Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Η ΑΛΗΘΙΝΗ μας ΦΥΣΗ είναι ΘΕΪΚΗ

του Γιώργου Μπεμπεδέλη

Sarvarūpādharam Śāntam

Sarva nāmādharam Śivam

Sat Chit Ananda rūpam Advaitam

Satyam ŚivamSundaram

 

Το Θεμέλιο όλων των μορφών είναι η Ειρήνη

Το Θεμέλιο όλων των ονομάτων είναι η Αγαθότης

Είναι η Ύπαρξη-Συνειδητότητα-Ευδαιμονία,

το Ένα χωρίς δεύτερο

Η Αλήθεια, η Καλοσύνη και η Ομορφιά

 

     Προσφέρω τους ταπεινούς και γεμάτους αγάπη χαιρετισμούς μου στα Λώτινα πόδια του πολυαγαπημένου μας Μπαγκαβάν Σρι Σάτυα Σάι Μπάμπα, τον Διδάσκαλο των Διδασκάλων.

Σεβαστοί γέροντες, εκλεκτοί προσκεκλημένοι, αγαπητοί μου αδελφοί και αδελφές, θερμά Σάι Ραμ σε όλους, αυτήν την ιερή ημέρα της Γκούρου Πούρνιμα.

Όταν για πρώτη φορά επισκέφθηκα το Πρασάντι Νίλαγιαμ, πριν 30 περίπου χρόνια, έτυχε να είναι Γκούρου Πούρνιμα. Ποιος ήταν ο λόγος που επισκέφθηκα τον Σουάμι; Τι με ώθησε να κάνω αυτό το μεγάλο ταξίδι και να αντιμετωπίσω τις τόσες δυσκολίες της διαμονής; Εκείνο τον καιρό δεν είχαμε όλες αυτές τις ανέσεις που απολαμβάνουμε σήμερα. Για παράδειγμα, τώρα υπάρχουν στο άσραμ μικρά κιόσκια που σερβίρουν παγωτά, τσάι, καφέ, ακόμη και καπουτσίνο! Όμως τότε, κοιμόμασταν όλοι μαζί σε μεγάλα υπόστεγα και πολύ συχνά δεν είχαμε ούτε νερό για να πλυθούμε ή να δροσιστούμε από την πραγματικά εξαντλητική ζέστη. Μα η λαχτάρα της καρδιάς δεν έχει να κάνει με τις υλικές ανέσεις! Η λαχτάρα αυτή μπορεί να εκφραστεί συνοπτικά με την προσευχή:

 

Οδήγησέ με από την πλάνη στην Αλήθεια

Άσατο μαα Σάτ Γκαμάγια

Από το σκοτάδι στο Φως

Τάμασο μαα Τζιότιρ γκαμάγια

Από τον θάνατο στην Αθανασία

Μρίτυορ μαα Αμριτάμ Γκάμαγια

Τι είναι ασάτ (πλάνη, μη-ον) και τι Σατ (Αλήθεια, Ον); Το κύριο ερώτημα που με απασχολούσε ήταν: Υπάρχει μια αλήθεια διαφορετική από αυτή τη φαινομενική πραγματικότητα, που γίνεται αντιληπτή από τις αισθήσεις και που συνήθως την εκλαμβάνουμε ως πραγματική; Και υπάρχει άραγε ένας δάσκαλος που με ασφάλεια θα μπορούσε να με οδηγήσει να αντιληφθώ αυτήν την αλήθεια; Ήρθα εδώ με μεγάλη λαχτάρα. Αυτή η λαχτάρα της ψυχής μου βρήκε άμεση ανταπόκριση από το πρώτο κιόλας Ντάρσαν του Μπαγκαβάν Μπάμπα. Γιατί επιτέλους μετά από μακρόχρονη πνευματική αναζήτηση ήξερα πως είχα βρει τον αληθινό μου Διδάσκαλο, που με ασφάλεια θα μπορούσε να με οδηγήσει από το σκοτάδι στο Φως, από τον θάνατο στην Αθανασία.

Στον σημερινό μας κόσμο, ο Εμπειρισμός και ο Ρεαλισμός αυξάνονται από μέρα σε μέρα όλο και περισσότερο. Εμπειρισμός είναι η θεωρία, σύμφωνα με την οποία η γνώση προέρχεται μόνο ή κυρίως από την αισθητηριακή εμπειρία. Αυτό έχει σαν φυσική συνέπεια, την ανάπτυξη του υλισμού, ενώ η Μεταφυσική που είναι η καρδιά κάθε σοβαρής φιλοσοφίας υποστηρίζεται μόνο από μερικούς. Σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή της ανθρώπινης σκέψης ο Αβατάρ Μπάμπα έχει έρθει για να ενσταλάξει πάλι στον άνθρωπο την πίστη στην ύπαρξη της θεϊκής Αλήθειας, η οποία υπερβαίνει την εμπειρική γνώση. Και μας υπενθυμίζει:

Η Επιστήμη είναι κάτω από τις αισθήσεις (below senses)

Η Πνευματικότητα είναι πέρα από τις αισθήσεις (beyond senses)

Οι επιστήμονες ρωτούν τι είναι αυτό;

Οι Σοφοί ρωτούν τι είναι Εκείνο;

Στην αρχαιότητα η φιλοσοφία δεν ήταν όπως είναι σήμερα. Ο κύριος στόχος της ήταν η γνώση της Υπερβατικής Αλήθειας. Στην παγκόσμια αρχαία σκέψη υπάρχουν δύο κύρια ρεύματα, που με τα δροσερά νερά τους έχουν δροσίσει τον νου και τις καρδιές των πνευματικών αναζητητών σε όλο τον κόσμο. Το ένα ρεύμα είναι η Φιλοσοφία του Βεντάντα της Ινδίας, που είναι η ραχοκοκαλιά της Ανατολικής σκέψης, και το άλλο είναι η Ελληνική Φιλοσοφία, που είναι το θεμέλιο της Δυτικής σκέψης. Στην πραγματικότητα, τα δυο αυτά ρεύματα έχουν μια κοινή Πηγή που χάνεται στα μακρινά χρόνια της αρχαιότητας. Είναι εκπληκτικό το πόσο παρόμοιες είναι οι αρχές αυτών των δύο φιλοσοφικών ρευμάτων. Αλλά και οι γλώσσες με τις οποίες έχουν διατυπωθεί οι αρχές αυτές, είναι συγγενείς. Τα Σανσκριτικά και τα αρχαία Ελληνικά είναι δύο από τις αρχαιότερες γλώσσες μια κοινής ομάδας, που οι γλωσσολόγοι αποκαλούν Ινδο-Ευρωπαϊκή οικογένεια γλωσσών.

Ο Μπαγκαβάν Μπάμπα, έχει αναφερθεί συχνά στις ομιλίες Του στη μεγάλη αξία της αρχαίας Ελληνικής φιλοσοφίας. Στη διάρκεια των συνεντεύξεων με Έλληνες πιστούς, έκανε συχνά την ερώτηση:“Ποιος ήταν ο δάσκαλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου;” και απαντούσαμε “Ο Αριστοτέλης, Σουάμι”. Και συνέχιζε:“Ποιος ήταν ο δάσκαλος του Αριστοτέλη;” “Ο Πλάτων Σουάμι”. “Και ποιος ήταν ο δάσκαλος του Πλάτωνα;” “Ο Σωκράτης Σουάμι!” Τότε ο Σουάμι, ακούγοντας το όνομα του Σωκράτη, βυθιζόταν σε ευδαιμονία. Αγαπούσε τόσο πολύ τον Σωκράτη. Μια φορά σε μια συνέντευξη μας είχε πει: “Ο Σωκράτης ήταν ίδιος με Εμένα αλλά σε διαφορετικό χρόνο. Δίδασκε τους νεαρούς μαθητές του την ίδια θεμελιώδη γνώση που διδάσκω κι Εγώ: «Γνώθι σ’ Αυτόν

Πρέπει να σας πω ότι πριν συναντήσω τον Σουάμι, αν και είμαι Έλληνας, δεν είχα καμιά απολύτως γνώση της Ελληνικής Φιλοσοφίας. Έχω σπουδάσει μηχανολόγος μηχανικός και ήμουν πολύ καλός στα μαθηματικά, τη φυσική, τη χημεία και γενικά σε εκείνο το πεδίο γνώσης που αποκαλούμε συνήθως θετικές επιστήμες, δηλαδή τις επιστήμες εκείνες που στηρίζονται στα αισθητηριακά δεδομένα και διατυπώνουν τα συμπεράσματά τους μέσα από λογικές αναλύσεις και πειραματικές διαδικασίες. Σύμφωνα με τον θετικισμό, τα αισθητηριακά δεδομένα, οι ιδιότητες τους και οι μεταξύ τους σχέσεις, όπως αυτές ερμηνεύονταιμέσω της επιστήμης, αποτελούν την αποκλειστική πηγή της έγκυρης γνώσης.

Πριν από πολλά χρόνια, Χριστούγεννα 1993 - Πρωτοχρονιά 1994, ταξίδεψα στο Πουτταπάρτι για μια ακόμη φορά. Στη διάρκεια του ταξιδιού μου, ακολουθώντας τις οδηγίες του Σουάμι για τη σπουδή της πλατωνικής φιλοσοφίας, μελετούσα έναν πολύ σημαντικό διάλογο του Πλάτωνα, που ονομάζεται Φαίδων. Σ’ αυτόν τον διάλογο, ο Πλάτων περιγράφει τις τελευταίες στιγμές του αγαπημένου του δασκάλου Σωκράτη στη φυλακή, μετά την καταδίκη του σε θάνατο. Στην διάρκεια των τελευταίων ημερών της ζωής του ο Σωκράτης έδωσε στους μαθητές του τις τελευταίες του διδασκαλίες σχετικά με την αθανασία της Ψυχής. Σε αυτό το βιβλίο δίνεται ένας πολύ απλός ορισμός της φιλοσοφίας:

Αληθινοί φιλόσοφοι είναι εκείνοι που προσπαθούν πάντοτε να λύουν την ψυχή από τα δεσμά του σώματος, και το έργο της φιλοσοφίας είναι ακριβώς αυτό - η απελευθέρωση και ο χωρισμός της ψυχής από το σώμα" (Φαίδων 67d).

Ο Σωκράτης ήταν πέρα από την σωματική συνειδητότητα, είχε πλήρη επίγνωση της θεϊκής του Φύσης, ως ο αθάνατος Εαυτός (Άτμα). Άφησε το σώμα του έχοντας τον νου του απόλυτα επικεντρωμένο στον Θεό - η αγαπημένη του θεότητα ήταν ο Απόλλων – και πέτυχε την απόλυτη ένωση με Εκείνον. Αυτός είναι ο λόγος που ο Σουάμι τον αγαπούσε τόσο πολύ. Διαβάζοντας λεπτομερώς τις διδασκαλίες του Σωκράτη, πραγματικά γοητεύτηκα όταν ανακάλυψα τις εντυπωσιακές ομοιότητες με τις διδασκαλίες του Σάι. Ήμουν πολύ ευγνώμων στον Σουάμι που μου άνοιξε αυτό τον υπέροχο δρόμο. Όπως ακριβώς έκανε και ο Σωκράτης, ο Σουάμι πάντοτε μας υπενθύμιζε:

Μειώστε τη σωματική συνειδητότητα

(deha abhimānam taggimcukondi)

Αναπτύξτε την Ατμική συνειδητότητα

(Atma abhimānam pencukondi)

Ο νους μου ήταν εντελώς απορροφημένος από τις διδασκαλίες του Σωκράτη και λαχταρούσα να λάβω πνευματική καθοδήγηση από τον ίδιο τον Σουάμι. Πραγματικά, στις 3 Ιανουαρίου 1994, η ομάδα μας ευλογήθηκε με μια συνέντευξη. Ήταν μια αξέχαστη ημέρα της ζωής μου.

Όταν μπήκαμε στο δωμάτιο, ο Σουάμι μας καλωσόρισε όλους, άναψε σαν στοργικός οικοδεσπότης τον ανεμιστήρα, έδωσε βιμπούτι στις γυναίκες και ρώτησε σχετικά με την διαμονή μας στο άσραμ.

Μετά από λίγο, γύρισε σε εμένα, με κοίταξε μέσα στα μάτια και με ρώτησε: “Νεαρέ, τι θέλεις;” Η απάντησή μου ήταν άμεση: “Θέλω Εσένα Σουάμι, Θέλω τον Θεό!” Τότε ο Σουάμι περιέστρεψε το χέρι Του με τον γνωστό θεϊκό του τρόπο και δημιούργησε ένα όμορφο δαχτυλίδι! Ήταν ασημένιο με ένα χρυσό ΟΜ επάνω του. Το έδειξε σε όλους και είπε: “Νέο σχέδιο!” Στη συνέχεια, μου το φόρεσε στο δάχτυλο, που ταίριαζε απόλυτα και παρατήρησε: “Βλέπεις, τέλειο μέγεθος!”. Ήμουν ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος του κόσμου. Είχα ένα δώρο από τον Δάσκαλό μου, και τι δώρο! Ένα χρυσό ΟΜ, το πιο αρχαίο σύμβολο της θεϊκής αναλλοίωτης Αλήθειας. «Ομ ιτι εκάκσαραμ Μπράμα», λέει ο Σρι Κρίσνα στην Μπάγκαβαντ Γκίτα (8.13), δηλ. «Αυτή η μονοσύλλαβη λέξη ΟΜ, είναι ο ίδιος ο Θεός».

Έτσι, η ευτυχία μου δεν είχε όρια. Και δεν ήταν μόνο αυτό. Ο Σουάμι συνέχιζε να με κοιτά μέσα στα μάτια, πηγαίνοντας στο δεύτερο δωμάτιο. Όταν είδε ιδιωτικά μερικούς από το γκρουπ, με ξαναρώτησε: “Τι θέλεις;”

Δεν ήξερα τι να απαντήσω. Όμως έπρεπε να απαντήσω στον Σουάμι και του είπα: “Σουάμι θέλω Ειρήνη, Δύναμη, Αυτοπεποίθηση.” Τότε ο Σουάμι ξαναρώτησε:

- Γιατί έρχεσαι εδώ;

- Έρχομαι για Σένα, Σουάμι, έρχομαι για τον Θεό.

- Πού είναι ο Θεός;

- Ο Θεός είναι παντού, Σουάμι.

Τότε άρχισε η πραγματική διδασκαλία Του. Σηκώθηκε πάνω και κοιτώντας με βαθιά στα μάτια είπε:

Κι εσύ επίσης είσαι Θεός! Νομίζεις τώρα ότι είσαι ένας απλός άνθρωπος, αλλά αυτό είναι λάθος. Εάν πιστεύεις ότι είσαι άνθρωπος, τότε παραμένεις άνθρωπος. Πρέπει να σκέφτεσαι: Είμαι Θεός, Είμαι Θεός, Είμαι Θεός!

Κοίτα, ποιος είναι ο Σουάμι; Λέω αυτή είναι η καρέκλα μου, αλλά δεν είμαι η καρέκλα, είμαι διαφορετικός από την καρέκλα. Αυτό είναι το μαντήλι μου. Σημαίνει ότι δεν είμαι το μαντήλι. Είμαι διαφορετικός από το μαντήλι. Παρόμοια λέω το σώμα Μου. το Εγώ είναι διαφορετικό, το σώμα είναι διαφορετικό. Δεν είμαι το σώμα, είμαι Θεός!

Το ίδιο είναι και με σένα. Θέσε την ερώτηση στον εαυτό σου: “Ποιος είμαι; Ποιος είμαι;” Τότε θα γνωρίσεις την απάντηση: “Δεν είμαι το σώμα, δεν είμαι οι αισθήσεις, δεν είμαι ο νους. Είμαι ο Κύριος του σώματος, είμαι ο Κυρίαρχος των αισθήσεων, είμαι ο αθάνατος Άτμα!

Έτσι λοιπόν βρισκόμουν στα πόδια του Δασκάλου Μου με την βαθιά λαχτάρα της ψυχής μου να εκπληρώνεται. Οι προσευχές μου εισακούστηκαν από τον Σουάμι. Η αλήθεια που μελετούσα στον Σωκράτη - φιλοσοφία είναι η απελευθέρωση και ο χωρισμός της ψυχής από το σώμα - μου δινόταν τώρα από τον ίδιο τον Σουάμι. Τι άλλο να επιθυμήσω; Ωστόσο, τόλμησα να του πω:

Σουάμι, γνωρίζω αυτή τη διδασκαλία, αλλά είναι δύσκολο να την πραγματώσω.

Τότε ο Σουάμι έγινε σοβαρός και αυστηρός. Δεν ήταν διατεθειμένος να δεχθεί το δισταγμό μου.

Όχι, είπε, δεν είναι δύσκολο. Είναι πολύ εύκολο! Μη σκέφτεσαι έτσι. Το να έχεις χαμηλούς στόχους είναι σφάλμα (low aim is to blame). Είναι σαν να έχεις ένα τσαπάτι στο πιάτο σου. Όταν το έχεις μπροστά σου, δεν έχει νόημα να σκέφτεσαι αν είναι καλά μαγειρεμένο, αν η σάλτσα είναι νόστιμη και τέτοιες άχρηστες ερωτήσεις. Πάρτο και φά’το. Βάλ’ το στο στόμα σου. Τότε θα απολαύσεις τη γεύση του!

Πάντοτε να σκέφτεσαι, Είμαι Θεός, Είμαι Θεός, Είμαι Θεός. Η αναπνοή σου θυμίζει 21.600 φορές την ημέρα αυτήν την αλήθεια.

Σooooooo Χαααααμ, Σooooooo Χααααααμ

Σooo - Εκείνο, Χααμ - Εγώ. Εγώ είμαι Εκείνο, Είμαι Αυτός, Είμαι Θεός!

Δεν είσαι το σώμα, δεν είσαι ο νους, δεν είσαι οι αισθήσεις. Είσαι Σατ-Τσιτ-Άναντα (Ύπαρξη-Συνειδητότητα-Ευδαιμονία). Το Σατ είναι σαν το νερό και το Τσιτ σαν τη ζάχαρη. Όταν ανακατέψεις αυτά τα δύο, τότε έχεις το σιρόπι της Ευδαιμονίας - Άναντα! Αυτή είναι η πραγματική Σάντανα. Η Γνώση αυτή δεν αποκτιέται με το διάβασμα, δεν είναι γνώση από βιβλία. Γεύσου τη, βίωσέ τη, απόκτησε την εμπειρία της!

Αγαπητοί μου αδελφοί και αδελφές, έχουν περάσει 22 χρόνια από αυτή τη θεϊκή μύηση (upadeśa). Δυστυχώς δεν μπορώ να πω ότι έχω πραγματώσει αυτή τη γνώση, αλλά με τη Χάρη Του έρχονται κάποιες στιγμές φώτισης. Οπωσδήποτε δε χάνω την αποφασιστικότητά μου, είμαι βέβαιος ότι θα έρθει η πλήρης συνειδητοποίηση. Αυτό που χρειάζεται είναι ισχυρή θέληση, αδιάσπαστη εστίαση στον στόχο και σκληρή προσπάθεια.

Ο Σουάμι έχει δημιουργήσει τον Οργανισμό Σάτυα Σάι σαν το καλύτερο εργαλείο για την πνευματική μας άσκηση. Ο Διεθνής Οργανισμός Σάτυα Σάι αποσκοπεί στο να μας βοηθήσει να βιώσουμε την εγγενή θεϊκή μας φύση μέσω της βασιλικής οδού, της Αγάπης και της Ανιδιοτελούς Υπηρεσίας. Στο Σαμάντι του Σουάμι, μέσα από τις αναρίθμητες διδασκαλίες Του, επιλέχθηκαν τέσσερις μόνο λέξεις για να μας υπενθυμίζουν πάντα τον βασιλικό δρόμο για την αυτοπραγμάτωση:

ΑΓΑΠΑΤΕ ΟΛΟΥΣ, ΥΠΗΡΕΤΕΙΤΕ ΟΛΟΥΣ”

Έχοντας ιδρυθεί από τον Μπαγκαβάν Μπάμπα, το έργο του Οργανισμού έχει απλωθεί σε παγκόσμια κλίμακα σε ένα απαράμιλλο βαθμό στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Σάτυα Σάι απλώνει το συμπαντικό μήνυμά Του της Αγνής Αγάπης και της Ανιδιοτελούς Υπηρεσίας σε κάθε γωνιά του πλανήτη μέσω των 2000 περίπου Κέντρων Σάτυα Σάι σε 122 χώρες, εκτός της Ινδίας. Οι εθελοντές Σάτυα Σάι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και στις πέντε ηπείρους, όλο τον χρόνο. Η προσφορά υπηρεσίας είναι ο καλύτερος τρόπος για να εξαλείψει ο άνθρωπος το ατομικό του εγώ και να διευρυνθεί στο Εμείς, και τελικά στο Ένα.

Ο Σουάμι έχει επίσης αναπτύξει τα μοναδικά προγράμματα Εκπαίδευσης Σάτυα Σάι στις Ανθρώπινες Αξίες. Χιλιάδες δάσκαλοι και δασκάλες εργάζονται με ενθουσιασμό και ζήλο σχεδόν σε κάθε χώρα του κόσμου, για να φυτέψουν τους σπόρους των Ανθρωπίνων Αξιών στις τρυφερές καρδιές των παιδιών. Όταν τα παιδιά αυτά μεγαλώσουν γαλουχημένα με τις ανθρώπινες αξίες της Αγάπης, της Αλήθειας, της Αρετής, της Ειρήνης και της Μη-βίας, θα μπορέσουν να οδηγήσουν τον κόσμο μας σε μια εποχή ειρήνης και ευημερίας.

Ωστόσο, πρέπει να θυμόμαστε πάντοτε ότι ο απώτερος στόχος αυτού του Οργανισμού είναι να μας βοηθήσει να αντιληφθούμε την εγγενή θεϊκή μας φύση, την Αλήθεια εκείνη που βρίσκεται πέρα από τις συνεχείς αλλαγές του ωκεανού της ζωής (μπάβα σάγκαρα).

Ότι κι αν κάνουμε πρέπει να έχουμε στο νου μας τις δύο βασικές αλήθειες όπως αυτές περιληπτικά διατυπώθηκαν από τον μεγάλο Διδάσκαλο του παρελθόντος, Άντι Σανκαρατσάρυα, τον ιδρυτή του Αντβάϊτα Βεντάντα:

Brahma Satyam, Jagan mithyā

Jivo Brahmaiva na paraha”

Ο Θεός είναι η μόνη αλήθεια, ο κόσμος είναι μονάχα μια ψευδαίσθηση

Ο άνθρωπος είναι πραγματικά ο ίδιος ο Θεός, δεν υπάρχει διαφορά”

Πίσω από την φαινομενική εκδήλωση του μαγευτικού αυτού κόσμου υπάρχει μόνο μια Αλήθεια χωρίς δεύτερη. Στην πραγματικότητα ολόκληρος αυτός ο κόσμος είναι μια απλή ψευδαίσθηση, ένα δημιούργημα του νου! Ο Μπαγκαβάν μας συμβουλεύει να ανυψώσουμε τη συνειδητότητά μας πέρα από το σώμα και το νου και να αντιληφθούμε τη μεγάλη αλήθεια “Αχάμ Μπραχμάσμι”, ότι δηλαδή “Είμαι Θεός”. Σύμφωνα με τη φιλοσοφία του Βεντάντα, το σύμπαν είναι σαν ένα φίδι που προβάλλεται πάνω σ’ ένα σχοινί, εξ’ αιτίας του σκότους της άγνοιας ή ψευδαίσθησης (māyā / bhrama). Ο Σουάμι τραγουδά ένα υπέροχο στίχο:

Bhramena aham Bhramena tvam Bhramenopasakam manah

Bhrame Isvara bhāvatvam Bhrama mulam idam jagat

Το εγώ προκύπτει από την ψευδαίσθηση, το εσύ προκύπτει από την ψευδαίσθηση. Η αίσθηση του λάτρη απορρέει από την ψευδαίσθηση του νου. Ακόμη και η ιδέα ενός προσωπικού Θεού ξεχωριστού από τον πιστό, προκύπτει από την ψευδαίσθηση. Πραγματικά, η ψευδαίσθηση είναι η βάση όλου αυτού του σύμπαντος!”

(26 Ιουλίου 1991, Γκούρου Πούρνιμα)

Μεγαλύτερη αλήθεια από αυτήν δεν μπορεί ποτέ να ειπωθεί! Αυτή είναι το αποκορύφωμα όλης της φιλοσοφίας. Αυτή είναι η ουσία των υψηλότερων σκέψεων των μεγάλων σοφών του παρελθόντος, σε Ανατολή και Δύση.

Όταν αναπτύξουμε την επίγνωση της ενότητας του παντός και της θείας παρουσίας του Σουάμι μέσα μας, τότε θα βιώσουμε αληθινή ευτυχία, η οποία δεν θα περιορίζεται από εξωτερικές περιστάσεις ή εξαρτήσεις, ακόμη και από την ίδια τη φυσική παρουσία του Σάι. Αυτό είναι πολύ σημαντικό ειδικά τώρα που το σώμα του Σάι δεν είναι ανάμεσά μας. Η ευδαιμονία μας πρέπει να είναι ανεξάρτητη από το χώρο και το χρόνο. Η σοφία μας επίσης πρέπει να είναι ανεξάρτητη από την εξωτερική επαφή με τη φυσική μορφή του Διδασκάλου.

Αυτό είναι το σπουδαίο μάθημα που έμαθα στα πόδια Του, αυτά τα 30 χρόνια, που επισκέπτομαι το Πρασάντι Νίλαγιαμ. Πριν εγκαταλείψει το σώμα Του, ο Σουάμι μας είχε προετοιμάσει πολύ καλά γι αυτό. Τώρα έχουμε την χρυσή ευκαιρία να αντιληφθούμε αυτό το μάθημα και την εμπειρία της Πανταχού Παρουσίας Του μέσα στις καρδιές όλων των όντων.

Κλείστε τα φυσικά σας μάτια, κι ανοίξτε τα μάτια της Καρδιάς σας. Τι θα δείτε; Τον Σουάμι να κάθεται με όλη την Μεγαλοπρεπή Του Δόξα στον Λωτό της καρδιάς σας. Η Tαϊττιρίγια Ουπανισάτ λέει:

Yo veda nihitam guhayam parame vyoman

so ’śnute sarvān kamān saha brahmanā vipaściteti

Εκείνος που πραγματώνει τον Θεό που κατοικεί στον ιερό χώρο της καρδιάς του, εκπληρώνει όλες του τις επιθυμίες, όντας ενωμένος με τον Παντογνώστη Θεό.”

Μια τελευταία εμπειρία μου με τον Σουάμι: Ένα καλοκαίρι αποφάσισα να έρθω να μείνω στο άσραμ για περισσότερο καιρό με την προσδοκία πως θα έχω μια ιδιαίτερη επαφή με τον Σουάμι. Αντίθετα όμως προς τις προσδοκίες μου, οι μέρες περνούσαν και ο Σουάμι δεν με είχε πλησιάσει, δεν μου είχε πάρει ούτε ένα γράμμα, δεν μου είχε ρίξει ούτε μια ματιά! Δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί συνέβαινε αυτό. Ήμουν πολύ θλιμμένος και κάθε μέρα περίμενα πως θα μου μιλήσει ή έστω πως θα με κοιτάξει. Δυστυχώς, ένας ολόκληρος μήνας πέρασε και ήταν σαν μην υπήρχα εκεί για τον Σουάμι. Όταν κάποια μέρα στις αρχές του Αυγούστου ήρθε το ελληνικό γκρουπ από το Κέντρο μας στην Ελλάδα, ο Σουάμι μας πλησίασε αμέσως και ρώτησε τον αρχηγό του γκρουπ, όπως έκανε συνήθως: “Πότε ήλθατε; Πόσοι είστε;” Μετά γύρισε στοργικά προς εμένα και μου είπε γλυκά: “Είσαι ένα μήνα εδώ. Γιατί ένα μήνα;” Δεν μπόρεσα να του απαντήσω, γιατί δάκρυσα από συγκίνηση. Ο παντογνώστης Σάι ήξερε πολύ καλά πως ήμουν εκεί ένα μήνα, παρόλο που δεν μου είχε ρίξει ούτε μια ματιά! Με τη στάση του αυτή ήθελε να μου δώσει ένα μεγάλο μάθημα: δεν είναι απαραίτητο να τρέχω πίσω από τη φυσική Του μορφή, αφού είναι κάθε στιγμή κοντά μου.

Αυτό ήταν και το μήνυμα του θεατρικού έργου, με τίτλο “ΣΑΝΤΓΚΟΥΡΟΥΣΑΝΤΕΣΑΜ” (η Μύηση του Αληθινού Διδασκάλου), που παρουσίασαν προχθές οι μεταπτυχιακοί φοιτητές του Πανεπιστημίου Σάτυα Σάι. Οι τέσσερεις μεγάλοι πνευματικοί μαθητές του παρελθόντος, που παρουσιάστηκαν στο έργο, ο Γιογκάναντα Παραμαχάσμα, ο Βιβεκάναντα, Κακασαχέμπ Ντίξιτ και ο Άναντα, πήραν το μεγάλο μάθημα από τους διδασκάλους τους (τον Γιουκτέσβαρα, τον Σρι Ραμακρίσνα Παραμαχάμσα, τον Σίρντι Σάι Μπάμπα και τον Βούδα αντίστοιχα) πως ο ο αληθινός πνευματικός Διδάσκαλος, ο Σάντ Γκούρου δεν είναι απλώς μια θνητή φυσική μορφή, αλλά ο Άτμα, ο εσώτερος θεϊκός Εαυτός.

Ο Σουάμι πολλές φορές στις ομιλίες Του έχει υπογραμμίσει πως η λέξη Γκούρου αποτελείται από δύο συλλαβές:

Γκου, που σημαίνει Γκούνα ατίτα, δηλ. πέρα από τους τρεις Γκούνας

Ρου, που σημαίνει Ρούπα βαρτζίτα, δηλ. χωρίς μορφή

Η βεδική προσευχή Γκαναπάτι Ατάρβα Σίρσαμ περιγράφει τον Θεό ως εξής:

Tvam Guna traya atītah

Tvam Avasthā traya atītah

Tvam Dehā traya atītah

Tvam Kāla traya atītah

Πέρα από τους τρεις γκούνας

Πέρα από τα τρία στάδια συνειδητότητας - εγρήγορση, όνειρο και βαθύς ύπνος

Πέρα από τα τρία σώματα - χονδροειδές, λεπτοφυές και αιτιώδες

Πέρα από τις τρεις διαστάσεις του χρόνου - παρελθόν, παρόν και μέλλον

Επιπλέον, Γκου σημαίνει σκοτάδι και Ρου σημαίνει απομάκρυνση. Γι αυτό, ο αληθινός Γκούρου είναι εκείνος που απομακρύνει το σκοτάδι της άγνοιας και μας βοηθά να συνειδητοποιήσουμε τον θεϊκό Εαυτό μας.

Ερχόμαστε εδώ για να γιορτάσουμε αυτήν την ιερή ημέρα και διακοσμούμε τόσο όμορφα τον θρόνο του Σουάμι. Είναι μια πανδαισία των ματιών να βλέπουμε τον θεϊκό μας Διδάσκαλο μέσα σε τόση ομορφιά! Αλλά πρέπει να θυμόμαστε ότι ο πραγματικός Του θρόνος βρίσκεται στην Καρδιά μας. Θα αισθανθούμε εκεί την παρουσία Του, μόνον όταν εξαγνίσουμε, στολίσουμε και λαμπρύνουμε τις καρδιές μας με παρόμοιο τρόπο.

Το Πουτταπάρτι είναι ο τόπος όπου γεννήθηκε, έζησε, δίδαξε και άφησε το φυσικό του σώμα ο Αβατάρ. Εδώ η κάθε γωνιά είναι αγιασμένη από την ζωντανή Του παρουσία. Το Πρασάντι Νίλαγιαμ είναι το σπίτι μας! Πρέπει λοιπόν, να ερχόμαστε εδώ και να παίρνουμε πνευματική ευλογία από αυτόν τον Ιερό Τόπο. Αλλά ταυτόχρονα, πρέπει να θυμόμαστε όταν αναχωρούμε από εδώ, ότι ο Μπαγκαβάν είναι πάντοτε μαζί μας, δίπλα μας, γύρω μας, μέσα μας, παντού! Πρέπει να εκτελούμε τα καθημερινά μας καθήκοντα με αυτή τη συνεχή επίγνωση.

Ο τελικός στόχος (Γκούρι) στον οποίο ο θεϊκός Διδάσκαλος (Γκούρου) οδηγεί τις ζωές μας είναι η εμπειρία της ενότητας με τον Θεό. Αυτή την ιερή ημέρα της Γκούρου Πούρνιμα ας ανανεώσουμε την απόφασή μας να ζούμε καθημερινά το μήνυμά Του της Αγάπης και της Αλήθειας, βιώνοντας έτσι τη θεϊκή Ευδαιμονία. Αυτό είναι το δώρο που έχει έρθει για να χαρίσει ο Μπαγκαβάν στον καθένα από εμάς. Τι πολυτιμότερο δώρο θα μπορούσαμε να ζητήσουμε άραγε;

Θα ήθελα να κλείσω την ομιλία μου με το μπάτζαν που αγαπούσε πολύ ο Σουάμι και έψαλλε πολλές φορές όταν τέλειωνε τις ομιλίες Του. Είναι ο πρώτος στίχος από το δεύτερο κεφάλαιο της Ταϊττιρίγια Ουπανισάτ:

Σάτυαμ Γκνιάναμ Ανάνταμ Μπράμα

που σημαίνει ότι ο Θεός είναι Αλήθεια, Γνώση, Απεραντοσύνη.

Τζέι Σάι Ραμ

 

- Ομιλία που δόθηκε στις 19 Ιουλίου 2016 το απόγευμα, στο Πρασάντι Νίλαγιαμ, κατά τον εορτασμό της Ημέρας του Διδασκάλου.

 

Η ομιλία δημοσιεύτηκε στον ‘Αιώνιο Ηνίοχο του Αυγούστου 2016.