Σε άλλη περίπτωση, εκείνη τη στιγμή θ΄αναλυθείτε σε δάκρυα, όταν σκεφτείτε το σπίτι που χτίσατε, την περιουσία που αποθησαυρίσατε, τη φήμη που αποκτήσατε, τα μικροπράγματα που μαζέψατε και τόσα άλλα. Να ξέρετε πως όλ` αυτά υπηρετούν  τη φευγαλέα  τούτη στιγμή. Αναπτύξτε προσκόλληση στον Θεό, ο οποίος θα είναι μαζί σας όπου κι αν πάτε. Μόνον τα χρόνια που ζήσατε σ` επαφή με τον Κύριο πρέπει να θεωρηθούν ως ζωή, τα υπόλοιπα δεν υπολογίζονται.
 
Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 10 Οκτωβρίου 1964

11 Οκτωβρίου

To άνθος της συμπόνιας προς όλα τα ζωντανά πλάσματα είναι πολύ προσφιλές στον Θεό. Από το σπέρμα της Θεότητας μεγαλώνει το δέντρο της Δημιουργίας. Σ` αυτό το δέντρο οι καρποί είναι ανθρώπινες υπάρξεις. Η Θεότητα είναι παρούσα σε κάθε έναν από απ` αυτούς τους ανθρώπινους καρπούς ως σπόρος. Στην Μπάγκαβαντ Γκίτα, ο Κρίσνα είπε: «Είμαι ο σπόρος μέσα σε όλα τα ζωντανά όντα με τη μορφή του θείου Εαυτού, Άτμα». Αναγνωρίζοντας την αλήθεια πως ο Θεός είναι παρών με τη μορφή του Άτμα σε όλα τα ζωντανά πλάσματα, το να είστε συμπονετικοί είναι ό,τι προσδοκά Εκείνος από εσάς καθημερινά. Ο Θεός αγαπά επίσης πολύ το άνθος της ανεκτικότητας. Αυτή είναι στ` αλήθεια η υψηλότερη ποιότητα ενός ανθρωπίνου όντος. Πολλές φορές καλλιεργείτε ιδέες που σας περιορίζουν, σκεπτόμενοι  ‘εγώ’, ‘η οικογένειά μου’ και συμπεριφέρεστε στους άλλους ως διαφορετικούς από το ‘εμένα’. Όταν αγαπάτε στ` αλήθεια, να δείχνετε υπομονή και ανεκτικότητα. Απλώστε την αγάπη σας ώστε να συμπεριλάβετε όλες τις ζωντανές υπάρξεις, πράγμα που θα αποδώσει τους καρπούς της ανεκτικότητας και της μακροθυμίας.

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 12 Μαίου 1981


10 Οκτωβρίου

Όταν μπαίνετε σ` ένα ναό, βλέπετε το ομοίωμα του θεού και γρήγορα η σκέψη σας τρέχει στα υποδήματά σας που έχετε αφήσει έξω από την πόρτα. Αυτή η απλή σκέψη αποκαλύπτει το βάθος της συγκέντρωσής που έχετε επιτύχει. Αν δεν φροντίζετε κάθε απλή λεπτομέρεια, δεν θα μπορείτε να αποκομίσετε τα  οφέλη των πνευματικών σας ασκήσεων. Ένα δοχείο γεμάτο νερό με μία, λίγες ή πολλές τρύπες, είναι άχρηστο για τη μεταφορά ή την αποθήκευση νερού. Δεν είναι έτσι; Επομένως δεν μπορείτε να επιτύχετε την απελευθέρωση με το να πηγαίνετε σε ιερούς τόπους, με το να βλέπετε, ν`αγγίζετε και  να συζητάτε με μεγάλες ψυχές. Πρέπει να καταβάλλετε το μέγιστο των προσπαθειών σας, ώστε ν` ακολουθείτε τις εντολές και τις οδηγίες τους. Ακολουθώντας το μονοπάτι της Ράντα, της Μίρα, του Γκαουράνγκα και του Τούκαράμ, πρέπει να νιώσετε την αδιάσπαστη συγγένεια με τον Θεό, την τόσο αδιαχώριστη όσο αυτή της θάλασσας με το κύμα. Να θυμάστε πως προέρχεστε από την ίδια ουσία, έχετε την ίδια γεύση, και την ίδια ποιότητα με τη θάλασσα, αν και έχετε το όνομα και τη μορφή του κύματος.

Μπάμπα, από την ομιλία που δόθηκε στις 10 Οκτωβρίου 1964


9 Οκτωβρίου

Διευρύνοντας την καρδιά σας και κάνοντας την όλο και μεγαλύτερη, αυτή θα φθάσει να γίνει τόσο μεγάλη όσο κι ο ίδιος ο Θεός. Ένα μπαλόνι, στην αρχική του κατάσταση, είναι μικροσκοπικό. Αν συνεχίσετε να το φουσκώνετε, γίνεται όλο και μεγαλύτερο και έπειτα εκρήγνυται. Παρά λοιπόν την αρχική σας θέση σε σχέση με την ιδέα του ‘εγώ’ και του ‘δικού μου’, εάν τελικά φθάσετε στην άποψη του «Όλα είναι δικά μου και όλα είναι Ένα», βαθμιαία το οπτικό σας πεδίο θα διευρυνθεί, θα βυθιστείτε και θα συγχωνευτείτε με τον πανταχού παρόντα Θεό. Θα πρέπει ν` αναγνωρίσετε την αλήθεια πως η ζωή σας οφείλει να δομείται επάνω στην πραγμάτωση ενός ταξιδιού από τη θέση του ‘εγώ’ στον τόπο του ‘εμείς’. Αν μείνετε για πάντα στο ‘εγώ’, απλά παραμένετε στάσιμοι. Αυτή η δημιουργία είναι σαν τη γέφυρα που συνδέει τον άνθρωπο με το Θείο. Το ‘εγώ’ είναι ο ένας λόφος και ο ‘Θεός’ ο άλλος. Η γέφυρα αποτελεί τη διάσταση της δημιουργίας. Eάν κόψετε και καταστρέψετε τη γέφυρα, δεν θα φθάσετε ποτέ στον προορισμό σας.  Ελπίζω να μετέχετε στην κοινωνία και να την υπηρετείτε και μ` αυτόν τον τρόπο να χρησιμοποιήσετε τη γέφυρα που θα σας φέρει στον Θεό.

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 12 Μαίου 1981


8 Οκτωβρίου

Μια μοιραία αδυναμία στην οποία υποκύπτουν οι περισσότεροι άνθρωποι είναι η έπαρση, η επιθυμία να είναι στο κέντρο του ενδιαφέροντος και να επαινούνται από τους άλλους. Οι άνθρωποι παίρνουν ευχαρίστηση διατυμπανίζοντας επιτεύγματα και ικανότητες. Επιθυμούν το όνομα και οι πράξεις τους να δημοσιεύονται καθημερινά στις εφημερίδες με μεγάλα, έντονα γράμματα, ώστε να είναι ορατά σε όλους. Μην αρέσκεσθε σ` αυτές τις φωνασκίες. Κάτι τέτοιο μπορεί πραγματικά να σας μεταβάλλει σε αστείο και θλιβερό πρόσωπο. Μην πασχίζετε να κερδίσετε την προσοχή των εφημερίδων. Αντίθετα οφείλετε να προσπαθείτε να κερδίσετε κύρος στο βασίλειο του Κυρίου. Αποκτήστε φήμη προσεταιριζόμενοι το καλό και το θεϊκό, την πρόοδο στην ταπεινότητα και στον σεβασμό των πρεσβυτέρων και των γονέων. Εάν μείνετε για πάντα στην πρώτη τάξη, επαναλαμβάνοντας την αλφάβητο, πότε θα μπορέσετε να κατανοήσετε τις διδασκαλίες των μελετητών των Γραφών; Το πνευματικό ζήτημα είναι πέρα από τις δυνατότητες των αισθήσεων και πρέπει να συγκεντρώνετε τις δυνάμεις σας ώστε ν` ακούτε με αγάπη και να κρατάτε στον νου σας αυτές τις διδασκαλίες. Η επιθυμία μου είναι να τις θέσετε σε εφαρμογή και να ζήσετε στη χαρά. 

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 10 Οκτωβρίου1964                                                                                                        


7 Οκτωβρίου

Να προσφέρετε το άνθος της μη-βίας στον Θεό. Θεωρείται πως ‘μη-βία’ σημαίνει το να μη βλάπτεις και να μην πληγώνεις τα άλλα ζωντανά πλάσματα. Η αληθινή σημασία της μη-βίας είναι το να μην προκαλείτε πόνο ή κάποια βλάβη μέσα από τις σκέψεις, τα λόγια και τις πράξεις σας. Ο έλεγχος των αισθητηρίων οργάνων σας είναι ένα άλλο άνθος που πρέπει να προσφέρετε στον Κύριο. Οι αισθήσεις σας λειτουργούν χωρίς κανένα έλεγχο. Όταν τα άλογα που καλπάζουν, δεν ελέγχονται, δημιουργούν κατάσταση κινδύνου. Ο Θεός έχει δημιουργήσει το κάθε όργανο του ανθρωπίνου σώματος για έναν συγκεκριμένο σκοπό. Μόνον όταν κατά τη διάρκεια της πορείας σας στο σωστό μονοπάτι, χρησιμοποιείτε τα αισθητήρια όργανα για τον σκοπό που αυτά δημιουργήθηκαν, τότε θα έχετε δικαίωμα στη χάρη του Θεού. Μέσα σε μια ατμόσφαιρα ταραχής και θλίψης, η εσωτερική σας δύναμη θα μειωθεί κάθετα. Επίσης το σώμα υποφέρει από ασθένειες εξ αιτίας της νοητικής σύγχυσης και αταξίας. Γερνάτε πολύ γρήγορα παραπαίοντας ανάμεσα στον ενθουσιασμό και τη θλίψη. Η αιτία που δεν συντηρείτε αυτό το πολύτιμο όργανο, το σώμα σας σε καλή κατάσταση, είναι η έλλειψη ελέγχου επί των αισθητηρίων οργάνων σας. Επομένως το άνθος του ελέγχου των αισθήσεων θα πρέπει ν` αφιερώνεται στη λατρεία του Θεού.

Μπάμπα, από την ομιλία που δόθηκε στις 12 Μαίου 1981


6 Οκτωβρίου

Σε ναούς ή και σε κατοικίες, ίσως έχετε δει ανθρώπους να σπάζουν καρύδες για να τις προσφέρουν στον Θεό. Εάν προσπαθήσετε να σπάσετε την καρύδα, μόλις αυτή πέσει από το δέντρο, θα τα καταφέρετε; Όχι! Πρέπει ν` αφαιρεθεί το ινώδες εξωτερικό κάλυμμα για ν` αποκαλυφθεί το κέλυφος. Οι ίνες προστατεύουν το κέλυφος και του επιτρέπουν ν` αναπτυχθεί, αποτρέποντας τα πλήγματα που θα μπορούσαν να προέλθουν από το περιβάλλον. Η απελευθέρωση απορρέει από τη θραύση του νου που είναι πλήρης ιδιοτροπιών και επιθυμιών. Μα πώς μπορείτε να τον θρυμματίσετε, όταν τον περιβάλλει η ινώδης θωράκιση των αισθησιακών επιθυμιών; Επομένως, προσεκτικά κι επίμονα, αφαιρέστε τη θωράκιση  και αφιερώστε τον νου σας στον Θεό. Θρυμματίστε την στην παρουσία Του. Αυτή την ίδια στιγμή, απελευθερώνεστε! Οι ανθεκτικότερες ίνες είναι αυτές του θυμού. Στ` αλήθεια, ο θυμός είναι ο πιο επίμονος ρύπος. Όταν θυμώνετε ξεχνάτε τα πάντα και γρήγορα κατέρχεστε στο βαθύτερο σημείο. Κατά τη διάρκεια της ταραχής, χάνετε κάθε ίχνος διάκρισης. Να είστε σε εγρήγορση. Καλλιεργήστε τις αρετές επιμελώς. Η αρετή είναι  η ανάσα της ζωής και ο χαρακτήρας είναι ο στυλοβάτης της. 

Μπάμπα, από την ομιλία που δόθηκε στις 10 Οκτωβρίου 1964


5 Οκτωβρίου

Τα λουλούδια που προσφέρετε στον Θεό, ως ένδειξη λατρείας, έχουν δημιουργηθεί από εσάς; Φέρνετε λουλούδια που έχουν πλαστεί από τη θέληση του Θεού πάνω σε κάποιο δέντρο ή σ` έναν κήπο και τα επιστρέφετε στον ίδιο τον Δημιουργό τους. Ποιο είναι το μεγαλείο του να προσφέρεις λουλούδια, πλασμένα από τον Θεό και  να τα επιστρέφεις σ` Αυτόν; Πολλοί άνθρωποι λούζονται στον Γάγγη, παίρνουν το νερό στις παλάμες τους και το προσφέρουν πίσω στον ίδιο τον Γάγγη. Ποια είναι η αξία αυτής της ενέργειας; Επιτρέψτε μου να σας προτείνω έναν καλύτερο, εναλλακτικό τρόπο προσφοράς λατρείας προς τον Θεό. Διαλέξτε από το δέντρο της ζωής σας τους καρπούς που  με φροντίδα έχετε καλλιεργήσει και έχουν ωριμάσει, αφού άνθισαν με τη μορφή των αρετών που πηγάζουν από μέσα σας. Έπειτα προσφέρετέ τες στον Κύριο. Υπάρχει πραγματικά κάτι μοναδικό σ` αυτό! Για να προσφέρετε αυτές τις καλές ποιότητες, ίσως χρειαστεί να υποβληθείτε σε ταλαιπωρίες. Αλλά να θυμάστε πως μόνον μέσα από τις δυσκολίες καλλιεργήθηκαν αυτές οι αρετές και τώρα ο νους σας έχει –φυσικά και αβίαστα–, τη δυνατότητα της εστίασης στο Θείο. 

Μπάμπα, από την ομιλία που δόθηκε στις 12 Μαίου 1981


4 Οκτωβρίου

Ο κόσμος γύρω μας βρίθει θλίψεων και συγκρούσεων. Προσπαθείτε να τις αποφύγετε και ν` αντλήσετε με κάποιον τρόπο λίγη χαρά και γαλήνη, προσπερνώντας την οδύνη και την απογοήτευση. Αλλά οι προσπάθειες σας μοιάζουν σαν να σκάβετε ένα πηγάδι σ` ένα βουνό από άμμο. Όσο βαθύτερα σκάβετε τόσο γρηγορότερα το βουνό υποχωρεί και έπειτα η όλη διαδικασία άρχίζει σ`ενα ελαφρώς διαφορετικό μέρος. Όταν πλήθος αισθησιακών επιθυμιών σας κυριεύουν και σας βυθίζουν στη θλίψη, ψάχνετε για μια διέξοδο. Ο μόνος δρόμος για να βρείτε τη διαρκή χαρά, περνάει μέσα από  την αφοσίωση (bhakti). Αυτή είναι ο καλύτερος δρόμος που μπορεί να σας υποδείξει η ανώτερη διάνοια (yukti). Αυτή μόνο σας δίνει πραγματική δύναμη (shakti). Αλλά ο σπόρος της αφοσίωσης μπορεί ν’ αναπτυχθεί μόνο σ` ένα καλά προετοιμασμένο έδαφος. Η μέθοδος της προπαρασκευής δίνεται στους Βέδες, όπου διατυπώνεται καθαρά ο κώδικας συμπεριφοράς, ο τρόπος ζωής και τα ιδανικά που πρέπει ν` ακολουθηθούν. Ακολουθείτε πιστά αυτόν τον κώδικα συμπεριφοράς και τα ιδανικά. Ακόμη κι αν δεν μπορείτε να μελετήσετε τους Βέδες, ακούστε τα λόγια εκείνων που συμμορφώνονται προς τις διδασκαλίες τους και έχουν κατακλυσθεί από τη χαρά αυτής της εμπειρίας.

Μπάμπα, από την ομιλία που δόθηκε στις 10 Οκτωβρίου 1964 


3 Οκτωβρίου

Λατρεύετε τον Θεό με άνθη, ιεροτελεστίες και προσκυνήματα. Υπάρχει όμως κάτι ιερότερο και ανώτερο απ` αυτό. Είναι το να προσφέρετε στον Θεό έναν νου αγνό και μια ευγενή συμπεριφορά. Αυτό είναι το πραγματικό νόημα της υπέρτατης αφοσίωσης στον Θεό, `πάρα-μπάκτι`. Λατρεύοντας τον Θεό με τελετουργίες και λουλούδια, ο επίδοξος πνευματικός αναζητητής παραμένει στάσιμος στο ταξίδι του προς Αυτόν. Η αποτυχία ανόδου σ` ένα υψηλότερο επίπεδο είναι έλλειψη σοφίας. Τα λουλούδια μαραίνονται, χάνουν το άρωμά τους και αναδίδουν δυσοσμία. Αντί λοιπόν της λατρείας με γήινα, εφήμερα λουλούδια, έναντι μιας πρόσκαιρης ανταμοιβής από τον Θεό, λατρεύετέ Τον με ό,τι είναι διαρκές, ώστε να κατορθώσετε να προσεγγίσετε ένα πολύ ανώτερο στάδιο. Το πρώτο άνθος, που πρέπει να Του προσφέρετε είναι η μη-βία (αχίμσα). Το δεύτερο είναι ο έλεγχος των αισθήσεων (ντάμα). Το τρίτο είναι η συμπόνια προς όλα τα ζωντανά πλάσματα (νταγιά). Το τέταρτο είναι η συγχώρεση κι η μακροθυμία (κσαμά). Το πέμπτο είναι η ειρήνη (σάντι). Το έκτο είναι η πνευματική άσκηση (τάπας). Το έβδομο είναι ο διαλογισμός (ντγιάνα) και το όγδοο είναι το άνθος της Αλήθειας (Σάτυα).

Μπάμπα, από την ομιλία που δόθηκε στις 12 Μαίου 1981


2 Οκτωβρίου

Η Πουτλιμπάι, η μητέρα του Γκάντι, τηρούσε έναν όρκο σύμφωνα με τον οποίο δεν θα έτρωγε τίποτα μέχρι τη στιγμή που θ` άκουγε έναν κούκο να τραγουδάει. Κάποια μέρα, αν και περίμενε πολύ, το τραγούδι του κούκου δεν ακουγόταν. Ανήσυχος, που η μητέρα του, δεσμευμένη από τον όρκο της, δεν έπαιρνε τροφή, ο νεαρός Γκάντι πήγε πίσω από το σπίτι και μιμήθηκε τη φωνή ενός κούκου που κελαηδούσε. Έπειτα μπήκε στο σπίτι και είπε στη μητέρα του ότι μπορούσε να φάει κάτι, αφού ο κούκος είχε κελαηδήσει. Η Πουτλιμπάι ένιωσε πολύ λυπημένη, διότι ήξερε πως ο γιος της έλεγε ψέματα. Φώναξε: "Ω Θεέ! Τι αμάρτημα έχω διαπράξει για να γεννήσω έναν γιο που λέει ψέματα!`` Συνειδητοποιώντας την απέραντη θλίψη που είχε προκαλέσει στη μητέρα του, ο Γκάντι ορκίστηκε πως από τότε και στο εξής δε θα ενέδιδε ποτέ στο ψέμα. Μητέρες! Εκπαιδεύστε τα παιδιά σας με ηθικές  αξίες και μην παραβλέπετε τα λάθη τους. Οφείλετε να τα συμμορφώνετε όταν ξεστρατίζουν από το σωστό μονοπάτι και να τα επιβραβεύετε για τις καλές τους πράξεις.

Μπάμπα, από την ομιλία που δόθηκε στις 6 Μαίου 2001


1 Οκτωβρίου

Θα μπορέσετε να λυτρώσετε τη ζωή σας, μόνον όταν αντιληφθείτε από που προέρχεσθε, ποιος είναι ο ρόλος που υποδύεσθε και ποιος είναι ο προορισμός σας. Για να φθάσετε σ` αυτήν την κατανόηση, πρέπει κατ` αρχάς να μάθετε να χρησιμοποιείτε σωστά τα αισθητήρια όργανά σας. Για παράδειγμα αναλογιστείτε τα ρουθούνια σας. Είναι σχεδιασμένα ώστε να μπορείτε ν` αναπνέουν και να οσφραίνονται αντικείμενα στο περιβάλλον σας και ν` απορρίπτουν τις δυσοσμίες. Έχετε ποτέ συνειδητοποιήσει ότι η διαδικασία της αναπνοής εκφράζει επίσης ένα σημαντικό πνευματικό μήνυμα, κάθε δευτερόλεπτο, όταν εισπνέετε και εκπνέετε; Αντηχεί το πολύτιμο μάντρα `Σο Χαμ` το οποίο ονομάζεται `Χάμσα Γκάγιατρι` και είναι ο πυρήνας του Μη-Δυισμού (Αντβάιτα). Το `Σο Χαμ` θα πρέπει να σας θυμίζει τη συγγένεια  μεταξύ του Θεού (Σο) και εσάς (Αχάμ). Γιατί λοιπόν το λησμονείτε και αντί να χρησιμοποιείτε το όργανο της όσφρησης για ιερούς σκοπούς, το χρησιμοποιείτε για να εισπνέετε καπνό; Με το να κάνετε κατάχρηση, το καθιστάται βασική αιτία πρόκλησης διαφόρων ασθενειών του αναπνευστικού συστήματος. Οι περισσότερες παθήσεις από τις οποίες υποφέρουν σήμερα οι  άνθρωποι οφείλονται στη χρήση των οργάνων για ακατάλληλους σκοπούς. Επομένως, αναγνωρίστε τον ζωτικό ρόλο των αισθήσεων και χρησιμοποιήστε τες με ορθό τρόπο.
 
Μπάμπα, από την ομιλία που δόθηκε στις 6 Οκτωβρίου 1997