Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Ιανουάριος 2018

18 Ιανουαρίου

Η Χάρη του Θεού είναι όπως η δροσιστική βροχή ή η λιακάδα. Είναι απαραίτητο να κάνετε κάποια πνευματική άσκηση για να τη δεχτείτε, την άσκηση του να στρέψετε ένα δοχείο προς τα πάνω για να δεχθεί τη βροχή, ή να ανοίξετε την πόρτα της καρδιάς σας ώστε να τη φωτίσει ο Ήλιος. Είναι όπως η μουσική που εκπέμπεται από το ράδιο και είναι παντού γύρω σας. Χρειάζεται όμως ν’ ανοίξετε τον δέκτη του ραδιοφώνου και να τον συντονίσετε στη σωστή συχνότητα προκειμένου να την απολαύσετε.  Κάνετε έστω και λίγη άσκηση και προσευχηθείτε για τη Χάρη. Η Χάρη θα τα φροντίσει όλα. Θα σας χαρίσει Αυτοπραγμάτωση καθώς και άλλα παράλληλα ωφελήματα, όπως μια ευτυχισμένη ζωή και μια γενναία διάθεση εδραιωμένη στην αδιατάραχτη ειρήνη. Η μπανανιά έχει τα φρούτα ως το κύριο δώρο της. Αλλά και τα φύλλα της, ο μαλακός πυρήνας του κορμού της και τα μπουμπούκια της, είναι δευτερεύοντα είδη που είναι επίσης χρήσιμα. Έτσι είναι και η φύση της θείας Χάρης. Εκπληρώνει μια ποικιλία από ελλείψεις.

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 29 Μαρτίου 1968


17 Ιανουαρίου

Αν θέλετε να δείτε τον Θεό, πρέπει να πιστεύετε βαθιά πως δεν είστε το σώμα. Το να ταυτίζετε τον εαυτό σας με το σώμα δεν είναι παρά μια αυταπάτη. Όλα όσα βλέπετε στον εξωτερικό κόσμο είναι μόνο μια αντανάκλαση και όχι πραγματικότητα. Ό,τι αντικρύζετε και όποιον συναντάτε, να θεωρείτε την κάθε μορφή τίποτε περισσότερο από μια εκδήλωση της Θεότητας. Μη δίνετε περιθώρια διαφοροποίησης του ‘εγώ’ από το ‘εσύ’. Όπου κι αν στρέψετε το βλέμμα, τα πάντα στη δημιουργία του Θεού είναι αντίδραση, αντανάκλαση και αντήχηση. Κοιτάζετε σ’ έναν καθρέφτη και νομίζετε πως είστε μέσα σ’ αυτόν. Στην πραγματικότητα δεν είστε στον καθρέφτη. Είναι μόνο το είδωλό σας αυτό που εμφανίζεται εκεί. Όταν σταθείτε πίσω από έναν λόφο και φωνάξετε ‘Γεια’, αμέσως θ’ ακούσετε κάποιον να σας χαιρετάει με την ίδια ένταση. Η αλήθεια είναι πως αυτή η φωνή ανήκει μόνον σε σας και όχι σε κάποιον άλλον. Ό,τι κι αν συλλαμβάνουν οι αισθήσεις σας στην εξωτερική πραγματικότητα δεν είναι παρά η αντανάκλαση της εσωτερικής σας ύπαρξης.

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 21 Μαρτίου 2004


16 Ιανουαρίου

Καλλιεργήστε το αίσθημα της Αγάπης. Μη μισείτε κανένα. Αναπτύξτε την πεποίθηση πως οτιδήποτε συμβαίνει είναι για το καλό σας. Οποτεδήποτε αντιμετωπίζετε κάποια δυσκολία ή υπόκεισθε σε κάποια ταλαιπωρία, εσείς και μόνον είστε υπεύθυνοι γι’ αυτό. Να σέβεστε τους άλλους. Αυτή η στάση από μόνη της θα σας προστατεύσει. Από την άλλη πλευρά, εάν προσβάλλετε κάποιον, αυτή η πράξη θα επισύρει την τιμωρία σας. Η ευχαρίστηση και ο πόνος είναι προϊόντα των δικών σας πεπραγμένων. Το βάρος της αμαρτίας, που έχετε διαπράξει, θα σας ακολουθεί σαν τη σκιά. Οι άνθρωποι στις μέρες μας αρέσκονται στο να κάνουν κηρύγματα στους άλλους. Όμως δεν ακολουθούν τις δικές τους παραινέσεις. Τι αξία μπορεί να έχουν τέτοιες διδαχές; Όλο αυτό δεν είναι παρά μία απάτη. Οποιεσδήποτε διδασκαλίες μπορεί να διαβάζετε ή ν’ ακούτε, δεν μπορούν ποτέ να σας βοηθήσουν, εάν δεν τις θέσετε σ’ εφαρμογή. Βοηθήστε τους συνανθρώπους σας έστω και στο ελάχιστο. Αυτό από μόνο του θα σας βοηθήσει. Μην κατηγορείτε τους άλλους για τις δυσκολίες που μπορεί ν’ αντιμετωπίζετε. Ποτέ μην κακομεταχειρίζεστε κανέναν. Αγαπάτε τους πάντες.

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε την 1η Ιανουαρίου 2004


15 Ιανουαρίου

Το Σανκράντι προσφέρει απέραντη χαρά στα ζώα και τα πουλιά, στη φύση και σε όλους τους ανθρώπους, από τον αγρότη μέχρι τον βασιλιά. Σηματοδοτεί την αρχή της ιερής εποχής της Ουταράγιανα (η κίνηση του Ήλιου προς τον Βορρά). Τα ονόματα ποικίλουν, αλλά το Σανκράντι γιορτάζεται με χαρά από τον καθένα χωριστά και από όλους μαζί, ανεξάρτητα από τη χώρα, τη θρησκεία και την εθνικότητα. Κι εσείς επίσης πρέπει να καλωσορίζετε την άφιξη του γενναιόδωρου μήνα Πούσια και να γιορτάζετε το Σανκράντι στο αληθινό του πνεύμα, να εκδηλώνετε την εσωτερική χαρά σας και να τη μοιράζεστε με τους άλλους. Η λέξη κράντι σημαίνει αλλαγή. Εκφράζει τη μετατροπή της δυστυχίας σε ευτυχία, της ανησυχίας σε γαλήνη και του πόνου σε χαρά. Η χαρά δεν μπορεί ν` αγοραστεί στην αγορά ούτε ν’ αποκτηθεί με κοσμικά μέσα. Θα πρέπει να πηγάζει από τον εσωτερικό σας εαυτό. Αρχίστε την ημέρα σας με Αγάπη, τελειώστε την ημέρα σας με Αγάπη - αυτός είναι ο δρόμος που οδηγεί στον Θεό. Αν ασκείστε σ’ αυτό θα είστε πάντοτε ευτυχείς και οι θλίψεις και οι δυσκολίες δεν θα σας ταράζουν.

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 14 Ιανουαρίου 2005


14 Ιανουαρίου

Στις μέρες μας οι άνθρωποι δεν γιορτάζουν το Σανκράντι στο αληθινό του πνεύμα. Το περιορίζουν στην απλή εκτέλεση τελετουργιών, ενώ απουσιάζουν η αγνότητα και η ιερότητα. Στο παρελθόν το Σανκράντι εθεωρείτο το πλέον σημαντικό απ’ όλους τους εορτασμούς. Είναι η ημέρα κατά την οποία οι αγρότες φέρνουν στο σπίτι τη σοδειά, ταΐζουν τους φτωχούς και είναι χαρούμενοι. Οι λόγιοι μελετητές των Βεδών ξυπνούν νωρίς το πρωί και ψάλλουν Βεδικά μάντρα, εξαγνίζοντας τις καρδιές όλων. Αυτός ο εορτασμός έχει επίσης μια ιδιαίτερη σημασία για τους οικογενειάρχες. Προσκαλούν τον νιόπαντρο γαμπρό τους στο σπίτι τους, του χαρίζουν καινούργια ρούχα και μοιράζουν γλυκά και επιδόρπια με ρύζι σε όλους κι έτσι όλο το σπίτι γεμίζει χαρά. Ο δροσερός αέρας, τα μελωδικά τραγούδια των πουλιών και η συγκομιδή του γλυκού ζαχαροκάλαμου κηρύσσουν την άφιξη του Σανκράντι. Αυτή η γιορτή δίνει μεγάλη χαρά και χαρίζει καλοτυχία στους αγρότες, τους οικογενειάρχες, τους ιερείς και τα παιδιά. Πρέπει να διώξει μακριά όλες τις απογοητεύσεις και την απελπισία και να γεμίσει κάθε καρδιά με ελπίδα και ενθουσιασμό.

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2004


13 Ιανουαρίου

Στις μέρες μας οι άνθρωποι μιλούν σκληρά πληγώνοντας τα αισθήματα των άλλων. Εάν παρακολουθείτε ακατάλληλα θεάματα, ακούτε άσχημες συζητήσεις και ενδίδετε σε μη ιερές πράξεις, εκείνο που κάνετε είναι να επενδύετε τον χρόνο σας σε δραστηριότητες οι οποίες τελικά σας καταστρέφουν. Όταν χρησιμοποιείτε λανθασμένα τις αισθήσεις σας, πώς μπορείτε να είστε χαρούμενοι και υγιείς; Προκειμένου ν’ απολαμβάνετε τέλεια υγεία, πρέπει να κάνετε ενάρετη χρήση των αισθήσεών σας. Μπορεί να είστε πάμπτωχοι ή εκατομμυριούχοι, όμως ο Θεός έχει δώσει στον καθένα σας πέντε αισθήσεις και μια καρδιά (χρίνταγια). Χρησιμοποιήστε τες σωστά και εξαγνίστε τις ζωές σας. Αυτή η καρδιά που είναι γεμάτη συμπόνια (νταγιά). Τελικά γίνεστε αυτό που σκέφτεστε. Για να εξαγνίσετε τις αισθήσεις σας, πρέπει να τις αξιοποιήσετε στην υπηρεσία προς τους άλλους. Εάν δεν έχετε τη δυνατότητα να αναλάβετε καμία δράση υπηρεσίας, τουλάχιστον εκφέρετε ήπιο και γλυκύ λόγο. Δεν μπορείτε πάντα να υποχρεώνετε τους άλλους με την προσφορά σας, αλλά μπορείτε να τους υποχρεώνετε με τον λόγο σας.

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2002


12 Ιανουαρίου

Η σημαντικότερη δραστηριότητα στην οποία πρέπει να μετέχετε όλοι είναι η υπηρεσία προς τους συνανθρώπους σας. Αντί γι’ αυτό σπαταλάτε πολύτιμο χρόνο ανησυχώντας είτε για το παρελθόν είτε για το μέλλον.

Ενσαρκώσεις της Αγάπης! Αυτό το σώμα δεν προορίζεται να ασχολείται απλά και μόνον με το να τρώει και να πίνει δαπανώντας έτσι τον πολύτιμο χρόνο σας. Οφείλετε να συνειδητοποιήσετε την αλήθεια πως ο Θεός σας έχει δώσει αυτό το σώμα για να υπηρετείτε τους άλλους. Όλοι οι σπουδαίοι άνθρωποι καθαγίασαν τη ζωή τους υπηρετώντας την ανθρωπότητα. Κάθε μέλος του ανθρωπίνου σώματος έχει χορηγηθεί από τον Κύριο για να Τον λατρεύετε μέσω της υπηρεσίας. Αυτό είναι το μόνο μέσον δια του οποίου μπορεί να καθαγιαστεί η ανθρώπινη ζωή. Αναλαμβάνετε διάφορες πνευματικές προσπάθειες, όμως αυτές δεν μπορούν παρά να σας παρέχουν  μόνον προσωρινή ικανοποίηση, όχι παντοτινή χαρά. Οι αρχαίοι μας σοφοί κατάφεραν να βιώνουν διαρκή χαρά μέσα από συνειδητή προσπάθεια. Συνεπώς πρέπει ν’ αναπτύξετε σταθερή πίστη στην αλήθεια πως τίποτα δεν μπορεί να παρέχει παντοτινή χαρά εκτός από την υπηρεσία προς τους ανθρώπους.

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε την 1 Ιανουαρίου 2004


11 Ιανουαρίου

Οι δημοφιλείς αγώνες κρίκετ και τένις συνεπάγονται τη δαπάνη εκατοντάδων χιλιάδων ρουπιών. Καθώς τα αθλήματα μετατρέπονται σε επιχειρήσεις, όπου ο  χώρος για τις ανθρώπινες αξίες ελλείπει, η ειρήνη καταλήγει να είναι το θύμα. Τα αθλήματα και ο αθλητισμός πρέπει ν’ ασκούνται μέσα σε ένα πνεύμα ενότητας υπερβαίνοντας τις διαφορές της εθνικότητας, της γλώσσας και της θρησκείας, ώστε να βιώνεται η καλή υγεία, η ειρήνη και η ευδαιμονία. Από αμνημονεύτων χρόνων ο αθλητισμός στόχευε κυρίως στην προαγωγή της υγείας και την εμπειρία της χαράς. Σήμερα αυτοί οι στόχοι έχουν ξεχαστεί και αντικατασταθεί από εμπορικά κίνητρα και ιδιοτέλεια. Οι άνθρωποι αγαπούν να προσκολλώνται στο σώμα με αποτέλεσμα οι απόψεις τους να είναι στενόμυαλες και περιορισμένες. Συνεπώς η ειρήνη και η χαρά χάνονται. Σε κάθε δραστηριότητα της καθημερινότητάς σας, θα πρέπει να αθλείστε και να συνεργάζεστε σε πνεύμα ενότητας και αρμονίας. Πρέπει ν’ αναγνωρίζετε ότι το ενυπάρχον Πνεύμα (Άτμα) είναι ένα και το αυτό σε όλες τις υπάρξεις και προάγει την  ενότητα και την ισότητα. Έτσι η Θεότητα, που είναι παρούσα εντός σας, θα εκδηλωθεί και η ανθρώπινη φύση σας θα γίνει θεϊκή.

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 14 Ιανουαρίου 1990


10 Ιανουαρίου

Όταν το Όνομα του Κυρίου προφέρεται από τη γλώσσα και η Μορφή Του λατρεύεται από τον νου, αυτό δεν πρέπει να υποβαθμίζεται σε μια μηχανική διαδικασία. Η σημασία του Ονόματος και το περιεχόμενο της Μορφής πρέπει να εμπνέει και ταυτόχρονα να φωτίζει τη συνείδηση. Αποδράστε από τη ρουτίνα. Εμπλακείτε στη διαδικασία της λατρείας πλήρως και ειλικρινά. Αυτός είναι ο τρόπος να κερδίσετε ειρήνη και ικανοποίηση, στόχοι στους οποίους πρέπει να κατευθυνθεί και ν’ αφιερωθεί ολόκληρη η ανθρώπινη δραστηριότητα. Φυτεύοντας ένα δενδρύλλιο βαμβακιού, πώς μπορείτε να ελπίζετε πως θα συλλέξετε μάνγκο; Δραστηριοποιηθείτε τώρα. Αυτός είναι ο επείγων χαρακτήρας του προβλήματος της απόκτησης ειρήνης και ικανοποίησης. Εάν νιώθετε τώρα πεινασμένοι, δεν μπορείτε να περιμένετε το αυριανό γεύμα, ούτε παίρνετε το γεύμα σας τώρα φοβούμενοι πως θα πεινάσετε αύριο. Να τρώτε όταν πεινάτε —ούτε πριν ούτε μετά. Προσπαθήστε τώρα, λατρέψτε τώρα, επιτύχετε τώρα.

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 5 Μαρτίου 1968


9 Ιανουαρίου

Ο Τσαϊτάνγια Μαχαπραμπού, ένας σπουδαίος μαθητής του Κρίσνα είπε: «Να σκέφτεστε τον Θεό αδιάκοπα. Να υμνείτε το Όνομά Του. Δεν υπάρχει τίποτα σ’ αυτόν τον κόσμο πέρα από τον Θεό.» Περιφερόταν στους δρόμους τραγουδώντας τη δόξα του Κρίσνα. Κάποιοι κακοί, φθονώντας την αυξανόμενη φήμη του, άρπαξαν τα κύμβαλα από τα χέρια του. Τότε εκείνος άρχισε να παίζει σ’ ένα τύμπανο, ενώ τραγουδούσε το Θείο Όνομα. Οι ίδιοι άνθρωποι έσπασαν και το τύμπανο, αλλά εκείνος ελάχιστα ταράχτηκε. Άρχισε να χτυπάει τα χέρια του και να τραγουδάει μπάτζανς, καθώς ένιωσε πως δεν υπήρχε η ανάγκη του μουσικού οργάνου για να υμνήσει το Όνομα του Κυρίου. Έπειτα αυτοί τον κτύπησαν ανελέητα. Το σώμα του άρχισε να αιμορραγεί, αλλά ο Τσαϊτάνγια συνέχισε να ψάλλει γαλήνια το Θείο Όνομα και ως εκ θαύματος, μέσα σε λίγα λεπτά, όλο το αίμα και ο πόνος εξαλείφθηκαν. Να θυμάστε πως οι δυσκολίες στη ζωή δεν υψώνουν εμπόδια σ’ ένα άτομο που επιδιώκει μια ευγενή πορεία ζωής. Ένα τέτοιο άτομο παραμένει πάντα γαλήνιο και στοχάζεται τον Θεό αδιάκοπα.

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 6 Μαΐου 2001


8 Ιανουαρίου

Η βασική αιτία όλης σας της δυσαρέσκειας είναι ο φθόνος. Θα έχετε τη δυνατότητα να νιώθετε ικανοποιημένοι μόνον όταν ο φθόνος εξαλειφθεί από την καρδιά σας. Το άτομο που νιώθει ικανοποιημένο, απολαμβάνει μια ήρεμη ζωή. Πώς αναδύεται ο φθόνος; Η δυσαρέσκεια για ό,τι στερείστε γεννά τον φθόνο. Για παράδειγμα, όταν συγκρίνετε τους εαυτούς σας με εκείνους που είναι καλύτεροι ή κατέχουν υψηλότερο αξίωμα ή πετυχαίνουν υψηλότερους βαθμούς ή είναι πιο εμφανίσιμοι, υποφέρετε, συνειδητοποιώντας την δική σας κατωτερότητα. Είναι έγκλημα να φιλοξενείτε μέσα σας τον φθόνο. Για ν’ απαλλαγείτε από αυτή την κακή ποιότητα, κοιτάξτε εκείνους που είναι σε χειρότερη κατάσταση από εσάς. Για παράδειγμα, όταν βλέπετε κάποιους που έχουν χαμηλότερους βαθμούς, μπορείτε να παρηγορηθείτε από το γεγονός ότι είστε σε καλύτερη θέση από εκείνους. Επομένως, απαλλαγείτε από τον φθόνο συγκρίνοντας τον εαυτό σας με αυτούς που βρίσκονται σε μειονεκτικότερη θέση. Σε εύθετο χρόνο θα πρέπει να αναπτύξετε μια αίσθηση ίσης αντιμετώπισης απέναντι σε όλους εκείνους που είναι είτε καλύτεροι είτε χειρότεροι. Μια τέτοια στάση ίσης αντιμετώπισης είναι Θεϊκή ιδιότητα. 

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 19 Ιανουαρίου 1989


7 Ιανουαρίου

Είναι από μια εξαιρετικά καλή τύχη που έχετε έρθει στον Κύριο. Δεν πρέπει ν’ αφήσετε αυτήν την ευνοϊκή συγκυρία να χαθεί. Είναι η ευκαιρία για να εξασφαλίσετε φυσική, νοητική και πνευματική ευημερία. Έχετε λάβει αυτήν την ευλογία χάρη στην αρετή που συγκεντρώσατε σε  παρελθούσες ζωές. Δεν είναι  καρπός αυτής της γέννησης. Να θυμάστε πως δεν υπάρχει καθήκον υψηλότερο από την Αλήθεια. Μόνον η Αλήθεια θριαμβεύει. Ανάμεσα σε όλα όσα χαρακτηρίζουν τον Θεό, η Αλήθεια κατέχει πρωταρχική θέση. Ο Θεός χαιρετίζεται ως ο Προστάτης της Αλήθειας, ως αυτός που στηρίζει τη διάδοσή της και ως η ίδια η ενσάρκωση της Αλήθειας. Η Αλήθεια είναι Θεός. Σπουδαστές! Η νεότητα είναι μια κρίσιμη περίοδος της ζωής σας. Είναι το στάδιο στο οποίο η θεϊκή σας φύση μπορεί ν’ ανθίσει. Είναι η κατάλληλη στιγμή για να προσπαθήσετε να εξευγενίσετε την ομιλία σας και να ασκηθείτε τιμώντας τα λόγια σας. Επομένως όταν δίνετε τον λόγο σας μια φορά ή αναλαμβάνετε μια δέσμευση ή δίνετε μια υπόσχεση, να κάνετε κάθε προσπάθεια  ώστε να την εκπληρώνετε.

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 19 Ιανουαρίου 1989


6 Ιανουαρίου

Αγαπημένοι μου σπουδαστές, αγαπάτε τους γονείς σας. Ακολουθείτε τις εντολές τους. Οι γονείς σας εργάζονται πολύ σκληρά για να σας εξασφαλίσουν την τροφή, να σας μορφώσουν, να σας αναθρέψουν. Αγωνίζονται να σας κρατούν χαρούμενους, χορτασμένους, καλοντυμένους και να σας παρέχουν τη σωστή εκπαίδευση. Εάν δεν σέβεστε τέτοιους γονείς, πως μπορείτε να περιμένετε να γίνετε σεβαστοί από την κοινωνία; Οφείλετε να δίνετε χαρά στους γονείς σας μέσα από τη συμπεριφορά σας. Η επιτυχία υψηλών στόχων προάγει τον εγωισμό και όχι την ταπεινότητα και τον σεβασμό προς τους γονείς και τους πρεσβυτέρους. Επομένως καλλιεργήστε επιμελώς τις αρετές της ταπεινοφροσύνης, του σεβασμού και της ευλάβειας. Μόνον τότε θα γίνετε χρηστοί πολίτες για τη χώρα. Δεν είναι απαραίτητο να επιτύχουν όλοι μεγαλεία. Όμως είναι σημαντικό για όλους να αποδειχθούν καλοί πολίτες. Το όποιο όνομα και η φήμη έρχονται και παρέρχονται. Το καλό όμως όνομα διαρκεί για πάντα. Επομένως φροντίστε να αποκτήσετε καλό όνομα. Έχετε πάντοτε στη σκέψη σας τον Θεό και κερδίστε τη Χάρη Του. Είναι βέβαιο πως με αυτόν τον τρόπο οι ζωές σας θα εξαγιαστούν.

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2004


5 Ιανουαρίου

Ενσαρκώσεις της Αγάπης!

Να είστε προσεκτικοί ώστε η αγάπη σας για τον Θεό να μην παρουσιάζει διακυμάνσεις ανάλογα με το εάν οι επιθυμίες σας εκπληρώνονται ή όχι. Να θυμάστε πως αποκομίζετε τους καρπούς των πράξεών σας που είναι ανάλογοι της ποιότητας αυτών των πράξεων. Η Αγάπη για τον Θεό από μόνη της μπορεί να σας παρέχει διαρκή ευδαιμονία. Απέχετε από κακές ιδιότητες όπως το μίσος και ο φθόνος. Αν επιθυμείτε να ζήσετε μια εξαγιασμένη ζωή και να βιώνετε άγιες εμπειρίες θα πρέπει να μετέχετε σε άγιες πράξεις. Το καλό και το κακό στον κόσμο μπορούν ν` αλλάξουν μόνον με την αλλαγή των ανθρωπίνων πράξεων. Ο μετασχηματισμός της κοινωνίας θα πρέπει ν’ αρχίσει με τη μεταμόρφωση των ατόμων. Σπουδαστές! Να θυμάστε πως βρίσκεστε στη ‘χρυσή ηλικία’ της ζωής σας. Μην τη σπαταλάτε. Κάνετε το καθήκον σας. Να αγαπάτε και να σέβεστε τους γονείς σας. Να υπηρετείτε την κοινωνία. Να είστε προσκολλημένοι μόνον στις καλές ιδιότητες. Να είστε χαρούμενοι και να κάνετε και τους άλλους χαρούμενους. Όταν οι σπουδαστές καλλιεργούν την ταπεινότητα, τον σεβασμό στους ηλικιωμένους και την αγάπη προς όλους, νιώθω πολύ ευτυχής.

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε την 1η Ιανουαρίου 1998


4 Ιανουαρίου

Η ζωή είναι σαν μια εφημερίδα· διαβάστε ανέμελα λίγες στήλες και μερικούς τίτλους που τραβούν την προσοχή σας και μετά πετάξτε την. Μην την θεωρείτε πιο σημαντική. Να θυμάστε ότι η εφημερίδα είναι εφήμερη. Έτσι και η ζωή αυτή, αξίζει μόνο ένα απλό διάβασμα! Μια γέννηση είναι αρκετή· ας είναι ο θάνατος που θα συναντήσετε σ’ αυτή τη ζωή ο τελευταίος. Να θεωρείτε ότι το σώμα σας είναι σαν φέρετρο που μέσα του περιέχει Θεία Αγάπη. Μοιραστείτε αυτή την Αγάπη, διαδώστε την. Εκδηλώστε την σε πράξεις υπηρεσίας, λόγια αγάπης και σκέψεις συμπόνιας. Όπως όταν ξυπνάτε από τον ύπνο, καταλαβαίνετε ότι το όνειρο που είδατε διήρκεσε λίγα λεπτά, παρόλο που τα γεγονότα εκτυλίχθηκαν σε ένα εύρος πολλών χρόνων, το ίδιο και αυτή η ζωή, θα σας φανεί μια υπόθεση περαστική όταν ξυπνήσετε στη θεία Γνώση μετά από αυτό το σύντομο όνειρο της ζωής. Να είστε πάντα γεμάτοι χαρά, έτσι ώστε όταν ο θάνατος σας καλέσει να μπορέσετε να αποχαιρετίσετε με ένα χαμόγελο, χωρίς καμιά σκέψη θλίψης. Σας ευλογώ να μεταμορφώσετε τη ζωή σας κατά τέτοιον τρόπο ώστε να φθάσετε σ’ αυτήν την αιώνια θεία ευδαιμονία!

Μπάμπα, ομιλία που δόθηκε στις 7 Ιουλίου 1968


3 Ιανουαρίου

Ο Αρτζούνα αποκαλείται επίσης Πάρτα —ένα όνομα που μπορεί ν’ αποδοθεί στον καθένα, γιατί σημαίνει γήινος ή γέννημα της γης. Ο αγώνας του αποτελεί μια υπόμνηση προς όλους. Ο Αρτζούνα κυριεύτηκε από αγάπη χρωματισμένη από εγωισμό και ψευδαίσθηση. Ένιωσε πως θα ήταν λάθος να σκοτώσει τους συγγενείς του κατατροπώνοντας τις στρατιές που παρατάχθηκαν απέναντί του. Θα προτιμούσε να ζήσει μια ζωή ζητιάνου παρά να κυβερνήσει μια αυτοκρατορία κατακτημένη με το σπαθί. Αυτή η άστοχη συμπόνια, βασισμένη σε μια ψευδή αίσθηση αξιών, προσήλκυσε την προσοχή του Κυρίου, ο οποίος αποφάσισε να τη μεταμορφώσει σε απάρνηση· απάρνηση της προσκόλλησης στη δράση και στα  αποτελέσματα της δράσης. Μόνον εάν καλλιεργήσετε μια βαθιά λαχτάρα για να πάρετε καθοδήγηση ως προς το ποιο είναι το κατάλληλο Ντάρμα για σας, και παραδώσετε τη θέληση, τη διάνοια, τα συναισθήματα και τις παρορμήσεις σας στον Θεό, Εκείνος θα σας οδηγήσει στον Εαυτό Του και θα σας ευλογήσει με την Υπέρτατη Ευδαιμονία. Να ασκείστε  στην καθημερινότητά σας εξαγνίζοντας τα συναισθήματά σας και επαναπροσδιορίζοντας τη στάση σας και την πορεία σας προς την τελική ολοκλήρωση. Αυτό θα πρέπει να βρίσκεται διαρκώς στο κέντρο της άγρυπνης προσοχής του κάθε αναζητητή.

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε τον Ιούλιο του 1970


2 Ιανουαρίου

Η πιο αποδοτική μέθοδος για την πνευματική σας πρόοδο είναι η ανιδιοτελής δράση (νισκάμα κάρμα), οι πράξεις δηλαδή που γίνονται χωρίς καμία προσοχή και προσκόλληση στο αποτέλεσμα. Δράση ως καθήκον, ως αφοσίωση, ως λατρεία. Όμως η πράξη και το αποτέλεσμα δεν είναι δύο διαφορετικές οντότητες. Το αποτέλεσμα είναι η ίδια η δράση, είναι βασικά η δράση στο τελικό της στάδιο. Είναι η κορύφωση, η κατάληξη. Το άνθος είναι ο καρπός και ο καρπός είναι το άνθος. Το ένα είναι η αρχή, το άλλο είναι το εύλογο τέλος. Το άνθος γίνεται καρπός. Με τον ίδιο τρόπο η δράση ταυτίζεται με το φυσικό της επακόλουθό. Το καθήκον σας είναι να δράτε. Να ενεργείτε με αρετή και με φόβο Θεού. Ενεργείτε μέσα στα όρια της ηθικής, ενεργείτε με αγάπη και συνεχίστε τη δράση σας. Οι συνέπειες θ’ ακολουθήσουν φυσικά, όπως ακριβώς οι καρποί έπονται του άνθους. Δεν χρειάζεται ν’ ανησυχείτε ή να πανηγυρίζετε. Δράτε με ενθουσιασμό και πίστη  και η επιτυχία θα είναι δική σας.

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 27 Μαρτίου 1968


1 Ιανουαρίου

Όλοι λαχταρούν να είναι χαρούμενοι. Θέλουν να εργάζονται λιγότερο και να κερδίζουν περισσότερα, να δίνουν λίγα και να παίρνουν πολλαπλάσια. Αλλά κανείς δεν δοκιμάζει τον άλλο δρόμο, ο οποίος συνίσταται στο να επιθυμείς λίγα και να δίνεις πολλά. Κάθε σας ‘θέλω’ είναι μια αλυσίδα που επιβραδύνει την πρόοδο. Ένας νεαρός σπουδαστής μπορεί να περιφέρεται ελεύθερα στα δύο του πόδια. Όταν παντρεύεται τα πόδια γίνονται τέσσερα. Με τον ερχομό ενός παιδιού, τα πόδια γίνονται έξι. Το εύρος των κινήσεών του περιορίζεται. Όσο περισσότερα πόδια, τόσο μικρότερη η ταχύτητα. Μια σαρανταποδαρούσα μπορεί μόνο να έρπει! Το να συσσωρεύετε καναπέδες, καρέκλες, κρεβάτια και τραπέζια, δεν κάνετε τίποτε περισσότερο από το να φορτώνετε τον χώρο, καθιστώντας τις κινήσεις σας αργές και ριψοκίνδυνες. Μειώστε τα ‘θέλω’ και ζήστε απλά. Αυτός είναι ο δρόμος προς την ευτυχία. Η προσκόλληση ακολουθείται από θλίψη. Τελικά, όταν ο θάνατος απαιτεί όλα και όλοι να μείνουν πίσω, τότε σας κατακυριεύει η θλίψη. Να είστε σαν τον λωτό που ζει στο νερό —επάνω στο νερό, όχι μέσα σ’ αυτό. Το νερό είναι αναγκαίο για την ανάπτυξη του λωτού, όμως δεν επιτρέπει ούτε σε μια σταγόνα απ’ αυτό να τον υγράνει.

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 15 Μαΐου 1969