Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Αναφορά για την Ευρωπαϊκή Κατασκήνωση Πνευματικής Άσκησης

Σάι Πρέμα, 21 - 30 Ιουλίου 2017

6η Ευρωπαϊκή Κατασκήνωση Πνευματικής Άσκησης (6th European Sadhana Camp)

 

Σάι Πρέμα, Μαρκόπουλο Μεσογαίας, Παρασκευή 21/7 έως Κυριακή 30/7/2017

 

Στη φετινή Ευρωπαϊκή Κατασκήνωση που οργανώθηκε για 6η συνεχή χρονιά από τον Οργανισμό Σάτυα Σάι, συμμετείχαν 40 άτομα από την Αυστρία, τη Βοσνία & Ερζεγοβίνη, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Πολωνία, τη Σλοβενία και την Ελλάδα. Το θέμα της κατασκήνωσης ήταν τα λόγια του Σάτυα Σάι: «Η ζωή σας είναι το μήνυμά Μου».

Το καθημερινό πρόγραμμα ξεκινούσε νωρίς το πρωί με διαλογισμό, προσευχές σε όλες τις γλώσσες και ψαλμούς. Ακολουθούσε η ώρα της φυσικής άσκησης, συνδυάζοντας έτσι την αρμονική ανάπτυξη πνεύματος και σώματος. Μετά το πρωινό γεύμα είχαμε την ευκαιρία να πηγαίνουμε στη θάλασσα για κολύμπι. Η ζεστή καλοκαιρινή θάλασσα με τα κρυστάλλινα νερά της, ήταν πηγή μεγάλης χαράς για όλους μας.

Μετά το γεύμα και τη μεσημεριανή ξεκούραση άρχιζαν οι κύκλοι μελέτης, οι οποίοι οργανώνονταν από διαφορετικές ομάδες κάθε μέρα, έτσι ώστε να έχουν την ευκαιρία να προσφέρουν δημιουργικά όλοι οι συμμετέχοντες. Μια μέρα έγινε νηστεία και σιωπή. Εκείνη την ημέρα, διοργανώθηκε αυθόρμητα μια μικρή συναυλία από τους μουσικούς της κατασκήνωσης, που έπαιξαν με ακουστική και ηλεκτρική κιθάρα, κρουστά και σαντούρι — μια πολύ ευχάριστη έκπληξη για όλους μας.

Την τελευταία ημέρα, κατά τη διάρκεια του κύκλου μελέτης, ο καθένας είχε την ευκαιρία να διαλέξει ένα βότσαλο από την ελληνική θάλασσα, πάνω στο οποίο οι Έλληνες συμμετέχοντες είχαν αναγράψει με αγάπη μία αξία, σε ανάμνηση των αξέχαστων ημερών της κατασκήνωσης που κύλησαν τόσο γρήγορα χωρίς να το καλάβουμε. Την τελευταία βραδιά, στο κουαρτέτο της κατασκήνωσης προστέθηκε ένας γνωστός μουσικοσυνθέτης του μπουζουκιού και πολλοί επισκέπτες ήρθαν για να γιορτάσουν μαζί μας και να μας αποχαιρετήσουν. Ακούγοντας πανέμορφα ελληνικά τραγούδια μάθαμε να χορεύουμε τα πρώτα μας βήματα στο συρτάκι.

Ένα εξαιρετικό γεγονός της κατασκήνωσης ήταν η επίσκεψή μας στον ναό του Ποσειδώνα, στην κορυφή ενός λόφου δίπλα στη θάλασσα, στο Σούνιο. Από εκείνη την κορυφή είδαμε ένα μαγευτικό ηλιοβασίλεμα. Επιπλέον, η επίσκεψή μας στον ναό της Αρτέμιδος και στο μουσείο της Βραυρώνας, ήταν μια ακόμη αξέχαστη εμπειρία.

Τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό, είναι πως η ομάδα της κουζίνας, που αποτελείτο από μερικούς αφοσιωμένους Έλληνες εθελοντές, μας φρόντισε με ποικίλα και νοστιμότατα φαγητά πού μετέτρεπαν κάθε γεύμα μας σε γιορτή!

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους διοργανωτές που συντέλεσαν σε αυτή τη θαυμάσια εκδήλωση. Μας έκαναν να επιστρέψουμε στο σπίτι μας με τις καλύτερες εντυπώσεις και αναμνήσεις. Ανυπομονώ πολύ για την ευρωπαϊκή κατασκήνωση του επόμενου έτους, η οποία, όπως σωστά προτάθηκε στην αξιολόγηση που έγινε την τελευταία ημέρα, δεν θα πρέπει να ονομαστεί Sadhana αλλά Ananda Camp, δηλ. Κατασκήνωση Πνευματικής Ευδαιμονίας!

 

Στην υπέροχη υπηρεσία του Σάι,

Renate Sigmund